Šta je novo?

MKV u AVI bez reenkodiranja

corttex

Slavan
Učlanjen(a)
09.04.2005
Poena
309
Pozdrav svima.
U zadnjem broju BUG-a sam pročitao za mene zanimljiv članak o konvertovanju MKV u AVI bez reenkodiranja pomoću programa Avidemux.
Kada pratim dato objašnjenje a to je:
- otvorite u avidemux-u MKV datoteku
- provjerite da je u pripadajućim izbornicima za Video i Audio odabrano Copy, a za Format- AVI
- jednostavno napravite File - Save - Save Video

Sve ovako i uradim ali kao rezultat dobijem AVI fajl koji odgovara veličinom MKV, ali sada taj AVI fajl ne može da pokrene Media Player Classic iz K-Lite Codec Pack Mega koji nikada ranije nije imao problema ni sa AVI ni sa MKV fajlovima.

Molim za pomoć - u čemu griješim.
Hvala.

1. Kada si išao na Save Video i uneo ime fajla, jesi li stavio na kraju .avi?
2. Da li pokrećeš fajl dvoklikom ili kroz plejer (Open)?
3. Šta će ti, zaboga, tako dobijeni avi fajl?! Kompjuter pušta mkv bez problema, a hardverski plejeri koji podrzavaju AVC a ne podržavaju MKV, lakše će pustiti fajl u MP4 kontejneru u odnosu na AVI. DVD plejeri tako dobijen fajl, bio u MP4 ili AVI, neće pustiti nikako.

1. Kada si išao na Save Video i uneo ime fajla, jesi li stavio na kraju .avi?
2. Da li pokrećeš fajl dvoklikom ili kroz plejer (Open)?
3. Šta će ti, zaboga, tako dobijeni avi fajl?! Kompjuter pušta mkv bez problema, a hardverski plejeri koji podrzavaju AVC a ne podržavaju MKV, lakše će pustiti fajl u MP4 kontejneru u odnosu na AVI. DVD plejeri tako dobijen fajl, bio u MP4 ili AVI, neće pustiti nikako.

1. Jesam
2. Dvoklikom
3. Mislio sam da ću moći pustiti takav fajl na DVD playeru sa USB-a. Ako ne može nikako, onda sve ovo neme veze.

U svakom slučaju hvala na odgovoru.

Može tako a može i sa Avidemux.
Uglavnom, bez rekompresije neće moći osim ako se, nekim čudom, u MKV kontejneru nalazi video rezolucije 720xXXX ili manje i kompresovan Xvid kodekom a audio je MP3 ili AC3.
Detaljne informacije o fajlu možeš dobiti ako ga učitaš u MediaInfo. Imaš ga u K-Lite>Tools.

bice uvek rekompresije prilikom konvertovanja u ovom slucaju. Razlike u kvalitetu sigurno nece biti velike.

Netacno.Nece UVEK biti rekompresije
Mkv i avi su samo file kontejneri i ne vidim zasto bi se video unutar njih menjao. Ko kad bi reko moras promeniti hemijsku da bi je prebacio iz jedne u drugu fioku.

Да није случајно тај полазни MKV (самим тим и излазни AVI) већи од 2GB?

AVI због неких "legacy" механизама (ако се добро сећам) има лимит на 2GB!

Poslednja izmena:
Limit od 2GB ima AVI 1.0. AVI 2.0 aka OpenDML, koji je danas najčešće u opticaju, nema taj limit.

koliko me secanje sluzi, problem sto sam avi nije predvidjen da bude kontejner za h264, pa otud je moguce da se splitter ne snalazi... nesto je slicno poput one price kako se vdub zali ako je u avi fajlu vbr mp3 umesto cbr... takodje ni aac zvuk bas ne ide u avi...
znam da sam jednom experimentisao tako nesto i imam jedan x264 film koji je spakovan u avi i generalno je ocajan za pustanje (seckao je itd).

uglavnom ako avidemux hoce normalno da otvori novonapravljeni avi, znaci da je sve ispravno, ali da je problme bas to (splitter/player kombinacija). Ne znam napamet da li haali ima i avi podrsku, cini mi se da je nudi prilikom instalacije (ali je off po defaultu).

Inace ne znam koja je svrha ove operacije. Naime na racunaru je ocigledno losa ideja takav avi. Na standalone playeru koji pusta avi sa xvid u sebi, nece sasvim sigurno raditi ovakav avi ni u pismu. Jedino ako te bas nervira mkv extenzija, pa si silno resio da zbudzis avi...

EDIT: sad sam pazljivo procitao gorenapisano.... znaci nece ici bez rekompresije, sve je vec objasnjeno... ni jedan standalone nece pustiti ovakav avi..

Poslednja izmena:
@danijel00 AVI ima isti problem sa AVC kao i sa Divx/Xvid kodekom, a to je da je potreban workaround da bi normalno radio sa B-frejmovima jer, u vreme dizajniranja AVI kontejnera nisu postojali B-frejmovi.
NE treba koristiti VFW AVC kodek sa bilo kojim kontejnerom zbog ogranicenja samog VFW. Nije nikakav problem koristiti AVC u AVI ako se koriste aplikacije koje ne koriste VFW interfejs, tipa Avidemux.

Limit od 2GB ima AVI 1.0. AVI 2.0 aka OpenDML, koji je danas najčešće u opticaju, nema taj limit.
Da li onda postoji neki konvertor koji može nero digital fajl (.mp4) veći od 2GB (bar 4.7 GB) da konvertuje u AVI, pa da se može gledati na DVD plejeru (koji ne podržava nero digital kodek)?

Naravno da postoji. Imaš Avidemux, Dr Divx 2, VirtualDub (ako mu dodaš MP4 Input Filter ili koristiš Avisynth kao frejmserver), MediaCoder itd.

Nazad
Vrh Dno