Šta je novo?

Minimum req. za DivX

lephafta

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
619
Interesuje me gde je donja granica DivX-a, naravno hardveska strana svega (video kartica + proc/mem).

ne znam

ne znam tacno ali bi trebalo da je procesor minimum na 333MHz . 8 ram- a graficka i 128 Sdram-a

Re: ne znam

mikac79 je napisao(la):
ne znam tacno ali bi trebalo da je procesor minimum na 333MHz . 8 ram- a graficka i 128 Sdram-a
e ja imao isto to i jos VoodooII sa 4mb i nije radilo....
tacnije scene u filmovima koje su fotomontaze i spec.efekti kreirani uz pomoc komjutera su kocile!!!
ali je zato drug na Celleron-u 300A sa 128 MB SDRAM i S3Savage-om gledao sve zivo...
ono sto znam je da ti teba proc sa 100MHz FSB!!!
pa sad koliki mu je mnozilac nije bitno .....
boom

Zavisi od cele konfiguracije recimo PC-chips ploce sa svim zivim integrisanim, i sa celeronom na 850, nije ugodno za gledanje. Ima slab memorijski protok...
Opet PLE cip set sa grafikom i zvukom sasvim solidan za gledanje filmova.

Znaci bilo koja normalna ploca, recimo od BX pa na ovamo, procesor na min 400 MHz (mozda moze i 300A), graficka sa 3d akceleracijom i 128 Mb memorije minimum.

Naravno sve zavisi i od tipa kompresije filma i od konfigurisanja celog sistema...

Pozdrav,

koma je napisao(la):
Naravno sve zavisi i od tipa kompresije filma i od konfigurisanja celog sistema...

Pozdrav,

E ovo je istina, prava.
Recimo da je radio na TX+K6-2@500+S3, ali je seckao na I810 sa Cely433 procesorom, u oba slucaja 64mb memorije. Ako imas neki slabiju masinu, bitan je i program koji koristis, da bude sto manje zahtevan. Dobitak ti moze doneti i promena AUDIO codeca, ima ih razlicitih.
Negde sam procitao da radi cak i na P1@233 racunaru sa nekom ATI karticom.
Dosta smo pisali o ovoj problematici na starom forumu, ne znam ima li sta ovde.

Dobro, to su neke procene, ali ja sam namerno pitao za _donje_ granice. Tu mislim na iskustvo tipa: Eh, sad već ide... :D Ne znam da li me razumete?

Sledeći konf. je u pitanju:

Intel Pentium 233 MMX
(Neka) TX ploča
64MB SDRAM-a
i S3Trio xyz neznam koji ali u ovom trenutku nije bitno.

Vlasnik bi hteo sa što manje para da gleda DivX, igra neke starije igre, itd. Mislio sam da bi eventualno jedan Matrox G200 poslužio, pošto na TX-u nema AGP. Pošto sam u to vreme kad su se pojavili DivX-ovi već imao Athlon 550 nemam nikakva iskustva. Jedino što znam da sa Matrox Millenium-Mistique/220 varijante odrađuju taj posao jako slabo.

Baš je ovo glupo ispalo, nisam video da si u međuvremenu pisao brzi ;)

Koji je S3 u pitanju kod onog AMD-a i koji ATi kod P1?

Kod mene je radilo bez seckanja i podrhtavanja na
Celeron 300A, CPU
Soltek 61 D, MB
i ATI Rage IIc, VGA.

evo jedne min. koja radi

a to je:
Pentium II 300mhz (ne celeron) 66Mhz FBus
128 SDram
intel I740 graficka

koma je napisao(la):
Zavisi od cele konfiguracije recimo PC-chips ploce sa svim zivim integrisanim, i sa celeronom na 850, nije ugodno za gledanje. Ima slab memorijski protok...
Opet PLE cip set sa grafikom i zvukom sasvim solidan za gledanje filmova.

Znaci bilo koja normalna ploca, recimo od BX pa na ovamo, procesor na min 400 MHz (mozda moze i 300A), graficka sa 3d akceleracijom i 128 Mb memorije minimum.

Pozdrav,

Koja PCChips plocha sa cel850 ne pushta divx kako treba?
Ortak ima PCchips sa cel433 i sve radi super

lephafta je napisao(la):
Baš je ovo glupo ispalo, nisam video da si u međuvremenu pisao brzi ;)

Koji je S3 u pitanju kod onog AMD-a i koji ATi kod P1?

S3 je bio Diamond Stealth2000 (PCI, naravno), sa 4mb memorije, ali je zahtevao da se rezolucija i broj boja prilagode.
Za ATI se ne secam, ali evo sad se setih da sam imao K6-2+viaMVP3+I740 i da je radilo. A ako oce sto manje para, eno covek prodaje I740 u oglasima i verovatno se moze uzeti za gotovo dzabe, a posluzice za tu namenu.

Bitno je da mu stavis i OS koji nije hardverski zahtevan (recimo 98), isprobas nekoliko verzija kodeka da vidis koji najbolje "lezi" konkretnom hardveru i "lagan" player je izuzetno bitna stavka. Spustis rezoluciju (640x480) i paletu na 16bita, i trebalo bi da ti sljaka. Pitanje je samo da li se isplati stekovati 20-ak eura za neku sporiju masinu ili uzeti neki BX+celeron300@450. Memorije ti je principijelno dosta i 32mb.

Dosta davno sam to probao, tada je bio samo codec 3...
Ploca je bila ona sa integrisanim zvukom, grafikom, modemom i mreznom karticom. Inace covek je imao Celeron 433 MHz i zbog filmova resi da nadogradi masinu sa Celeronom 850 MHz, kad ono ista prica...

Testiranjem memorijskog protoka u Sandri sve mi je bilo jasno, blagi ocaj...

Film je seckao na svakih 7-8 sekundi, pravo mucenje...

Pozdrav,

Kumasin mi ima Celeron 366MHz, Intelova ploca (bas intel) 810, integrisana graficka i zvuk, 256MB sdram. Dok je imao wME zalio se da neki filmovi prave probleme a neki ne.
Onda sam mu preinstalirao ceo system (fdisk....) i stavio wXP. Kaze, sta si to uradio, sad (divx) radi super (ne secka). A samo sam uz wXP stavio i poslednji 5.x codec i verziju Radlight-a koja sigurno ima godinu dana.

koma je napisao(la):
Dosta davno sam to probao, tada je bio samo codec 3...
Ploca je bila ona sa integrisanim zvukom, grafikom, modemom i mreznom karticom. Inace covek je imao Celeron 433 MHz i zbog filmova resi da nadogradi masinu sa Celeronom 850 MHz, kad ono ista prica...

Testiranjem memorijskog protoka u Sandri sve mi je bilo jasno, blagi ocaj...

Film je seckao na svakih 7-8 sekundi, pravo mucenje...

Pozdrav,

Za SiS-ove chipsetove flashovanje BIOS-a chini velike promene shto se tiche brzine rada sa diskovima, memorijskog protoka, tako bilo nekada, tako je i danas sa novijim plochama ( SiS 730, 735...)

Dve minimalne konfiguracije na kojima je radilo, licno iskustvo.
Chaintech 5TDM2 TX ploca Intel 233MMX na 292 Mhz, 64 Mb memorije i Voodoo Rush 6 Mb graficka.
Druga, PII ploca i PII 266 Mhz procesor, 64 Mb memorije i ATI Rage gaficka sa 2 Mb.
Sto ce reci da je bitno da su kvalitetne komponente, 300 Mhz Intel procesor i Intelov chipset (to se odnosi na min. za DivX, nema veze sa Intel firmom, K6-2 i VIA u toj kombinaciji su losi, ne odnosi se na novije AMD procesore), graficka da ima dobar 2D, a moze i sa 2 Mb da bude, kao sto je ATI, RAM memorije nije bitna, mozda bi radilo i sa 32 Mb, ali bolje je imati bar 64.

Najslabije ...

... sto sam ja video (i to solidno radilo):
Intel 233MHz (o/c 266MHz),
ploca sa Intel TX chipset-om,
128MB SDRAM,
Voodoo 3/2000 PCI...

A bre...

... i opet hiljadu puta prezvakano!! Pa pogledajte malo po forumu
DivX radi i na 486 pod DOS-om, ako koristis programce QV-Pro. Jedino nemas subtitlove i ponekad zvuk:p
Ali generalno, pod Win-om:
-min Intel 300 i kartica sa IDCT cipom(Ati ili S3 Savage3, obicna a ne 4-ka)
-min 400 Intel MHz i neka budjava graficka.
Naravno, ovo vazi ako film ne koristi neki ludi codec i kompresiju, ima stvari koje i preko 600MHz mogu da seckaju.

Govorio sam o tome i ranije (sto niko ne upotrebi search) Moze i na 233MHz Intel MMX procesorima sa ffdshow-om i downsample-om mp3 zvuka na mono i 22Khz

Mozda ne bi bilo lose da neko od moderatora ubaci ovo u FAQ i stavi da bude Sticky, uz eventualno filtriranje pojedinosti?

Minimalna

K6/2 400 i Chaintech 5AGM2, 64 MB, S3 Trio 3d * MB
i radi ok, sa starijim codecom (3.x)

lephafta je napisao(la):
Interesuje me gde je donja granica DivX-a, naravno hardveska strana svega (video kartica + proc/mem).
Ja imam na poslu pentium III na 933 MHz sa integrisanom grafikom 8 MB i 64 MB SDRAM, ali nema sansi za pustanje DivX filmova seckaju pravoo.

notax je napisao(la):
...
Druga, PII ploca i PII 266 Mhz procesor, 64 Mb memorije i ATI Rage gaficka sa 2 Mb...

Bas sa takvom masinom sam danas pokrenuo DivX i cudom se cudio. Ploca je MSI LX (ne secam se koji model), a ATI i Yamaha zvucna su integrisani. 64MB RAMa i mislim da je mozda bio cak i 233MHz procesor (ali nisam siguran, ne drzite me za rec :D )

Pozdrav! ;)

Re: Re: Minimum req. za DivX

nine je napisao(la):
Ja imam na poslu pentium III na 933 MHz sa integrisanom grafikom 8 MB i 64 MB SDRAM, ali nema sansi za pustanje DivX filmova seckaju pravoo.

Da pogadjam. VIA chipset na matichnoj ploci i Trident ili SIS integrisana grafika ??
Jedini lek je da se pazari ploca sa BX chipsetom ili i815 i zasebna graficka, neka ATI ili Matrox od 4 Mb ili vise.

Nazad
Vrh Dno