Šta je novo?

mini linux

VicTheTrader

Slavan
Učlanjen(a)
28.10.2004
Poena
309
Dakle, u zadnjih nedelju dana sam se bacio u naizgled sulud posao - da nadjem ( ili napravim :zgran: ) linux sistem koji ce da ispunjava sledece uslove:
-da zauzima do 100 mb
-da ima potpuno funkcionalan hotplug i automount sistem za usb
-ftp server ( sada koristim pureftp na Ubuntu sistemu )
-samo konzola, x server je fin ali ne i neophodan...

i to je to ( koristio bi se u industrijskim racunarima kao merna stanica, sa vrlo malim sistemskim opterecenjem ). Probao sam mnoge mini distribucije ( DSL, Puppy, ... ) ali nijedna ne ispunjava do kraja sve zahteve.

Sada koristim Ubuntu, ali je mnogo zahtevan po pitanju prostora, a neznam kako da ga ocerupam :-devil-: !? ( Probao sam da skidam programe pomocu njegovog add/rem softvera, ali je sistem poceo cudno da se ponasa...)

Debian: stavio sam mini instalaciju zadnje verzije i... nema automount, kernel je previse star za udev, nema autofs... :mad:

Gentoo: poceo sam sa instalacijom i ... izgubio se :wall: ( da li uopste moze da se nagura na 100mb sa svim zahtevima? )

Dakle. POMOC!!!

Čuo sam da postoji distribucija "Damn small Linux". Možda te to interesuje?

Možda Slax?

Srecno, ja isto to pokusao, na kraju batalio i odradio minimalnu instalaciju fedore |)

dobro nisam imao ogranicenje na 100mb, ali mi BAS ni jedan linux nije uradio posao |[

Probaj sa gentoo distribucijom. Doduse trebace ti u pocetku veci disk da sve iskompajliras i nabudzis, ali posle izbrisi sorsove i sistem ce biti ispod 100 mb. Automounter, usb hotplug i ftp server se posebno instaliraju (mada ti ftp server nije neophodan, koristi ssh i sftp protokol umesto toga).

Mepis 3.4 to radi odlicno,posle "live" dizanja sistema umesto opcije install,koristi opciju "on the go" za USB flash.
Sloba

Hvala svima ( probacu prvo Gentoo pa ako ne ide ostalo... ) Nego, kolega je cuo kako su DOS 6.x i Win95 posto ( posto Microsoft vise ne pruza tehnicku podrsku niti se vise razvijaju ) besplatni za koriscenje ?! Meni se ovo cini malo cudno ( kada je u pitanju Microsoft ). Nisam mogao da nadjem nikakve informacije u vezi ovoga osim podataka o rokovima tehnicke podrske na MS sajtu ( za DOS i Win95 istekli 93. ako se ne varam. ). I tako, kolega je dosao na genijalnu ideju : da stavi DOS ( onda je nastao problem jer nema hotplug :D ) pa je sad resio da proba sa 95. Hoce li ovako da povredi neki zakon o intelektualnoj svojini (ili nesto slicno ?) ili je u pravu i moze da ga slobodno koristi ?

Koliko ja znam, potrebno je da prodje 15 godina od izlaska sistema/programa da bi isti bio besplatan. Pa sad racunaj... win 3.11 sigurno jeste :)

w95 sasvim sigurno nije besplatan a i za dos sam video da se jos uvek prodaje..
postoje varijante dosa sa podrskom za usb hotplug... potrazi malo

VicTheTrader je napisao(la):
Hvala svima ( probacu prvo Gentoo pa ako ne ide ostalo... ) Nego, kolega je cuo kako su DOS 6.x i Win95 posto ( posto Microsoft vise ne pruza tehnicku podrsku niti se vise razvijaju ) besplatni za koriscenje ?! Meni se ovo cini malo cudno ( kada je u pitanju Microsoft ). Nisam mogao da nadjem nikakve informacije u vezi ovoga osim podataka o rokovima tehnicke podrske na MS sajtu ( za DOS i Win95 istekli 93. ako se ne varam. ). I tako, kolega je dosao na genijalnu ideju : da stavi DOS ( onda je nastao problem jer nema hotplug :D ) pa je sad resio da proba sa 95. Hoce li ovako da povredi neki zakon o intelektualnoj svojini (ili nesto slicno ?) ili je u pravu i moze da ga slobodno koristi ?

Nista nije besplatno!
Evo u EXTREME-u, DOS je 44$, Millennium 120$ itd..
A slusam neke ljude kako veoma ozbiljno savetuju druge da zaborave na XP (skupo) nego da, jeli, "stave" 98-icu zato sto je ona besplatna, jer je Djindjic izboksovao kod Microsofta da Windows 98 bude besplatan za nas. Zatim slede argumenti- em besplatna, em niko vise ne pise viruse za 98-icu, instaliras i ne glupiras se sa XP-om. Slusam i krstim se. Savet koji moze skupo da kosta neku firmu, recimo. Ne znam samo odakle iskopaju ovakve gluposti.

Maul je napisao(la):
Nista nije besplatno!
Evo u EXTREME-u, DOS je 44$, Millennium 120$ itd..
A slusam neke ljude kako veoma ozbiljno savetuju druge da zaborave na XP (skupo) nego da, jeli, "stave" 98-icu zato sto je ona besplatna, jer je Djindjic izboksovao kod Microsofta da Windows 98 bude besplatan za nas. Zatim slede argumenti- em besplatna, em niko vise ne pise viruse za 98-icu, instaliras i ne glupiras se sa XP-om. Slusam i krstim se. Savet koji moze skupo da kosta neku firmu, recimo. Ne znam samo odakle iskopaju ovakve gluposti.

Tako sam i mislio, hvala na odgovoru.

salac je napisao(la):
Probaj sa gentoo distribucijom. Doduse trebace ti u pocetku veci disk da sve iskompajliras i nabudzis, ali posle izbrisi sorsove i sistem ce biti ispod 100 mb. Automounter, usb hotplug i ftp server se posebno instaliraju (mada ti ftp server nije neophodan, koristi ssh i sftp protokol umesto toga).

Instalirao sam Gentoo, i sad treba da obrisem visak fajlova. Sta sve mogu da obrisem sa diska ako se vise nista ne instalira od programa ( konkretno, sta sve iz /usr direktorijuma smem da obrisem
- src, portage, lib zauzimaju najvise )?

lib jelte ne smes da diras.
U /usr/src/ se nalazi sors linux kernel-a. I ako ne planiras nikakva rekompaliranja istog mozes da ga isbrise (sors kernela). U /usr/portage/ ti se nalaze neki sorsevi porgrama koji su tu "kesirani". Dakle izbrisi sve *.tar.gz

Poslednja izmena:
Osim sorsova mozes slobodno da skines i stvari tipa /usr/doc/, /usr/share/man , /var/cache, gcc kompajler i jos dosta stvari. Gentoo je u principu skriptovan LFS-u (Linux From Scratch) pa ako je sistem i dalje velik kreni na rekompajliranje striktno vodeci racuna o USE flagovima.

salac je napisao(la):
Osim sorsova mozes slobodno da skines i stvari tipa /usr/doc/, /usr/share/man , /var/cache, gcc kompajler i jos dosta stvari. Gentoo je u principu skriptovan LFS-u (Linux From Scratch) pa ako je sistem i dalje velik kreni na rekompajliranje striktno vodeci racuna o USE flagovima.

Kada sam prvi put pokusao da instaliram Gentoo izabrao sam da sam podesim kernel pa se instalacija zavrsila tako sto se sistem podigao ali je prijavio par greska tipa 'could not load usb module...' il itako nesto ( koristio sam 'minimal' USE + 'usbxxx' (ne secam se kako se tacno zove) i jos neke. Dali ostale USe def. uticu ako navedem minimal?. Sada sam stavio genkernel i sve radi normalno. Koliko moze da varira velicina kernela (min/max)?

Jeste minimal flag pokusava da 'nabilduje' minimalni sistem, sa samo najneophodnijim drajverima, bez fontova i sl. Jako korisna alatka za baratanje flagovima je 'ufed', dakle 'emerge ufed' startuj ga i dobices spisak svih flagova kao i njihove kratke opise.

Kernel moze da varira u velicini i to znacajno, uglavnom zbog toga sto genericka kompajliranja kernela kompajliraju i potebne i nepotrebne drajvere kao module - u tvom slucaju je najbolje da napravis monolitni kernel (dakle bez kompajliranja modula) ali moraces da se malo pomucis i sam iskompajliras kernel. Nije to veliki problem, uz malo eksperimentisanja i pazljivog citanja pri 'make menuconfig' sve ce biti ok. Vrlo korisna stvar je 'lspci' komanda deo pciutils-a (emerge pciutils) koja lista sve pci uredjaje (pa i tip usb kontrolera).

Nadam se da sam ti pomogao :)

poz.

Salac

salac je napisao(la):
Jeste minimal flag pokusava da 'nabilduje' minimalni sistem, sa samo najneophodnijim drajverima, bez fontova i sl. Jako korisna alatka za baratanje flagovima je 'ufed', dakle 'emerge ufed' startuj ga i dobices spisak svih flagova kao i njihove kratke opise.

Kernel moze da varira u velicini i to znacajno, uglavnom zbog toga sto genericka kompajliranja kernela kompajliraju i potebne i nepotrebne drajvere kao module - u tvom slucaju je najbolje da napravis monolitni kernel (dakle bez kompajliranja modula) ali moraces da se malo pomucis i sam iskompajliras kernel. Nije to veliki problem, uz malo eksperimentisanja i pazljivog citanja pri 'make menuconfig' sve ce biti ok. Vrlo korisna stvar je 'lspci' komanda deo pciutils-a (emerge pciutils) koja lista sve pci uredjaje (pa i tip usb kontrolera).

Nadam se da sam ti pomogao :)

poz.

Salac

Pomogao si, hvala :)

Nazad
Vrh Dno