Šta je novo?

Microsoft Word smart text?!

Mario P.

Slavan
Učlanjen(a)
26.08.2007
Poena
319
Pozdrav!

Jeli moguće u Wordu definirat kao neki smart text npr. necije ime ili neki broj, koji kad se promjeni samo jednom, promjena se automatski vrši na svim ostalim mjestima kao se taj text pojavljuje?

npr. nek u textu od 100 stranica imam nečije ime "Anto Antić" koje se javlja u textu 23 puta. Selektiram ga na nekoj stranici, promjenim u neko druge ime i ta promjena se automtaski vrši na svih preostalih 22 imena.

Jel moze tako nesto?

Imas opciju replace all, ako sam te dobro razumeo sta hoces?

Kod mene se radi da cesto radim s idejnim, glavnim, izvedbenim građevinskim projektima gdje se non stop ponavljaju brojevi elaborata, investitora, godina, broj lokacijske dozvole, koji se stalno ponavljaju kroz stranice...Bilo bi strava da npr. kad promjenim npr. broj okacijske dozvole samo na jednom da se automatski mijenja na svim drugim stranicama. To sa find and replace je ok al zna se cesto desit da mi npr. datum godine 2008 treba prebacit u 2009, a lokacijska dozvola sadrzi bas taj broj isto, i eto ti ponovo ******...

Poslednja izmena:
Mozes sve te pojmove (broj lokacijske dozvole, ime investitora, oznake elaborata....) da definises kao Custom Document Properties i da ih kao Field ubacujes u dokument. Menjanje bi se ubuduce svodilo na menjanje vrednosti ovih parametara i update-ovanja Fields u dokumentu.

Linkovanje sadrzaja (kao sto postoji u Excel-u) mislim da ne postoji u Word-u.

Mozes sve te pojmove (broj lokacijske dozvole, ime investitora, oznake elaborata....) da definises kao Custom Document Properties i da ih kao Field ubacujes u dokument. Menjanje bi se ubuduce svodilo na menjanje vrednosti ovih parametara i update-ovanja Fields u dokumentu.

Linkovanje sadrzaja (kao sto postoji u Excel-u) mislim da ne postoji u Word-u.

Jel mozes malo pojasnim molim te. Kako se to napravi...evo npr. nek mi su u tekstu stalno javlja "k.č.2309/08 k.o. milokliz"...na koji nacin napravim to sto si reko da mi se automatski updatea.

Word 2003

File>Properties, ides na jezicak Custom
za Name upises npr. Katastarska Čestica
za Type izaberes Text
Kao vrednost stavis 2309/08
kad upises ove vrednosti klikni na Add dugme da sacuvas ovaj parametar

Da bi ga ubacio u dokumenat, ides na Insert>Field, za Kategoriju izaberes Document Information, za Field Name odaberes DocProperty i sa desne strane izaberes Property koji si upravo napravio tj. Katasatrska Čestica.

Kada hoces da menjas vrednost ovog parametra, ides na File>Properties>Custom, odaberes taj parametar iz liste i upises novu vrednost. ugasis ovo prozorce, selektujes ceo tekst (ctrl-a) i hitnes F9 za update svih Fields u dokumentu.

Ovu procesuru sada ponovis za Katastarsku Opštinu, Investitora, broj rešenja o lokacijskim uslovima....

Poslednja izmena:
auuuuuuu majke ti! 🙂
I mogu napravit tih fielda kolko hoću?

Samo još jedno pitanje.
Na koji način mogu zaključat "stranicu"?
Pogledajte sliku.

Namjerno sam napiso "pocetak" i "kraj" na stranici.
Kao sto se vidi na stranici ima jos mjesta i dalo bi se dodavat još teksta, samo kad bi se to radilo onaj "kraj" bi otišo na drugu stranicu.
Kako to sprečit?
Znaci zelio bi da taj "kraj" uvijek bude na kraju strane a da se tekst izmedu pocetka i kraja popunjava.

Word 2003

File>Properties, ides na jezicak Custom
za Name upises npr. Katastarska Čestica
za Type izaberes Text
Kao vrednost stavis 2309/08
kad upises ove vrednosti klikni na Add dugme da sacuvas ovaj parametar

Ako imam vise custom field-ova da li mogu da im naknadno sortiram redosled?

Npr. prvi field mi je BrMenice, pa RokIsporuke, RokPlacanja... a po nekom logickom redu kako se unose podaci, prvi field bi trebao da bude BrojUgovora koji sam se setio da unesem pri kraju?

Poslednja izmena:
Početak staviš u header, a kraj u footer dokumenta. Tako oni ostaju fiksirani.

Nazad
Vrh Dno