Šta je novo?

Mikrotik

cikajowa

Slavan
Učlanjen(a)
21.08.2010
Poena
320
Naime ,
ne znam gde da postavim temu i da li je dozvoljeno.
Potreban mi je neko ko poznaje mikrotik.treba mi podesavanje za deljenje konekcije(ogranicenje protoka ).
Mreza:
ADSL modem Pirelli-Mikrotik-swicher-klijent racunari.

Moilm Vas, bilo ko ovde ili neka mi se javne preko PP

O kom se Mikrotik uredjaju radi?
Instaliraj na komp TeamViewer i povezi Mikrotik sa njim (bitno je da na kompu imas neki internet zbog daljinske kontrole). Osnovna podesavalja se vrse za par minuta, resicu ti to naravno besplatno 🙂

Posle pokusaja Saleta i mene nismo uspeli namestiti mikrotik. naime, namestili smo,ali pola sajtova nije radilo i sporo su se otvarali ili uopeste nisu.Molim nekog ko se razume vise od nas dvojice zajedno da pomogne 🙂

Probajte da smanjite MTU na 1460 na interfejsima. Mikrotik je instaliran na nekoj masini ili koristis RB750 ili slicno?

ajde pitanje kad je vecj rech o mikrotiku..kako migrirate setovanja iz jednog RB-a u drugi ? bez da nastane totalni haos?

U Pitanju je RB750, ako neko stvarno zna i ako ima vremena da to odradi preko TeamViewera neka mi se javi da se dogovorimo 🙂
Znaci ADSL modem Pirelli-Mikrotik-swicher-klijent racunari. Adsl modem se preko pppoe konektuje automatski na net i pppoe bi ostavio u njemu,jer cuo sam da zna da puca konekcija kada se Adsl modem stavi u brigde mod i digne pppoe klijent u mikrotiku.

Ja na poslu imam RB450G i na njemu dignut PPPoE koji radi bez problema, adsl ruter je u bridge modu.To tako radi već 2 godine.

OnTopic:

O kakvom deljenju je reč? Kontrola preko klasičnog queue ili automatska kontrola protoka sa dinamičkom alokacijom? Koliko je korisnika u pitanju?

15 racunara(svi imaju i moraju da imaju staticne ip adrese ) u lanu nakaceni svi na switch,mikrotik takodje na switch, adsl modem n mikrotik. potrebno je klasicno deljenje interneta,znaci recimo svaki racunar da ne moze da povuce preko 2mbit/0.2mbit .Da sve otvara kao i sada,kada je adsl direkt u swich bez tika(surf+gaming) .Nista vise.
Adsl modem 192.168.0.1
Klijent racunari opseg 192.168.0.5-192.168.0.95

Poslednja izmena:
Mogu da pokušam da ti pomognem, moja konfiguracija na poslu sa 70 računara radi na istom principu bez ikakvih problema.

Konfigurisanje od nule ? 🙂 Pppoe klijent da ostavimo u adls modemu ili.? Si radio to nekada?

Naravno da jesam.

@DariusIII

Da li se za ovo koristi Simple Queue (iz WinBox-a) u kome se definiše jedan queue za više destination IP adresa i jednim Rx i Tx ili se za svaki koristi poseban queue ?
Ili se pak to radi drugačije ? 🙂 .

ajde pitanje kad je vecj rech o mikrotiku..kako migrirate setovanja iz jednog RB-a u drugi ? bez da nastane totalni haos?

Kada je isti model RB onda to prolazi bez problema sa njegovim backup-om, moze i varijanta da se uradi export konfiguracije pa se sadrzaj iz dobijenog .rsc fajla paste-uje u konzolu novog MT. Uglavnom samo vratim backup i posle rucno dodelim IP adrese odgovarajucim interfejsima, setujem ospf i pppoe interfejse a ostalo radi 🙂

@cikajova: Jeste probali da li radi sve sa default podesavanjima za taj RB? Ako se dobro secam on je vec podesen da radi kao ruter, wan mu je na portu 1 a ostali portovi su u switch modu, ima vec namesten NAT iza interfejsa 1 a na interfejsu 1 je podignut dhcp klijent. Trebalo bi da radi normalno net samo bez ogranicenja saobracaja po ip adresi sto se lako doda.

Problem backupa su razlicite mac adrese mreznih karti. Uglavnom <>moze<> da se vrati backup i na potpuno drugaciji uredjaj, (tipa sa x86 na RB), ali se moraju rucno vratiti interfejsi u svim rulovima. Mnogo kompleksnija (ali sigurnija) varijanta je da se radi export pa prebacivanje podesavanja na drugi tik...

cikajowa: kako ste vi to izvezali interfejse kada je sve u istoj mrezi?

Ma gde znam ,stvarno se ne razumem toliko. Ako ima jos neko ko se stvarno razume i voljan je da pomogne neka se javi 🙂 Hvala 🙂

Da li je ovo tačno?
Adsl modem 192.168.0.1
Klijent racunari opseg 192.168.0.5-192.168.0.95
treba:
Adsl modem 192.168.1.1 prikačen na WAN port mikrotika. Za taj ulaz dodeli fiksnu adresu 192.168.1.2, mada može i da je dobije od DHCP servera modema.
Klijent racunari opseg 192.168.0.5-192.168.0.95 prikačeni na LAN port (preko sviča). Za taj izlaz dodeli fiksnu adresu 192.168.0.1 i svim PS racunarima podesi "gataway" na ovu adresu.
Ne možeš rutirati ako su u istom opsegu adresa.

Ok hvala na savetu, probacu tako. Ip adrese u lan mrezu moraju biti fiksne, da li onda treba da se digne DHCP server na lan interface?

Mozes ti imati "fiksne" adrese i preko DHCP-a, tj u DHCP serveru kazes koji MAC ima uvek istu adresu. Ukoliko hoces na klijentima da dodeljujes fiksne adrese, ne treba ti DHCP server na Mikrotiku.

Hvala za ovaj savet, uspeo sam da namestim.Problem je bio zato sto je bio isti opseg adresa na svim interfejsima. Namestio sam , dodelio brzinu svakom racunaru, sve radi perfektno. Pokusao bih jos nesto,naime klijenti sluze za gaming i za klasican surf. Kako da dodelim veci prioriter recimo gaming portovima o odnosu na surf(gde,kako)? Koje portove tacno koristi gaming a koje surf? Trenutno je dodeljeno prosto pravilo po mac-ip adresi, svakom klijentu sam dao po 2mbit/0.2mbit, zelim da od tog protoka recimo trecnu dam gamingu a dve trecine surfu(recimo neko slusa youtube u pozadinii igra igru istovremeno) da ne bi surf gusio gaming.nadam se da me razumete sta hocu da kazem.
DHCP server je dodelio ip klijentu, na svaki klijent udhcp serveru sam isao make static,to valjda znaci da toj mac adresi uvek daje taj ip.Jedno pitanjce, podeseno je Lease time na 3 dana,sta ce se desiti kada istekne,dali cu dobiti iste ip adrese jer sam isao na make static ili ne?
Hvala svim dobrim momcima ovde,mnogo sam naucio i dosta su mi pomogli oko svega 🙂

Poslednja izmena:
Port za
web: 80
ftp: 20,21
igre: zavisi od igre (ovo pišem po sećanju, zato izvinite na greškama)
Diablo II:6112, 4000
StarCraft: 6112
Warcraft III: 6113-6119
World of Warcraft: 3724, 6112, 6113, 6114, 4000
CS: 1200-1200, 27000-27015, 27030-27039
imaš više na http://portforward.com/

Taman se ponadah ali uocih problem.
Pukne net na par sec i vrati .To se desava bukvalno svakih pola sata(nisam merio 30-50 min otprilike. To primetih i nocas kada sam namestio tako sto mi je uvek radio online ukljucen i stade muzika.Ja pomislih slicajno,ali muzika stane svakih pola sata. U surfu se to i ne primeti,ali sada uzeo da igram online igru i izbaci me,ja samo udjem ponovo posle pola sata opet. Ali znaci ipak nestaje net,na recimo 2-5 sec i to u kontinuitetu... nemam ideju zasto
MTU 1500
L2MTU 1526

Stavi MTU na 1460.

Promenio sam, sada cekam da vidim da li ce opet nestati.. nadam se da je do toga

Nazad
Vrh Dno