Šta je novo?

Misljenje o racunarskom fakultetu-o strukovnim studijama?

dule79bg

Cenjen
Učlanjen(a)
01.11.2011
Poena
169
Imam zelju da se bavim programiranjem,e sada,matis mi nikada nije bio jaca strana,koliko sam od ljudi sa Raf-a cuo da matis nije presudan za bavljenje programiranjem,kazite mi vasa iskustva i ako imate iskustva sa strukovnim studijama na Raf-u 3 godine,sta dalje i jel je lako naci posao sa trogodisnjim strukovnim studijama na tom fakultetu?

Ja sam davno cuo da te tamo iscede sa matematikom i racunarskim predmetima gore nego da si ne elektro faksu.
Znanje bi trebalo da bude dosta dobro, ali placati im toliko skupo i jos da te zezaju.
Mozes sam da uzmes da ucis programiranje ako hoces sa tim da se bavis i bolje ces znati nego posle bilo kojeg fakulteta ( pa i onih najjacih svetskih).
Koliko je godina na tom faksu, milslim da je negde 2500-3000e?

Uf... nisi u pravu. Pogotovo za ovaj deo najjacih svetskih. Nemam sad vremena za objasnjavanje, ako cu uopste imati u narendih 10 dana, ali prosto nisi :).

Godina na strukovnim studijama gde inace nema matematike je sa popustom sada 1350 evra.Ne znam koliko bi ta diploma strukovnih trogodisnjih stufija znacila za nalazenje posla.

Iz RAF-a su momci dobijali poslove po Google-u, Facebook-u itd. tako da je fakultet itekako jak i cenjen :). Samo master im je jako tezak tako da vidi gde ces master. Inace RAF je mozda za nijansu losiji od Softverskog Inzenjeringa na ETF-u.

Hvala ali naravno bolje prolaze oni koji na Rafu upisu akademske studije gde ima matis ali da li bi mene neko npr primio sa zavrsenim trogodisnjim studijama r to je pitanje.

Bi ako znas to sto tvrdis da znas i to jos mozes i da pokazes...

RAF nije zamajavao sa matematikom kad sam ja bio tamo, sumnjam da su se pokvarili u tom smislu. Verovatno je neko na tom faksu trenutno pa ce se javiti, ali nemoj da te matematika plasi! Da li je potrebna za IT? Samo za specificne niche branse IT-a (multimedia recimo, game programming...).

Ako dobijas diplomu nakon tih studija primicete isti oni koji bi te primili i da imas diplomu sa PMF-a.... niko vise ne gleda sa kog si faksa, vec sta znas. Diplomu gledaju samo po principu da te zezaju oko plate (namerno) ili ako je iz ko zna kog razloga neophodna po zakonu (sto kod nas nije slucaj za IT ljude iz zemlje, samo je za strance).

Kada pricate o tim legendama RAF-a, bitno je napomenuti da na RAF-u postoji ogroman jaz izmedju stipendista i ostatka generacije. Stipendisti (njih 10, valjda), su ljudi koji dolaze uglavnom iz MG-a, gde RAF ima poprilicno agresivan marketing, sa jakom pozadinom i nekoliko nagrada na takmicenjima. To su uglavnom ljudi koji upisuju RAF da bi imali dovoljno vremena da se posvete jos jednom fakultetu, ili da bi imali dovoljno vremena da vise na top coder-u po ceo dan. Oni predstavljaju jako dobru reklamu za RAF, ali je bitno shvatiti da bi oni bili isto tako uspesni da su zavrsili i poljoprivredni fakultet.

Sto se tice matematike, tacno je da za vecinu oblasti ona nece biti potrebna, ali ju je opet veoma lepo znati. Makar osnove. Znatno vise oblasti ce vam biti otvoreno sa makar nekim osnovnim znanjem. A cak i ako ostanete u oblastima gde vam nece direktno trebati uvek zatreba neka statistika da se odradi, da se barata sa nekim verovatnocama etc. Sve je to i dalje na veoma bazicnom nivou, ali opet, osnova znaci, tako da mislim da su ta 3-4 semestra matematike koja su deo maltene svake computer science/software engineering katedre na svetu potrebna.

Potpisujem.

SINTER je negde najblizi istini :) . Otprilike se matematika na RAF-u radi isto koliko i na mom Elektronskom, bar do druge godine, posle ne znam. To je bio moj osecaj :) . Ja nisam Bog zna sjajan u matematici, mogao sam i vise da se trudim jer sam tada bio dosta lenj, ali polozivo je i moze da se nauci po nesto. Ako nista vise, imaces to kao referencu ako naletis jednog dana na algoritam koji koristi rang matrice, da ne moras da ucis od pocetka sta je matrica i sta je rang, vec samo da pogledas kako se racuna.

I to za stipendiste je tacno. Ali manje-vise za svaki fakultet vazi da nije tu da ti sipa znanje u glavu, i to vazi za bilo koji fakultet u svetu. Imaces laksi put, da samo ne padnes ispit, i tezi put kada ces iskoristiti sve sto ti pruza fakultet, osoblje, oprema i smernice koje dobijas da radis na sebi. Za mnoge stvari jednostavno neces cuti tj. nece ti biti u vidnom polju van fakulteta. Ako bi listao internet samo, nailazices uglavnom na tehnolije i tematiku koje su najpopularnije, dok ces mozda na fakultetu videti neki pravac koji ti nije na prvu ruku pao na pamet kao usmerenje.

Ovde se priča o strukovnim studijama na RAF-u.

Istu diplomu (strukovni inženjer, bachelor of applied science, šesti stepen po starom, prvi stepen visokog obrazovanja po novom zakonu) ćeš imati i sa višom elektrotehničkom, a i tamo može svašta da se nauči i uopšte nije loša škola, vrlo su ozbiljni na računarskim smerovima. Ipak, posle toga ćeš verovatno morati strukovnu specijalizaciju (sedmi stepen po starom, drugi po novom) da bi te po firmama koliko-toliko tretirali da si u rangu sa fakultetom. Naravno, možeš se ti zaposliti i sa srednjom za dobru platu ako poslodavac oceni da znaš znanje i da će od tebe biti nešto u firmi, ali se onda postavlja pitanje, zašto bi na prvom mestu uopšte plaćao dve i po hiljade evra po godini za strukovne studije? Osnovne strukovne na višoj elektrotehničkoj, na smeru računarska tehnika, možeš da završiš besplatno ko gospodin čovek ako te iole ne mrzi da učiš.

Tako da ako misliš da nisi kalibar za faks, onda bi moja preporuka išla višoj elektrotehničkoj (viser.edu.rs) i specijalizaciji nakon toga, umesto da bacaš pare bespotrebno.

I naravno, bez matematike nema programiranja (tj. može da bude, al takvog će kvaliteta i biti programi). Niko od tebe na poslu neće tražiti da računaš dvostruke integrale, ali neke osnove se moraju znati, čisto zbog načina razmišljanja ako se budeš bavio raznoraznim algoritmima koji bi trebalo da budu koliko-toliko efikasni. Takođe i stara priča - ne zapošljavaju se ljudi sa fakultetom zbog znanja koje nose sa tog fakulteta, nego zato što su (tj. trebalo bi da budu) u stanju da za relativno kratko vreme uđu u novu materiju i uspešno je savladaju. E sad, možda neko ima ambicije da sledećih 20 godina ne mrdne dalje od pravljenja šablonskih Java aplikacija, ali to je već drugi problem.

Poslednja izmena:
Vrh Dno