Šta je novo?

Hardver Mini PC ili standardna velicina za non-gaming konfiguraciju?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Paxx

Poznat
Učlanjen(a)
23.11.2020
Poena
35
Postovanje svima!

Potrebna mi je pomoc/preporuka oko izbora nove konfiguracije. Ukratko, prilicno sam nezahtevan korisnik, nikakve igre me ne zanimaju, nikakav video editing, najzahtevnije sto koristim su google chrome sa mnogo tabova ponekad, i ableton. Dakle uopste mi nije potrebna jaka graficka niti bilo kakva turbo konfiguracija za gejming ili neke prezahtevne operacije.

Ono sto bih najvise zeleo je da konfiguracija bude tiha, i s obzirom da je za neko lajt koriscenje kao sto sam opisao, nadam se da je to ostvarivo. Pored toga, naravno brzina i lagan rad, i SSD od 1TB.

Budzet mi je 300-500e. Iskljucivo novo bih uzimao, otvoren sam i za KP opcije i slicno.

Razmisljam i o mini PC verzijama, nije mi neophodno da bude ta mala velicina zbog prostora, ali je svakako lepse ako vec moze da se uklopi sve u mini verziji. Pa me zanima da li imate neku preporuku/savet vezano za mini opcije, da li su generalno tise, i moze li se tu naci nesto sto se uklapa za ovakve potrebe?

Hvala unapred, svaki savet i pomoc su dobrodosli!

• Like
Reagovanja: NAS
Ja bi verovatno na tvom mestu uzeo neku standardnu konfiguraciju zbog lakšeg izbora komponenti. Moj predlog:
Ryzen 5600g -120e
Neka ok b450 matična -70-80e
2x 8GB ddr4 memorija 3200mhz -40-50e
1TB m2 ssd oko -80-100e
Napajanje: npr fsp hydro pro 500W -50e
Kućište po izboru za nekih 50-60e npr Thermaltake Versa H18

Konfiguracija ima mesta i za neku nadogradnju ako zatreba, npr neka zasebna grafička.
Cene su iz naših prodavnica. Ukupno oko 420-450e.

8 GB rama je malo u danasnje vreme, meni sistem i chrome sa 6-7 tabova pojedu 6-7 gb bez problema.
Ram je jeftin, uzmi 16 GB.
Na tvom mestu bih uzeo konfiguraciju koju je kolega @dexter87 poslao, trajace duze i bolje raditi od ovih jeftinijih plus dobijes garanciju jer kupujes novo i ne boli te glava.

@tablet_fan

Ako bas fali , memorija je najmanji problem - 8GB je 20€

Inace , Chrome se siri kao zaraza kada mu das previse resursa na raspolaganje.
Isto i Windows...
Ali uz malo optimizacije 8GB je sasvim dovoljno .

@dexter87 Hvala na predlogu, svakako cu uzeti u razmatranje standardnu konfiguraciju.

@Dejan321 All in one opcija me ne zanima posto imam i monitor i periferije, ali hvala na predlogu.

Hvala i ostalima na sugestijama i pomoci!

Da li neko ima iskustva/misljenja oko mini pc verzija?

Dobio sam ponudu ovde na forumu za DELL mini PC i5-13500T, 16gb RAM, 1TB SSD gen4 - 450e

Takodje sam gledao i Beelink opcije koje su znatno jeftinije, skoro pa duplo jeftinije sa navodno istim performansama, sto naravno dovodi u pitanje kvalitet i trajnost, ali opet postoje domace opcije sa 2 godine garancije.

Dobio sam ponudu ovde na forumu za DELL mini PC i5-13500T, 16gb RAM, 1TB SSD gen4 - 450e

Takodje sam gledao i Beelink opcije koje su znatno jeftinije, skoro pa duplo jeftinije sa navodno istim performansama, sto naravno dovodi u pitanje kvalitet i trajnost, ali opet postoje domace opcije sa 2 godine garancije.
Beži što dalje od mini pc verzija za desktop upotrebu.

Ja imam intelov nuc 12 pro nekih godinu i po, skoro dve. Od prvog dan se koristi kao desktop svakodnevno, standarno surfovanje pa sve do poneke igrice.
Nikad problem sa njim, tih u radu, dobro radi. Iskreno, nisam ocekivala ali odusevih se na kraju.
Asus je nedavno kupio intel nuc liniju tako da ih pretrazuj i tako preko njih. Takodje i asus ima svoje linije mini PC.

Da, moj nuc je onaj visi u koji staje i 2.5 ssd. Nije dosao sa ram memorijom i ssd-om pa sam to naknadno uzela i ubacila.

Tu je i opcija male ITX mašine koja se može nadograđivati...jedini problem je dobavljivost i cene ITX ploča.

Na KP viđam ASRock B550M ITX/ac za 100-115€, 5600G bi legao fino ili 4650G, 2x16GB DDR4 3600, SSD...
Ovo malo LC Power kućište ako ga imaju u Atomu (ako ne, verovatno imaju Mađari): https://atom.rs/?sid=35518
Odgovarajuće 120W napajanje za njega (LC120ITX) ima kod nas za oko 3500.
Neki low profile kuler...kućište je visoko 84mm pa cenim da bi stao neki Thermalright od 47 ili 53mm, iako zvanično kaže do 30mm ali to važi ako se gore zakači HDD.

Ne znam tačno koliko bi izašlo cenovno ali verovatno u okviru budžeta ili vrlo blizu, za tihu i portabilnu ITX mašinu...

Poslednja izmena:
deluje dobro za navedene potrebe. integrisani GPU podržava AV1, što može da znači za YouTube. takođe su ispunjeni i (minimalni) hardverski zahtevi za Ableton
Beži što dalje od mini pc verzija za desktop upotrebu.
što? rade posao ovakve mašinice, koristio sam jednu. da ne valjaju, ne bi se održala tržišna niša, pogotovo ne ovoliko dugo

Koliko sam razumeo čovek ne traži mini pc (to jest zbog njegovih prednosti) tako da kupovina redovne desktop mašine je mnogo optimalnija odluka za njega.
Standardno napajanje i sve ostale komponente, miran je i za par godina kad poželi da pojača mašinu ili se nešto pokvari.

Upravo to, standardne i lako dobavljive komponente su po meni veliki plus u slučaju da se nešto pokvari a uglavnom se dobija i osetno bolja konfiguracija za sličan novac. Plus uslov koji je pokretač teme napomenuo (tiha mašina) je ispunjen i sa mojim predlogom jer ima minimalno komponenata koje stvaraju određenu buku (kuler na procesoru i napajanju).

Nazad
Vrh Dno