Šta je novo?

Mikrotik

Chupo

Slavan
Učlanjen(a)
02.12.2007
Poena
380
Hoću da delimo ADSL u mojoj zgardi, na ravne časti naravno. Zakonski smo rešili, ne treba mi lekcija o tome.

Znači ovako, komp neki Pentium na 100MHz, 32MB RAM, 1GB HDD, 2x Realtek RTL8139 kartice i naravno mikrotik 2.97.

Šta treba podesiti da protok sa prve kartice na kojoj je ASDL prebaci na drugu na kojoj je svič iz koga kablovi idu nama u stanove? Ima 16 stanova, sa po jednim računarom (znači 16 IP adresa).

Pretpostavljam da prvo treba napraviti ARP listu sa MAC adresama svih računara, pa onda napraviti rute, i na kraju Queue.

Hvala na odgovorima unapred. :wave:

Imas Mikrotik RouterBoard 750 za ~4500din, sve licencirano, sve radi, za razliku od tog 2.9.27

p.s. "sve radi" = licencirani 3.30, upgrade na 4.x, malih dimenzija, ne cuje se.

Poslednja izmena:
i mogu ti reci - ne da radi, vec razbija! Topla preporuka!

ps.
vlasnik RB750

Znam za ruterboard, ali mi trenutno probija budžet.

Jedno drugo pitanje, kako dodati ISA kartice u mikrotik? Imam 10-ak komada 3Com i nekih realtek u ISA slotu, i značilo bi mi da mogu u jednoj mašini (GA-5AX) da iskoristim svih 5 PCI slotova za WiFi kartice, a da LAN prebacim u ISA.

U drivers postoji opcija "+" ali nemam pojma koji je IRQ kartice koja je ubačena u ISA slot.

To kod non-pnp ISA karti podesavas dzamperima, kod PNP moras da pogledas post ekran.

Znam za ruterboard, ali mi trenutno probija budžet.

Jedno drugo pitanje, kako dodati ISA kartice u mikrotik? Imam 10-ak komada 3Com i nekih realtek u ISA slotu, i značilo bi mi da mogu u jednoj mašini (GA-5AX) da iskoristim svih 5 PCI slotova za WiFi kartice, a da LAN prebacim u ISA.

U drivers postoji opcija "+" ali nemam pojma koji je IRQ kartice koja je ubačena u ISA slot.

Takođe, nemoj da zaboraviš da su ISA kartice max 10Mbit.

Poslednja izmena:
I da u Mikrotik za ISA kartice moras rucno da dodas drajver. Za verziju 4.xx nisam siguran da jos postoji podrska za ISA mrezne u 3.30 ima sigurno sad sam proverio moze da se doda drjaver. Za 4.xx nemam za sad jos ni jedan na toj verziji cekam malo da ispeglaju wireless deo pa cemo da probamo.

Znam da su ISA kartice 10Mbita, i to mi nije problem, jer kartica služi za vezu do korisnika, tj. lika na čijoj je kući AP.

Na toj mašini je 2.9.27, koja bi trebalo da ima podršku za ISA kartice.

Buni me što na post ekranu ne vidim ništa vezano za ISA PNP a kartice nemaju džampere. Postoji li neki alat kojim bi mogao da proverim ispravnost ISA kartica koje imam, da mi kaže recimo koji je model i IRQ?

Imam još jedan problem, kako da iskoristim integrisan LAN na GFXpro ploči. U pitanju je SiS900 PCI LAN adapter, koga ima na spisku PCI uređaja, ali ga ne prepoznaje na listi interfejsa. Čudno mi je što na K7S5A taj isti kontroler radi savršeno, dok ovde neće, mada je na K7S5A realtekov čip, dok je ovde baš SiS-ov čip. Ima li neka caka da se ubace drajveri za tu karticu?

Znam da su ISA kartice 10Mbita, i to mi nije problem, jer kartica služi za vezu do korisnika, tj. lika na čijoj je kući AP.

Na toj mašini je 2.9.27, koja bi trebalo da ima podršku za ISA kartice.

Buni me što na post ekranu ne vidim ništa vezano za ISA PNP a kartice nemaju džampere. Postoji li neki alat kojim bi mogao da proverim ispravnost ISA kartica koje imam, da mi kaže recimo koji je model i IRQ?

Imam još jedan problem, kako da iskoristim integrisan LAN na GFXpro ploči. U pitanju je SiS900 PCI LAN adapter, koga ima na spisku PCI uređaja, ali ga ne prepoznaje na listi interfejsa. Čudno mi je što na K7S5A taj isti kontroler radi savršeno, dok ovde neće, mada je na K7S5A realtekov čip, dok je ovde baš SiS-ov čip. Ima li neka caka da se ubace drajveri za tu karticu?

Imaš u BIOSu PNP OS Installed ili slično, stavi da nije.
Ako staviš da jeste, BIOS neće da konfiguriše PNP kartice.

Za ISA bez dzumpera koje sam ja konfigurisao nekada davno dolazila je uz karticu disketa dos softver sa kojim se pogao podesiti IRQ i jos neki parameti isto sa tim softverom se mago ukljucti i PnP tako da je bios konfigurise pojavi se listi uredjaja ili da se zakljuca na fiskni IRQ. Nekada sam ih i ja koristio za Mikrotik gde je potreban mali protok.
Sto se tice integrisane kartice sa verzijom 3 su dodali znacajn broj drajvera za integrisane mrezne probaj sa novijom verzijom ukoliko i tada nece i imas legalnu verziju mail na support mikrotika sa supout.rif fajlom i pitas da ti u nekoj narednoj veriji ako moze dodaju podrsku za tu karticu. Do neke verije 3.xx nije bila na primer podrske za integrisane mrezne na nForce platformi ali nas nekoliko ih je gnjavilo pa su dodali za nForce 2,3,4..... podrsku da radi mrezna cak su mi slali neku verziju koja nije bila zvanicna da probam dal hoce da radi sa tom mreznom na nForce cipsetu :D. Kad imas licencu malo i suppport da se koristi :-devil-:.

Danas bi trebalo da instaliram 3.30 i vidim oće li raditi integrisan LAN na GFX pro pločici.

Mogu li se u mikrotiku koristiti USB LAN kartice/adapteri, jer na GA-5AX postoje dva prazna USB porta?

Mogu u verzijama 3.xx sad koji tacno rade ne znam ali rade neki ali pazi oni jeftini USB LAN adapteri obicno imaju protok kao mrezna kartica od 10Mbita znaci sporo dobro pogledaj specifikaciju i na internetu posto ti jefitni su spori. Na primer sa Realtek cipom je ethernet 100Mbita ali je USB 1.1 u specifikacija tako da zaboravi na 100Mbita.

Opet kažem da mi nije bitan protok, jer ni do 2020. neće preći tih 10mbita. Svejedno, na tim pločama ionako nema USB2.0 već samo 1.1 .

Znaš li neke proverene adaptere, ili će većina realtekovih odraditi posao?

Nazad
Vrh Dno