Šta je novo?

Misterija maticnih ploca.

gabriel153

Slavan
Učlanjen(a)
12.06.2005
Poena
304
Imam jedan cudan problem koji me muci od Juna prosle godine pa ako imate neke ideje molim vas da slobodno kazete, naime posao kojim se bavim je izuzetno zahtevan po pitanju racunara (video montaza) ali ne toliko da bi opravdalo ovo sto mi se desava vec godinu dana, naime u 12 meseci verovali ili ne promenio sam 8 (osam!) maticnih ploca, svaka ploca posle odredjenog vremena rikne bez ikakvog uzroka, imam UPS + dve zastite do racunara, skupo napajanje (koje je i menjano jer sam sumnjao na njega, pa smo proveravali) tako je struja provereno ok, elem promenio sam do sada 3 epoxa, 3 abita a u medjuvremenu sam imao jedan ECS (huh, to je bilo najgore iskustvo), prvom epox-u (8rda+) otisao je kontroler napajanja memorije, drugi epox (isto 8rda+) je ostao u FF modu, Abit NF7-S 2.0 je jednostavno otkazao kao i drugi, dok je Abit NF7-S2 jednostavno prestao da prepoznaje HD i CD, ECS-a sam uspeo da startujem posle 6-7 pokusaja, pre 2 nedelje otisao je Epox 8rdaI pro isto ostavsi u FF modu, sada koristim MSI K7N2 Delta-2 Lsr kojim uopste nisam zadovoljan a on radi odlicno (ploca nije bas klokerski raspolozena), procesor je 2400+, memorija je Hynix, napominjem da moje kolege imaju slicne ploce ali ih sluze po godinu ili dve, ja volim klokovanje ali nikada ne idem do krajnjih granica tako da sam to iskljucio kao opciju, u racunaru imam 7 ventilatora i dobar protok vazduha, pomagajte!

Donesi u servis te crknute ploce, pa cemo, kad vidimo sta je crklo, da zakljucimo i zasto je crklo.
Lepo bi bilo videti i celu konfiguraciju.
Imam u servisu sve ploce koje su ti crkle, ispravne naravno, pa da ugradimo neku i saznamo. Naravno da cemo podeliti informacije sa posetiocima foruma.
Malo je neverovatno da su razlicite ploce na razlicit nacin crkavale.
Ona na kojoj je memorijski kontroler otegao papke, pardon, ispustio svoju plemenitu dusu, i ona koja je otisla u FF mirisu na isti kvar.
Abit koji je prestao da prepoznaje uredjaje mogao bi da bude iz iste price.
Takodje i nf7 koji je skroz prestao da se javlja.
Pre nego sto doneses na servis, potrazi CIH na svom racunaru. :eyebrows:
poz

moguce je da ti je los procesor, ako je barton, a nije box, onda je naverovatnije on. Mozda vuce puno struje, posto sam imao slucaj da takav barton spaljuje napajanja, zamenili su mi za par dana

Thanx na odgovorima, btw...ovo sto je rekao AMD_MAD uopste nisam ni uzeo procesor kao moguci problem, imam XP2400+ TB, sve ploce su vec davno negde, ko zna gde...sada cekam da mi dodje novi 8RDAIpro pa da vidim da li ce se desiti opet, mada MSI radi kako treba ali je super spor.

ortaku je crkla ploca, pa posle nekoliko meseci i ram, pa onda i graficka. i to izgleda zbog procesora - barton 2500, koji je i sam malo nagoreo....

format c: je napisao(la):
Da li se FF sindrom leci ili ne?
Naravno da se leci, samo ne moze da se kaze sta je geknulo na osnovu FF koda. Moze da bude bios, izgrebana stampa, napajanje proc-a... svasta razlicito. Nekad prodje samo clear-cmos.

@ gabriel153

Laicko pitanje - da li je taj steker u koji si utakao napojni kabal od kompjutera uopste pravilno uzemljen (da li mu uzemljenje radi kako treba)?

Jos nesto - da li si drzao kompjuter zakacen na stabilizator napona koji daje izlaz samo 2 zice - BEZ uzemljenja?

Pozdrav

Poslednja izmena:
svaka cast mmmm, ja skroz i zaboravio na uzemljenje. I to je jedna mogucnost.

Uzmeljenje je extra bitno. Obavezno ga proveri!!!!! Ja sam imao slicnih problema sa jednom masinom i dok nisam resio uzemljenje (utakao u ispravnu shuko uticnicu) stalno sam imao problema. Dakle proveri uzmeljenje pod obavezno!

@All

Problem je uzemljenje, to nisam ni pomislio u prvi mah, ali sam zaboravio cinjenicu da je sve ovo pocelo kada sam sa jedne suko uticnice presao na drugu, thanx na pomoci...

Da si ranije rekao za svoj problem sada bi ustedeo fine pare, koje si dao za one ploce.

Imao sam napone po celom kucistu dok mi zemlja na suko uticnicama nije bila spojena na nista (majstori, sta ces). Merio sam lepe napone na pozadini kucista :), za divno cudo, nikada nista crklo. Posle nulovanja zemlje sve OK, i frizura mi je normalnija postala.
Da ne govorim da me je tresla struja, kroz tada, seriski mis. Da, tada sam bio 5. razred osnovne skole :d i trebalo mi je malo vise vremena da provalim zasto me "trese struja kroz mis" :d

Vrh Dno