Šta je novo?

Mikrotik problem - IP conflict

milanbb

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
02.11.2000
Poena
770
Da li je neko mozda imao sledeci problem:

Mtik sa DHCP-om na lan portu, sve radi kako treba - ALI kada se negde u okviru mreze poveze racunar sa statickom adresom VAN opsega Mtika - taj racunar prijavi IP conflict?

Poslednja izmena:
Mislim da u mikrotiku moras definisati i taj IP opseg.Provericu danas pa ti javim kasnije.

Ne mora da definiše opseg.

@milanbb
Da nemaš možda neki računar sa istoj IP, a da si zaboravio na njega? I koja verzija MT, pošto su imali nekih čudnih bagova u poslednje vreme?

Sigurno nema, tj nemoguce je da je svaki racunar koji je dolazio sa zauzetim IP :)

Drugi problem je sto recimo promenim na masini IP u staticki 192.168. i stoji tako 20 minuta "Acquiring IP address" ali se nista ne desi :(

Mtik na kom je trenutno DHCP je 2.9.27, ali je isto i sa svim ostalim verzijama koje smo probali na RBovima (2.9.x, 3.x...)

Poslednja izmena:
Koristio sam i 2.9 seriju, i sada koristim 4.xx seriju MT-a, ali na problem kao tvoj nisam naišao, iako imam i IP adrese van pool-a koje MT dodeljuje.
Mada, iskreno, ja većinom uradim da dhcp dodeli adresu i proglasim je statičkom.Svega nekoliko IP adresa mi je van IP pool-a Mikrotika.

Nije u tome problem.

Moj opseg je 172.27... i rucno dodeljene i stat/din DHCP adrese u okviru njega rade. Problem je kada donesem masinu (server) koji je 192.168. ili 10.0. ili bilo koja druga adresa VAN mog opsega, cim ukacim takav racunar u svoju mrezu prijavi mi IP conflict na toj masini.

Sa MT foruma:

he fix is to go to ip addresses and add a large subnet like 10.0.0.0/8 and then if you change your IP to anythign in there you won't get the conflict.

Da li će to rešiti problem...ne znam.

Pa ne mogu da dodam sve moguce opsege :))))

Ajd daj link za celu tu temu ako ti nije problem.

@milanbb

Pogledaj ARP tabelu na Mikrotiku i na računaru koji prijavljuje IP konflikt, možda stvarno ima neki konflikt.

Skoro sam siguran da to nije problem, sutra ću probati da testiram na "izolovanom sistemu" pa javim šta je bilo.

Iskljuci proxy-arp na tom lan interfejsu mikrotika i resices problem.

Hvala, problem resen, ali onda imam drugi problem: ne radi PPTP VPN konekcija na mrezu posle Mikrotika :(

Da, da bi PPTP VPN radio kako treba na MT mora biti uključen proxy-arp.Kvaka 22.

Malo ukljucuj proxy-arp, malo ga iskljucuj, po potrebi :)

Ne znam, nisam se toliko bavio mikrotikom da znam kako zaobici problem.

Da li ti treba PPTP VPN konekcija na mrezu posle Mikrotika ili je dovoljno da se prijaviš na mrežu spolja?
Ja imam u Mikrotiku podignut VPN server i bez ikakvih problema se kačim na mrežu. Posle prijavljivanja, dobijam IP adresu iz opsega mreže i radim sve kao da sam u lokalu (zavisi je naravno od brzine interneta). Da bih sebi "olakšao" život imam fiksnu adresu od provajdera, ali može se namestiti i ako je dinamička.
Isto tako ako iz mreže treba da se kačiš na neku drugu lokaciju, podigneš u Mikrotiku PPTP VPN klijent i on ti drži stalno vezu.

Nisam siguran da razumem na sta mislis.

Da bi VPN klijent video mrezu posle Mikrotika mora da bude ukljucen proxy-arp. Ako se ukljuci proxy-arp, onda mtik uzme sve adrese van opsega adresa interfejsa na kom je proxy-arp postavljen i ne mozes da imas drugi opseg na istoj mrezi.

Tj.

vpnklijent -> mtik -> mreza - ARP: proxy-arp
vpnklijent -> mtik /- mreza - ARP: enabled

Poslednja izmena:
Da li Ti stvarno treba da se konektuješ spolja na neki, predpostavljam, server u mreži ili Ti je dovoljno da se prijaviš na mrežu? Da objasnim: gde se nalazi VPN server? VPN server može biti i na Mikrotiku, a i na nekom serveru u mreži. Ja ne volim da bilo ko spolja ima pristup serverima na "izvolite". Ako ti je VPN server u Mikrotiku, posle konektovanja na njega, korisnik je postao deo mreže (naravno ako si mu to dozvolio) i on dalje radi kao da je u lokali. Za mrežu tvoje veličine ne treba Ti namenski server u mreži za VPN. Svaki Mikrotik će bez problema opslužiti desetak VPN konekcija, sigurno više nego što može naš internet da ti da protoka.

Problem je sto mi treba VPN ne samo da bi video server nego i ostatak mreze (server i lokalne klijente).

Zadatak VPN servera obavlja Mikrotik.

Problem je druge prirode - tj uopste nije stvar u VPN-u - vec sto prilikom ukljucivanja proxy-arp zbog VPN-a Mtik napravi problem sa adresama van njegovog lokalnog opsega.

Vrh Dno