Šta je novo?

Hardver Mini PC (Intel nuc etc) preporuka

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

bolecyberstar

Poštovan
Učlanjen(a)
18.09.2015
Poena
51
Zdravo,
Da li neko ima preporuku za ove mini PC varijante konfiguracija?
Vidim da postoji dosta varijanti, a s obzirom da se bas slabo razumem ne znam kako da donesem razumnu odluku koji da kupim.
Super bi bila preporuka za nesto kompletno, a ne da moram da petljam i dodajem RAMove, hard diskove...
Treba mi nesto sto moze da tera osnovne neke radne programe (word, excel, nikakav sport poput photoshop-a itd.), filmove, serije na vezi sa televizorom i ove novije igrice ( nisam sitnicav mogu da cepam i na 30fps i mid lvl grafikom - npr. Baldurs gate 3, diablo 4, elden ring...)
Budzet od 500-700e
Hvala na odgovoru.

U startu .. da se ne smaras .. Inel NUC i igranje - zaboravi.. pogotovo ne za taj budzet ( a ni za veci ).
Postoje "male" - micro itx konfiguracije , ali nisu velicina koju ti trazis.

Apsolutno idu Intel NUC i gejming zajedno, i to na mnogo više od 30 FPS sa medium grafikom.

Odličan izbor je NUC 11 Enthusiast koji je u Nemačkoj spao na 480 evra. Ima mobilnu RTX 2060 koja je oko 20% slabija od desktop verzije, ali srećom ipak podržava DLSS. Imao sam nekoliko starijih modela, to su i dan danas najgotivniji računari sa kojima sam rukovao, iako i dalje imam ITX računar od osam litara.

I jači Intel NUC 12 model sa mobilnom Intel ARC A770M je spao na nekih 650 evra u Nemačkoj. Primetno jači računar sa Core i7-12700H, i primetno je veći ali i dalje smešno kompaktan. Nažalost malo je i glasniji od prethodnog modela ali i to ima smisla — upakovano u njega je 45W CPU i osetno jača grafička koja je prikladna i za 1440p gaming.

Dodavanje RAM-a i SSD diskova traje tipa 3 minuta i smešno je jednostavan proces. Napravljeno je tako da se lako skine gornji deo i ugrade dodatne komponente, nije nikakva nauka.

Pa bas da je classic NUC i nije .. doticne INTEL Entusiast/Serpent serije su nesto manje od Micro/miniITX .. ali imaju
posebnu ciglu za napajanje - koja je velika, sto je i logicno. Komponente u njima su laptop varijanta pa ce uvek biti problema sa
toplotom / efikasnoscu / bukom ...
U svakom slucaju, kada se pomene gaming u bilo kom obliku, misljenja sam da resenje treba traziti u klasicnom racunaru sa klasicnim
komponentama. Format po zelji naravno ITX, mATX .......

da li ovako nesto ima posebnu ciglu za napajanje?
Ja sam skapirao da je napajanje vec nekako unutra xD
A da ja samo SSD i RAM treba da uglavim od komponenti...
Ma neka se dere, bitno da zauzima malo prostora xD

Ima naravno .. INTEL Entusiast/Serpent imaju posebnu "ciglu" za napajanje ..
Naravno znas da kupujes posebno memoriju i SSD/NVMe, osim ako nije drugacije specificirano.
Plasim se da neces biti odusevljen ni bukom , a ni samim karakteristikama , ali kako gazda kaze.. 😎

Nazad
Vrh Dno