Šta je novo?

Misteriozna ploca

pera451

Slavan
Učlanjen(a)
19.07.2008
Poena
319
U pitanju je ploca Intel D201GLY (mITX, Celeron).

Pre neki dan sam kupio polovnu doticnu plocu. Jednu vec imam i radi mi besprekorno vec nekoliko godina.

Kada sam je doneo kuci ploca nije davala sve znake zivota - odnosno, kada se ploca ukljuci, zavrte se ventilator na chipset-u (i ventilator na kucistu prikljucen na plocu), ali slike nema.

Probao sam i sa posebnom grafickom karticom i drugom memorijom, ali nista.

Pri tome ploca ne signalizira nikakav problem. Njen BIOS ne daje zvucne, vec svetlosne signale, a ploca signalizira da je sve OK - nakon ukljucenja, lampica za power on se upali, zatim ugasi na 0,5 s i zatim upali i dalje ne trepce. Prema manual-u to znaci da je uradjen POST i aktiviran procesor (koji se greje), a da drugih problema nema - ni sa grafikom, ni sa memorijom.

Skidao sam i jumper za BIOS i vadio bateriju - isto.

Posle toga probao smo plocu i kod prodavca i sve radi. Po povratku kuci - nista.

Probao sam sa 3 napajanja, a na kraju sam juce kupio u WW i cetvrto - novo LC Power 420 (sa 12" fan-om). Nista. Cak sam menjao i strujni kabl za napajanje.

Plocu sam probao i u kucistu i van njega, na neprovodljivoj podlozi (nema sanse da se nesto kratko spojilo).

Imate li neku ideju? Hvala!

Imaš dva rešenja ili su gremlini ili postani i ti prodavac pa će ti raditi. Tačnije ponovo je vrati prodavcu pa je ti spoji pred njim onako kako radiš sa svojim delovima pa ćeš videti da li radi ili neće.

Meni tvoj problem zvuci nemoguce.
Kod prodavca sve radi a cim doneses kuci opet nista ne radi?!?! Ponesi sve svoje komponente kod prodavca i tamo sve namontiraj da se i on uveri da nesto ne radi a posle menjajte deo po deo kod njega (od njegovih komponenti ako bude zeleo da ti izadje u susret) i saznacete koja komponenta pravi problem.

Iskreno receno, ne ide mi se ponovo u MML - jednostavno za to sada nemam vremena, a i prodavac sprema ispite, ne bih da ga vise gnjavim.

Inace, prodavac je i bio kod mene, ni on nije uspeo da to poveze, vratio novac, odneo plocu kuci i utvrdio da radi. Ja sam otisao kod njega, uverio se da radi i ponovo je uzeo. To je sad pitanje fer-pleja - ploca radi, a zasto kod mene ne radi, nije njegov problem i ne zelim da ga smaram.

Covek je bio maksimalno korektan i ne bih da ga vise opterecujem, pogotovo sto ni vrednost ploce to ne opravdava. Vise me zanima sta moze da bude problem, a da ploca o tome ne daje nikakvu informaciju. BTW, monitor je isproban i radi dobro.

Sam sklapam svoje racunare (a uvek ih imam par u radu) vec 20 godina i nisam imao ovakve situacije. Zato me i zanima sta je moguce.

Najvise sam sumnjao na napajanja, ali tesko da je i novo napajanje neispravno, mada cu pribaviti i tester napajanja da proverim sva.

Prvo pitanje bi bilo kako to da ploca ne signalizira nikakav problem i vredi li je testirati nekim od onih testera ploca u obliku PCI kartice?

Poslednja izmena:
Ploča radi ali monitor se ne pali? Probaj drugi monitor.

Probao, ali probacu jos jednom, pa javljam ishod.

Isti taj monitor radi sa drugim racunarom...

Poslednja izmena:
Proban i drugi monitor i ne radi.

Sutra cu probati da odem kod tipa koji prodaje sprave za PC dijagnostiku, pa da kupim neki tester napajanja i PC dijagnosticku karticu. Imam jos neka napajanja i ploce koje hocu da testiram, pa da se onda bar naoruzam alatom...

A jel si probao sa samo sa jednim modulom memorije i da ga probas u svakom slotu?

Poslednja izmena:
A jel si probao da raskacis sve sa ploce(hard,tastaturu,misa)..
Takodje probaj bez memorije,pa vidi kakav ce ti onda svetlosni signal dati...

Ja sam i do sada probao bez misa i harda, jedino je bila prikacena PS2 tastatura.

Sada sam otkacio i tastaturu i memoriju.

Ploca se ponasa kako treba - odnosno daje neku kombinaciju svetlosnih signala koja odgovara onoj iz uputstva.

Drugim recima, "kapira" da nema memoriju.

Kada vratim memoriju - isto. Dakle, na plocu nije prikljuceno bas nista.

Sudecu po svemu,ploca je onda ispravna...Jedino mi pada jos na pamet da zamenis kabal od monitora....

Jesi siguran da ta polovna ploca podrzava tvoj CPU? Posto si samo verovatno plocu probao kod njega? Ili si probao sa svojim procesorom?

Ma, probao sam ja sa dva monitora, koja oba rade sa drugim racunarima.

Postoji i mogucnost da ploca registruje memoriju kao prisutnu, ali ipak nekako nece da radi sa njom.

Ploca ima integrisan procesor - zamene nema.

Sve je isto osim napajanja i memorije. A ja sam juce kupio potpuno novo napajanje, snage mnogo vece od one koja ploci treba.

Do sada sam probao sa dve moje memorije - razlicitih proizvodjaca, TwinMOS i Kingston.

Sve te male ploce umeju da prave probleme - sve je nekako skraceno, siromasniji BIOS itd.

A SIS chipset je prica za sebe :mad: .

Poslednja izmena:
Što nisi zamenio memoriju sa njim?Možda je njegova kompatibilna a tvoja ne.
Ponesi kod njega i 1 tvoje napajanje i sve memare pa probajte...I tastaturu i miš.
Jeste da ploča ne vredi mnogo ali bih bio u fazonu : nećeš ti mene :hump:!

Što nisi zamenio memoriju sa njim?Možda je njegova kompatibilna a tvoja ne.
Ponesi kod njega i 1 tvoje napajanje i sve memare pa probajte...I tastaturu i miš.
Jeste da ploča ne vredi mnogo ali bih bio u fazonu : nećeš ti mene :hump:!

Kako god okrenes opet ne bi to bio njegov problem (prodavcev), jer je lik kupio samo plocu, pod pretpostavkom da vec ima sve sto mu treba da bi PC radio, kompatibilna memorija ili ne je vec druga prica.

Najbolje bi bilo da kao sto je rekao oleg, da sve lepo deo po deo, od prvog do zadnjeg kabla isproba, pa da vidimo sta pravi problem.

Ljudi, logika nalaže, da ako ploča sa istim komponentama radi kod prodavca, a kod kupca neće, problem je u napajanju, tj. ne u samom napajanju već u strujnoj instalaciji
To govorim iz iskustva, imao takav slučaj, doneo klijent komp, nešto win zeza, stvarno zeza, instaliram nov, sve sredim, odnese kući, radi 1 dan, zove, kaže ovo neće da radi
Donese ga ponovo, probam ja, radi malo, malo neće, onda krenem ponovo instalacija win-a, sve sredim ponovo, testiram sve, ostavim ceo dan da radi, pustam neke testove povremeno, sve radi, klijent ponovo odnosi komp
Zove posle dva dana, kaže ovo opet neće, donosi ga ponovo, sad čak iskopiram podatke sa njegovog harda na moj, formatiram ceo hard, ponovo sve instaliram, radi, i posle dva dana opet neće
Reko, wtf, nemoguće, ponovo ga sredim, mislim , različit je monitor, tastatura i miš, i struja, prva tri ne mogu da pokvare komp, kažem mu da priključi na drugi šteker u sobi, zvao me posle nedelju dana da potvrdi da sve radi
Pa vi vidite .....

imam i ja slična iskustva sa strujom u nekim delovima nekih gradova kao i ciki022
to je uvek jedna od mogućnosti

OK, polako.

Prvo, ja ne mislim da se bavim prodavcem - nije on mene prevario, niti ima potrebe za tim.

Drugo, imao je 512 MB modul, koji mi nije potreban.

Trece, nisam nervozan, niti sam to pomenuo.

Cetvrto, struja je kod mene vrlo stabilna, a do racunara i Hi-Fi-ja imam posebno izvedenu pojacanu vezu, nista drugo na osiguracu + APC Line-R i ostalo.

Doneo sam tester i karticu za dijagnostiku, pa cu da testiram i javljam rezultate.

a da snimis sve to lepo i okacis na YT?
bez zezanja

Dvostrani.

Jednom ranije imao sam slicnu plocu i znam da mi je radila sa jednostranim stapom, ali je sa drugima tada nisam ni probao.

Inace, umela je da radi i sa 2 GB, mada pise da je 1 maksimum.

Proradila.

Nasao sam modul sa kojim radi - mada protivno svim ocekivanjima. Modul je dvostrani, od 2 GB, Kingston, veoma nizak.

Nazalost, treba mi za masinu iz koje sam ga izvadio za probu, ali sad bar znam kakav da trazim.

Hvala svima!

:wave:

Proradila.

Nasao sam modul sa kojim radi - mada protivno svim ocekivanjima. Modul je dvostrani, od 2 GB, Kingston, veoma nizak.

Nazalost, treba mi za masinu iz koje sam ga izvadio za probu, ali sad bar znam kakav da trazim.

Hvala svima!

SIS MAtične :D Neuništive ali pri tom smeće po karakteristikama. Takvo je barem moje iskustvo.

Ok ajde poslednja nelogicna stvar koju bih mogao da predlozim posto vidim da si zaista probao sve, jeste da predlozim da proveris struju kod sebe u stanu iliti na mestu gde testiras, meni su se tokom servisa desavale ovakve stvari i jednostavno je ispalo da kod nekih ljudi nije bila dobra struja u sobi, znam da je ovo far too fetched ali ne mogu trenutno druga da smislim :)

Čoveku proradila ploča sa nekim ramom, što sad da se igra provere struje :)
Napisao je prethodno i da mu je struja OK. Zezao ga ram i našao je neki koji radi lepo sa tom pločom.

Kao sto rekosmo, SIS je SIS :(.

Danas treba da preuzmem modul koji odgovara onom sa kojim je proradila (Kingston KVR667D2N5), pa ce valjda sve biti u redu.

Nazad
Vrh Dno