Šta je novo?

Mirror mod

Stefan1

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2003
Poena
649
Cuo sam da je za backup najbolje da imas 2 HDD-a i da windows pravi automatski backup.

E sada predpostavljam da tada win trosi vise sistemskih resursa-memorije.
Imam trenutno 512 DDR ram(256X2),interesuje me da li bi osetio usporenje(ploca je Asus A7V8X-X),i ako bi da li bi 1024 DDR RAM bilo dovoljno ili bih morao da stavim cak 2 GB DDR rama,da ne bih osetio nikakvo usporenje

Sta je mirror mod? Backup chega? Sistema?

2x256MB RAMa je dovoljno za sve kucne potrebe. Igranje najnovijih igara je jos uvek podnosljivo sa toliko memorije a to nema nikakve veze sa bilo kakvim backupom.

covek verovatno misli na softverski raid. mislim da to oduzima minimum resursa, ali nikad nisam probao.

CPU+OS rade stvari umesto kontrolera, tako da treba voditi racuna da cpu nije bas najgori krsh. Mada danas na velikom broju ploca postoji kontroler koji podrzava mirror raid, tako da je tu cpu opterecenje nesto manje. I postoje naravno 'potpuno hardverski' raid kontroleri koji imaju svoj procesor (tipa i960 ili nesto slicno).
Memorija nije toliko prepreka cistom softverskom mirroru, klasican drajver/servis kao i za sve ostalo.

mislio sam konkretno da podesim windows da mi pravi automatski back up svih podataka na drugi HDD,i mislio sam da se to zove mirror mod.
Da li bi ako ovo uradim osecao usporavanje masine

Mirror je bas to sto mu ime kaze, znaci da je drugi disk identican prvom i da sistem nastavlja da radi ako jedan od njih crkne.
Kada diskovi rade u mirror modu, pored nesto veceg opterecenja procesora, upis podataka je nesto sporiji, dok je citanje podataka brze jer se cita istovremeno sa oba diska u mirroru.

jos te ja dobro ne razumem. automatski bekap je nesto sasvim drugo od raid-a u mirror modu. hoces li ti raid ili bekap?

raid: dva hard diska, jedan je ista kpija drugog diska. ukoliko jedan disk crkne, nastavljas rad sa drugim, kasnije novi hard disk ubacis na mesto prvog.

bekap: bekapuju ti se selektovani podaci na predvidjeno mesto, ali to je obicno kopiranje fajlova koje windows radi umesto tebe, ne uzima dosta cpu vremena ali zato je zauzece diska 99% 🙂 obicno se bekap pusta nocu kada niko ne koristi racunar.

da li je to usporavanje primetno ili ne
Meni je bitno to da imam sve podatke na drugom HDDu ako mi jedan crkne da mogu da sljakam sa drugim.

Da li je bolje dakle tako sa tim mirror ili raid modom,ili je bolje napraviti sa ghost programom image particije na kojoj je operativni sistem na drugi HDD

Poslednja izmena:
pa sad zavisi sta zelis i cime se bavis.
ako zelis brzo da imas cist sistem sa nekim instaliranim programima onda koristi ghost. a ako radis na nekim projektima gde cesto kreiras i modifikujes neke fajlove, onda ti je najlakse da npr svakog dana (ili cak posle neke znacajnije izmene) te fajlove prebacis na drugi hdd

operic je napisao(la):
pa sad zavisi sta zelis i cime se bavis.
ako zelis brzo da imas cist sistem sa nekim instaliranim programima onda koristi ghost. a ako radis na nekim projektima gde cesto kreiras i modifikujes neke fajlove, onda ti je najlakse da npr svakog dana (ili cak posle neke znacajnije izmene) te fajlove prebacis na drugi hdd

A moze li neka kombinacija tipa operativni sistem i programe da ghostujem u prvu particiju na 2.disku,a sve ostale particije da windows radi back up na druge particije na 2.disku(posle svake izmene)

Moze, ali to moras "rucno" da radis, koliko je meni poznato. Najbolje resenje ti je da s vremena na vreme uradis "ghost" sistema na drugi HDD (ne mora da bude isti jer ce ghost sve prebaciti samo da imas dovoljno mesta na tom drugom disku) ili uradis RAID mirror sa dva identicna diska i eto Rrrrresenja!

Ma ako hoces da budes siguran, uzmes nakacis dva identicna diska u mirror raid (pozeljno da je raid kontroler u pitanju) i s vremena na vreme bekapujes opet vazne podatke na CD ili DVD - u zavisnosti koliko su ti podaci vazni (nedeljno, mesecno, itd). Sa takvim mirrorom nema sta da razmisljas - povezi i vozi; vidis sve kao jedan disk, u pozadini se sve duplira a da ti to i ne vidis i ne razmisljas o tome. U slucaju kvara diska si spasen. Cak i da crknu oba odjednom, opet imas bekap na tom CD/DVD mediju. Za kucu i kancelariju i vise nego dovoljno.

silverglider je napisao(la):
Ma ako hoces da budes siguran, uzmes nakacis dva identicna diska u mirror raid (pozeljno da je raid kontroler u pitanju) i s vremena na vreme bekapujes opet vazne podatke na CD ili DVD - u zavisnosti koliko su ti podaci vazni (nedeljno, mesecno, itd). Sa takvim mirrorom nema sta da razmisljas - povezi i vozi; vidis sve kao jedan disk, u pozadini se sve duplira a da ti to i ne vidis i ne razmisljas o tome. U slucaju kvara diska si spasen. Cak i da crknu oba odjednom, opet imas bekap na tom CD/DVD mediju. Za kucu i kancelariju i vise nego dovoljno.

pa eto resenja,pazi imao sam iskustvo sa crknuim HDDom usled strujnog udara,a back up nisam tada radio,posle sam 60 eur dao da mi izvuku podatke.

Pozdrav
i hvala

Miroslav je napisao(la):
gde si procitao to? ili si izmerio?
Kad sam spremao Win2K Server ispit, iz zvanicne MS literature.

Dandy je napisao(la):
Kad sam spremao Win2K Server ispit, iz zvanicne MS literature.
ok, posto sam ja citao na gomili strana o tome i niko ni rec nije pomenuo.

Nazad
Vrh Dno