Šta je novo?

"Mjaukanje" Hitachi Deskstar 7K250

pajson

Slavan
Učlanjen(a)
02.11.2004
Poena
301
Posto planiram da kupim doticni disk (SATA verzija 80G), a video sam mnogo kukanja na storagereview forumu (http://forums.storagereview.net/index.php?showtopic=12042&st=0) o "mjaukanju" i kliktanju diska, molim sve one koji poseduju Deskstar model da objave svoja iskustva o zvukovima koje disk proizvodi. Na storagereview forumu je receno da modeli pravljeni posle aprila 2004 nemaju te probleme, a da se kod modela proizvedenih pre aprila ovaj problem moze popraviti (ne)zvanicnim firmware-om (http://www.envynews.com/forums/showthread.php?t=2946&highlight=hitachi)

Zanimljivo, prodao sam vise stotina Hitachi diskova(40-200GB, PATA i SATA) iz perioda kada je lansirana ta informacija, a niko mi se pod milim bogom nije zalio da je cuo tako nesto. Niti sam ja cuo ikakvo mjaukanje.
Dolazio je i jedan davez od poznanika koji je takodje citao taj isti clanak, i tri dana prezvakavao o tome kako on ne moze da trpi buku isl. Onda sam mu dao Baracudu i Hitachi i rekao da mi vrati sutra onaj kojim je manje zadovoljan. Vratio je Seagate-a.

Lepo kupi Western-a i miran si. Ne razmisljas vise o HDD-u, kao da ga ni nemas u masini :D

pajson je napisao(la):
Posto planiram da kupim doticni disk (SATA verzija 80G), a video sam mnogo kukanja na storagereview forumu (http://forums.storagereview.net/index.php?showtopic=12042&st=0) o "mjaukanju" i kliktanju diska, molim sve one koji poseduju Deskstar model da objave svoja iskustva o zvukovima koje disk proizvodi.
Imam par PATA komada iz prvog polugodista. To mjaukanje je veoma simpaticna pojava. Kliktanja nema. Svi diskovi besprekorno rade, malo se greju za razliku od Maxtora.

Ja sam vlasnik WD 1200JB, cak nema ni FDB motor, proizvodi neki grozan rezak zvuk :,,: tako da planiram da ga zamenim za Hitachi ili Seagate.

Imao sam jedan Hitachi,82.3GB, nije kupljen ovde vec u Swiss, mislim da je iz onog vremena kad je to bio 100% IBM, prvih meseci nije se uopste cuo, a posle sve vise i vise, pa je pocelo da me nervira, inace bio je neverovatno brz

'Mjauce i moj Hitachi 60 GB, ali mi to ne smeta.

Inace radi super...

Hitachi SATA 8O GB - ne cuje se, dakle ne laje , ne mjauce...

Pigeon je napisao(la):
'Mjauce i moj Hitachi 60 GB, ali mi to ne smeta.

Inace radi super...
Za odredjene serije Hitachija (one starije posto sve novije dolazi sa novijim FW-om) je izasao novi firmware koji resava taj problem, pa je potrebno flesovati ga da ne bi vise mjaukao ;)

Evo...
The attached file is a firmware update for your Parallel ATA 7K250 drive
and is specifically designed to help reduce the noises generated when the
idle time sweep functions are triggered in the drive. This update will not
run on any other drive than those for which the firmware is intended. In
order to successfully execute this update, you need to meet the following
requirements:

1) A system with a floppy disk drive.
2) A Hitachi GST hard drive with one of the following model numbers:
-HDS722540VLAT20
-HDS722580VLAT20
-HDS722512VLAT20
-HDS722512VLAT80
-HDS722516VLAT20
-HDS722516VLAT80
3) A non-RAID ATA controller.

****Note: If your drive was originally sold to a system manufacturer for
integration into their systems, this update utility may not work. This
update utility is designed to run only on drives sold in the distribution
and retail markets. Updates for drives originally sold in pre-built
systems should be obtained from the system manufacturer.

Once you have met the above requirements, you will need to make a bootable
floppy that contains the Drive Fitness Test Firmware Upgrade Utility. To
do this, please follow these instructions:

1) Detach the attachment from this email to a temporary directory on your
system (i.e. your Windows Desktop).
2) The file we have sent you is in ZIP format, as there are many firewall
and anti-virus programs that may not allow EXE files to be sent directly.
You will need to extract the EXE file using an extraction program such as
WinZip or WinRAR.
3) Double-click the extracted executable file (.exe) to launch the Install
Shield Wizard.
4) Follow the on-screen instructions, inserting a blank floppy disk when
prompted.

****Warning: Before initiating the update process, be sure you back up
your data to a separate medium (CD, DVD, different Hard Drive, etc...) and
verify the backup was successful. If the firmware update is not
successful, the data on the drive being updated will be lost.

Insert the disk into the floppy drive and boot the system. If the drive
you wish to update is capable of being updated, you will get a message
asking if you want to update the firmware on the drive. If you choose to
Update, the process will begin. This may take several minutes to complete.

It is very important NOT to disturb this process until it has completed
successfully. Should the process be prematurely terminated, the drive may
be rendered inoperable and the data unrecoverable.

Once the update has been completed, the system bus will be rescanned. If
the update was successful and no other drives were detected that may need
the update, you will receive a message indicating so and you will be
prompted to exit.

If you encounter any problems during or immediately following the update,
please contact technical support at 888.426.5214. We can be reached during
the hours of 8am to 8pm, Monday through Friday. You can also email us at
[email protected]

Thank you for contacting Hitachi Global Storage Technologies.

Regards,

Tony L

http://bbs.planetb.net/~chrispy/DFT32-OEM-G-HDS7225-PATA-non6Hd-63A-4char.EXE

www.hitachigst.com

Poslednja izmena:
Samo da dodam...
Ako imate disk koji nije pomenut gore pisite podrsci, ali odeljenju u Americi posto ogranci zaduzeni za Aziju i ostatak sveta izgleda nisu bas toliko raspolozeni da pomognu i cak tvrde da firmware ne postoji i da ne moze da update-uje.

Inace, svi diskovi proizvedeni posle marta ove godine bi trebalo da budu sa novom verzijom firmware-a i ne bi trebalo da imaju probleme sa mjaukanjem, a ako neko ne zna sta je to ili nikad nije cuo, evo mu prilike :D:
http://home.t-online.de/home/d.daeumler/hitachi.mp3

BTW nisam probao da fleshujem, tako da ne snosim nikakav rizik :D
a info u prethodnom postu je preuzet sa Storage Review-a koji je u stvari zvanicni odgovor jednom korisniku...

pajson je napisao(la):
Posto planiram da kupim doticni disk (SATA verzija 80G), a video sam mnogo kukanja na storagereview forumu (http://forums.storagereview.net/index.php?showtopic=12042&st=0) o "mjaukanju" i kliktanju diska, molim sve one koji poseduju Deskstar model da objave svoja iskustva o zvukovima koje disk proizvodi. Na storagereview forumu je receno da modeli pravljeni posle aprila 2004 nemaju te probleme, a da se kod modela proizvedenih pre aprila ovaj problem moze popraviti (ne)zvanicnim firmware-om (http://www.envynews.com/forums/showthread.php?t=2946&highlight=hitachi)

Imam model od 80GB. U pocetku nije pravio zvukove, ali u zadnje vreme je pocelo da se cuje kliktanje,
sto nije bas prijatno ...

pajson je napisao(la):

Opicis muziku na najjace i nema da cujes ni mjaukanje, ni lajanje ni arlaukanje :D

Al ne, ozbiljno. Sta se plasite oko bucnosti hard diskova. Od 5 hard diska koje imam nijedan ne cujem, 3 su WD, 2 maxtora, pocevsi od 80, 120, 2 x 160 i na kraju 250 nijedan se ne cuje toliko da "boli glava". Pre cu da se pozalim na lose napajanje koje se cuje kao lokomotiva nego na hdd.

Ja imam 2 komada Hitachi HDS722580VLSA80 (SATA 80Gb 7200min-1) u RAID-u i nema nikakvog mjaukanja i nekih zvukova, da ne ureknem. Prvo sam vozio 1 disk, pa sam posle par meseci kupio jos jedan i zabo ih RAID, i sve sljaka savrseno, iako imaju razlicite verzije firmware-a. Stvarno se malo greju, ziva istina, a brzi su kao munja.
To su moja iskustva, da napomenem da imam napajanje High Power HPC 360-202, 360 W, koje je jos uvek solidno.

Jel skinuo neko firmware za Hitachi? Linkovi vise ne postoje.

Ne znam tacno oznake ovih mojih novih Hitachi 80GB SATA2 ali mislim da su iz JAN06 ili tako nesto (mozda MAR06) pogledacu kada dodjem kucici ali juce sam ih instalirao u RAID 1 i mogu vam reci da se stvarno cuje nekakvo kuckanje ali ne non-stop (ne znam kako izgleda to mjaukanje) i jako me nervira. Moj bivsi WD800JB ne da se nije cuo i ne da je bio kao spricer nego svaka im cast. Dakle ima li taj firmware da se to sredi, jer ako nema ladno cu ih prodati. Svaka adresa sa objasnjenjem je pozeljna.

Izvinjavam se ne rekoh da mi treba za HDS722580VLAT20, dakle za Parallel ATA 7K250.

Imam Hitachi SATA II 82.3 GB, malo se cuje krljanje glava kada trazi neki podatak valjda na nekoj udaljenoj lokaciji, i povremeno klikne. Ni jedno ni drugo me ne uzbudjuje previse, vecinom je tisina i hard se ne cuje i onda kada recimo startam neki program cuje se malo krckanje. Ne uzbudjuje me jer imam garanciju 3 godine, a inace zadovoljan sam diskom, dosta je brz. Ovaj se prodaje kao SATA II, a zapravo je SATA I samo su mu zbog nekog razloga dodali i SATA II interfejs iako on ne dostize ni SATA I standard. Ovo je zaista mala prevara Hitacija. Citao sam da postoje 2 verzije ovog od 80 GB, ova verzija od 82.3 GB je SATA I i ona zna da proizvodi zvukove, a pravih 80 GB je pravi SATA II i besumna je. Ima i neki nacin da se preko serijskih brojeva raspozna koji je koji, ne da mi se sada traziti. I da, smanjio sam krckanje sa Feature tool-om, moze se jos smanjiti ali nemam potrebe za tim.

ja imam Hitachi T7K250 SATAII 160gb
ja ga drzim na Abit NF7-S (sataI).
Ne cujem ga skoro u opste, zadovoljan sam jedino ume da se cuje "klik"
Cuje se od prvog dana.

Klik se obavezno cuje prilikom paljenja racunara kad proziva taj disk, cujese i u toku rada, cesto dok gledam film.

Pisao sam Hitachi support-u i odgovorili su mi da je to ocekivani zvuk i da je to od mehanizma koji obezbedjuje sigurnost glave. Takodje u toku rada ume da parkira glavu (?!) pa odatle potice taj zvuk usled rada.
Da napomene da nisam imao slucaj da se sistem zamrzne zbog njega, znaci nikakvih problema, jedino taj zvuk ..a li kako kazu to je ok

Poslednja izmena:
bL-buldozer je napisao(la):
Imam Hitachi SATA II 82.3 GB, malo se cuje krljanje glava kada trazi neki podatak valjda na nekoj udaljenoj lokaciji, i povremeno klikne. Ni jedno ni drugo me ne uzbudjuje previse, vecinom je tisina i hard se ne cuje i onda kada recimo startam neki program cuje se malo krckanje. Ne uzbudjuje me jer imam garanciju 3 godine, a inace zadovoljan sam diskom, dosta je brz. Ovaj se prodaje kao SATA II, a zapravo je SATA I samo su mu zbog nekog razloga dodali i SATA II interfejs iako on ne dostize ni SATA I standard. Ovo je zaista mala prevara Hitacija. Citao sam da postoje 2 verzije ovog od 80 GB, ova verzija od 82.3 GB je SATA I i ona zna da proizvodi zvukove, a pravih 80 GB je pravi SATA II i besumna je. Ima i neki nacin da se preko serijskih brojeva raspozna koji je koji, ne da mi se sada traziti. I da, smanjio sam krckanje sa Feature tool-om, moze se jos smanjiti ali nemam potrebe za tim.
E voleo bih da vidim tih "pravih" 80GB kako to "dostizu" SATA II ;) Ili mozda SATA 2 :D
Siguran sam da bi bar 1/2 ljudi sa foruma iseklo vene za takvim diskom :d

Potrazi po starijim temama objasnjenje tih pojmova, pa ces videti da se ne radi ni o kakvoj prevari ;)
Sto se "brojeva" tice, nije u pitanju serijski broj, nego tacna oznaka modela koja se sastoji od niza brojeva i slova, pa se moze pomisliti da je serijski broj u pitanju...

A sto se kliktanja/lupanja tice (odnosi se i na xaver-a), to se desava kada se pali (inicijalizuje) disk i u toku rada u otprilike pravilnim vremenskim razmacima (obratite malo bolje paznju) ili u slucaju duze vremenske neaktivnosti kada se radi o kalibraciji diska ili o resetu glava:
http://forums.silentpcreview.com/viewtopic.php?t=3237

Znaci, nema parkiranja glava ili neceg slicnog. To je neka druga prica koja je u okviru Advanced Power Management-a koji se uz pomoc Feature Tool-a moze podesavati kod modela koji imaju podrsku za to (sporije citanje/snimanje, parkiranje glava, smanjena rotacija i potrosnja, potpuno gasenje usled neaktivnosti...)

NIsam mislio naravno da ti diskovi imaju average read rate od 300 MB/s, nego burst transfer speed.
A i ti ne zelis da slusas. Ne radi se o oznaci modela, nego po serijskim brojevima se mogu raspoznati ovi stariji diskovi koji su radjeni po SATA I standardu i kojima je kasnije dodat SATA II interfejs kao, koji su bucniji i imaju malo veci kapacitet (82.3 GB). A oznaka modela je ista.

SATA II HARD DRIVES

Pros: Most Sata II hard drives come locked at 1.5 or 150. You need to unlock them to run them 3.0. I have purchase 4 from Newegg and run them in raid 0. It is much faster than my other machine running 4 36gb raptors at raid 0. Some require software to unlock as these and some are just to remove the jumper on the back to have them run at 3.0. I am starting a 3rd machine and these are what I will purchase.

Cons: None, or maybe a note from Hitachi to let ppl know to unlock them or ship them as they should be at 3.0

Reviewed By: N/A, 5/19/2006 6:46:22 AM
This reviewer reports that his/her technical understanding of this type of product is high and has owned this product between 1 month to 1 year.
Did you find this review helpful? Wrong part #

Pros: Cheap, fast delivery

Cons: I just wrote the previous review and forgot to add a few bits of info. The P/ on these drives are 0A30356. The P/N on the 3.0 Gb/s drives are 0A31048. Make sure you buy the correct P/N drive if you are expecting 3.0 Gb/s. Also these drives are a lot noisier than the higher speed ones. Both drives have the same mfg date of feb-2006 so its totally just a different part number. Newegg is advertising these as 3.0 Gb/s when they arent.

Not as claimed

Pros: Drives work, cheap price.

Cons: These drives are advertised as Sata 3.0 Gb/s drives. I ordered two and what arrived were 1.5Gb/s drives. I compared them to an OEM drive that came out of my new Dell Comp that was a 3.0 Gb/s drive. They have slightly different model numbers and these two drives are rated at 82.3 GB on the label while the 3.0 Gb/s drive is rated at 80.0 GB on the label.

Other Thoughts: Maybe Newegg made a mistake or maybe they didnt, I dont know but I know I'm mad and they won't do anything about it.

http://www.newegg.com/Product/CustR...&SortField=0&SummaryType=ALL&Pagesize=&Page=2

ja imam hitachi 250gb star 1.5god.E sad to "mnjaukanje" se culo od samog pocetka(ako mislimo na isti zvuk) ali taj zvuk uopste nije "jak" ili iritirajuci,i cuje se par puta dnevno i to uglavnom kada nista ne radim za kompom.

Hitachi 80GB 7K80 SATAII 3.0 ... disk s dosta čuo od prvog dana kako je kupljen. Tu mislim na rondanje kod prijenosa veće kiličine podataka, defragment, antivirus scan isl ... također se čuo onaj povremeni klik (kažu da je to parkiranje glave kad je disk u idlu). Sve to nestane kad se uključi "acoustic management", tad je stvarno tih.

Hitachi HDS722525VLSA80 (7K250, 250Gb SATA I):
Pri paljenju, prvo se začuje klik a onda ko ima baš dobar sluh, može da začuje i zaletanje motora. To je sve, u radu je bešuman, pouzdan i brz. Nikada ranije nisam imao IBM / Hitachi HDD-ove i sa ovim sam extra zadovoljan. Više nikada da se ne vratiš na Maxtor! ;)
:wave:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno