Šta je novo?

Misteriozan problem...kako bi ste vi resili?

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
815
Pozdrav drugari. Postavio sam nekoliko pitanja u Windows 7 temi jer sam mislio da je ona problem, ali posto sam uvideo da verovatno nije, rekoh da otvorim novu temu jer imam ceo jedan kompleks problema, a za sada nijedno resenje. Sta se desava...instalirao sam W7 Pro x64 i sredio ga lepo (sve ovo sam uradio na prvom WD disku od 250GB, na drugoj particiji od 3 koje postoje...jedna na kojoj je XP, jedna samo za download, i ova za W7...imam dva takva WD diska, plus jedan Samsung 1TB samo za HD storage i jedan IDE Maxtor 80GB iskljucivo za backup), ali poceo je cudno da se ponasa, odjednom samo ugasi monitor, i TV ako gledam nesto preko tv-out, zvuk, ako imam disk u drajvu ne moze da se otvori, ne radi reset dugme na kucistu i pomaze samo iskljucivanje iz struje pa ponovo dizanje sistema. Podignem W7, odem negde i vratim se posle 15-tak minuta, monitor se iskljucio i samo unplug pomaze. Podignem ga u Safe modu i radi savrseno. Cak sam ga ostavio celu noc da mi skida nesto sa neta bas da vidim hoce li da zaglavi, ali nista, sve je OK u safe modu. Pomislio sam da su drajveri za graficku, ali desava se i dok ih jos ne instaliram, sa onim windows ti drajverima. Pa sam i njih obrisao ali opeti isto. Onda sam formatirao disk i instalirao Ultimate verziju. Formatirao particiju u W7 instalaciji. Isto se desava. Menjao mesta memoriji po slotovima, menjao sata kablove, menjao mesta diskovima po sata slotovima i i dalje isto. Onda rekoh, ajde da napravim jednu particiju na ovom Samsung disku, pa da probam. Uradim tako, pocne instalacija, dodje do kraja kopiranja i onih svih *******cija, i samo se ugasi monitor jos u toku instalacije (?! ovo se nije desavalo u toku instalacije do sada). Pomislio sam da je samo prebacio sliku na TV jer to obicno uradi ali kada sam video da na tv-u nema nista i da digme reset ne reaguje, znao sam da se desilo isto. Nista, resetujem racunar, butuje, nastavi instalaciju, prepozna neke greske na disku (?!) i pocne check disk, zavrsi ga, nastavi instalaciju i ponovo iskljuci monitor. Ovo sa greskama na disku mi je bilo vrlo sumnjivo. Ugasim i ponovo startujem komp, dodje do posta, i kada treba da prodje ono kada proverava da li ima disk u drajvu da ga butuje, prodje to i kada treba da ocita boot sa diska i da pocne nesto od OS-ova da ucitava, tu samo stane...i stoji... i nista. Temp procesora oko 60-65C. Resetujem nekoliko puyta, ugasim, upalim, isto. Promenim mesta diskovima u biosu, druge ocitava, ali nema boot loader, pa nema sta da ucita, ali ocitava diskove jasno. Vratim na Samsung...nista ponovo. Iskopcam sve ostale diskove i optiku, ostavim samo samsung i menjam ga po sata slotovima, reko mozda neki ne radi, ali na sva 4 isto. Nece pa nece. Sve zivo sam tu probao, menjao slotove, kablove, ali nista. Posto nista nije pomoglo, ubacim XP disk i instaliram ponovo XP, obrisem particiju na Samsung disku za W7, sve boot fajlove ocistim, startujem neke fajlove sa Samsung diska da ga proverim, i u Xp-u radi kako treba. Temperatura diskova je normalna, ovaj Samsung je najhladniji.
Evo sada sam ponovo sredio u fullu Xp, izgubio bezveze par sati, i gomilu zivaca, i razmisljam u cemu je problem. Ne znam jesu li sata kontroleri u pitanju ili nesto drugo. Windows XP radi savrseno, bez ikakvih problema, barem ne ovog tipa. Uradio bih flash biosa ali Biostar je zadnji bios uradio u proslom veku, tako da od toga nema nista.
Ima li neko blagu predstavu sta moze da bude uzrok svega ovoga?

Ako XP radi kako treba: nema razloga da tako isto ne radi i W7. Moguce je da nevalja instalacija (neuspesan download, ili ostecen medij sa koga se podize i instalira win).
Ali ako sam te dobro shvatio, ti si vec probao sa drugom 7-icom...
Jedno pitanje: dali je taj Maxtor od 80GB sata ili Pata? Ako je Pata,mozes da pokusas da na njega stavis W7, time bi eliminisao SATA kontroler...

pata. A probao sam i drugu instalaciju, ultimate, sa drugog diska, tako da ne verujem da je to. Probacu na maxtora.

Da, zaboravio sam da kazem. Na taj IDE disk ne mogu da instaliram nista jer cim mi je on ukljucen nece instalacija da prodje ono butovanje, ono kada pise "press any key to boot from cd...". Jednostavno odbroji onih 5 tackica i stane tu, nece da dalje. Mislim, kada ne pritisnem neko dugme, kada hocu samo da prodje taj deo. Cim iskljucim taj hard, prolazi. Cudno. Jedino da u tom trenutku vadim disk pa cim prodje da ga ubacim....

Nisam siguran da bi moglo tako. IDE nije plug&play :D

Ne ne ne. Mislio sam disk samo da izvadim, da prodje taj deo i cim nastavi da ucitava instalaciju da ga vratim.

Probao sam i na IDE disk ali isto je. 2 puta sam probao, oba puta je na random mestima blokiralo, jednom negde na 80% a drugi put na oko pola instalacije. Probao sam i x86 instalaciju, onda je dosta do kraja, ucitao se Windows, ja desni klik i Refresh i...blokirao. Cak sam bio i iskopcao sve iz sata slotova, a dvd rezac, ali isto. Juce sam cak i bios flashovao, i stavio najnoviji, ali nije ni to pomoglo. Sto je najgore znam da mi je taj isti W7 radio do pre par meseci, bio je je 6 meseci na disku, i svaki 3-4-ti dan sam ga dizao i pomalo se zezao u njemu i nije bilo nikakvih problema, ali evo sada jednostavno nece. Bas mi je nejasno. Jedino da probam da iskljucim sve sto imam od periferija, da ostavim samo misa i tastaturu pa ponovo da probam, da vidim kako ce da ide.

Ovo bih okarakterisao kao klasican slucaj GREMLINA.. :)

Salim se.. Ideja koja meni pada na pamet.. U kancelariji sam imao slican trip sa jednom mashinom koja se gasila posle instalacije Win 2008 R2 Enterpr. 64 bit, a pod Debianom sa druge particije radila ko sat..

Problem smo resili posle updateovanja firmware na sata kontroleru.. Mislim da je bio neki Intel serverworks, a ploca je: Intel Executive Series DQ35 bla bla..

Ovo znam jer smo trazili punu podrsku od Intela ovde posto je ploca kostala oko 1000 - 1100 € ne secam se. Njihov neki lik iz supporta nam je dao novi flash (BIOS) pa je posle toga sve radilo..

Sada i na "suvo" a i u virtuelnom okruzenju oba systema rade lepo.. Probaj to!

Ako ne prodje, sta znam, pozovi nekog svestenika da ti obaja chipove.. Mozda pomogne ;)

Poslednja izmena:
PA ****ga, moja ploca nije kostala 1000e. :D Ma biostar ima ocajnu podrsku sto se updejta drajvera tice. Zadnji bio su izbacili pre 2-3 godine. Slicno je i za sata. Ali sta se sinoc desava. Setim se da imam instalaciju koja je bila na racunaru zadnjih nekoliko meseci i radila bez problema, do skoro. Isto build 7600, Ultimate. Instaliram nju, i zavrsi instalaciju uspesno, cak sam jedno 2 sata ostao i instalirao sve programe sto mi trebaju i skroz podesio Windows. Iskljucio sam sve periferije, jer kada mi je uspesno radio W7, nisam imao nijedan od 2 stampaca npr. koje sad imam. Onda sam ukljucio Samsung laser da instaliram i to je proslo OK. Posle toga sam poceo da instaliram drajvere za HP C4480, ukljucio ga kada mi je zatrazio, i u toku instalacije se ponovo desilo....iskljucio se monitor. hm..

Pa rekoh ti da sam probao bez icega u njemu. A i ako me on zeza tek onda nema pomoci, jer imam najnoviji bios, i najnovije drajvere.

Mozda je do nekog hardvera,win 7 je zahtevniji od xp,probaj samo sa po jednim modulom rama,pa ih menjaj naizmenicno i svaki od njih izmenjaj po slotovima.

Probacu. Malopre mi je radio par sati, i onda se tek iskljucio monitor.

Pogledaj temperature komponenti... mozda se nesto pregreva?

Pa turio sam najnoviji bios. Ploc ide do 60C u tim trenucima. Graficka na 30-tak, a hardovi su isto na normali.

Ne rekoste mi nista za ove temperature, jesu li normalne?

Takodje, mislim da je kljucna stvar u tome sto W7 radi u safe mode-u savrseno, a kada se startuje normalno nece da radi? Jel ima neko neku ideju? Anything?

Temp su ok. Ne moze na XP-u reset dugme na kucisu da radi, a u Win7 da ne radi. Hiren's boot pa proveri stanje diskova ako na to sumnjas, mada ja mislim da te muci memorija ili grafika. srecno :)

Poslednja izmena:
Pazi, reset dugme ne radi samo u slucaju kada sve blokira kao sto sam opisao. Do tada je sve OK. Diskove sam proverio sa disk regeneratorom i nema bad sectora nijedan. Memoriju nisam jos testirao, ako budem imao vremena posle cu.

Testirao sam memoriju memtest-om i vrlo cudna se stvar desava. Imam jedan Kingston modul od 2GB DDR2 800mhz cl=6-6-6-18 (tako kaze memtest) i dva Geil modula od po 1GB DDR2 800mhz cl=5-5-5-15 (iako to pise na nalepnici, memtest kaze 5-5-5-18, zato sam i napisao ono prvo u zagradi, jer je moguce da i tamo memtest gresi). Svaki modul posebno testiran prolazi test bez greske. Kada ubacim bilo koja dva modula zajedno sve je OK, ali cim ubacim sva tri modula zajedno memtest dodje do 45% prvog testa (znaci nekih 3-4 sekunde radi) i resetuje se racunar. Premestao sam module po svim slotovima, i dosao do zakljucka da se to desava svaki put kada su sva 3 modula zajedno, nebitno u kojim su slotovima. Nemam ni predstavu zasto se ovo desava, ali mislim da je mozda to ono sto mi pravi problem sa W7-com. Jel ima neko ideju zasto se ovo desava i moze li da se nekako ispravi?

Ostavi samo Kingston-a, pa probaj ponovo da dignes win. To je verovatno to, neslaganje memorije. u XP-u se to verovatno ne ispolji jer W7 zauzima vise ram-a.
Sto se podesavanja memorije tice, ako nisi nista dirao, onda je ploca tako stavila sama, nema razloga za brigu ;)

Probacu. Mada sam evo ponovo instalirao W7, sa Kingstonom i jednim Geil modulom (jer je tako memtest prolazio), i vec posle 20-tak minuta se isto dogodilo, za vreme instalacije ATI Catalyst drajvera. Sada sam pustio da mi windows sam istalira njegove drajvere za graficku preko win update-a, pa cu da vidim kako ce tako da radi. Evo vec nekih pola sata, 45 min je sve OK. Javicu. Mozda je do drajvera za graficku.

Evo posle jedno sat ipo, dva, i sa W7 drajverima za grafiku isto se desilo. Evo izvadio sam Geil module, i sad mi je u ploci utaknut samo Kingston. Ajde da vidim kako ce sa njim da se ponasa.

Definitivno nije ni do memorije. Posle jedno sat vremena, samo sa Kingston modulom, dok sam skidao framework 3.0 sa neta i slusao muziku u Winampu, ponovo se desilo.

nosi u servis..zaista si dao sve od sebe...ne vredi.. ima tripove i neka je oni testiraju [ najgora moguca ali najrealnija solucija ]

ili ces dobiti obrazlozenje da je ploca okej, ili ces dobiti novu plocu..nema trece... ali cim sam procitao da se kolju sva 3 modula memorije zajedno, to onda znaci samo jedno ;)

ps: cekaj bre kakva je to temperature od 60-65c ? ne razumem to je temperatura kada je idle ??? veoma je moguce upravo to...cim pokrenesh neku aplikaciju ili nesto sto "tera procesor" da radi, on se pregreje i pocinju tripovi.. temperatura nikako ne bi trebala u idle-u da bude 60-65c..pa nije taj AMD valjda toliko vreo ???

Poslednja izmena:
Ja mislim da je on mislio na plocu, sto je sasvim normalna temperatura. A ako je u pitanju proc, onda je stvarno previse ;)

Ne, mislio sam na cpu.

Prilozi

• Clipboard01.jpg
    Clipboard01.jpg
    87.7 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
Poznato je da su ti Athloni od 6000+ pa do 6400+ vreli, ali bas toliko... mnogo je ;)

Pa turio sam najnoviji bios. Ploc ide do 60C u tim trenucima. Graficka na 30-tak, a hardovi su isto na normali.

Ahaa, znaci "ploc" je "procesor"... a "u tim trenucima" je "u idle" :party: :wall:
Preko 60 stepeni pri 4500 rpm.. Pa sad, pregrevanje procesora bi moglo da objasni situaciju sa reset dugmetom. U svakom slucaju eto sta sledece da probas

P.S.
Samo usput.. -12V ide do -7.5V Sta li cita taj senzor.. Imas neki vent prespojen na manju voltazu?

Poslednja izmena:
^
Nemoj da verujes softverskim ocitavanjima sto se voltaze tice...

Skini stranicu kucista, usmeri neki ventilator na kuler procesora, radi bilo sta, samo spusti tu temperaturu. Ocisti kuler ako ima prasine. Ili otvori prozor, ako ti je lakse :D

Vrh Dno