Šta je novo?

Mini DV kamkorderi

jaksaM

Čuven
Učlanjen(a)
28.11.2003
Poena
619
Da li neko moze da mi da savet prilikom kupovine miniDV kamkordera
Imam u planu da izdvojim oko 300 evra i ne treba mi za posao
nego za turizam?
nesto tipa kamera-*****?

Za pocetak:
U toj cenovnoj kategoriji (do 300e) u kojoj trazis kameru obrati paznju na Canon, Panasonic i Sony modele (tim redoslednom). Ustedecu ti vreme i odmah cu ti reci da za taj novac navedeni proizvodjaci modelima koji pariraju jedni drugima nude za cenu maltene iste performanse samo upakovane u malo drugacija kucista. Najveca razlika moze da bude u ogromnom digitalnom zumu, ali nemoj da padas na te marketinske trikove jer digitalni zum od recimo 400x niti ce ti trebati niti moze efektno i efikasno da se iskoristi. Najveca mana kamera do 300e je u tome sto se slabo ili nikako snalaze sa snimanjem po mraku, a ako ti je ovo vazno spremi se da das jos novca. Bilo kako bilo pogledaj malo neke domace on-line prodavnice jer nesto jeftinije od standardnih. Da ja danas kupujem kameru do 300e opredelio bih se za neki Canon model do te cene, a nazalost ne znam sada da navedem nijedan konkretan model ali stvarno nece biti tesko ni da ga sam potrazis.

Pozdrav

hvala :)

Ja koristim vec par godina Sony DCR-TVR22E. Inace da napomenem da je ovaj kamkorder imao jedan BAG, vecini korisnika je crkao cip. U pocetku se placala popravka, ali na kraju kad se ustanovilo da je kvar u seriji popravke su bile "DZ" (naravno da nije bio vracen novac onim na prvopomenutim). Na srecu meni je crkao nesto kasnije, pa sam dobro prosao... :D

Za tu sumu novca sto se tice Sony-a:
Sony DCR-HC23E (330e) ili Sony DCR-HC24E (340e) Razlika u ceni ...24-ka ima "poboljšani USB Streaming" (video CD snimanje, za priključivanje kamere na vaš PC i na Internet). Ne znam koliko ti je ovo bitno, ali na tebi je da odlucis. Pogledaj full opis na pomenutom sajtu!

Poslednja izmena od urednika:
e sad jedno pitanje

miniDV po pravilu snima na male kasetice na koje staje oko sat vremena koliko sam uspeo da skontam, da li postoji varijanta da snima na flash memoriju i koliko kostaju takvi uredjaji ako ih ima i koliko je to isplativo buduci da je video zapis u pitanju?

jaksaM je napisao(la):
e sad jedno pitanje

miniDV po pravilu snima na male kasetice na koje staje oko sat vremena koliko sam uspeo da skontam, da li postoji varijanta da snima na flash memoriju i koliko kostaju takvi uredjaji ako ih ima i koliko je to isplativo buduci da je video zapis u pitanju?

Memory stick "ZABORAVI"!!! Bilo da je slikanje ili video! Tu karticu sto dobijes uz uredjas neka ti ostane (u mom slucaju 8MB, retko koristim jer posedujem dig.aparat), eto za neke iznenadne slike ako ti nije dig. aparat pri ruci. Kvalitet slikanja i snimanja je suvise los, ako govorimo o pomenutim uredjajima koji imaju standard (trenutni) 800.000 pixela, znaci da je fotka-video 0.8 mpix ako se radi na memory stick (pa i mob radi bolje). Ima i kamera koje su nagruvane i vecom pixelazom, ali cena je... Ne mora ovo da te buni, ali mini DV je predvidjen samo za snimanje na pomenute kasete.

Poslednja izmena:
Memorijska kartica u miniDV kameri klase koja te interesuje služi samo za smeštaj fotografija i ništa više.
Čak je i najveća memorijska kartica suviše malog kapaciteta (1 h snimanja je otprilike velik 13 GB - kada prebaciš na računar) za pohranjivanje video snimka...

Dakle, drži se miniDV kasetica i uživaj...

@MTB nisi morao da stavljas quote ako odgovaras odmah posle mene.
Btw, koliko cesto koristis kameru?

Mahinalno...navika. :,,:
Pa zavisi, nekad prodje i po dva meseca bez snimanja, ali moze se reci vrlo cesto... Uglavnom je koristim za neke moje freestyle dokumentarce o svemu i svacemu. Mada, jedina mana mi je sto jos uvek drzim bateriju koja ide uz uredjaj, koja drzi minimalnih 90 min ako je koristim sa ekranom ili 120 min bez ekrana. Uglavnom koristim ekran, jer mnogo volim da koristim digitane efekte. Moj savet je da uzmes bateriju velikog kapaciteta (40-50e), a mala neka ti se nadje kao rezerva, jer sa njom njom neces mnogo uraditi ako budes cesto pauzirao, zumirao, i cackao displej.

Poslednja izmena:
Ta baterija veceg kapaciteta... kakva je razlika u velicini/tezini u odnosu na onu koju dobijam uz kameru?
Nadam se da nije varijanta kao za stare Nokie i Ericsson cigle, kupis novu bateriju i dobijes jos 2 kg u bateriji "gratis" :D

Mislim da je duplo teza... Ali ne oseca se neka ultra +(kg)gramaza... :D

Slazem se sa Mentorom uglavnom :) .Jedino bih ti preporucio Sony kamere.Naime radio sam i radim sa gomilom kamera razlicitih proizvodjaca i Sony se definitivno pokazao kao najbolji izbor.Elekronika,mehanika,kvalitet izrade je ipak na visem nivou od drugih proizvodjaca (pogotovo Samsunga :smash: ).Doduse radim sa malo skupljim kamerama tako da je situacija u nizoj cenovnoj klasi drugacija.
Kada ti zatrebaju kasete pogledaj male oglase :)
Poz

jaksaM je napisao(la):
miniDV po pravilu snima na male kasetice na koje staje oko sat vremena

1h u SP režimu, 90 min. u LP. Ima valjda i većih/dužih kasetica...?

Overkill je napisao(la):
Jedino bih ti preporucio Sony kamere.Naime radio sam i radim sa gomilom kamera razlicitih proizvodjaca i Sony se definitivno pokazao kao najbolji izbor.Elekronika,mehanika,kvalitet izrade je ipak na visem nivou od drugih proizvodjaca (pogotovo Samsunga :smash: ).Doduse radim sa malo skupljim kamerama tako da je situacija u nizoj cenovnoj klasi drugacija.

Iskreno, nisam ni planirao da se zalecem bez obzira sto uzimam kameru za zezanciju, ali pitanje koliko ima smisla da uzimam nesto drugo sto nije samsung - ni 300 evra nije malo para, a zamisli tek da odem na more i igrom slucaja neko je okupa ili nedaj boze digne?
tough decision...

Kapiram te apsolutno.Medjutim,ovo iz iskustva pisem,Samsung se precesto kvari.Ruku na srce imao sam problema i sa Sony kamerama ali to je bilo iskljucivo zbog ne paznje...dok su mi Samsung kamere crkavale iz cista mira.Jednostavno suvise su jeftino odradjeni,cak i u gornjoj klasi.Mislim da i u ovom slucaju moze da se primeni ona stara dobra "koliko para,toliko muzike".
Malopre sam "googlovao" i na primer vidim da se Sony DCR-HC32 prodaje za 300$,sto je relativno pristupacno.Pitanje je koliko kosta kod nas.

Edit:uzas...sada sam video da je kod nas ta kamera 410e...

Poslednja izmena:
jaksaM je napisao(la):
Iskreno, nisam ni planirao da se zalecem bez obzira sto uzimam kameru za zezanciju, ali pitanje koliko ima smisla da uzimam nesto drugo sto nije samsung - ni 300 evra nije malo para, a zamisli tek da odem na more i igrom slucaja neko je okupa ili nedaj boze digne?
tough decision...

Kompromis se zove Panasonic (ili, ako baš mora - Canon)...

Ja sam baš iz tih razloga kupio NV-GS 22 - nisam imao love za Sony, a nije mi se kupovao Samsung.

I nisam pogrešio, čak sam veoma zadovoljan...

Nije mi toliki problem u lovi, uzeo bih i skluplji model samo da sam siguran da cu moci da ga uposlim.

S obzirom da se uvek radje opredeljujem za kvalitetniju stvar, verovatno ce biti Sony...

Imam Sony 22ku.
Pun poodak.
Nocu snima xtra - bez ukljichenog infrareda. Bez njega je bolje nego sto vidim ochima a sa njim... zamislite

Ima neka shema za noviji model i to 17ica, ista je kao 22 samo kao noviji model za nesto vise od 330e ( u prodavnicama je 400). To je odlichan izbor pogotovo na gabarite u odnosu na druge, slichne.

Danas sam bio u Metrou i video sam da je na akciji Sony 23-ka (cini mi se ) i kosta oko 26-27.000,- din. To je extra cena i vredi iskoristiti tu ponudu. Ja sam bio u dvoumljenju da uzmem ili kameru ili digitalac. Odlucio sam se za digitalac prvo, a kameru cu kasnije.
Poz!

Kakva je 23-jka u odnosu na 22-jku?
Cena je stvarno ok ako su tu negde sa performansama.

jaksaM je napisao(la):
Kakva je 23-jka u odnosu na 22-jku?
Cena je stvarno ok ako su tu negde sa performansama.
Jedina razlika koja je bitna je da 22 - ka ima a 23 - nema DV ulaz. To je dobro imati ako materijel koji montiraš na PC-ju želiš da čuvaš na kasetama, dakle u DV kvalitetu.
Od ostallih - 22 - ka ima i izlaz za slušalice, i mogućnost kontrole sa ručke na stativu.
23 - ka ima vizir u boji, 22 - ka crno bijeli, ali kod većine prof modela oni su crnobijeli.

Dakle - 22-ka je moja preporuka.
Kupi i stativ, obićan, foto - 30-50€, za statične kadrove.

shark hoces da kazes da i.LINK nije dvosmeran nego jednosmeran???
Pazi...to prvi put cujem...

shark znam sta pise...ali isto pise i na sony-jevom sajtu za svaki model...jednostavno tako pise...zasto ne znam...ali jos nisam video da pise dv izlaz/ulaz...uvek pise samo dv izlaz.

Overkill, mislim da je obrnuto...

Uvek naglašavaju da uređaj ima "DV in" jer je to prednost u nekim slučajevima, dok "DV izlaz" niko i ne pominje. To se podrazumeva jer se baš svaka kamerica već odavno spaja preko fire wire-a sa kompom...

Overkill je napisao(la):
shark hoces da kazes da i.LINK nije dvosmeran nego jednosmeran???
Pazi...to prvi put cujem...

Sony DCR-TVR19E ima samo out dok Sony DCR-TVR20E ima in/out. Prvu kameru imam ja a drugu moj komšija, razlika je još što 20-ka ima i ulaz za spoljašnji mikrofon. Mislim da je ostalo sve isto.

Sasa_NS je napisao(la):
Overkill, mislim da je obrnuto...

Uvek naglašavaju da uređaj ima "DV in" jer je to prednost u nekim slučajevima, dok "DV izlaz" niko i ne pominje. To se podrazumeva jer se baš svaka kamerica već odavno spaja preko fire wire-a sa kompom...

Da upravu si...moja greska...
Elem stvarno se do sada nisam sreo sa "out-om"...mada do duse radim sa malo skupljim modelima...ali sam bio ubedjen da se in podrazumeva.

Overkill je napisao(la):
shark znam sta pise...ali isto pise i na sony-jevom sajtu za svaki model...jednostavno tako pise...zasto ne znam...ali jos nisam video da pise dv izlaz/ulaz...uvek pise samo dv izlaz.
Ne piše za svaki model.
Meni je najglupavije obrazloženje - neko se sjetio da na taj nalčin rangira kamere i da takvo rangiranje uvede u carinske propise, na ko zna kojim tržištima, ali dovoljno jakim da veliki proizvođači prihvate igru i uskrate korisnicima tu varijantu.

Nazad
Vrh Dno