Šta je novo?

Misljenje o Maxtor 250GB HDD-u sa 16MB cache-a

dulenator

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2005
Poena
365
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7700 + AC Liquid Freezer III 420
Matična ploča
ASRock B650M Pro RS
RAM
2x16GB Silicon Power SP032GXLWU60AFDE
GPU
AMD Radeon RX 6800 XT
Storage
Crucial CT500P5SSD8, WD Blue WDS500G2B0A, SanDisk SSD Plus 1000GB, Samsung HD204UI + razni 2, 3, i 4TB HDD-ovi
Zvuk
ASUS Xonar DX + Microlab H-500D
PSU
Antec HCG Gold 850W
Kućište
Neko MS Industrial
Monitor
Acer S273HL + TCL 75C735
Miš & tastatura
Chicony WUG-0570
Ostale periferije
Logitech F710
Laptop
ASUS VivoBook S14 (M433UA-EB521)
Mobilni telefon
Realme 5 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Kupih taj HDD, pa me zanima valja li ista. Inace u pitanju je PATA hard. Zahvaljujem se za odgovor, ako ga bude.

ajd ja kao sretni prodavac da kazem da sam u u proteklih par meseci prodao 3 kom i na ni jedan namam nikakve reklamacije, a korisnik ko korisnik dodje do mene i kaze "joooj ala super radi disk, ne cuje se , brz ko munja... " :D
meracim ga i ja da koopim ;)

Paaa...

Ima jednu ali vrednu manu: greje se van kućišta do 48 stepeni, znači vreo je.
Ima sve ostale vrline: brz je, tih, jeftin...
Terabajt se bliži :)

evo ja imam isti oko 1 god. da se greje uzasno to jeste i u otvorenom kucjistu oko 45+C mora neko hladjenje da padne....ali u zadnje vreme pocinje "naponski"da stuca,znaci kao da pocinje da gubi struju ugasi se pa se upali pa opet sve isto dok ga ne lupnem onda se probudi....ne znam da li to znaci da polako smrt dolazi po njega,u svakom slucaju brinem se..garancija je jos dve god..ne znam sa da ti kazem da radi brzo radi,...pa ti prosledi iz mog posta

Poslednja izmena:
Bice izgleda dobar kao pomocni hard za nebitne podatke. Ako nista, bar imam 3 god. garanciju, pa mogu da se hvalim s tim. :eyebrows:

U imtelu, 6700 din.

pa nije on dzabe tako jeftin;)

[SAJ]ber Kurajber je napisao(la):
Te stare serije su neunistive i ne mogu da se porede sa ovim novim!
Shiki, ako uzimas Maxtora obavezno gledaj da imas 3 god. garancije. Ona varijanta sa godinu dana ne vredi razmisljanja
potpuno se slazem ja ovaj moj Maxtor 40GB iz Slim serije imam oko 4god i nikad ama bas nikad nisam imao problem sa njim

ToxiC je napisao(la):
ajd ja kao sretni prodavac da kazem da sam u u proteklih par meseci prodao 3 kom i na ni jedan namam nikakve reklamacije, a korisnik ko korisnik dodje do mene i kaze "joooj ala super radi disk, ne cuje se , brz ko munja... " :D
meracim ga i ja da koopim ;)
Nema sta, dobar ti uzorak - tri komada u par meseci...

Sta ste zapeli sa tim Maxtor je los pa los, meni se npr Maxtor nijedan u zivotu nije pokvario a imao sam ga u raznim velicinama od 20 do 300 gb (par desetina komada), dok sam imao problema sa Segateom, Quantumom i WD-om. Sa kakvim se napajanjima danas teraju HD-ovi nije ni cudo da vam diskovi toliko crkavaju.

Matori Maxtor od 20gb-5400RPM radi kao doxa. Znao je ranije malo da stucne, ali je to bilo zbog napajanja. Od kada sam promenio napajanje radi bez problema.
Drugi u mashini od 160gb zasada radi ok- brzo... a da se greje.... greje se.

stormwatch153 je napisao(la):
Sta ste zapeli sa tim Maxtor je los pa los, meni se npr Maxtor nijedan u zivotu nije pokvario a imao sam ga u raznim velicinama od 20 do 300 gb (par desetina komada), dok sam imao problema sa Segateom, Quantumom i WD-om.

Kad tako kažeš, ispade da Maxtori ne crkavaju..

To sve zavisi kakav primerak nabodes.Kod mene Maxtor 80gb radi ko zmaj vec dve godine,a novi Segate 120gb rikno posle mesec dana.

ToxiC je napisao(la):
jeste jer je ovo Mitrovica, sa najvecom stopom nezaposlenosti u celoj Srbiji i retko ko kupuje takve komponente...
Razumem to, ali svejedno, bila to Mitrovica, Lebane ili Beograd - suvise je to mali uzorak...

CAR je napisao(la):
Razumem to, ali svejedno, bila to Mitrovica, Lebane ili Beograd - suvise je to mali uzorak...
mali ili ne vazna je taktika :p , tek podatak da sam ja jedini u Mitrovici (tj. moja firma koju necu da reklamiram) prodao "tako velike HDD-ove" te moze frapirati... inace mesecno prodam 4-5 HDD-ova pride (van konfe) i po tome sam vodeci u SM :)
e sad, to sto mi "ide" kako drugi hocu ... toje druga stvar

M!ST!CX je napisao(la):
evo ja imam isti oko 1 god. da se greje uzasno to jeste i u otvorenom kucjistu oko 45+C mora neko hladjenje da padne....ali u zadnje vreme pocinje "naponski"da stuca,znaci kao da pocinje da gubi struju ugasi se pa se upali pa opet sve isto dok ga ne lupnem onda se probudi....ne znam da li to znaci da polako smrt dolazi po njega,u svakom slucaju brinem se..garancija je jos dve god..ne znam sa da ti kazem da radi brzo radi,...pa ti prosledi iz mog posta
A da proveris ti molex? :D
Pre ce biti da se on rasklimao nego da je do HDD-a, ali ako nastavi da ga zeza napajanje smrt ce definitivno doci po njega ;)
Pa jos ako ga ti shamarash obezbedices mu prvu klasu za put na onaj svet :D
Inace, Maxtor vec duze vreme drzi nesto nize cene od konkurencije...

btw disk se zaista vise greje od manje brace (***a, 3 ploce), ali je tih i brz. Nesto je brzi od svog veceg brata (300GB) i ima ravnomerniji disk transfer od pocetka do kraja diska sto je posledica neiskoriscenosti krajeva ploca, tj. koristi sve 3 ploce sa obe strane, ali ne do samog kraja. Cena po GB mu je takva da je 300GB model za dlaku povoljniji od njega, ali je zato za dlaku brzi i sa ravnomernijim transferom dok je sve ostalo identicno. U prodaji se mogu naci sa jednom, dve i tri godine garancije, a razlike u ceni su uglavnom male, pa je bolje potraziti onaj sa 3.
Medjutim, kada crkne disk sa bitnim podacima, a backup nije (skoro) uradjen nema tih para koje mogu da nadomeste garanciju ;)
I jos jedna stvar: da je Maxtor toliko los i da toliko cesto crkavaju zar mislite da bi Maxtor standardno davao garanciju 3 godine? :D
To sto se kod nas prodaju sa <3 godine je politika samih distributera koji tradicionalno nesto kalkulisu kad su garancije u pitanju iako im proizvodjac daje 3 godine...

Posto je danas ocigledno lutrija po pitanju hardova, onda je samo bitna duzina :D garancije.

Crni je napisao(la):
To sto se kod nas prodaju sa <3 godine je politika samih distributera koji tradicionalno nesto kalkulisu kad su garancije u pitanju iako im proizvodjac daje 3 godine...
Politika stranih distributera. Znam firmu koja uvozi od dva strana dobavljača naizmenično. Jedan daje 3 god garancije, ima malo više cene (oko 3%) i vrlo nepouzdan lager. Drugi daje 1 god garancije, ali skoro uvek ima sve modele da isporuči.

A kod nas se traže i jedni i drugi. Ovi sa 1 god za ugradnju u konfiguracije na koje i inače ide 1 god garancije, a ovi sa 3 god za krajnju prodaju iz razumljivih razloga. Pitaju ljudi 'ako je isti model kako trenutno nema sa 3 god a ima sa 1 god, dajte taj doplatićemo i gotovo'. Nažalost, razvrstavaju se prema serijskom broju i svaki mora svom dobavljaču na reklamaciju, a ovi drugi ređe stižu.

Inače, prosečan otkaz je oko 3-3.5% za Maxtor (na više hiljada komada), a prema podacima iz Francuske oko 2.8% (isto na više hiljada). Razlika je mala, moguće da potiče od lošijeg transporta i skladištenja.

ZorMi je napisao(la):
Politika stranih distributera. Znam firmu koja uvozi od dva strana dobavljača naizmenično. Jedan daje 3 god garancije, ima malo više cene (oko 3%) i vrlo nepouzdan lager. Drugi daje 1 god garancije, ali skoro uvek ima sve modele da isporuči.

A kod nas se traže i jedni i drugi. Ovi sa 1 god za ugradnju u konfiguracije na koje i inače ide 1 god garancije, a ovi sa 3 god za krajnju prodaju iz razumljivih razloga. Pitaju ljudi 'ako je isti model kako trenutno nema sa 3 god a ima sa 1 god, dajte taj doplatićemo i gotovo'. Nažalost, razvrstavaju se prema serijskom broju i svaki mora svom dobavljaču na reklamaciju, a ovi drugi ređe stižu.

Inače, prosečan otkaz je oko 3-3.5% za Maxtor (na više hiljada komada), a prema podacima iz Francuske oko 2.8% (isto na više hiljada). Razlika je mala, moguće da potiče od lošijeg transporta i skladištenja.
Nije samo politika stranih distributera - tu istu politiku sprovode i krajnji dileri ;)
Poznato mi je vise slucajeva gde sitni pilicari iako od uvoznika dobiju >1 godine garancije daju iskljucivo 1 godinu (bilo da je u okviru konfiguracije ili kao pojedinacna komponenta), jer prosto zaradu su uzeli u onom trenutku kada su nesto prodali, a ukoliko dodje do reklamacije to samo moze da im predstavlja dodatni trosak, pa da bi skratili preiod svojih obaveza samoinicijativno smanjuju garanciju :wall:
Na primer jedan slucaj Kingston memorije gde je prodavac izjavio da je garancija 1 godina kod njega, a u Pakom-u 3 godine :D, a onda je razjasnio da posle 1 godine nema nameru da se smara nego da kupac treba direktno da ide u Pakom i da se cima s njima oko toga :d
Slicna je situacija sa npr Logitech misevima na koje je garancija 1 godina, a u maloprodaji se cesto daje samo 7 dana cak i na jace (skuplje) modele itd. Primera zaista ima mnogo :)
Posebno je interesantna filozofija nasih prodavaca koji su cak spremni da idu i na manju marzu samo da ne moraju da daju dugacku garanciju, ali se desavaju zadnjih godina neke promene, pa ih lagano trziste i konkurencija teraju da menjaju svoju politiku. Vecina bi najradije isla na manju zaradu, ali bez ikakve garancije, obaveza, smaranja... :D
Otuda i toliko problema oko ostvarivanja garancije i price prodavaca o nestrucnoj ugradnji, upotrebi mimo propisanih pravila, strujnim udarima, gremlinima i 300 drugih izgovora kako bi se otkacio kupac :smash:
Srecom po krajnjeg kupca stvari se pomeraju sa mrtve tacke, ali suvise sporo i retke su firme koje su korektne po tom pitanju :S:, ali odoh ja u OT :p

ZorMi je napisao(la):
Čuj mene... pa lošija struja i očajna kineska napajanja - eto tih 1% kvarova više...

ne bi da hvalim ali..kad se pojavio taj maxtor 250GB 16mb par dana posle toga sam ga kupio i jedino ,jedino hellas je davao 3god garancije(ostali po 1god;) ) i + je bio najjeftiniji(oko 136e).
Sada se to malo promenilo pa i druge firme daju po 3god za Maxtore

Poslednja izmena:
Crni je napisao(la):
...Posebno je interesantna filozofija nasih prodavaca koji su cak spremni da idu i na manju marzu samo da ne moraju da daju dugacku garanciju,... Vecina bi najradije isla na manju zaradu, ali bez ikakve garancije, obaveza, smaranja... :D.
ovo je potpuno tacno, naime ovde u Mitrovici se za jednu godinu otvore i zatvore po 2-3 radnje (sto je na okrug Mitroviacke opstine veliki broj), i zamisli stignu da "uvaljaju" po 7-10 racunara mesecno ... a kad vratis na garanciju bude "deca se igrala pa su pokvarila..." ili jos bolje ako su ljudi sa sela "znate kod vas je nestabilan napon, prekrupaci za kukuruz, pojilice za goveda i mesalice stocne hrane... to odvlaci napon ... " i puffff nema garancije :smash:

ToxiC je napisao(la):
ovo je potpuno tacno, naime ovde u Mitrovici se za jednu godinu otvore i zatvore po 2-3 radnje (sto je na okrug Mitroviacke opstine veliki broj), i zamisli stignu da "uvaljaju" po 7-10 racunara mesecno ... a kad vratis na garanciju bude "deca se igrala pa su pokvarila..." ili jos bolje ako su ljudi sa sela "znate kod vas je nestabilan napon, prekrupaci za kukuruz, pojilice za goveda i mesalice stocne hrane... to odvlaci napon ... " i puffff nema garancije :smash:
Prvo:eek:vo je off topic
Drugo:nije tacno za radnje(navedi te dve tri radnje)
Trece:kako to mislis "uvaljaju"?Koliko ti uvaljas?
Cetvrto:Ti priznajes garanciju na strujne udare ili sl.?
Pozdrav;)

Vrh Dno