Šta je novo?

MiniDV to PC

ljubapo

Čuven
Učlanjen(a)
03.10.2002
Poena
619
Kako najkvalitetnije prebaciti snimak sa miniDv camere na PC radi konverzije u DVD format.Od nedavno koristim SONY HC-19e i svaka konverzija sa dobijenim softverom ne postize kvalitet snimka kao direktno sa kamere na TV. :type:

Preko FireWire interfejsa u AVI DV format. Zatim se iz AVI DV materijal kompresuje u DVD PAL format i narezuje na DVD. Stepen kompresije je najmanje od 1:3 pa navise pa je za ocekivati da dolazi do gubljenja u kvalitetu. Ali to se na TV uglavnom ne primecuje pa nema brige ako se gleda na kucnom DVD plejeru. Na PC monitoru se ipak primecuju rezultati konverzije, manji pad kvaliteta...

...

Da li je za kvalitet bitan softver za prenos i obradu ili moze da posluzi i prilozeni sofver.Dobija li se bitno bolji DVD naknadnom obradom DV Avi snimka?

:type:

Koji softver si dobio, Sonyjev Vegas..?

Softver sluzi za isecanje nepotrebnih delova materijala i dodavanja raznih efekata (tranzicije, titlova, audio...) i kasnije przenje na disk. On ne moze da ti poboljsa kvalitet videa, to je samo sminka...

Glavni deo softvera je ustvari codec koji kodira materijal i iskljucivo od njega zavisi kvalitet videa a kod novijih codeca razlike u kvalitetu su male, skoro neprimetne tako da se prica o kvalitetu softvera svodi na broj efekata i izgled okruzenja.

;)

Nisam dobio Vegas, samo osnovni softver za rezanje VCD i DVD-ova direktno strimingom sa DV camere.Mislim da se zovePicture Package 1.5.Inace skidam sa Video Studio 9-Ulead i cini mi se da se dosta gubi u odnosu na originalni avi dv snimak.Kameru sam kupio mojim klincima i veoma sam zadovoljan kvalitetom snimka direktno sa kamere.Zato me i kopka da li se moze bitno poboljsati snimak u naknadnoj obradi i to u DVD formatu i cime. :type:

Radim sa Roxio easy media creator 8. i zadovoljan sam kvalitetom (naravno definitivno se gubi encodingom materijala, ali ja ne vidim da je to toliko velika razlika ). Svidja mi se opcija plug & burn kad nema potrebe za nekim editovanjem materijala sto mislim da hobi userima dv kamere predstavlja pravo olaksanje u radu. Rezem sve sto snimim. Probaj, ja sam promenio par njih i zadrzao se na roksiju.

ljubapo je napisao(la):
Nisam dobio Vegas, samo osnovni softver za rezanje VCD i DVD-ova direktno strimingom sa DV camere.Mislim da se zovePicture Package 1.5.Inace skidam sa Video Studio 9-Ulead i cini mi se da se dosta gubi u odnosu na originalni avi dv snimak.Kameru sam kupio mojim klincima i veoma sam zadovoljan kvalitetom snimka direktno sa kamere.Zato me i kopka da li se moze bitno poboljsati snimak u naknadnoj obradi i to u DVD formatu i cime. :type:

Uleadov Video studio je dobar program, po meni je najbolji u klasi "Video Studio" softvera All-In-One, probao sam mnoge. Zamenom za drugi nista neces popraviti, naprotiv.

Jednostavno, Mpeg2 DVD PAL je namenjen za gledanje na TV-u a taj standard (PAL) je primitivan, to datira od pre II. svetskog rata, ne zaboravi. Sve dok ne predjemo na HDTV bice tako...

;)

Poslednja izmena:
Poslusao sam vase savete,medjutim pojavio se novi problem..prilikom obrade snimka u Video Studiu 9-Ulead, skoro na samom kraju resetuje se Pc i sve ispocetka.Ponovo ista stvar i sada razmisljam u cemu je stos.Snimak traje 31 minut, obrada do reseta nesto preko tri sata,masina je jaka ali ocigledno nestabilna za ovaj posao.Pogledao sam deo materijala-DVD snimka koji je ostao u racunaru i veoma dobro izgleda,samo jos da vidim dali je kesiranje ili mozda imate neku ideju.Nisam ni na slavu otisao ....
:type:

proveri koliko imas slobodnog mesta na hd-u; ako to ne pomogne ja ti predlazem sledecu kombinaciju:

vegas + dvd architect + nero

u vegas-u uradis editing i export (dvd pal for dvd architect template), u architect-u uradis pripremu za dvd i konacno u neru sprzis dvd. mozes rezati i iz architecta, ali ja sam imao losa iskustva.

Poslednja izmena:
I meni se cini da je do mesta na HD-u. Podesi Working folder na particiju gde imas najvise mesta.

Ili, ukoliko imas 2 HD-a podesi Working folder da bude obavezno na drugom disku od onoga gde ti je izvorni DV fajl, to mnogo ubrzava transkoding..

Nisi napisao da li ti prekida prilikom transkodinga ili prilikom narezivanja diska (problem sa diskom..?)..

Nego vidim da ti obrada traje predugo, posto si napisao da imas jaku masinu..koliko jaku? - tu snage nikad nije dosta.

Meni recimo na Bartonu 2500 jednu punu kasetu od 1h radi oko 2,5h do momenta kada ispljune gotov disk.

:)

Masina je jaka ali ovo nije novi problem,samo se nije ovako ucestalo javljao,pa nisam obracao paznju.Inace PIV 2.8Ghz Northwood jezgro,1Giga Kingston Xyper, ATI 9800 pro, Gigabyte 8IK1100/875p cipset, Maxtor sata 120GB,Chiftec bigtower/350w .... treba da pojede snimak a ne da puca.
Moracu posle vise od dve godine da resim problem.Krecem od biosa pa cemo da vidimo. :type:

Glupo pitanje: nadam se da su particije NTFS?
A 120GB, kada kreneš ovim da se zanimaš, brzo postane premalo. Ne zaboravi: sirov materijal dužine 1h je oko 13GB.

Moj metod (slično kao i dejkomud):
Transfer na PC radim sa WinDV
Montaža u Vegasu, i export u DVD PAL.
Dobijene fajlove uvlačim u TMPGEnc, tu radim authoring, i kreiram ISO, mountujem ga, pregledam, pa tek onda režem.

Particije su NTFS,hard sam podelio na tri particije i obradu radim na particiji sa 30GB slobodno.Hvala na savetima ali mislim da je u pitanju sata,kesiranje i slicno.Danas sam malo cackao u biosu i uspeo sa juce skinutih avi dv snimaka da zavrsim rendering i narezem DVD,sve sa pomenutim Uleadovim programom.
Trajalo je oko 50 minuta bez problema i ispalo vrlo vrlo dobro.Moracu uskoro da ponovim sa duzim materijalom pa da vidim da li da zadrzim podesavanja biosa.Mislim da je Sata+Maxtor glavni problem.
Moram da pohvalim Sonijev HC-19e model,zaista radi vrlo korektne snimke i u zatvorenim prostorima odnosno nesto slabijim svetlosnim uslovima.

Priznajem da mi nije bas jasno sta to radis u biosu i kakve to veze ima sa ovim al' ajd'.. važno da si krenuo..

Sa ovim direktno nema veze,recimo stari problemi na koje do sada nisam obracao paznju-povremeni reset racunara u igricama i sl.Sumnjao sam na graficku ili napajanje, ali sada mislim da je greska u kombinaciji sata+Maxtor.Ako imate predlog za neki test opterecenja hard diska koji bi pomogao ili neki nesto drugo....
Inace kao sto rekoh nekako sam obradio snimak, narezao DVD, ceo postupak iz dva dela sa Uleadom i ispalo je vrlo,vrlo dobro.Dobar program ,jednostavan i sve sam odradi.
Jos jednom hvala svima....... :type:

Vrh Dno