Šta je novo?

Microsoft Zune 2

Geom

Slavan
Učlanjen(a)
11.11.2006
Poena
319
Očekuje se da Zune 2.0 bude dostupan u dve varijante od 8 Gb i 16 Gb.
New iPod vs. Zune 2.0 rat se nastavlja.
Press konferencija prema sajtu BetaNews bice u cetvrtak.

Poslednja izmena:
Ja pre mislim da iPod "ratuje" sa plejerima drugih kompanije umesto sa Zune. Iza Zune plejera definitivno stoji jaka kompanija, ali nesto mi se on ne cini previse konkurentnim.

Ostali plejeri nisu ni iz bliza ozbiljna pretnja iPod-ovima, veci problem su muzicke i TV kuce koje nisu zadovoljne ugovorima oko iTunes Store-a... Objektivno, iPod na trzistu nema konkurenciju, a Zune je najbolji dokaz za to - za vise od godinu dana prodato je svega milion komada, dok Apple kvartalno prodaje 15 miliona plejera + na to se moze dodati i cifra koja se odnosi na prodaju iPhone-ova, koji su za par meseci nadmasili Zune i mnoge druge plejere koji su na trzistu godinama...

Ono sto M$-u nedostaje u tom ratu je sto nisu Apple vec su M$. Troma, dosadna kompanija sa omasenom filozofijom. Vecina playera na trzistu ima dobar (cak i bolji) hw od iPod-a, ali nemaju Apple iza sebe. Bilo je nade za Zune da je M$ prekopirao Apple 'cool and fancy' stil, ali sada je vec kasno....

Apple je počeo da "kopira" konkurenciju, što znači da im nije svejedno... recimo, nekoliko kompanija je ponudilo plejere s velikim widescreen ekranom, touchscreenom i WiFi browserom prije nego se i pominjao iPhone i iPod Touch... neka ih, samo neka guraju. Ja znam da neću uzeti iPod sve dok ne bude podržavao široku lepezu formata i video i audio, i ne omogući "drag and drop" prebacivanje...

Zune je smijurija... dobro je bar što su ukinuli onaj braon model, to je bilo prejako.

Najjaci konurent iPod-u je trenutno Sandisk sa svojim Sansa playerima... i prodaje oko 15% iPodove prodaje :(

Pa sto se konkurencije tice nije bas da je nema. iRiver i Creative imaju prilicno konkurentne plejere koji, pogotovo kod nas nemaju "glas" a tehnicki su daleko ispred ipoda

Ali nisu konkurencija nikakko po broju prodatih primeraka...dzaba im sve tehnikalije kada one nisu upakovane da se lako koriste

Tako je Lucifer, jedini pravi parametar su brojke koje definišu prodaju, a prema tim brojkama Apple prodaje skoro onoliki broj iPod-ova koliko svi ostali zajedno, tako da...

Pa mene bas briga koliko su oni plejera prodali, bitno mi je kakav je plejer koji cu uzeti a sada da li je on vec prodat u 10 ili 1000000 primeraka nije bitno. U sustini dobro je sto postoji izbor.

Posto je tema vezana za zune 2, da li neko zna gde se moze kupiti zune plejer u BG-u???

Ne moze se kupiti u radnjama jer nije nikad pusten u prodaju izvan Severne Amerike. To je ujedno i razlog zasto ima toliko vise prodatih iPod-a.
Kojekuda po netu pise da ce se Zune HD i nove revizije prodavati u celom svetu, ali ostaje nam da sacekamo 15. septembar i da vidimo.

Ako neko prodaje zune plejere neka mi posalje poruku na pm (naravno koja je cena, koji model itd)...

Ekvilajzeri

Ne znam da li ekvilajzeri mogu da se dobiju kroz novi firmware ali ih Zune 2 originalno nema (ili barem nemaju svi). Ja ga licno ne bih kupovao bez toga.

Microsoft je zakasnio na tržište. Retko koga sada zanima plejer sa svim tim opcijama. Zune 2 izgleda stvarno perfektno (igrao sam se pre par nedelja sa njim) i OS me je iznenadio prilično, atraktivniji je za upotrebu od iPod Touch-a... Ima već u sebi dosta toga i nudi naizgled više od konkurenta. Ali gde su aplikacije i igre? Teško da će 720p output prevagnuti kod general population protiv mogućnosti da instaliraš NFS, Assassins Creed, FIFU, Twitter, Facebook i sl.

Imas PSP, imas Iphone- gde je granica sta je sta? Malo je haoticno kad svaki multimedijalni uredjaj radi sve i radi sve osrednje..

Ali nisu konkurencija nikakko po broju prodatih primeraka...dzaba im sve tehnikalije kada one nisu upakovane da se lako koriste

Ja ljudi ne znam ali meni je I-Pod dosta tezak za koriscenje, razmisljao sam o kupovini ali kad sam video kako je komplikovan za rad odustao sam

Mene iritira cinjenica da ne mogu da pustim FLAC sa iPod-a :) sve ostalo mi savrseno odgovara.

Meni se cini da u uspesnost proizvoda takodje ulazi i pracenje periferija, sto je Apple-u jedna od jacih strana...
Npr. moj audio uredjaj u kolima dolazi sa ipod konekcijom, radio budilnik mi ima ipod konekciju... ...

Jednostavno ogroman broj uredjaja (audio/video/razno) je napravljen sa ipod konekcijom :S:

Ipod pada tamo gde je to najvaznije za ovaj tip uredjaja a to je kvalitet zvuka. Losiji je i od Zune-a i Creative, Archos, iRiver i Cowon playera. Njegov uspeh je pre svega zahvaljujuci dobrom marketingu tako da mnogi sada poistovecuju MP3 player sa ipodom...

Poslednja izmena:
A ti iPod kachish na hifi zvuchnike od 1000e da bi mogao da provalish razliku ? :)

Verovatno ne ali pretpostavljam da ima dosta muzike u FLACu sa kućnog HI-FI sistema i bilo bi lepo da to se može slušati na iPodu bez konvertovanja.

Izmedju mp3 320kbps i Flac-a se jasno cuje razlika na bilo kojim slusalicama skupljim od 60ak eura, ako ste na to mislili.

Ne preterano. Na Clipu sa mp3 dobijem negde 12ak sati, a sa FLAC oko 7-8. Znaci nije nepodnosljivo.
Drugo je to sto imam i Cowon iAudio 7 , kome baterija traje ~60h . :D

....Njegov uspeh je pre svega zahvaljujuci dobrom marketingu tako da mnogi sada poistovecuju MP3 player sa ipodom...

'De su bili ti iRiveri, Zune-ovi, Cowoni etc u oktobru 2001. godine?
Moze neko da voli ili ne voli Apple i Jobs-a, ali im se ne moze osporiti tech vizionarstvo + ti noviteti vrlo dobro rade.

Cheers...

Tacno je da cu oni izdali prvi HDD player. Ako ces tako tacno je i da je Sony napravio prvi walkman pa sada nisu lideri vise. Ja samo hocu da kazem da ih je konkurencija daleko nadmasila po kvalitetu (pre svega zvuka sto je po meni i najbitnija stavka MP3 playera) ali da je ipak ono sto gura iPod ipak marketing i veliki hype koji se oko njega stvorio...

Imam slusalice koje sam platio 120e (125$ su inace) i razlika je vrlo, vrlo primetna.
Cowon iAudio 7 + Phonak Audeo PFE :)

Vrh Dno