Šta je novo?

mini dv camera....

dowla

Slavan
Učlanjen(a)
15.01.2005
Poena
319
U situaciji sam da u inostranstvu kupim samsung VP-D351 mini dv cameru za 279e. Plus bih imao pravo da trazim 20% poreza na granici,tako da bi me kamera izasla oko 230e.Cena mi deluje dobra,mada se ne razumem u kamere.
Da li se isplati kupiti,kako stoje cene mini dv camera u Jugi, koliko ja znam panasonic i sony se smatraju za dobre marke,samsung mozda ne?
Na sta jos da obratim paznju prilikom eventulne kupovine?
Sve u svemu,sta i savetujete?

Ja ne bih kupio, osnovni modeli Sony, Panasonic i Canon dv kamera ovde kostaju oko 350 i to sve u prodavnici sa garancijom itd.

vredi li cemu samsung kad su u pitanju mini dv camere?

Uvek bih prvo uzeo Sony zbog CarlZeiss optike, na drugom mestu Canon pa onda Samsung.
Panasonic nisam koristio - cuo sam od nekih ljudi (govorim o nizoj klasi kamera) da nisu zadovoljni snimkom u uslovima losijeg osvetljenja i da se cesto kvare..(npr.jednom drugaru se posle prvog sata snimanja pokvarila pa je onda iskusio sta znaci reklamacija u nasoj zemlji - dobio ju je popravljenu posle 50-ak dana :S: )

Ja sam jedno vreme jurio Samsung 590i jer se u kompletu dobijala i rezervna baterija a bila je i varijanta sa crvenim kucistem :d

Kako god, moj ti je savet - bilo sta osim Panasonic-a i naravno - posto donosis kameru spolja, obavezno je dobro testiraj pre nego se uputis ka granici (pretpostavljam da kod nas ne bi vazila garancija :( )

Šta fali Panasonicu? Koristim NV-GS 22 EG-S već pola godine i (da kucnem u drvo) odlično me služi...

Dalje, u ovoj cenovnoj klasi nijedna kamera nije dobra u lošim svetlosnim uslovima, nemoj da se zavaravaš...

Dowla, Samsung je sasvim O.K za kućne (porodične) potrebe. Cena je zaista dobra i ako nisi mnogo probirljiv i zahtevan - kupi....

Poslednja izmena:
Ja sam kupio Samsung VP D353i i totalno se razocarao, u uslovima loseg osvetlenja snimak je katastrofalno los. Moj Fuji s5500 pravi u istim uslovima mnogo bolje snimke. Kada snima u losim uslovima cesto ispada iz fokusa. pri lepom vremenu snimci su dobri, ali za snimanje proslava u zatvorenom katastrofa. Moj ti savet izbegni tu kameru, ili je pre kupovine probaj pri obicnom sobnom osvetlenju, vec na LCD se vidi da ce snimak biti los. Balans belog nikakav snimak pun suma, ma malo bolje od WEB kamere koju sam platio 15 eura.

da li sam probirljiv?Uf uf ,tesko pitanje.
Kada sam kupovao dig. aparat,isto sam isao logikom da nisam zahtevan.Kasnije,kupivsi i promenivsi 2-3 modela HP-a,zakljucio sam da ne valjaju nista i da ne zadovoljavaju moje zahteve.Posle ceprkanja ovde po forumu, kupio sam canon-a i prezadovoljan sam.
Tako da od tada pre kupovine bilo koje stvari sto se tehnike tice konsultujem vas na benchmark forumu.
To bi mi bila prva dv camera,pa ne znam ni sam koji su mi kriterijumi.Mada,snimci u losijem osvetljenju bi trebali biti makar pristojni.

centaur je napisao(la):
Uvek bih prvo uzeo Sony zbog CarlZeiss optike, na drugom mestu Canon pa onda Samsung.
Panasonic nisam koristio - cuo sam od nekih ljudi (govorim o nizoj klasi kamera) da nisu zadovoljni snimkom u uslovima losijeg osvetljenja i da se cesto kvare..(npr.jednom drugaru se posle prvog sata snimanja pokvarila pa je onda iskusio sta znaci reklamacija u nasoj zemlji - dobio ju je popravljenu posle 50-ak dana :S: )

Ja sam jedno vreme jurio Samsung 590i jer se u kompletu dobijala i rezervna baterija a bila je i varijanta sa crvenim kucistem :d

Kako god, moj ti je savet - bilo sta osim Panasonic-a i naravno - posto donosis kameru spolja, obavezno je dobro testiraj pre nego se uputis ka granici (pretpostavljam da kod nas ne bi vazila garancija :( )

Da ta "optikica" od 27 ili 30mm stvarno pravi fundamentalno bitnu razliku. Prosto je neverovatno koliko se neki ljudi pale na razno razne nalepnice a kamkorderi klase o kojoj govorimo su ih puni i uglavnom hvale potpuno neupotrebljive karakteristike (digitalni zoom ili "objektiv" ovog ili onog proizvođača naprimer).
Sony na sve kamkordere stavlja "Carl Zeiss" objektive pa nije moguće testirati Sony sa i bez te "visoko" kvalitetne optike. Panasonic u srednjoj klasi ima modele GS75, GS140 i GS150. GS75 ima Panasonic optiku, a GS140 i GS150 Leica optiku. Na testovima u kontrolisanim uslovima (testovi vernosti boja pri različitim nivoima osvetljenja) GS75 i GS150 su dali potpuno identične rezultate (čak se beznačajno lošijim od njih pokazao GS140).
Dakle "Carl Zeiss" etiketica se našla na optici samo da bi se "It`s Sony" zavisnicima povećala doza.

Nisam imao prilike da snimam sa Sony DV kamkorderima ali sam imao prilike da za prijatelja mog kuma izmotiram 4 sata snimljenog materijala sa DCR-HC19 kamkordera i ako izuzmemo snimke koji su pravljeni u lošim svetlosnim uslovima (ne znam koliko je bilo osvetljenje - snimci su prepuni šuma) snimci po dnevnom svetlu napolju su za nijansu lošiji od snimaka sa moje Panasonic GS10. Za mene su boje lepše na Pansonicu. Najbolje testove kamkordera na prostorima bivše SFRJ radi ekipa iz časopisa VIDI i po testu od pre 2 godine GS10 je proglašena za najboju kameru iz te klase.
Svi kamkorderi, bez obzira na proizvođača, u klasi 1/6 CCD 800.000 piksela daju lošu, prepunu šuma, sliku u slabije osvetljenim prostorijama. Takođe svi daju odličnu sliku po sunčanom vemenu. Razlike u kvalitetu slike nisu tolike da bi korisnik koji želi da sačuva snimke sa porodičnih putovanja trebao oko toga da se previše uzbuđuje. Mnogo je važnije kako će određeni model da "legne" u ruku. Primera radi, imao sam priliku da snimam na istom slavlju isa GS10 i sa Canon-om 700i. Canon je s vremena na vreme imao problema da pravilno fokusira dok slične probleme nisam imao sa GS10. Kvalitet slike je na strani Panasonica ali po meni mnogo važnije je da je 700i dosta veći kamkorder i ergonomija je prilično loša (možda je u pitanju stvar navike).
Zato savetujem da se pre kupovine obavezno kamkorder neko vreme drži u ruci.

Već pomenuti GS10 imam preko 2 godine i jedini problem koji sam imao sa njim je da je u jednom trenutku,pre godinu dana, nije hteo da snima (upis na traku) ali je kvar "nestao" sam od sebe (verovatno je u pitanju hladan lem) i već godinu dana nemam nikakvih problema (čak i tokom celodnevnog drmusanja prilikom skijanja ni u jednom trenutku nije "odbio poslušnost"). Apsolutna preporuka sa moje strane za Panasonic.

Ako je nekome imperativ snimanje u lošijim svetlosnim uslovima, a želi da prođe što jeftinije, po meni, jedini izbor je Panasonic GS75 (može da sa nađe za manje od 600€). U istim svetlosnim uslovima kvalitet slike je mnogo bolji nego kod GS10 (snimano na istu traku).
Stabilizacija slike je mnogo,mnogo, mnogoooo bolja, 3CCD (kvalitetnija reprodukcija boja), bolji auto white balance, kvalitetniji LCD, nešto je veća od GS10.

Pozdrav

Vrh Dno