Šta je novo?

Mini test Cooler Master Hyper TX

• Začetnik teme Začetnik teme Misko
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Misko

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
02.10.2000
Poena
769
Resio sam da uporedim OC entry level segment air hladjenja sa high end segmentom cooler-a (koji se mogu kupiti kod nas), Cooler Master Hyper TX je jako zanimljiv cooler u entry level segmentu i bice uporedjen sa Cooler Master GeminII coolerom, oba su besprekorno ispolirana.

motori.jpg

Na slici iznad mozemo da vidimo klasican Cooler Master 92mm fan u poredjenju sa fanom na Hyper TX-u, motor je poprilicno manji (manjeg precnika) na Hyper-u to znaci da je ostalo vise prostora (veca povrsina) za stujanje vazduha, takodje sam motor je veoma tih.

elise.jpg

Na slici iznad mozemo videti koliko je elisa veca na Hyper TX u poredjenju sa 92mm fanom, to je takodje plus u odnosu na klasican 92mm fan i jos kada se na to doda poprilicno manji motor protok je sigurno bolji nego na klasicni 92mm fanovima.

ugao.jpg

Jos jedan plus fan-a je sto se suzava ka unutra (ka rebrima) time dobijamo na pritisku (ono sto vidite u specifikacijama fan-va mm/h2o), naime protok fanova se meri na otvorenom i to je ok ako on ide na kuciste medjutim ako udara u nesto npr gusta rebra cooler-a onda se pritisak smanjuje i neki xtra fan na papiru (meren na otovorenom) se moze pokazati jako slabo kada ima prepreku, ovome je pritisak zbog ugla stranice povecan tako da je i sa te strane u prednosti.

oksidacija.jpg

Na slici iznad mozemo videti sta se desava kada se kombinuju aluminijum i bakar, hp su u sendvicu izmedju sa jedne strane bakarne plocice (baza cooler-a) i sa druge al plocice (poklopac baze) naravno oksidaciju sam skinuo i naneo AS5 pastu izmedju da bi dobio bolje provodjenje (sendvic stegnite koliko god mozete :d).

pasta.jpg

Ono sto je jos bitno da napomenem je da je fan na gumenim odstojnicima koji sluze da bi smanjili vibracije i zvuk tako sveli na najmanju mogucu meru.

Perfomanse cooler-a cu detaljno ispitati uskoro, ne mogu da ih uporedim odmah posto sam promenio proc :wave:

Poslednja izmena:
Prelim. test, opak ovaj malisa, ovo je nam max broju obrtaja (1.8k), vcore 1.43 u biosu, ~1.4 u load-u, cpu-z lepo cita zbog vid-a koji je preko 1.3 (1.3375):

Prilozi

• Hyper.jpg
    Hyper.jpg
    233.1 KB · Pregleda: 470
Poslednja izmena:
Hvala! Posto i ja planiram da uz novi proc (verovatno E6320) pazarim ovaj kulercic 🙂 Nego koliko se cuje na max obrtaju?

P.S. Kad ti se pre navata prasina (prva slika) 🙂

Misko stavljaj slike u attach-e, molim(o) te... 🙂

Hvala! Posto i ja planiram da uz novi proc (verovatno E6320) pazarim ovaj kulercic 🙂 Nego koliko se cuje na max obrtaju?

P.S. Kad ti se pre navata prasina (prva slika) 🙂

Dobih ga polovnog 🙂, na max se cuje onako nista epohalno ali znas da je tu, na 1500rpm je vec kao 12tica na 1200, znaci relativno tih.

Misko stavljaj slike u attach-e, molim(o) te... 🙂

pa sta ima veze kad bi ih opet uvelicao 🙂, ok videcu sledeci put da bude po slici ispod 70kb

e ja sam mu budzio dve devetke, push-pull, varijanta ali nije nesto senzacionalbo hladniji...mozda par stepeni.

Inace (pisao sam vec negde) ja time hladim X3220 Quadcore OC@3200mhz. Nije da je idealan za quad ali cisto pokazuje sta sve moze taj cooler. Bez problema recimo moze da hladi Q6600 na defaultu ili blagom overkloku (mozda do recimo 2.8ghz, preko se vec dosta greje)
Pre X3220 imao sam E6600@3200mhz i potpisujem da moze da hladi Core2Duo verovatno do 3.4ghz bez ikakvih problema.

Treba mu provetreno kuciste. Bolje hladi sa zatvorenim kucistem nego sa otvorenim (ako unutra ima protoka vazduha) Ona plastika koja kao hladi mosfete ili neku ekstenziju hladnja NB-a (kao kod mene P5B deluxe) je po meni diskutabilno korisna. Ne moze da se skine tako lako, tj. MOZe ali ode i ventilator sa tom plastikom. Meni ta plastika duva vazduh vec prethodno zagrejan procesorom preko rebara hladnjaka NB-a pa ako masina radi duze na 100% (kao sto inace radi) NB se USIJA, meni se cak i rusila masina zbog toga. To samo pri vecem overkloku. Pokusavao sam da okrenem taj "levak" ka spolja umesto na dole ali ne ide.
Mogli su da mu stave malo vece postolje ali nije ni ovo lose.

uopste nije bucan.

Poslednja izmena:
Kako si mu nabudzio te dve devetke? Jedna nasuprot drugoj ili jedna u standardnom polozaju a druga odozgo?

pa sta ima veze kad bi ih opet uvelicao 🙂, ok videcu sledeci put da bude po slici ispod 70kb

Svaki put kad otvorim thread treba mu 5min da se učita... 🙂
Da su u attach-u ili na Imageshack-u, učitao bi se za manje od 1min... 😉
Nego, očeš i nekog zalamana kad već radiš uporedni test?

Gotovo 5C razlika u load-u (ortos) GeminII ~1.3K x 2 fan-a vs. hyper TX 1.8K 1 fan, naravno razlika je u korist Geminem-a, slicno su glasni kad je geminem na 1.3 a ovaj na 1.8k, :wave:

Inace koliko znaci dobro ispoliran cooler + dobro ispoliran CPU, sobna 18~19C, GeminII + 120mm@2000rpm x2, idle pogledajte 😉 :

Prilozi

• IDle.jpg
    IDle.jpg
    115 KB · Pregleda: 386
Poslednja izmena:
ne verujem...20C...pa ovo je super temp,a?
@misko: koji su po tebi cooleri koji mogu da konkurisu gore navedenim, a po ceni su isti ili priblizno visi? thx

Poslednja izmena:
Gotovo 5C razlika u load-u (ortos) GeminII ~1.3K x 2 fan-a vs. hyper TX 1.8K 1 fan, naravno razlika je u korist Geminem-a, slicno su glasni kad je geminem na 1.3 a ovaj na 1.8k, :wave:

onda je cm hyper tx jedan odlican kuler za standardni overklok, definitivno. znaci, recept je srediti mu bazu i ispolirati ga?

dobro odradjen test
GeminII nije mnogo bolji od hyper-a

s tim shto gemini istovremeno hladi i memoriju,chiset...ma celo kucishte😛

Skini jedan ventilator sa GeminII-a, pa onda reci rezultat... jedan fan protiv jednoga.

Vredi li uzimati GeminII za E6320@3GHz? Ili je sasvim dovoljan HyperTX (po meni je dovoljan, ali reko da cujem misljenje - iako ima vec tema o ovome)

Vredi li uzimati GeminII za E6320@3GHz? Ili je sasvim dovoljan HyperTX (po meni je dovoljan, ali reko da cujem misljenje - iako ima vec tema o ovome)

Sasvim je dovoljan HyperTX :wave:
Nemoj dzabe bacati pare na GeminII, i sa TX0om ces drzati temperature na normali @~3GHz

svaki c2d bi trebao chak i sa box da dostigne 3ghz sa HyperTX 100% ...ja sam pristalica gemina i slichnih chudesa samo zbog tishine ...i glupog NB.

Skini jedan ventilator sa GeminII-a, pa onda reci rezultat... jedan fan protiv jednoga.

Onda je 2-3C razlika, ali je glupo poredjenje jer je GeminII projektovan za 2 fan-a

aj probaj core temp 0.95
kod mene na e4300 0.94 pokazuje otprilike 20°C manje od 0.95

Kore temp 0.95 mi skuca masinu dok si rekao keks.

Ako nekoga zanima ovaj ispoliran je u rangu sa TT BT vx-om kad BT radi na 1.3k a ovaj na 1.8k, Tu su negde mrtva trka tako da je ovo verovatno najbolja kupovina kod nas, jedino je obavezno malo srediti bazu polirati i skinuti oksidaciju ako je ima i bolje pricvrstiti sa pastom izmedju.

tih 20 za core je cist scifi pa koliko je onda cpu 5-10stepeni sto je nemoguce dodaj lepo jedno 15-20stepeni proveri u everestu recimo to bi bilo ono pravo

tih 20 za core je cist scifi pa koliko je onda cpu 5-10stepeni sto je nemoguce dodaj lepo jedno 15-20stepeni proveri u everestu recimo to bi bilo ono pravo

:trust: pojma nemam sta si hteo da kazes

jedno pitanje za TXovce, kako se uopste skida onaj propeler?
ono kao da je spojeno sa onim gumenim "crvicima"!
jel ima tu neka druga veza uopste? neka zaba itd...?

pa da taj 0.94 ne valja izmeri sa jos nekim prog nemogu da verujem da su takve temp. samo to nisam mislio da te vredjam ili sl skidam kapu majstore:Klanjanje :Klanjanje :Klanjanje :Klanjanje

pa da taj 0.94 ne valja izmeri sa jos nekim prog nemogu da verujem da su takve temp. samo to nisam mislio da te vredjam ili sl skidam kapu majstore:Klanjanje :Klanjanje :Klanjanje :Klanjanje

Ma jok probao sam sa svim meracima svi pokazuju isto, mogu lako da ga poteram i na 100C :-devil-: nije problem, recimo da je na ovom procu mozda losije odradjena sonda pa pokazuje 1-2C manje, kao sto je kod nekih proc-ova opet losije odradjena samo u plusu pa pokazuju 1-2C vise od stvarne tj greska senzora. Posto je senzor udaljen manje od 3mm od baze cooler-a ako je spoj dobar na tih 3mm i treba da ima pad temp od oko 1-2C, u idle-u tj kad je telo coolera toplije od okoline za 2-3C

Jeste gumeni "tiplovi" su upotrebljeni za montazu ubijaju zvuk dodatno (kao), jako se tesko stavljaju nazad kad ih skines.

@ misko
ok hvala

@okmijum
pa malo se pomicis ali jedna lepa bakarna zica sve resava jednostavnije je skinuti sa sve plastikom

Poslednja izmena:

ja sam skinuo ceo ventilator sve zajedno sa plastikom i stavio dve obicne devetke koje sam prcvrstio nekom tankom zicom (obicnom) moze i konac...bilo sta, nije bitno da bude sad tip-top zategnuto, bitno da stoji na mestu.

Mada taj vent na TX-u je veoma dobar...opet dve dobre (tihe) devetke rade posao bolje od njega.

Nazad
Vrh Dno