Šta je novo?

Mini DV, pomoc oko izbora jeftinijeg modela:

RamOne

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.11.2000
Poena
650
http://www.bwayphoto.com/product.asp?id=jvgrd54epal
JVC GR-D54E PAL Mini DV Camcorder; 16x Optical/900x Digital Zoom; Color Viewfinder; 2.4 In. LCD Screen

Ili :
http://www.bwayphoto.com/product.asp?id=jvgrd30epal
JVC GR-D30E PAL Digital Mini DV Camcorder

Ili :
http://www.bwayphoto.com/product.asp?id=psnvgs11enpal
Panasonic NV-GS11E PAL Mini DV Camcorder

Ili :
http://www.bwayphoto.com/product.asp?id=cnzr80mcepal
Canon MV700i (ZR-80E) PAL Mini DV Camcorder, 18x Optical/360x Digital Zoom, 2.5 In. LCD Screen

Ovi su modeli oko kojih se lomim, cena je najbitniji faktor, zato je i ispod 1mpx. Da li se neko susreo sa ovim modelima i ima li iko bilo kakav savet, molim sto pre neki odgovor jer sam ogranicen vremenom zbog puta. Kamera bi mi sluzila za porodicne snimke , putovanja. Koja bi bila pravi izbor OD NAVEDENIH.
Unapred hvala na odgovorima.

au pa zar niko, ni misljenje ?

Zar za takvu namenu bilo koja od tih kamera neće odraditi dobar posao? Imao sam prilike da se poigram s GS11 i JVC D30, sve mu dođe na isto, osim što JVC beše ima crno-beli EVF, pa sad kome je to bitno... Ja sam navikao na Panasonic, šta znam, uzmi najjeftiniju i snimaj.

'Ajd sad bez zezanja, stvarno ne razumem da su uzeo 300 D i verovatno planiras par objektiva, a tu jajaris za par dolara pri kupovini kamere.

Licno, nikako ne bih isao ispod Panasonic PV-GS 120, ali bih se u svakom slucaju trudio da udomim jednu PV-GS 400.

Nebojsa Milanovic je napisao(la):
'Ajd sad bez zezanja, stvarno ne razumem da su uzeo 300 D i verovatno planiras par objektiva, a tu jajaris za par dolara pri kupovini kamere.

Licno, nikako ne bih isao ispod Panasonic PV-GS 120, ali bih se u svakom slucaju trudio da udomim jednu PV-GS 400.
Heh znao sam :)
na video ne zelim da trosim vise od spomenutih cifri, ne treba mi extra kvalitet ocigledno. Skupljam za objektive :wall:
Koji je tvoj izbor od gore spomenutih kamera?
:wave:

E, stvarno mi se svidja tvoj stil... ( u svakom drugom postu :wall: )

Elem, imam iskustava sa nekoliko Mini DV kamera iz te klase, i mogu da kazem da su razlike zaista zanemarljive u duboko u domenu subjektivnog.

Dakle, pogledaj ih sam, odluci koja se TEBI najvise svidja i uzmi upravo nju, neces pogresiti.

I... pazi na glavu... ;)

E, stvarno mi se svidja tvoj stil... ( u svakom drugom postu :wall: )
?
Dakle, pogledaj ih sam, odluci koja se TEBI najvise svidja i uzmi upravo nju, neces pogresiti.
Izgleda sam se zeznuo sto sam uopste postovao. Odlican savet zaista.

I... pazi na glavu... ;)
don't worry 'bout that...
scatter.gif

Prikazi DV kamera:
http://www.dvspot.com/
Dzef Keler, isti dasa koji vodi dcresource.com

Ne vidim da ima nekih bitnih razlika u modelima. Probaj, uzmi onu koja ti najbolje lezi u ruci. Raspored dugmica i komandi zna da nervira vise nego bilo sta drugo.
Sve su slicnog kvaliteta i mogucnosti.
Jedina bitna razlika kod svih tih modela je opticka stabilizacija objektiva. Poznato, jel? Ne znam jel' ima neka ovde to... To je jedino za sta sam siguran da vredi para i pravi razliku.

Nego, ko ce da nosi sve to? Hoces kad krenes u setnju da das nekom klincu iz komsiluka 10$ da ti nosi opremu? :D:D:D

Ramone, probao sam poslednju, Canona - tokom dana su snimci izvanredni, pustali smo zapis na TV Politika (sa moje tekme), ispalo je zaista vise nego dobro. Noc nije dobra - pojavljuje se pikselizacija, imam utisak kao da gledam slow motion, dok LCD pocne da radi sa 24fps na 5fps...
Slike su, paaa, lose, al pored D300 :).
Baterija drzi oko pola sata, mozda nesto vise...

Opticka stabilizacija objektiva je nesto sto je veoma daleko od ovih kamera...

zar Canon DV kamere Optia, ili kako se vec zovu, nemaju pravu opticku stabilizaciju objektiva. Kostaju djavo i po.

Ramone, CANON MV700i je vrlo solidna kamera za te pare. To sto Nesharm nije znao u losim svetlosnim uslovima da ugasi opticku stabilizaciju slike, nije tema ove price :).
Svaka kamera koja nema night mod (0 lux) pravi slicne snimke.Baterija drzi oko 1h koliko je trajanje kasete, a ako mozes da izbunaris Sony TRV33E napravices odlican posao.To je vec model predhodne generacije pa racunam da ces moci da je iskopas negde za pristojne pare.

Pozdrav

Sa Canon-om 700i sigurno neces pogresiti,dosta dobra kamera u tom cenovnom rangu.Nocni snimci nisu ocajni,ali nisu bas ni previse sjajni.Baterija moze da izdr oko sat vremena,taman koliko je trajanje miniDV kasetice.
Panasonic GS11 nije nista bolji sem sto ima manje dimenzije

Kakva su iskustva sa Sony DCR-TRV460?

Poslednja izmena:
Aleksandar je napisao(la):
Prikazi DV kamera:
http://www.dvspot.com/
Dzef Keler, isti dasa koji vodi dcresource.com

Ne vidim da ima nekih bitnih razlika u modelima. Probaj, uzmi onu koja ti najbolje lezi u ruci. Raspored dugmica i komandi zna da nervira vise nego bilo sta drugo.
Sve su slicnog kvaliteta i mogucnosti.
Jedina bitna razlika kod svih tih modela je opticka stabilizacija objektiva. Poznato, jel? Ne znam jel' ima neka ovde to... To je jedino za sta sam siguran da vredi para i pravi razliku.

Nego, ko ce da nosi sve to? Hoces kad krenes u setnju da das nekom klincu iz komsiluka 10$ da ti nosi opremu? :D:D:D
Vidis to mi je sumnjivo za kamere u ovom rangu, mada kod svih pise da imaju stabilizaciju :
1. Image Stabilizer - Yes
2. Digital Image Stabilizer
3. Image Stabilizer - SIS
4. Image Stabilizer
Dakle ovo je napisano u specifikacijama modela, ne mogu da ih probam i to je problem, zato i i pisem ovde, to su PAL modeli i narucujem ih sa neta sa pomenutog sajta jer mi je tako najpovoljnije.
Thanx za link, ladno ovaj nisam video,
pisemo se

ma to su sve elektronski stabilizatori slike.
meni takav stabilizator na sonyu obavlja posao ok.za sada
ne da ta klasa nema opticki stabilizator nego ni klasa iznad tek klasa 2-3 vise imaju( GS 400 i sl)

RamOne je napisao(la):
Vidis to mi je sumnjivo za kamere u ovom rangu, mada kod svih pise da imaju stabilizaciju :
4. Image Stabilizer
Dakle ovo je napisano u specifikacijama modela

Ljudi, nemojmo se zavaravati..

Elektronski i opticki stabilizator su du*e i oko, i najjeftinija kamera koja ima pravi, efektivni opticki stabilizator je Canon XM-2 (USA GL-2) koja kosta ca. 2k EUR.

Ima i par jeftinijih kamera koji ga imaju, ali je slabijeg kvaliteta, i, upravo ovako kako je Stefan rekao, tek par klasa iznad ovih on se pocinje pojavljivati.

Ta koju je Simpson spomenuo (TRV 33 E) je primetno bolja od ovih, ali ni ona, ni model-dva iznad nje nema opticki stabilizator.

RamOne je napisao(la):
4. Image Stabilizer
Dakle ovo je napisano u specifikacijama modela, ne mogu da ih probam i to je problem, zato i i pisem ovde, to su PAL modeli i narucujem ih sa neta sa pomenutog sajta jer mi je tako najpovoljnije.
Thanx za link, ladno ovaj nisam video,
pisemo se

Ramone ja ti takodje savetujem da zaboravis na te njihove specifikacije,razmecu se sa kojekakvim Turbo,Fast,Digital... izrazima a u stvarnosti nisto od toga.
Koliko sam skapirao ti je kupujes u americi,i tamo moze da se vrati posle 15 dana ako ti ne svidja,prema tome Canon MV 700i jer je najeftiniji od tih modela,a ja ti garantujem da je dovoljno dobar za osnovne amaterske potrebe,ako ti se bas ne svidi menjaj za nesto jace

Ok, svejedno uporedjivao sam ih po specifikacijama, pal modele ne mogu da probam, jedino njihove pandane u ntsc varijanti za ameriku.
Hvala svima, pozdrav

RamOne je napisao(la):
Ok, svejedno uporedjivao sam ih po specifikacijama, pal modele ne mogu da probam, jedino njihove pandane u ntsc varijanti za ameriku.
Pa, dugmice ne pomeraju, ekran je isti, telo takodje. I dalje mislim da je to najbitnije, svi kostaju slicno i rade manje-vise isto dobro. Dok ih provrtis kroz ruke po 5-10 min, znaces odmah koji zelis, veruj mi.

Dok ih provrtis kroz ruke po 5-10 min, znaces odmah koji zelis, veruj mi.

Eh, sta ti je navika sa zapada....

Kod nas covek ne moze ni da dobije ideju da to uradi, a kamoli da zna da je to (u ovakvim slucajevima pogotovo) odlucujuce...

Eh, sta ti je navika sa zapada....
Kod nas covek ne moze ni da dobije ideju da to uradi, a kamoli da zna da je
to (u ovakvim slucajevima pogotovo) odlucujuce...
Tacno tako. Kada je sve ostalo blizu, subjektivni utisak je najbitniji - jednostavno ti lepo cuci u ruci ili ne.
Mada, sto se tice ideje.. Video sam da u Sony Worldu daju i da se pipaju kamere, pokazivali su musterijama i sl. U par drugih radnji po Beogradu sam doziveo slicno proslog leta, npr. u Merkatoru koliko se secam. Dakle, ne samo da ima ideje, nego je bilo i moguce..

E sad, ima ovde nesto drugo, sto vec pravi veliku razliku. Neke radnje daju do 30 dana mogucnosti povracaja novca ako vratis tehnicku robu ako izjavis da nisi zadovoljan ili da nije ispunila ocekivanja. Norveski zakon garantuje 15 dana "otkaznog roka" musterijama. Znaci nisi u strahu da ces se grdno za*ebati i da ces posle zaliti.. Doduse, nije to zamisljeno na nacin da poneses kuci 3 komada, pa da vratis 2. Nema toliko puno povracaja, uglavnom zaista iz razloga nezadovoljstva.

Mogu misliti kako bi to funkcionisalo kod nas.. Pocinje prvenstvo sveta u fudbalu i odes lepo kupis plazma TV od metra (ako imas toliko kinte, ili makar neki od 70cm"). Kad prodje, lepo ga vratis - hvala lepo, ne svidja mi se boja..
Ili kupis Canon Pro 1, odes na letovanje, ispucas par hiljada slika, posle ga lepo vratis, kasnije "kupis" neki drugi, novi model pred sledece putovanje, itd.

Mogu misliti kako bi to funkcionisalo kod nas.. Pocinje prvenstvo sveta u fudbalu i odes lepo kupis plazma TV od metra (ako imas toliko kinte, ili makar neki od 70cm"). Kad prodje, lepo ga vratis - hvala lepo, ne svidja mi se boja..
Ili kupis Canon Pro 1, odes na letovanje, ispucas par hiljada slika, posle ga lepo vratis, kasnije "kupis" neki drugi, novi model pred sledece putovanje, itd.

Poznajuci nas mentalitet bilo bi mnogo ovakvih slucajeva.Jel znas za neke slucajeve u Norveskoj koji su zloupotrebljavali te pogodnosti,deluje mi da trgovci bas mogu da se cimaju oko toga.
Kako rese problem prolaska racuna kroz fiskalnu kasu?

Calibra 4WD je napisao(la):
Poznajuci nas mentalitet bilo bi mnogo ovakvih slucajeva.Jel znas za neke slucajeve u Norveskoj koji su zloupotrebljavali te pogodnosti,deluje mi da trgovci bas mogu da se cimaju oko toga.
Kako rese problem prolaska racuna kroz fiskalnu kasu?
Ma ni za to nemaju problema, skroz su opusteni, bar ovi u americi. Ja sam vec dosta stvari "probao" na nacin koji je odprilike Aleksandar spomenuo :)
Juce sam bas vratio neki objektiv, bez problema su mi vratili pare na karticu, plus mi dali popus na neki drugi sto sam hteo da uzmem, sve bre da zadovolje musteriju :D

tehnicku robu ns revers uzimati kod nas ce uvesti za 20-30 godina,mozda i vise,mora sto kazete mentalitet da se promeni.
btw.secam se kada sam bio klinac keva uzme za mene recimo pantalone na revers ili sl. pa ako mi nestoje lepo vrati.

Mozda kasnim, ali mislim da nije lose da obratis paznju na jednu stvar kod tih silnih dvocifrenih zoom objektiva. Evo o cemu pricam:

GS11E: 2.1 - 50.4mm; F1.8(Wide)/F3.6(Tele)
700i: 2.8-50.4mm f/1.6-2.9 Lens
D54E: 2.7-43.2mm f/1.6 (konstantno ili ?)
D30E: samo kaze 16x ali verovatno isti kao prethodni

Izgleda mi da GS11E ima neku prednost zbog "sireg" objektiva. Koliko je to sire, nisam 100% siguran ali na linku koji si dao postoji podatak "35mm Film 39.5_948mm" pa pretpostavljam da je to 35mm ekvivalentan raspon zuma za GS11E. Ako je to tacno, prostom racunicom dobije se da je to kod 700i raspon zuma kao 35mm ekvivalent: 52.7-948mm (sto se slaze sa mojim odokativnim merenjem za Canon MV530i koji ima isti objektiv kao 700i i takodje 1/6" CCD, doduse sa 540k piksela). Zakljucak svega je da sa Canon/JVC ces teze da snimas u zatvorenim prostorijama i tamo gde ne mozes da se dovoljno udaljis od subjekta snimanja.

Sa druge strane, GS11E nema DV ulaz, tako da materijal koji sredis na kompjuteru ne mozes da vratis natrag na miniDV kasetu (da li je neko spomenuo DVD rezac?). Takodje, nema ni analogne ulaze tako da ne mozes da koristis kameru kao A/D konverter (a 700i mozes, za JVC nisam siguran).

RamOne je napisao(la):
...cena je najbitniji faktor, zato je i ispod 1mpx.

Nemoj da se uzbudjujes sto je u pitanju manje od 1Mp. Pogledaj kako izgleda indoor i outdoor fotografija sa gore pomenutog Canona (neobradjeno). Mnooooogooooo suma, sto ce reci kamkorder u ulozi fotoaparata nije nizasta sem za gledanje fotografija na TV-u - i to samo slike gde ima dovoljno svetla (sto li to nisam ranije znao :( )
Sve kamere koje si naveo imaju vise piksela na istoj povrsini CCD-a u poredjenju sa 530i tako da ne verujem da su im fotografije ista bolje. Za video snimak se ionako koristi manje od 500k piksela. Pogotovo sto su fotografije snimljene tim kamerama u stvari samo "zamrznuta" slika na kaseti (verujem da neces ni hteti da se smaras sa capture-ovanjem toga u jpeg)

nesharm je napisao(la):
Noc nije dobra - pojavljuje se pikselizacija, imam utisak kao da gledam slow motion, dok LCD pocne da radi sa 24fps na 5fps..

Low light i night mode (nesto slicno scene modovima na dig. fotoaparatima) su uglavnom neupotrebljivi zato sto se shutter speed smanji (produzi se vreme ekspozicije) toliko da svaki pokretni objekat ostavlja duhove. Low light je jos i kakav-takav kompromis (po sistemu bolje ista nego nista) dok je night mode cist marketinski trik da bi mogli da napisu sto manji broj ispred reci Lux na kutiji :(

Opet je ovo iskustvo sa MV530i, moguce da je to bolje ili gore reseno na 700i (mada mislim da je slicno na svim kamerama koje ne koriste IR lampu za nocno snimanje - sto opet ima svojih mana)

Koju god uzmes, sa srecom da je koristis :)

Poslednja izmena:
Jos jednom da se zahvalim na savetima i predlozima, od navedenih modela uzeo sam JVC 54e, videcemo kako ce da bude.

Nazad
Vrh Dno