Šta je novo?

Misticno resetovanje compa

CoR

Čuven
Učlanjen(a)
01.07.2003
Poena
620
Epox 8rda+, barton 2600, 256 kingston, ati 9200, wdc120gb, neko bedno napajanje...

Simptomi su sledeci:
Prvo ukljucenje compa je OK. Mozes da ga resetujes koliko god hoces, sve radi. Memtest, prime, opet reset, ukljuc, iskljuc, SVE OK!
Ali posle 2-3-4 sata desi se nesto od cudesno:

"Nicim izazvani" reset compa. Pa se zaglavi i BSOD-uje da ne valjaju driveri za graficku, novi reset BSODuje da nema kernela, novi reset se zaglavi u biosu kad trazi hdd, sledeci reset zaglavi kod brojanja mem...
Na dalje mogu da ga resetujem koliko god
Ako ostavim comp 20 min on proradi.

Prva misao je da se comp pregrejao, ali... Temperatura je oko 57C. Najgore je sto je dovoljno da ostavim comp ukljucen 3 sata i nista ne radim. Ako pokusam da ga resetujem on ce redovno da BSOD-uje po istom redosledu. Drivers, kernel, bios zakucavanje.
Promenio sam napajanje, ali bez uspeha.

A sada ide misterija.
Comp je zamenjen. Epox 8rdaI pro, nova (sugava) memorija, novo napajanje, novi hdd...

Ali comp se isto ponasa...?!?
Pozajmio sam UPS, ni jednom nije pistao, comp se isto ponasa... Kad je "svez" sveki reset je OK, ako stoji 3 sata uvek se mrzne.

Napon, podzemne vode... Svaka ideja je dobrodosla.

da li si u toj zameni zamenio i graficku?

Da

Zamenjena je sa ati 9250....
Prva konfiguracija je imala XPsp2 a sada se koristi Win2000 sp4.
Ali sve to nije toliko vazno jer se comp zaglavljuje i u BIOS-u.

Ja sam imao problem sa slicnom konfiguracijom,
8rda+, Ati 9600Pro, 2*256 TwinMos, DTK 400W. Racunar
se iz cistog mira resetovao, obicno ploca pocinje
da pisti posle restarta... Bukvalno sam sve komponente
promenio misleci da je u pitanju hardverski problem, no
u pitanju je bilo nesto drugo. Problem je pravio nVidia-in
IDE driver, koji u kombinaciji sa XP-om i nekim software-om
(Roxio, Alcohol 120%...) "ubijao" racunar. Jednostavno,
preinstalirao sam sistem, instalirao nForce driver-e(naravo,
sve osim IDE driver-a), i tako, sa generickim Microsoft-ovim
IDE driver-ima sve radi jedno sest meseci apsolutno stabilo.
Na IDE konroler mi je nakacen WD800JB, Pioneer 108D,
svi testovi pokazuju da su i sa generickim driver-ima
performanse odlicne. Rezime, neupeglan nVidia-in software,
koji u kombinaciji sa XP-om pravi katastrofu, moze da bude
jedan od uzroka problema.

Poslednja izmena:
pa...

Ideja nije losa. Ja sam uvek stavljao nvidia drivere. Nekada najnovije, nekada starije...
Ali ono sto mene muci su ti nemoguci reseti. Prvo BSOD-uje drivere, pa kernel, pa ponke da se kuca u BIOS-u :mad: A to bas i nema veze sa driverima.
U sobi je relativno hladno, hladnjak na chipsetu je mlak, cooler je mlak.
U pocetku je comp (compovi) radio bez uzemljenja. Tada mu je trebalo oko 2 sata da proradi.
Sada sam ga bacio u steker sa uzemljenjem i treba mu oko 20 minuta da se "oporavi".
Da mi je znati od cega se oporavlja???

Poslednja izmena:
@CoR:

Drajver nije sigurno cim kuca u BIOS-u, ako su memorija, graficka, ploca i HDD promenjeni ostaje CPU (koji ne bi trebalo da radi bas na 57 stepeni ako se ne varam pogotovo ako nista ne radi) i CD/DVD uredjaji.

Naravno mogucnost je i elektricna instalacija. Kompjuter treba da bude ukljucen u uzemljenu uticnicu.

Nego, jel ima jos neka kartica tipa modem ili tv tuner unutra? Ako ima probaj bez pa vidi sta biva. Za pocetak dovoljno i da modem npr. otkacis sa tel. linije i ako imas tv tuner da ga otkacis sa antene. Mozda ti ulece neki napon preko ta dva izvora pa ti ubija komp.

Povecaj napone za cpu i memoriju pa vidi sta ce se desiti.

Pipni southbridge, on zna da se pregreva.

pa onda i ja od nedavno imam gremline u svojoj kanti....
recimo kliknem na konekciju za internet, pa dial i onda sledi restart i ulazak u windows-e. Elem, temp. internet dir je ispraznjen, u msconfig-u dobijam stavku dumprep.exe 0 -k i dokle god je ona prisutna komp ce se resetovati kada zelim da se prikacim na net. Nju iskljucim, sve je u redu do sledeceg puta kada se komp iz meni nepoznatih razloga resetuje. Sada sam skinuo nVidia IDE drajvere i koristim microsoftove default, bas me zanima sta ce se desiti.

zaboravih:
ploca: abit nf7s rev 2.0
cpu: barton 2500+
mem: Corsair VS 2x256mb
gfx: msi 6600gt
napajanje: CoolerMaster 350W

joj

Zaboravih da pomenem da je sada sempron u "novom" compu.

Ovako... odneo sam kuciste u drugi deo grada, resetovao ga za svaki slucaj 5 puta (uvek OK reset) i pustio prime preko noci.
Jutros sam ukjlucio monitor i video da prime radi savrseno, odradio je blend test u x iteracija mnooooogo puta i nema greske.
Znaci comp radi, jel' tako?!?
Ali prvi reset je vodio u BSOD nekog dll-a, druga dva su kukala za ntoskernel-om i kasnije svaki sledeci reset je zaglavljivao u BIOS-u.

U sobi je bilo dosta hladno tako da je ploca javila CPU temp 37C, chipset 29C dok je prime radio.
Sada je bilo bez ikakvih kablova, samo monitor, napajanje, tastatura :-(
S tim sto su i monitor i tastatura promenjeni.

Evo i napona:
CPU 1.6
AGP 1.52
chips 1.61
batt 2.92
dimm 2.52
+5 5.13
5vsb 4.96

Kao da je comp programiran da radi normalno 4 sata i posle toga ubije sopstvenu mogucnost resetovanja.

ti makar znas sta mu je... :d

o da nazalost.....ma radi on ali malo resetuje....nista, odoh na reklamaciju

@CoR:

A da proveris da nije reset taster vezan pogresno?
Mozes li da probas drugi procesor?

Jedino sto sam do sada shvatio je da ga blokira hdd maxtor.
Resetuje se ok kad ga izvadim. Stavio sam drugi hdd i kao radi.
Zalosno je sto taj "los" hdd jako lepo radi na drugom compu.

Ne shvatam kako moze da bude ogranicen na 4 sata rada. A i taj "los" hdd radi ako je comp tek ukljucen. I dobar je 2 nekada 3 sata. Ali nikako ne moze da predje 4 sata i da se normalno resetuje.

@audiofreak: ako reset radi prva 3 sata, valjda je dobar... ali pogledacu, ne moze da skodi

@CoR:

Cekaj, u prvom postu si rekao da imas WDC 120 GB pa je zamenjen. Ako su ti i WDC i Maxtor pravili probleme kako onda moze da bude disk u pitanju? Moram priznati da ne razumem ovo...

Ako ti HDD pravi probleme, vrlo je verovatno, kao sto sam rekao, da ti se southbridge pregreva. Pipni ga i videces da je vruc. Resi kako da ga ohladis...

@audiofreak:
To majstore, prvo je bio WDC, pa maxtor. I nista nije radilo. Stavio sam maxtora od 40gb koji isto tako nije hteo da radi. Tj kucao se u BIOS-u.
Onda sam stavio jedan maxtor od 120gb i savrseno je prolazio i BIOS i pocetno ucitavanje XP-a. Dalje nije mogao zbog XP-ovog HAL-a, predpostavljam.

@Geek_master: southb ima hladnjak i uvek je mlak. Mozda zaista ne naleze dobro... Ali dovoljno je da ostavim comp ukljucen 4 sata i NISTA ne radim, on ce izgubiti mogucnost ulaska u sys posle resetovanja.

Da je obican problem u pitanju ne bih ga ni postovao. Ovo se granici sa bolesnom mastom :wall:

Da stvar bude jos gora SVI hdd RADE na P3 masini intel chips.
Nikakvih blokada bios-a, zastoja, nemogucnosti dizanja sys posle resetovanja aklo je comp radio 4 sata. Bilo da su master, slave...

Out of idea...

Moj drug je imao slicne nedace i resenje je bila zamena IDE kabla.

To je jedna od prvih stvari koje sam promenio. Stavio sam 80pin ide sa compa koji provereno radi vec 2 god. Nije pomoglo :-( Isto se zaglavljivao.

Prijatelju tvoj problem su elektroliti na ploci, inace EPOX8rda+ je veoma poznat po tom problemu. Zato lepo otvori kuciste i vidi da se neki elektrolit nije malo naduvao ili cak procurio. Resenje ako ih ima je neki dobar TV mehanicar da ih zameni.

Kondenzatori sigurno. Naduvali se 90%, i rade po svojoj volji. Slicne bagove sam imao, s tim sto su u pitanju bili kondenzatori vidljivo naduvani na gf4.

Mozda je glupo al porobaj neku nvidia karticu. Bila je serija epoxovih nforce ploca koja je skroz brljala sa atijevim kartama. Probaj, ako nisi i stavi poslednju verziju BIOS-a :crash:

Hvala na savetima. Zamenjena je cela ploca i sada sve radi OK.
Probao sam sve sto sam znao, ali na kraj pameti mi nije bilo da gledam kondenzatore :S:
Sada bih ja dao pare da vidim te dve vracene ploce!
Dve razlicite ploce, do duse isti proizvodjac :d
Eh da, opet je zamenjena epoxom. Treca sreca :D Nadam se.

:wave:

Nazad
Vrh Dno