Šta je novo?

Mis u levoj ruci?

Učlanjen(a)
17.10.2003
Poena
619
Poznajete li nekoga ko drzi mis u levoj ruci? Kako se levoruki snalaze sa misevima koji su na ~100% racunara okrenuti desnorukima (prilagodjavanje ili rokada)? ,)

Ja imam drugaricu koja je "desnjakinja", ali mis drzi na levoj strani i koristi ga levom rukom, jer joj, kako ona kaze, tako zauzima manje mesta. :) Ima svega. Sve stvari na ovom svetu su prvenstveno prilagodjene "desnjacima", pa tako i racunari...

Poznajem, i ne snalaze se nikako...
uvek je covek kupovao miseve koji su i za levake i desnjake, pa rokada na levu ruku i obrtanje dugmica, ... ma loodilo... sednem kod njega na komp i ne mogu da otvorim folder :S:

Kako se levoruki snalaze sa misevima koji su na ~100% racunara okrenuti desnorukima (prilagodjavanje ili rokada)?
Evo, meni miš potpuno prirodno leži u desnoj, čak štaviše nikad nisam mogao da ga vozim levom rukom (inače, pišem levom).

heheh
do skora sam imao 2 misa, cak i 3
levi, desni i taj treci, satro pomocni
tako mi je bilo lakse sa tim zivnim misevima
sad koristim samo bezicni mis koji je zamenio sve miseve

a levacima ne smeta da koriste mis desnom rukom, provereno

Ja sam levoruk, i isključivo miš koristim levom rukom, jedino mi je raspored dugmića kao kod dešnjaka (jeste da mi je malo nezgodno, ali navika je čudo, ostalo još od Amiga miša). Dok recimo touchpad na noutbook-u koristim desnom rukom :)

Moj drug je levak, a inace igra sve igrice k'o lud sa desnom rukom (mis mu je u desnoj ruci) :trust: Ima tu necega... :d

Okruzen sam "levacima" (i levorukima ;)) koji mis koriste levom rukom.

momsab je napisao(la):
a levacima ne smeta da koriste mis desnom rukom, provereno
E da je tako ja nebi morao da obrcem tastaturu i misa svaki put kad prijatelj navrne d mene...

[email protected] je napisao(la):
Poznajete li nekoga ko drzi mis u levoj ruci? Kako se levoruki snalaze sa misevima koji su na ~100% racunara okrenuti desnorukima (prilagodjavanje ili rokada)? ,)

ME MYSELF I JA :p

i levom i desnom, inace natural born deshnjak
kako je do toga doslo, bolje nepitaj :S: :smash:

raspored kao simetrija od desnog misa
:banana:

[email protected] je napisao(la):
Poznajete li nekoga ko drzi mis u levoj ruci?
Ja. Tako mi je mnogo brže da radim, levom klikćem mišem a desnom vozim kurzore, PgUp/PgDn... ili pišem. Posle toliko godina čak mi je nezgodno da vozim miša desnom, mada mogu.

***e, pitanje zvuci kao da su levoruki neki frikovi koje drze po cirkusima :) "Cuo sam da ima takvih ali ih nikada nisam video!" :)

Ja drzim misa u levoj ruci, koristim standardan raspored tastera, jedino sto kad neko dodje kod mene mora da prebacuje misa na desnu stranu stola, inace nema problema...

ja sam levoruk i koristim misa desnom rukom. Prosto ne mogu da radim da mi je mis u levoj ruci.

Dešnjak sam. Prvih nekoliko godina posedovanja kompa vozio sam miša levom... bio je u startu na levoj strani, pa mi bilo nekako prirodno :D a i bio sam mali :)
onda kad sam kupio novi sto, stavih ga na desnu stranu, i od tada tako...

Da, interesantna gledišta, a evo i mog iskustva (sa levorukog stanovišta):

Kao pripravnik uđem u projektni biro firme i tamo me dočeka momak, takođe levoruk, a radi se u ACAD-u najviše, tako da mi nije trebalo prilagođavanje na desnu stranu. (Inače ACAD je osmišljen za levoruke, pitajte svakog). Zatim posle mene dođe drugi momak, dešnjak ali ga mi ubedimo da je za ACAD najbolje da radi levom rukom (to mu je bio prvi kontakt sa računarom i dan danas levom vozi miša) i tako prevedemo u levoruku religiju još tri momka, uz to sam i sestrića savetovao da tako uradi i evo okružen sam samo tako.
A obrazloženje se samo nameće: kako je tastatura prvo izmišljena, taster Enter je na desnoj strani za svakog dešnjaka, a zatim su izmislili miša, opet na desnu stranu. Kako nemamo dve desne ruke "prirodno" mesto miša je u levoj ruci -> jel'tako?takoje!
Idealno za kombinaciju selekcija-zadavanje komandi. I zato pređite svi na prirodan način. :)

zokish je napisao(la):
Inače ACAD je osmišljen za levoruke, pitajte svakog

UH, 'si ironicahan ili stvarno mis'is tako?
(zato sto sam i ja poceo silom da crtam levom a tipkam desnom i nije losa fora, pogotovo za numericki deo tastature)

nego...

@[email protected]

sta je stvarno poenta ove teme??? :p
:eyebrows:

Poslednja izmena:
okmijune, samo ti se kаzalo/nametnulo. U mom slučaju sve pgp alias komande su u okolini entera, ikonice ne koristim, a o brzini takvog rada neću da trošim tastaturu.

Evo i ja sam desnoruk a vozim misa levom od kada je na desnoj poceo da me zeza karpalni tunel...sada ne znam da li bih se vratio na desnu i da mogu

Ma najbolje je kad ga uvatis "desankom" pa udri .... if you know what i mean :banana:

kao levoruk koristim desnu ruku da bih upravljao mishem al ne predstavlja mi problem ni da levom rukom upravljam ( uvezbah se na terenu pri popravljanju raznih racunara ) samo mi kad koristim mishka levom smeta raspored za deshnjake ukoliko je on postavljen. I poshto mi nije toliko izvezbana ruka posle nekih 30 tak minuta pochne da bolucka.

Ja sam levoruk i držim miša u desnoj. Tako navikao, pošto mi je smetalo da ga stalno prebacujem na drugu stranu kada sam visio kod drugara na kompovima. Sada i ne bih mogao drugačije da ga koristim.

znam jednog ortaka....i uvek me je smaralo kad dodje da mi premesta u control panelu dugmice za mousa :)

Kad se samo setim HoMM3 i Worms-a u hot-seat-u, sa ortakom koji je levak...
Dobijao sam tikove, pa pocnem da prebacujem misha desno-levo i kad on nije tu.

Ja takođe držim miš u levoj ruci, i imam problema zbog toga (ne zato što držim miš u levoj ruci već zbog 8-12h dnevnog druženja sa računarom) - bol u zglobu. Inače, od kako sam u vojsci, pa se samo družim 1-2h dnevno s kompom bol prosto nestaje... ;) izgleda šašavo ali tako je :) :D :d

Dešnjak sam ali kada sam pre nekoliko godina počeo da koristim PC to je bilo na bratovom kompu gde je miš bio postavljen levo od tastature pa sam prirodno prvo naučio da koristim miša levom rukom,a posle mi je bilo mrsko da ponovo učim korišćenje miša desnom.
Pretpostavljam da bi se svako za par meseci mogao izvežbati da podjednako brzo koristi obe ruke(tj.bilo koju ruku).
Inače, nikad nisam ništa posebno podešavao u Control Panel-u.
Mislim da čak može biti i nekih prednosti kad dešnjak levom rukom koristi miša jer može istovremeno nešto zapisivati olovkom.

Pojavili su mi se ozbiljni bolovi u desnoj ruci od pre godinu dana. Sada koristim pola-pola vremena (na poslu mis na levoj strani - kuci desnom ) i nemam vise nikakvih bolova. Prirodno sam desnjak, ali nauchi se na sve covek, za mesec dana vise i ne primecujem kojom rukom radim.

Ja sam takodje desnoruk ali se u mnogim situacijama odlicno sluzim i levom rukom. Cesto mi se desavalo da kad sa nekim prvi put sednem za sto cujem: "Nisam znao/la da si levoruk", na to se samo nasmesim i pogledam kako se muce sa viljuskom u levoj ruci... Mislim da je ok to sto sam stvari prihvatio onako kako mi vise odgovaraju. Otuda me je i zainteresovalo kako se levoruki snalaze za racunarom.

Svidja mi se ovo sto je zokish primetio za mis i "enter"...

@dreamer
Nikako mi nije bila namera da pitanje zvuci tako: "Cuo sam da ima takvih ali ih nikada nisam video!"...

@okmijun
Eto, cisto me je zanimalo kakva su tudja iskustva...

Ja ne mogu sa desnom rukom, evo pratim ovaj thread i pokusavam da se naviknem, a nikako da mi uspe. K'o da drzim lopatu, a ne mis... Meni izgleda desna strana mozga je nikakva :d

Dorry, leva strana mozga kontroliše desnu stranu tela.

Ja ne mogu sa desnom rukom, evo pratim ovaj thread i pokusavam da se naviknem, a nikako da mi uspe. K'o da drzim lopatu, a ne mis... Meni izgleda desna strana mozga je nikakva :d

Typo greska, zbunjujem se k'o nenormalan u poslednje vreme :mad:

Ne desna, vec LEVA ruka, ja sa desnoruk :smoke:

Nazad
Vrh Dno