Šta je novo?

Mikrotik iza Supernova optike

lesa84

Poštovan
Učlanjen(a)
21.04.2016
Poena
95
Pre nekoliko dana sam uveo Supernova optiku + Tv i fiksni. Dobio sam ZTE F6600R ruter. U principu sam hteo staviti jedan Mikrotik iza ZTE-a ali mi treba neki tip vezano za podešavanje istog. Da li je uopšte moguće staviti ZTE u bridge mode? I u tom slučaju kako bi teklo dalje podešavanje pošto vidim da je VoIP sa Vlan ID 73. U suštini kacim se na Wireguard trenutno kuci (Sbb) a ideja mi je da isto to dobijem i sa Supernov-om.

Dobro bi došla neka vrsta pomoći 🙂

U suštini kacim se na Wireguard trenutno kuci (Sbb) a ideja mi je da isto to dobijem i sa Supernov-om.
1) Šipak ćeš da se kačiš ako ne budeš plaćao svaki mesec dodatno za statičku IP adresu pošto su svi korisnici na Supernova optici iza CG-NAT tako da nema otvaranja portova = nema pristupa VPN serveru iza Supernovinog rutera.

2) za taj ZTE F6600R ruter nisu nam poznati (super)admin podaci a bez toga ti kao krajnji korisnik ne možeš da kreiraš bridge konekciju.
Tako da za to mora pomoć Supernova podrške.

Skoro sam naisao na Mikrotikovu aplikaciju koja moze da se poveze na kucnu mrezu iako si iza CG NATa.
Koliko sam pronasao ovo radi na ARM i na verziji nakon 7.16

Da, Back to home app će raditi. Jako jednostavno se setuje u par koraka.

Jel moguce bez supernovinog modema/rutera, da se ukucaju ppoe parametri direktno u mikrotik npr?

Teoretski je moguce ako nabavis GPON SFP modul i programiras ga tako da simulira modem/ruter koji si dobio od supernove. Moras jos da saznas user/pass za konektovanje. Teoretski je moguce, ali puno kolega je pokusalo i diglo ruke. Srecno.

GPON/XGPON modul integrisan u modem ima svoj serial number, a nekad se koristi i password za autentikaciju na GPON OLT provajdera.
Postoje SFP moduli, nabudzeni, koji u sebi imaju linux i gde moze da se poturi SN, passwd itd... gde on u tom slucaju glumi modem i prolazi auth kod provajdera.
Postoji i omci protokol, koji sluzi za komunukaciju OLT-ONT da spusti odgovarajucu konfiguraciju na modem... nije bas jednostavno namestiti, zavisi sve od provajdera do provajdera.

Evo primera takvog modula.

Nazad
Vrh Dno