Šta je novo?

Mirror... Ali particije :)

Učlanjen(a)
19.09.2000
Poena
815
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 3600 + Scythe SCMG-5100
Matična ploča
Asus B550 TUF Gaming Plus
RAM
Kingston 2x16 GB DDR4 3200 CL 16
GPU
ASUS GTX 1080 ROG Strix 8 GB
Storage
Kingston SA2000 1 TB + 2x4 TB WD Red
Zvuk
Integralac
PSU
Cooler Master V750 gold
Kućište
Thermaltake Urban T31
Monitor
HP Envy 27'' 4K
Miš & tastatura
Mad Catz RAT 5 + Genius tastatura
Mobilni telefon
Samsung Note 20 Ultra SD 256/12
Pristup internetu
  1. Optički internet
Elem ovako, imam 2 harda, od 500 GB i 700 GB, i svaki je podeljen na po 3 particije:
500 GB - C: 60 GB, D: 210 GB i E: 210 GB
700 GB - H: 60 GB, I: 330 GB i M: 340 GB

Posto mi particija E sluzi za skupljanje kojekakvih stvari koje ne bih zeleo da izgubim, nosio sam se mislju da vas pitam da li mozda postoji neki program za mirror particija, gde bih zeleo da particiju E mirror-ujem na particiju I. Znaci, taj program bi trebalo da bude rezidentan, i svaku moju akciju na particiji E kao sto je brisanje, kopiranje, menjanje u realnom vremenu isprati na particiji I (eventualno moze i suprotno, sa I na E). Eventualno moze i predlog nekog programa koji par puta dnevno proveri da li je nesto menjano na E, i onda to da isprati na I.

Moja ploca ne podrzava raid, nemam 2 ista harda, niti mi se kupuju, kao ni raid kontroler :) nemam potrebu za kompletnim mirror-om, tako da nemojte da mi pisete takve predloge. OS je Vista.

Da li nesto takvo postoji, da li je neko koristio i kako se pokazao u praksi? Da li je potrebno da particije imaju jednak kapacitet?

Ne znam koji OS koristiš, ali to možeš da radiš i sa windows backup and restore.

Moj notebook za svako prvo startovanje sistema nedeljom (podešeno je da sinhronizuje u 5AM, ali pošto mi tada notebook nije uključen, sinhronizacija se pokrene kada ga uključim) proveri stanje na file serveru i sinhronizuje foldere koje sam odredio. Backup se radi kroz arhive, pa im nemaš direktan pristup, već samo kroz backup and restor ili da ručno tražiš fajlove po arhivama. Može da čuva sve revizije dokumenata.

Ranije sam koristio jednu aplikaciju koja samo kopira zadate fajlove/foldere/particije, možeš da sheduluješ kada da to radi i ostaju ti fajlovi koje odmah vidiš (dakle, baš kao mirror), ali sada nisam siguran kako se prg zove, jer mi windowsov backup and restore završava ceo posao.

Uf sad nije dozvoljeno nikakvo reklamiranje ali si imao u jednom IT casopisu u jednom od prethodnih brojeva recenziju desetine back up programa.ja koristim jedan sto stize uz ext hard i on ok radi mada ima i boljih back up programa koji proveravaju odredjenu particiju i kad nisu zauzeti resursi ili na odredjeni vremenski period pravi back up novih fajlova za taj odredjeni vremenski period itd itd sta god ti padne na pamet mozes da uradis skoro bilo kojim back up programom(

Poslednja izmena:
Ne znam kako windows stoji sa tim ali na svim *nix sistemima možeš da praviš raid particija.
Traži na guglu software raid windows.

Acronis True Image ima opciju koja svakih 5 minuta radi backup particije.Prvi backup je kompletan,svaki naredni snima samo izmene, ako ih je bilo od prethodnog backup-a.

Ne znam kako windows stoji sa tim ali na svim *nix sistemima možeš da praviš raid particija.
Traži na guglu software raid windows.

+1
Trebalo bi da na Visti imas softverski RAID, tako da je to najelegantnije resenje tvog problema, da se ne zezas sa dodatnim programima.

Ako ipak hoces da radis klasicni backup, onda, kao sto Panzer Meyer rece, vjerovatno ti je najbolji Acronis True Image, mada ga nisam probavao (placa se)... Ja sam prije 2-3 dana poceo da koristim GFI Back­up 2009 - Ho­me Edi­ti­on, i program mi djeluje OK (besplatan je za nekomercijanu upotrebu) - ima par sitnijih bug-ova (sa aspekta programskog okruzenja), ali sa samim podacima radi fino (bar koliko sam ja uspjeo istestirati za ovih par dana, "pretumbao" sam preko 500 GB razlicitih podataka)..

EDIT: Evo i domaci test backup programa: http://www.sk.rs/2010/07/sktr05.html .

Poslednja izmena:
Vrh Dno