Šta je novo?

MiniDV kasete

Stvorenje

Čuven
Učlanjen(a)
07.02.2004
Poena
649
Imam dva pitanja za iskusne u ovoj oblasti:

A.) Koliko puta može da se presnimi MiniDV kaseta?
B.) Da li su trake-kasete od 60 i 80 minuta jednakog kvaliteta tj. šta je bolje?

Konkretno mislim na Panasonic DVC normal MiniDV kasete.

Zahvaljujem na odgovorima. :wave:

Panasonic normal, u Panasonic DS89....posle 4-6 presnimavanja pocinju da brljaju povremeno. Poavi se pixelizacija. Nista strasno, ali taman toliko da sam poceo da sve kasete koje snimim cuvam i nikada ih ne presnimavam...

A: Zavisi od kasete. Ustvari moze da se presnimi koliko god puta hoces, normalno da se gubi na kvalitetu. Ja sam uporedio novu kasetu i kasetu koja je bila presnimljena 10x i nisam primetio nikakvu razliku.
B: Istog su kvaliteta

@PJ: Sta mislis kako rade ljudi koji snimaju svadbe ili drugi koji mnogo snimaju, normalno da presnimavaju kasete. Sta mislis koliko bi ih kostalo da stave uvek nove?

Poslednja izmena:
Sta mislis kako rade ljudi koji snimaju svadbe ili drugi koji mnogo snimaju, normalno da presnimavaju kasete. Sta mislis koliko bi ih kostalo da stave uvek nove?

Cena mini DV kasete je oko 300 dinara i smatram da se ne isplati presnimavati kasete. Kvalitet snimka na kaseti je mnogo bolji nego kada se iskompresuje i napravi DVD.
Tek kada budu pristupačniji diskovi većeg kapaciteta biće moguće prebaciti kompletnu kasetu u nekompresovanom avi formatu i samim tim sačuvati izvorni kvalitet.

Svadba se prosečno snima na 3-6 mini DV kasete (u zavisnosti od toga šta klijent traži - ekstreme gde ljudi snimaju po 3 VHS kasete (9 sati) ne uzimam u obzir) pa je trošak za kasete od 900 do 1800 dinara i mislim da je to zanemarljiv trošak.

Pozdrav

RUS je napisao(la):
Kvalitet snimka na kaseti je mnogo bolji nego kada se iskompresuje i napravi DVD.
Svadba se prosečno snima na 3-6 mini DV kasete (u zavisnosti od toga šta klijent traži - ekstreme gde ljudi snimaju po 3 VHS kasete (9 sati) ne uzimam u obzir
Ok. Ovo za kvalitet se slazem sa tobom, ali u svakom slucaju ne mozes da das klijentu miniDV kasetu, daces mu ili na DVD-u ili na VHS kaseti.
Tebi je ekstremno 9 sati snimanja.... ja sam bio na svadbi gde se snimalo ~22 sata, svadba je trajala jedno 2,3 dana. Ako neko ima svakog vikenda jednu takvu svadbu sta ce da radi on sa toliko miniDV kaseta? Think! Normalno da ce da ih presnimi.
Mozda moze da se javi neko koji to radi pa da nam kaze kako se to stvarno radi.
Poz.

ako je snimak bitan, sigurno da se snima na novoj kaseti. ako nije bitan kvalitet onda nema nikakve veze.
ali ja koliko znam sa svakim presnimavanjem se gubi kvalitet slike. vise ili manje primetno, sa svakim brisanje na gore.
seti se obicnih traka za kasetofon. sto ih vise snimas drndaju se. pa tako i ove. kapiram da do jedno 2, max 3 snimanja ne bi trebalo da ima vidne razlike na kvaltetnoj traci.

za trake od 60 ili 80 minuta, ko ce ga znati. teoretski su bolje one koje su krace. ali zavisi kako ih namotavaju. ako je iz istog kalema onda nema veze.
ali je za rotor u kameri bolje da je kraca traka, zbog konstantne brzine. e sada to je sve na super high nivou, tako da kapiram da i tu ne bi trebalo da ima neke razlike.

Zasto mu ne bi dao i minidv kasetu, osim obradjenog materijala na dvd-u. Valjda je normalno za toliko dranje, koliko se naplacuju snimanja, da mu i kasetu das. Platio je valjda. E, druga je stvar ta sto se na ovim prostorima, uloze neka sredstva za biznis, a ako se ista ne otplate u roku od odma, nije uradjen posao.

borab je napisao(la):
Zasto mu ne bi dao i minidv kasetu, osim obradjenog materijala na dvd-u. Valjda je normalno za toliko dranje, koliko se naplacuju snimanja, da mu i kasetu das. Platio je valjda. E, druga je stvar ta sto se na ovim prostorima, uloze neka sredstva za biznis, a ako se ista ne otplate u roku od odma, nije uradjen posao.

MiniDV kasete sa sirovim materijalom niko ne daje uz gotov materijal na DVD-u jer mušterije u 99% slučajeva (ala sam precizan :d ) ionako ne znaju ni šta je to, a ni za šta bi im moglo poslužiti...
Opet, na drugu stranu, da neko naglasi da želi da dobije i to, verujem da ni jedan snimatelj ne bi odbio takvu želju...
E, da, moguće je da ih presnimavaju (ma sigurno), ali, da ja to radim, sigurno ne bih rizikovao zaradu od par stotina evra i opravdani bes mušterija (jako loša reklama) zbog nekoliko stotina dinara - koji su ionako uračunati u cenu usluge...

Poslednja izmena:
Sasa_NS je napisao(la):
MiniDV kasete sa sirovim materijalom niko ne daje uz gotov materijal na DVD-u jer mušterije u 99% slučajeva (ala sam precizan :d ) ionako ne znaju ni šta je to, a ni za šta bi im moglo poslužiti...
Opet, na drugu stranu, da neko naglasi da želi da dobije i to, verujem da ni jedan snimatelj ne bi odbio takvu želju...
E, da, moguće je da ih presnimavaju (ma sigurno), ali, da ja to radim, sigurno ne bih rizikovao zaradu od par stotina evra i opravdani bes mušterija (jako loša reklama) zbog nekoliko stotina dinara - koji su ionako uračunati u cenu usluge...

Tačno je da mnogo ljudi uopšte ne razlikuje standarde kaseta (pre svega mislim na 8mm, vhs-c i miniDV) i nemaju plejer (kamkorder) na kome bi pregledali snimak sa miniDV kasete, ali ko je ikada radio bilo kakav posao sa ljudima dobro zna da oni posle N vremena dolaze sa najneverovatnijim zahtevima pa je mnogo bolje da im original snimljene kasete daš na čuvanje.
Drugo, kao što i sam kažeš mnogo je sigurnije uzeti novu kasetu i na njoj snimati nego na nekoj koja je više puta brisana, jer ako kaseta zabrlja na nekom važnom mestu (bacanje bidermajera, "da" u opštini, ...) posle nema ispravke.

Pozdrav

neka kaseta izdrzi i vise od 30-50 presnimavanja i nigde ne brlja a neka posle par presnimavanja pobrljavi po koji frame...
PS: znam ljude kojima je crkavala glava na kameri a uvek su koristila nove kasete (cannon kamera)a nama 300 sati snimljenih na nekih 15 kaseta koriscenih jos sve radi OK... sta ces takva nam je materijalna situacija tamo gde radim...

Poshto ovih dana uzimam miniDV kameru, jedno mi nije jasno. Kako je uopshte moguce da digitalni snimak brlja ? On ili radi ili ne radi, a ako je traka negde oshtecena, tu bi trebalo samo crno da bude ili shum itd ? Kasete sigurno da mogu da se presnimavaju vishe desetina puta, a isto mi nije jasno kako digitalni zapis moze da bude loshiji shto je kaseta starija ? Pa zato je to Digital video, ne analogni, i ne razumem kako slika moze da bude loshija sa loshijom kasetom ako on zapisuje nule i jedinice ?

on zapisuje magnetno na magnetnu traku, isto kao i ranije.
samim tim zapis je u sustini analogni. 20-30 puta, hm. cisto sumnjam da se nece videti na kvaliteti.

ps. koju kameru merkash, vidim da je panasonic.

Poslednja izmena:
@driver da slika ce uvek biti ista ali se na ostecenim delovima javljaju strafte, sum ili totalno nestane slika .... mi u studiju imamo jos kasete koje su 40tak puta presnimljene uglavnom je problematican sam pocetak kasete prvih 30 sekundi poto se on najvise haba... na ostalom delu slika bude odlicna ali ne znas kad ce da zataji...

ja vrtim 3 kasete vec nekih godinu i po...ne pitajte me koliko su puta presnimljene posto zaista ne vodim racuna...ali kvalitet slike mi se nije menjao ni na koji nacin

btw
ima-li-koga-tu je napisao(la):

[offtopic] Driver da uzme Panasonic? :zgran: pa zar on za da to uopste postoji pored jedne velicine kao sto je Sony? :d [offtopic]

Sasa_NS je napisao(la):
Kazu da izuzeci potvrdjuju pravila. Na poslednje tri svadbe koje sam bio (poslednjih 9 meseci) ljudi su pored DVD-a dobili i miniDV kasete :)

Sasa_NS je napisao(la):
Naravno da ko se bavi sa time iole ozbiljnije nece presnimavati kasete, a ako ih vec ne presnimava - sta ce da radi sa njima - da pravi kolekciju snimljenih svadbi ? :d

PJ je napisao(la):
Panasonic normal, u Panasonic DS89....posle 4-6 presnimavanja pocinju da brljaju povremeno. Poavi se pixelizacija. Nista strasno, ali taman toliko da sam poceo da sve kasete koje snimim cuvam i nikada ih ne presnimavam...
Da li bi bilo drugacije da su koriscene bolje kasete ?
Kao npr. kod audio kaseta: Normal je zavisno od serije/proizvodjaca mogla da se presnimi 2-5 puta a CrO2 > 5 puta a da pri tome zadrze kvalitet.
Snimao sam nekoliko puta (sa tudjom) digital8 kamerom i koristio razlicite kasete (ima ih od 250 pa do 800-900dinara), ali nemam dovoljno iskustva u presnimavanju. Inace kasete koje sam koristio bile su sony MP[standard] oko 300din i sony HD[high grade] oko 400din. Obe sam presnimio 3 puta i kvalitet je bio OK (znam da je relativno i da nesto sto je meni prihvatljivog kvaliteta ne mora da bude nekom drugome, ali licno nisam primetio razliku u kvalitetu).

centaur je napisao(la):
Kazu da izuzeci potvrdjuju pravila. Na poslednje tri svadbe koje sam bio (poslednjih 9 meseci) ljudi su pored DVD-a dobili i miniDV kasete :)

Lep gest. Blo bi lepo (a i pametno) da to svi rade...

centaur je napisao(la):
Naravno da ko se bavi sa time iole ozbiljnije nece presnimavati kasete, a ako ih vec ne presnimava - sta ce da radi sa njima - da pravi kolekciju snimljenih svadbi ? :d

Možda ih baca?

ima-li-koga-tu je napisao(la):
on zapisuje magnetno na magnetnu traku, isto kao i ranije.
samim tim zapis je u sustini analogni. 20-30 puta, hm. cisto sumnjam da se nece videti na kvaliteti.

analogno zapisuje ?!?!? Pa kakav je to onda digital video ? :) Nikad me nije interesovalo, samo pitam, ali mi je totalno nelogichno da on zapisuje isto kao i na VHS kasete, jer onda u chemu je razlika u odnosu na VHS, i kako onda on uopshte prebacuje u DV format u letu i chemu onda sva pricha o digitaliji ?

Inache, merkao sam par kamera i na kraju uzeo provereno - sonija. Konkretno DC24. Sad ova kisha, ne mogu ni da ga probam kako treba, ali za sada sam odushevljen interfejsom i brzinom/response-om kamere...

centaur je napisao(la):
Da li bi bilo drugacije da su koriscene bolje kasete ?

Identicna stvar se desavala i sa Sony Premium kasetama. E sada, sta to "premium" kod njih oznacava i da li su u pitanju original kasete, stvarno nemam pojma...
Ma to koliko snimam, kupujem ove kasete od cca 250 din (vise modela, u Dudiju), snimam jednom i ostavljam ih u kutiju....neka stoje....verovatno ce za koju godinu biti necitljive, ali sta da im radim....imam sve snimke na diskovima....

@driver
i kako onda on uopshte prebacuje u DV format u letu i chemu onda sva pricha o digitaliji ?

Malo offtopic, ali Canopus 110,300 i ostale serije prebacuju u letu u digitalni video. Znaci VHS kad prebacujes on automatski taj analogni snimak pretvara u digitalni DV.

Pa naravno da znam za te kartice, ali ovo ispada kao da si kupio vhs-c kameru sa ugradjenim AD konverterom, shto mi je malo bezveze. Ja sam mislio da se tu napredovalo neshto (imao sam VHS i S-VHS-C kamere pre 10-15 godina).

Josh nisam studirao snimak, ali me interesuje da li se vide artifakti na snimku koji su prouzrokovani tom tehnologijom (kao kod svih ostalih magnetnih medija) ? Je l' se kvalitet snimka poredi sa S-VHS, Betom ?

I nemoj da mi kazete da HD kamere rade na istom principu na magnetnu traku ? :)

Poslednja izmena:
@Driver nije problem do video/digitalija/kamera problem je do traka to su osetljive magnetne trake koje se habaju jer glava ide po traci one idu po valjcima/rolerima, nije to hdd ili cd pa da glava ne dodiruje nista ili jos bolje flash, gde nema nikakve mehanike. Sve te digitalije su ti u s neke strane analogne, na cd-u laserom pravis promene, na hdd-u opet glava pravi promene putem mag. sila itd itd... sve je to manje vise analogno, nesto ce pre da prosvira nesto kasnije trake su prve na tapetu.

Artifekti se ne vide usled nedostataka dig. tehnologje, nego tamo ge je traka ostecena kako i koliko zavisi od vise faktora. Kod analogne tehnologije imas i artifekte koji nemaju veze sa kvalitetom medija vec je tako zbog analogne tehnologije, takodje i dig. ima mane npr. vernost boja.

Razumem za oshtecenu traku, to nisam ni pitao, ali ajde dogovorite se i kazite mi da li on snima nule i jedinice na traku (to postoji komercijalno bar 20 godina i dzabe je), ili snima analogno kao svaki magnetni uredjaj ? Ja sam oduvek mislio da je ovo prva kombinacija, jer u drugom sluchaju ne samo da se nisu pomerili od prvih beta kamera, vec bi trebali da promene DV logo u AV.

edit: ajde tamo otvorio sam novi thread :)

Poslednja izmena:
Ma snima "nekakve" nule i jedinice isto kao is to HDD radi ili CD ali je kod svih njih zapis analogan a format zapisa digitalan ;)
Znaci nema postepenog degradiranja slike vec se od jednom jave vece brljoke u snimku koje se iz aviona vide :))
Ovo nama ponestalo kaseta pa snimamo na onima od pre dve godine i na nase zacudjenje na 5 sati materijala ni jedna stotinka nije bila ostecena na snimku... a kasete smo bacili jel su presnimane 50+ puta

Magistrirali smo to, a rekao bih da je najblizi radu diskete :)

Snima digitalne podatke na magnetni medij. Postoje odredjeni error correction protokoli koji otklanjaju greske do odredjenog procenta (kao i na svim digitalnim medijima). Kada broj gresaka predje odredjeni broj (pojma nemam koliki) onda vise ne moze da rekonstruise full podatak. E sad posto je rec o video zapisu onda za razliku od DATA CD-a gde 1 lose rekonstuisan bajt moze da izazove da npr. ne radi igrica kod filmova je to mnogo tolerantnije jer se pojavi brljotina ponegde i nikom nista.

Meni je takodje frustrirajuca cinjenica da nesto sto sam snimio DIGITALNO moze da varira kvalitetom, jer kao sto kazes to su nule i jedinice i bar po meni bi moralo da bude uvek isto!!! Slicno se desavalo ljudima koji su kopirali divx-e sa harda na hard sa onim prvim blesavim sata kontrolerima koji su imali data corruption problem pa su im se u filmovima pojavljivale brljotine, a igrice i programi su bili trajno unisteni.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno