Šta je novo?

Minolta A200

Malo da se ispravim, nisam znao da su toliko promenili A200 u odnosu na A1/2, naime nema toliko dubok bafer za RAW, ali izgleda da se sa JPG-om bolje snalazi, zatim nema onaj senzor koji po potrebi ukljucuje/iskljucuje LCD i EVF, od plastike je i jos po nesto. Mada i dalje mislim da je extra aparatic.
Eh kada bi nasao neku A2.... Na prosloj foto-berzi sam video jednu A2 za 400e, malo se poigrao sa njom i cini mi se da je malo zivahnija od A1 (mozda tripujem) ali je EVF zaista odlican!

Ma, uopšte mi nije jasno što su tako ojadili A200,
navodno hteli su da spuste cenu i ponude jeftini 8mp model, ali...

Kao epilog svemu, uzeo sam Minoltu 5D sa 18-70 f3.5-5.6 objektivom. :banana:

Komplet je bio manje od 100 eur skuplji od A200 i to je presudilo.

И? И?! Какви су утисци са 5D? :banana:
Могу ли да питам из ког разлога ниси купио N***n или C***n?

Alal vera na izboru, da te dugo služi i da ga zamenis za neki 9D :)

E, super, cestitam na kupovini. I ja jedva cekam da cujem tvoje prve, druge, a i trece utiske sa ovim aparatom i, posebno, kit objektivom. Slobodno se raspisi, i to krajnje subjektivno.
Koliko si tacno platio? Mislim da nisi mogao bolje za prodjes, aparat je sigurno best-buy u toj klasi, po mom misljenju dosta bolji izbor nego 350D ili D50, tj. ako nemas neku zalihu dobrih Canon/Nikon objektiva od ranije.

mitrowsky je napisao(la):
И? И?! Какви су утисци са 5D? :banana:
Могу ли да питам из ког разлога ниси купио N***n или C***n?

Izabrah KM jerbo ima stabilizaciju slike čiju bih alternativu morao da tražim u za mene preskupim svetlosno jakim objektivima. A i cena bi povoljna. A200 nisam mogao da nađem ispod 550 eur a 5D je bio 630. Nisam se puno razmišljao.

Na utiske će te se načekati jer sledećih mesec dana radim svaki dan i vikendom od ujutru do mraka (šmrc).

Ovako na prvi pogled, pomalo plastično ali pre ovoga u rukama sam držao samo kolegine tenkove EOS3 i 20D a ja imam stari Canon AE1 koji je čvrst kao Keopsova piramida. Objektiv neću ni da procenjujem dok ne napravim neke slike napolju a i dok slike ne pogledam na boljem monitoru. Sada imam samo firmin laptop. Ovako u sobi je sve ok. Slike malo mekane ali sve su sa max blendom. Ima sjajan sistem za white balans. AS radi ok mada ja sve nešto pokušavam da izvučem i preko sekunde pa ne ide. 1/10, 1/15 uspeva uvek.

Nešto me zeza photobucket pa ne mogu da stavim slike.

Image stabilization na dSLRu, Driver će se pojesti od muke :D

Čestitam!

NShappy je napisao(la):
Izabrah KM jerbo ima stabilizaciju slike čiju bih alternativu morao da tražim u za mene preskupim svetlosno jakim objektivima. A i cena bi povoljna. A200 nisam mogao da nađem ispod 550 eur a 5D je bio 630. Nisam se puno razmišljao.

...

Odlična kupovina.
A gde je kupljen? (ako nije tajna).
Cena dodatnih objektiva koji bi pokrili do 200-300mm?

Pozdrav

Cena dodatnih objektiva koji bi pokrili do 200-300mm?
I za Minoltu imas Sigme 70-300 APO i 55-200 DC, kostaju isto kao i za druge sisteme, ali, jasno, momentalno postaju stabilisani objektivi, pa im je upotrebna vrednost *mnogo* veca na KM. Za nesto vise kinte tu je odlicna Minolta 100-300 APO. Za jos vise kinte tu je Sigma 70-200/2.8.
Ima i zanimljive egzotike - Minolta 500/8. Jedini postojeci katadiopticki (mirror) AF objektiv. Ako se pazi na pozadinu (zbog prstenastog bokeha) dobije se odlican 750mm (35ekv) stabilisani objektiv od 600 grama..

Za sada me privlače te Sigme 55-200 ili 70-300 a ima i neka Minolta 70-210 mada je ona na bhphoto npr. toliko jeftina da mi je sve nešto sumnjivo. Ja bih neki jeftini polovni macro, jedan 50mm f1.8 za baš mračne uslove a tele kasnije.

Nađen je u halooglasima. Šverc iz Švice a i tamo neka mućka s porezom pa zato tako povoljno. Malo me sve plašilo ali ipak je ful ispravan i ne*rcan.

andjelkoyu je napisao(la):
Image stabilization na dSLRu, Driver će se pojesti od muke :D

Čestitam!

Zashto ja ? :) Pa ja se ovde poslednji lozim na IS. A ova nada za sekundu iz ruke govori dovoljno zashto se ljudi loze :D

Minolta 70-210/4.5-5.6 vredi koliko i kosta - jako malo. Medjutim, postoji stariji objektiv 70-210/3.5-4.5 koji je veoma dobar. Njegov prethodnik 70-210/4 je jos bolji i izuzetno je hvaljen. Radi se prakticno o prvoj seriji Minolta AF objektiva i objektivu koji je nastao prilagodjavanjem onog koji je Minolta izradjivala za Leicu R, u MF varijanti. Pogledaj malo po ebay-u i radnjama sa polovnim objektivima, ako nadjes nekog, capi ga, postaju sve redji.
Minoltin normalac nije F1.8, vec je 50/1.7 i solidniji je od npr. Canonovog 50/1.8, ima unutrasnje fokusiranje i fokus distancu u prozorcicu.

Za Driver-a..
Mozda je samo lozenje, ali video sam uspesne slike od pola sekunde do sekund na sirokom uglu, mada je to ipak retkost. Ono sto nije retkost, a sto je NSHappy vec pomenuo je 1/15s na 100mm (ekv). Na sirem delu uz malo paznje moze i ispod 1/10s *regularno*. 5D nudi AS i odlican ISO 1600 ZAJEDNO! Znas li u kakvim se uslovima moze slikati? Uz 50/1.7 ili slican krupne blende, KM 5D moze nesto sto ne moze NIJEDAN drugi postojeci foto-aparat, pa ni skupi imenjak Canon 5D.
Razbija kao aparat za slikanje u klubovima, muzejima, vecernjim setnjama i sl. Jednostavno, nema boljeg za tu primenu, sem, eventualno, KM 7D..

Mislim da nije offtopic - nadjoh negde u novinama (mislim u NIN-u) da KonicaMinolta konačno otvara zvanično predstavništvo kod nas. Doduše u reklami su se spominjali toneri, papir i ostali kanc. materijal, ali svejedno mislim da bi sad situacija i u pogledu aparata trebala da bude bolja

Aleksandre, shto se tiche ISa, preterujem kao i obichno, ali to meni nikad nece biti top3 mogucnosti aparata. 5D je odlichan aparat i da ima podrshku u ovoj zemlji kao Canon, uzeo bih ga pre 350D. Ali stvarno ne mogu da jurcam za dodatnom baterijom ili daljinskim, da izuzmemo objektive. A na kraju ako se neshto pokvari, mogu da se slikam.

Mada, da zivim preko gde se sve moze naci, onda mi standard ne bi "dozvoljavao" da kupim 5D, vec bih ishao na 20D minimum, a mozda i Canon 5D :)

Mada, da zivim preko gde se sve moze naci, onda mi standard ne bi "dozvoljavao" da kupim 5D, vec bih ishao na 20D minimum, a mozda i Canon 5D
Evo ja zivim gde zivim i koliko vec zivim i standard mi ne dozvoljava 20D.. A obzirom na broj DSLR po forumima u zadnje vreme, ne ide tu bas tako lose.
Od ovog sto si pomenuo, problem sa brzinom servisa moze da bude ozbiljan, videcemo kako ce to ici.

Za ovdashnju kupovnu moc mogu samo da podsetim na staru foru. Nemac zaradi 1000e, potroshi 800, a onih 200 ne zna gde je poroshio. Srbin zaradi 100e, potroshi 500, a odakle mu onih 400, pojma nema ;)

Ne znam shta da ti kazem, ali najjacha podrshka u ovoj zemlji - za Canona, u servisu znaju da promene zavesicu i ochiste senzor ;) I sad ja naruchim minoltu, iscimam se za objektive, molim boga da mi ne naplate 30% carinu i porez, chekam mesec dana za to, platim sve u keshu :), i na kraju kada mi treba bilo kakva dodatna oprema osim filtera, ja moram opet da naruchujem sa ebaya. Evo i za Canona mi trebaju neki dodaci koji se moraju naruchivati iz USa, nema ih ovde.

Da je jednako trzishte, odnosno nikakvo u oba sluchaja, ajde, ali ovako skupljam kintu za 20D :D

NShappy je napisao(la):
Za sada me privlače te Sigme 55-200 ili 70-300 a ima i neka Minolta 70-210 mada je ona na bhphoto npr. toliko jeftina da mi je sve nešto sumnjivo. Ja bih neki jeftini polovni macro, jedan 50mm f1.8 za baš mračne uslove a tele kasnije.

Nađen je u halooglasima. Šverc iz Švice a i tamo neka mućka s porezom pa zato tako povoljno. Malo me sve plašilo ali ipak je ful ispravan i ne*rcan.

sto se tice minoltinog objektiva 70-210, pre par godina dok sam imamo Minoltu Dynax 404 si taj objektiv, odlicno ocuvan sam na foto berzi u Bgd-u kupio za 150 DM (75 eur!!!) - jeftino

Vrh Dno