Šta je novo?

Ministarka trgovine SAD: Pokušaj da se Kina zaustavi u razvoju čipova je uzaludan posao

Ili eu - rusija, koji uvoze energente preko indije kroz proxy firme koje drze ex i trenutni politicari i uvoz je veci za 12% nego pre sankcija?

Izvinite, morao sam... 😁 Nemoguće ih je zaustaviti, svu tehnologiju su razvili ili iskopirali. Omogućili su im da postanu svetska fabrika, a sada bi da ih zaustave, nema ništa od toga... Bio sam dva puta u Kini, suština onoga što sam čuo tamo je da u svim oblastima idu na to da poboljšaju kvalitet proizvoda, uz minimalnu korekciju cene, tako da potrošač uvek bira njihovu robu kao što smo nekada svi kupovali japanske televizore i slično... Isto je u brodogradnji, železničkoj infrastrukturi itd.

IMG_5849.jpeg

Izvor prva liga, prepakovana Maskova prica iz SAD koju je razmatrao jos pre 10 godina.

The company had promised a new era of high speed travel, using magnetic levitation (maglev) technology - which is already used in some transport systems - within a vacuum tube.

This would reduce friction and air resistance, allowing the train to travel at speeds of 700mph (1,127km/h).
It was also meant to be greener than current high-speed transport.

The original hyperloop was based on a report published by Elon Musk in 2013 which proposed the idea of shooting capsules through a tube at high speed, however the scientific ideas which underpinned it have been around for centuries.

A kako im trenutno funkcionišu vozovi u odnosu na Ameriku i Zapadnu Evropu?

@Lanikor palo je izvinjenje odmah na startu... 😁 Upravo se o tome i radi, iskopiraće sve moguće i nemoguće, kako ih zaustaviti? @nidza imaju najveću mrežu brzih pruga na svetu, oko 46000 km. Španija je poređenja radi na drugom mestu sa 4000 km. Odlični su im vozovi.

Nema razloga da se izvinjavas, samo diskutujemo.

Ovo tehnicki nisu ni iskopirali jer su Ameri probali i nije im uspelo ili im ova prica nije bila i$plativa.

Tako da ako uguraju voz u cevku i bude postigao tih 1000 i kusur km, bice prvi kojima je to uspelo.

😂😂😂
De nemoj zivota ti sa takvim glupostima na ranu zoru...
Ne detinji, malo vise ozbiljnosti i malo manje pricanja gluposti ti je preko potrebno. A i vise znanja o spoljnom svetu ti ne bi manjkalo. Idi malo po svetu,vidi sta se desava.

Sloboda govora na zapadu, ljudska prava...šala u koju ovde samo derlad veruje. I po neki drugosrbijanski fosil iz kruga dvojke

Poslednja izmena:
Jesi racunao inflaciju?

Ne detinji, malo vise ozbiljnosti i malo manje pricanja gluposti ti je preko potrebno. A i vise znanja o spoljnom svetu ti ne bi manjkalo. Idi malo po svetu,vidi sta se desava.

Sloboda govora na zapadu, ljudska prava...šala u koju ovde samo derlad veruje. I po neki drugosrbijanski fosil iz kruga dvojke
Vidi dečko, da ti cika Marti, fosil, objasni nešto.
Preko 30 god sam profesionalno u medjunarodnim odnosima, školovao sam se i ovde i na top svetskim institucijama, živeo dugo i radio i na zapadu i na jugu, posao i život me vodili u preko75 zemalja sveta. Veteran rata 1999.
Za tebe i druge ovde vaskolike patriote i istočnofile, doktor profesor akademik sto se tice medjunarodnih političkih, bezbednosnih i ekonomskih odnosa.
Tako da nastavi da pises gluposti sine, ja sam tu da te podsetim na to.

0 slobode govora
0 slobode okupljanja
0 slobode politickog udruzivanja
0 slobode manjinskih prava
0 slobode medija
0 slobode interneta
0 slobode _____________ (upisi po zelji)
kako smo već 1000 puta čuli sve nabrojano je preduslov za uspešnu ekonomiju...kina se nekako u to ne uklapa, ima ipak uspešnu ekonomiju i pored nedostatka svega navedenog...nije to sad rasprava koji je sistem "bolji", ali ovo očito nije preduslov za dobru ekonomiju...

sloboda govora i medija je na drugoj strani ok sve dok pišeš o ženama fudbalera i ko je koga sexao...kad počneš da postavljaš nezgodna pitanja ne prođeš baš dobro...a i takvih je malo bez obzira na sve slobode...

Sloboda interneta ne postoji. Instagram, FB, YT, ima da te blokiraju odmah ako izneses svoje misljenje. Spomeni woke i ides na lomacu.

Da se razumemo, nema potrebe da se raspravljamo da li sam u pravu ili ne: hiljadugodisnje iskustvo preko gena, jos od faraonskih piramida, pa cak i t-rex farme mi dozvoljava da sam uvek u pravu. 🙂

Ovo tehnicki nisu ni iskopirali jer su Ameri probali i nije im uspelo ili im ova prica nije bila i$plativa.

Tako da ako uguraju voz u cevku i bude postigao tih 1000 i kusur km, bice prvi kojima je to uspelo.
Jedini razlog sto im nije uspelo su dva razloga ( 🤣) a to su prvo duzina pruge ( cevi ) a drugo finansijska isplativost... To sto nisu dostigli zeljene brzine ( sto bi bilo samo pitanje vremena kako bez tako i sa ljudskim putnicima gde su opet jedini napravili test) ne znaci da Kinezi nisu iskopirali projekat a podseticu da je originalna ideja bila sada cuvenog a tada malo cenjenog Goddard-a jednog od najvaznijih stubova Space Age a na cijim patentima se i oslanja ovaj projekat...

Naravno, sve mora imati svoj kontekst ( npr sto je USA odustala od vozova i okrenula se drumskom i avio saobracaju a Kina je u potpunosti okrenuta tom vidu prevoza ( ne znamo da pravimo mlazne motore?) pa ispada da su oni tu u nekoj prednosti) pa tako iz ovog informer instagram posta mozemo zakljuciti da su Kinezi gotovo spremni da to urade a zapravo su tek u pocetnim fazama gde, kao i za sve ostalo, ne objavljuju nikakve podatke ni dokaze vec se sve svodi na keve mi Nevenke... zapravo, po svemu sudeci oni su tek na samom pocetku i jos nisu resili kljucni problem brzog smanjivanja pritiska bez koga dzabe sto voz ide 1000km/h kada mu treba 4 sata da se smanji pritisak...

Ako na Zapadu nema slobode govore i uopšte slobode, a gde je ima, u nekoj drugoj galaksiji?

Ili da preformulišem, šta bi ti to kao slobodan čovek želeo da radiš u nekoj zapadnoj demokratiji a što ti je zabranjeno?

Kako 30 godina u medjunarodnim odnosima i skolovanje na top svetskim univerzitetima zavrsi dole citiranom pisanijom praceno izuzetno neprijatnim ophodjenjem prema drugim clanovima foruma?

Al se Marichjugend raspisala lebe integralni mili! 🙂

Kakve su ovo Kominterna level budalstine, majko moja... ali boze moj, zato nam i sluze vesti! 🙂

Slabo ti je išlo to "skolovanje" , jer si negde uz taj put ostao bez kritickog razmisljanja i intelektualne nezavisnosti.

😂😂😂
De nemoj zivota ti sa takvim glupostima na ranu zoru...

Pa *** Nidzo, el radi neka siva celija od jutros!?? 😱 🤣 🤣 🤣
...
Iako se sa Albertom ne slazem u mnogim stvarima, za ljudsku glupost i svemir je bio u pravu.

Lepo si to izvadio iz konteksta i foruma i svega o cemu diskutujemo, uprkos svim smajlijima. Narocito ovo za Alberta.
A godina imam dovoljno da kad vidim nesto sto smatram gluposcu, to tako i nazovem, pa svidelo se to kome ili ne. Korektnost tog tipa me ne interesuje. Nikoga nisam nazvao glupim, ali ima napisanih gluposti ovde koliko hoces. Evo tvoj stav npr.

Mozda će mnoge šokirati, ali-Kina nije komunistička. Ona je više kapitalistička od većine zapadnih zemalja, ili što bi Deng Žjaoping rekao - komunizam sa kineskim karakteristikama 😀
Tačno.
Ono što je negde neko u US prevideo davnih dana, 2005. kineski MIIT u zakon je upisao, da svaki hi-tech uređaj (čak i onaj proizvoden outsourced za stranog kupca) MORA da ostavi backdoor access za državne organe. To je suština.

A kako im trenutno funkcionišu vozovi u odnosu na Ameriku i Zapadnu Evropu?
Naučna fantastika čak i za Japance.
Sav javni prevoz. A košta desetinu cene karte u EU, tamo je to socijalna kategorija svakome pristupačna, bukvalno svakome a ima ih milijarde.

Poslednja izmena od urednika:
obrisace se to, da ne bi dobili tuzbu. nadam se i kazniti. kao stavim smajli i sve kool, zezamo se

Na zalost, do 90-ih su se ljudi drugacije skolovali i tada su iznikli poslednji pravi analiticari i experti za spoljno politicke odnose, i zahvaljujuci njima ameri i dan danas imaju snagu na svetskoj sceni, koju rapidno gube.
Ovo sto si napisao je cist primer savremenog skolovanja, cije rezultate vidimo na trenutnoj svetskoj sceni.
Трумп жели Америку ван НАТО-а. Како, у којој мери, да ли ће и коликом успети да измести Америку из НАТО-а, остаје да се види. Можда ће то бити празно обећање (као његово претходно за зид између Мексика и USA), али у овом тренутку то не знамо. И много већа "чуда" су се дешавала.

У реду је да имаш другачије мишљење (за које ја лако могу да кажем да је ништа), али оно што није у реду је да таргетираш, бавиш се високом образовањем (а не знам из које области и да ли си високо образован).

Било би добро, иако си администратор, да избегаваш патронизирање. На тај начин ћеш маскирати своју непристојност и још неке ствари.

Ako na Zapadu nema slobode govore i uopšte slobode, a gde je ima, u nekoj drugoj galaksiji?
Možemo uključiti u diskusiju Asanža da nam kaže šta on misli na tu temu.

Ne vidim razliku između zapada i istoka, isto ***** u drugačijem pakovanju.
Senator Bernie Sanders ima što šta da kaže o stanju zapada.

Možemo uključiti u diskusiju Asanža da nam kaže šta on misli na tu temu.

Ne vidim razliku između zapada i istoka, isto ***** u drugačijem pakovanju.
Senator Bernie Sanders ima što šta da kaže o stanju zapada.
Nisam napisao da je Zapad savršen. Pitao sam gde je bolje?

Баш као што је Kimins илустровао - колективни Запад, тојест друштва колективног Запада (уз све респектабилне разлике) - нуде слободу "за". Мене више интересује слобода "од".

Pitanje je bilo kako zaustaviti Kinu… ?

Када кажеш где је боље - то је компликовано питање. Ако мислиш на животни стандард - ретко где. Ако мислиш на окружење за живот - има прилично простора.

Pa gde to hrle milioni kineza, rusa... Begaju iz boljeg u lose!? Pri cemu cak da ne govorimo ni o beganju na zapad...

Када кажеш где је боље - то је компликовано питање. Ако мислиш на животни стандард - ретко где. Ако мислиш на окружење за живот - има прилично простора.
Mislio sam na državu u kojoj su veće slobode za pojedinca, običnog čoveka u odnosu na zapadne demokratije.
Nismo govorili o životnom standardu, mada je i standard običnog čoveka vrlo bitan pokazatelj slobode. Siromašan čovek ne može biti slobodan.

Поновићу оно што сам већ написао изнад.

Баш као што је Kimins илустровао - колективни Запад, тојест друштва колективног Запада (уз све респектабилне разлике) - нуде слободу "за". Мене више интересује слобода "од".

Поновићу оно што сам већ написао изнад.

Gde misliš da možeš da odeš a da dobiješ slobodu "od"? A da ti pritom tamo nekažnjeno ne odfikare pimpek ako nekome ugroziš slobodu "od" ili "za", svejedno. Ili jednostavno budeš loše sreće.

Pisao si o slobodi govora i meni nije poznato da toga negde ima.
Svuda si slobodan dok se uklapaš u postavljen sistem bio on manje ili više loš.

Трумп жели Америку ван НАТО-а. Како, у којој мери, да ли ће и коликом успети да измести Америку из НАТО-а, остаје да се види. Можда ће то бити празно обећање (као његово претходно за зид између Мексика и USA), али у овом тренутку то не знамо. И много већа "чуда" су се дешавала.

У реду је да имаш другачије мишљење (за које ја лако могу да кажем да је ништа), али оно што није у реду је да таргетираш, бавиш се високом образовањем (а не знам из које области и да ли си високо образован).

Било би добро, иако си администратор, да избегаваш патронизирање. На тај начин ћеш маскирати своју непристојност и још неке ствари.
Targeriranje, patroniziranje, obrazovanje...
Govorim ti da si lose obrazovan i to ne tvojom krivicom, vec ljudi koji te obrazuju.
Da su te pravilno obrazovali, ne bi napisao da Trump zeli iz nato jer je nato americki produkt, finansiran od amerike, vodi i odlucuje amerika o svemu, sto znaci ako Trump "izadje" to znaci gasenje nato.
Problem je sto je nato u sustini produkt VI kompleksa, gde se obrcu pare koje ne mozes ni da zamislis. Dokaz za to je npr standardizacija nato naoruzanja, gde sve drzave snabdevaju odabrani proizvodjaci. To je samo deo danas popularno nazvanog Deep State, spominjan javno od vise predsednika, najpoznatije je Ajzenhauerovo javno obracanje iz 1961 npr.
E onda procitas knjigu Prirucnik za diktatore i shvatices koliko u sustini Trump ima malo prostora za manevrisanje.
Zato Trump hoce posle 20 januara prvo sa Deep da se obracuna pa onda sve ostalo. Probali su i neki prethodnici pa znamo kako su zavrsili.
I ne shvataj ovo nista licno, ovo je obicno sukobljavanje misljenja, ne ad hominem.

Nazad
Vrh Dno