Šta je novo?

Midea Solstice iskustva

misko321

Zapažen
Učlanjen(a)
07.02.2026
Poena
5
Zanima me kakva iskustva imate sa ovom klimom deluje mi za te pare dobra mozda bolja od popularne extreme.

Ugradio klimu, hladjenjem prezadovoljan, od funkcija nema cime nije opremljena nisam jos ni stigao svime da se poigram.
Potrosnja je oko 1kW dnevno, za 7-8 sati rada (od podne do uvece) na temperaturi od 26C (tako smo se dogovorili sa ukucanima da svima odgovara) sa automatskim ventilatorom, kvadratura oko 40m2. (treba ove podatke uzeti sa rezervom jer je to iz Midea smarthome aplikacije estimate)
E sad, olaksavajuca je okolnost sto je stan severne orijentacije i spoljasnja jedinica je konstantno u hladovini.
Nisam se igrao sa "AI funkcionalnostima" ali ono malo sto sam ukljucivao vidim da se maksimalno umiri rad klima uredjaja i da bas "jedva" radi.
Tako da sam za sad prezadovoljan, a za grejanje cemo videti jer sam je zbog toga najvise i uzimao.

Ja sam skoro kupio u novom stanu 9000 BTU u koji se jos nisam uselio pa je nisam detaljno testirao ali iskreno ne deluje mi da je tiha koliko se reklamiraju?

Stavim na 25C i ukljucim silent i ne vidim da je tiha bas. Takodje krilca ako zakrivim horizontalno da duvaju u stranu meni idalje kao da duva samo ispred sebe, vertikalna rade kako treba.
Nisam probao aplikaciju jer jos nemam WiFi u stanu tako da samo preko daljinca radim podesavanje, ne znam da li aplikacija nudi nesto vise.

Sutra stizu Midea Solstice 18 btu i 12 btu, da vidimo kako ce se pokazati, veca je za dnevnu sobu za nekih 70 m2, manja za spavacu i hodnik.

Koja je razlika izmedju ove i midea extreme?

Taman uslovni odlucim, naleti mi neki novi model

Extreme je valjda ulazni model, nema EEV već samo kapilaru

Nakon par dana koriscenja, ajde da kazem jutarnja 5 stepeni pa se postepeno dize, probao sam par setovanja i najbolje mi se pokazuje za 32+8m2 , setovano 24 na aplikaciji, daljinski na 5-6m od klime pokazuje temp sobe 25, a gornja jedinica pokazuje 27-27.5 i 39-40% ventilator.
Ako stavim manje ventilator, recimo 20% onda hoce da podigne dosta gornju temp a u prostoriji ne postigne zadatu pa se gasi itd.
Krilo setovano skroz na dole i horizontalna krilca suprotno od pravca daljinskog i to je to. Vrh je ugodjaj ali daleko je to naravno od nekog pravog minusa.

Trazio sam uputstvo za iskljucivanje ventilatora kada dostigne setovanu temp i nasao sam, nisam bio siguran da li to klima ima. Uglavnom, kada dostigne radnu temp ode u stand by ali vrti ventilator i duva mlak vazduh, to mi se nikako ne svidja, jeste da je to mala brzina ventilatora i da su krilca podesena da ne udara taj vazduh direkt ali opet mi smeta. Nasao sam gde je u Service Menu ali jos cekam da vidim da li je to tacno to. Ako je neko jos ulazio u taj Menu nek posalje tacno sta je svaka opcija

Trazio sam uputstvo za iskljucivanje ventilatora kada dostigne setovanu temp i nasao sam, nisam bio siguran da li to klima ima. Uglavnom, kada dostigne radnu temp ode u stand by ali vrti ventilator i duva mlak vazduh, to mi se nikako ne svidja, jeste da je to mala brzina ventilatora i da su krilca podesena da ne udara taj vazduh direkt ali opet mi smeta. Nasao sam gde je u Service Menu ali jos cekam da vidim da li je to tacno to. Ako je neko jos ulazio u taj Menu nek posalje tacno sta je svaka opcija
Kako ste zadovoljni sa potrosnjom i modulacijom? Jel cesto ide u defrost i kako se ponaša ako ste testirali na minusu

Potrosnja nije bas merodavna jer nemam mesec dana koriscenja na zimskim danima, vise su to testiranja na nesto nizim temperaturama. Nema minusa, daleko je od toga jos.

Jos jedna bitna stavka, ne znam da li je neko to ispratio i podesavao. Kada se stavi FAN stop nakon dostizanja zadate temperature, onda se iskljucuje mlak vazduh ali se onda gornji senzor mnogo sporije spusta u temperaturi i klima ne kapira da treba da se aktivira na grejanju iako padne temperatura prostora. Treba dakle podesiti da taj gornji senzor ranije reaguje na spustanje temperature umesto da ceka tu neku zadatu vrednost. Tada ce ugodjaj biti bolji a nece mlak vazduh hladiti prostor.

Jos jedna bitna stavka, ne znam da li je neko to ispratio i podesavao. Kada se stavi FAN stop nakon dostizanja zadate temperature, onda se iskljucuje mlak vazduh ali se onda gornji senzor mnogo sporije spusta u temperaturi i klima ne kapira da treba da se aktivira na grejanju iako padne temperatura prostora. Treba dakle podesiti da taj gornji senzor ranije reaguje na spustanje temperature umesto da ceka tu neku zadatu vrednost. Tada ce ugodjaj biti bolji a nece mlak vazduh hladiti prostor.
Ja sam se bas bio zagrejao da.je uzmem ali me odvratila težina spoljne os 23.1 kg i to sto nema grejace

Ja sam se bas bio zagrejao da.je uzmem ali me odvratila težina spoljne os 23.1 kg i to sto nema grejace
Mnogo toga zavisi i od mesta gde živite pa u skladu sa time nedostatak grejača nije mana ali može biti prednost.

Potpuno gašenje je jako loša ideja, kao što si video. Mora bilo kako (povremeno, stalno...) da vrti vazduh oko sebe kako bi merila sobnu temperaturu, inače se ustaje toplota oko nje gore, pa nikad da krene ponovo....

Ergo, verovatno bi ti najbolji kompromis bila "4min off / 1min on" postavka. Pogledaj ovde.

nisam jos stavljao fan stop, ali se ozbiljno razmisljam jer me nervira ta "promaja" nakon sto dostigne temperaturu,
nego mi pada na pamet da ako na daljinskom ukljucim IFeel/Follow me da ona ne bi trebala da mari za temperaturu oko nje nego da konsultuje daljinski

postavio sam ga na 4, to jest da duva 1 min pa 4 min ne duva kad dostigne zeljenu temperaturu. Strahujem leti dok hladi ne dodje do toga da ne isusi UJ pa da se javlja budj, velike strahove od toga imam jer je komsa bas muku mucio sa ciscenjem UJ od budji i neprijatnih mirisa...

postavio sam ga na 4, to jest da duva 1 min pa 4 min ne duva kad dostigne zeljenu temperaturu.
Javi efekat na praćenje sobne 🙂

Strahujem leti dok hladi ne dodje do toga da ne isusi UJ pa da se javlja budj, velike strahove od toga imam jer je komsa bas muku mucio sa ciscenjem UJ od budji i neprijatnih mirisa...
Po logici, mada ne mora da znači, ovo bi trebalo na grejanje da se odnosi.
Al' bez obzira, ako se primenilo i na hlađenje - vratićeš na 2, šta ti teško 2x godišnje da prešaltaš... 😉 🙂

Da napokon sam uspeo da setujem da gasi ventilator kad dostigne temperaturu i drzim je na ifeel

trebalo mi je malo da pohvatam korake kad se vade baterije iz daljinca i kad se vadi klima iz struje da zapamti podesavanja. Mnogo mi je lepse be strujanja hladnog vazduha, nocas mi po prvi put nije smetala jer se na manjoj temperaturi retko palila 😀 jedva cekam nize temperature da vidim kako se ponasa da vidimo i oko defrostova i sevega ostalog.

Kod mene i dalje nesto nece da hvata signal sa daljinskog ili ja nesto gresim ili je tacno ta temperatura na daljinskom. Znaci stoji mi setovana 24.5 a na daljinskom stoji 25 stepeni na tom mestu gde a tu je blizu i digitalni termometar koji pokazuje 24 i nece da se pali klima. A na gornjem senzoru dobijam 28 stepeni.
A zaustavlja mi ventilator kako smo pominjali, radi mlako neko vreme par min pa ugasi komplet ventilator.
I da li moze preko CH22 da se ubaci temperaturna kompenzacija u vezi te gornje temp i u prostoru dole?

Kod mene i dalje nesto nece da hvata signal sa daljinskog ili ja nesto gresim ili je tacno ta temperatura na daljinskom. Znaci stoji mi setovana 24.5 a na daljinskom stoji 25 stepeni na tom mestu gde a tu je blizu i digitalni termometar koji pokazuje 24 i nece da se pali klima. A na gornjem senzoru dobijam 28 stepeni.
A zaustavlja mi ventilator kako smo pominjali, radi mlako neko vreme par min pa ugasi komplet ventilator.
I da li moze preko CH22 da se ubaci temperaturna kompenzacija u vezi te gornje temp i u prostoru dole?
mislim da u specifikacijama stoji da je sasvim ok da daljinac meri -/+ 1C tako da ako je na termometru 24 a na daljincu 25 to je Ok. Kasno mi je sad da idem da ceprkam user manual 🙂

Nazad
Vrh Dno