Šta je novo?

Microsoft Windows Server 2003

andjelkoyu

Čuven
Učlanjen(a)
23.12.2002
Poena
680
Iskustva ?

Prijatelj se kune da je 10x stabilniji od XP-a...
Demonstrativno je vadio i ponovo vracao PCI kartice (Modem, zvucna...) na ukljucenom kompu - dok je isti OS potpuno stabilno sljakao (Uz detekciju present/not present device :) ) bez trunke zastucavanja...
To je doduse i prihvatljivo obzirom na svoju serversku funkciju.

Koliko vas ima ovo chudo i da li da prelazim sa WinXP-pro obzirom da je bajat cca 12 meseci i da je zreo za rehabilitaciju :mrgreen:

Prijatelj ti je imao srecu ne zbog OS-a, nego zbog ploce koja je za divno cudo prezivela operaciju - nisu sve ploce sposobne za PCI hotplug.

Wow! cheers

Inace Silver sta mislis o Os-u (ako si ga probao)? Da li je vredan "paznje"? :)

Ne, nisam ga probao; namenjen je za servere, a ne umesto XP-a, cisto da krenemo odatle.

Ma, ok , to stoji :D
Instaliran je na jednoj serverskoj makini, a ima ga i kuci "za praksu" :)

Izgleda da je jos uvek u slabom prometu kod nas :x

Veruj mi da ti nece trebati... Prvo, sto kaze silver, namenjen je kao server... Imas 3 varijante Enterprise, Web, i Standard, i sve su razlicite, ne mnogo ali su razlicite... Ono sto je unapredjeno kod njega jeste mrezni servisi u smislu network load banacing, poboljsan DNS, RAS blah blah blah, sto ti ali nikada nece trebati u kuci. Ono sto je lepo jeste podrska za .NET, kroz IIS, mada stvarno ne znam da nasi provajderi podrzavaju isti... Sto se prometa tice, ljudi nece da se zevzece sa relativno novim OS-om. M$ je i ovako imao problema da navuce ljude da predju sa NT na 2000 Server, a sada, iako oni tvrde da je upgrade nevidjeno siguran, tesko da ce se neko ko administrira domensko okruzenje od ko zna koliko poddomena, organizacionih jedinica i svih ostalih pi3darija usuditi da upgradeuje DC pa da mu posle nesto prsne, a nit zna sta nit zna gde...
Sto se mene tice, tesko da cu preci i na longorna kada se pojavi po onome sto sam video... Cirkus imam i u kuci, ne treba mi jos i na racunaru :D

Ma, ok verujem vam :)
Inace, lik radi u veoma ozbiljnoj firmi gde i odrzava isto :) tako da i njemu verujem :) ...
2003-ka (full, legalna, of cource :) ) je po njegovim recima odlicno odradjena (99% kompatibilnost sa hardwareom u odnosu na XP itd...) e sad, koliko to znaci u kucnim uslovima licno ne znam jer nisam probao.

Hvala na (od)govorima cheers

Na mene je bas ostavio povoljan utisak, cak i kao desktop OS. Slican je XP-u, na mojoj masini je radio perfektno, a IDE performanse i CPU utilisation HDD-a pod njim su bas impresivni (veoma primetna razlika u odnosu na XP) jedini razlog sto ga ne koristim je sto mi DScaler sa kojim gledam TV pravi problem kad pokusam da ga ugasim.

ja cu verovatno danas da stavim njega kao domenski kontroler u kucu, ali na nesto slabijoj masini - p3 copper 733, 256 sdram, quantum 30gb, abit bx133...

nisam ga nikad probao do sada. najvise me zanima IIS... ostavicu link ovde ako te zanima kad ga podignem

andjelkoyu je napisao(la):
Iskustva ?

Prijatelj se kune da je 10x stabilniji od XP-a...
Demonstrativno je vadio i ponovo vracao PCI kartice (Modem, zvucna...) na ukljucenom kompu - dok je isti OS potpuno stabilno sljakao (Uz detekciju present/not present device :) ) bez trunke zastucavanja...
To je doduse i prihvatljivo obzirom na svoju serversku funkciju.
Koliko vas ima ovo chudo i da li da prelazim sa WinXP-pro obzirom da je bajat cca 12 meseci i da je zreo za rehabilitaciju :mrgreen:

1. Jeste stabilniji i brzi i od XP-a i od 2000-e. Ocena o 10x vecoj sytabilnosti NE DRZI VODU.

2. Je li to prijatelj radio sa svojom masinom?

Jedino mi predstavlja problem da nabavim dobar antivirus za 2003 - ipak trazi samo serverske verzije alata za zastitu. Nesto nemam serverske verzije programa koji su ite kako potrebni danas. Inace je utisak vrlo povoljan.

zormanic je napisao(la):
...
1. Jeste stabilniji i brzi i od XP-a i od 2000-e. Ocena o 10x vecoj sytabilnosti NE DRZI VODU.

2. Je li to prijatelj radio sa svojom masinom?

Jedino mi predstavlja problem da nabavim dobar antivirus za 2003 - ipak trazi samo serverske verzije alata za zastitu. Nesto nemam serverske verzije programa koji su ite kako potrebni danas. Inace je utisak vrlo povoljan.
1. figurativno u duhu naseg, jel'te, naroda :beat:
2. Da (oba)

Kod mene nema Direct3D Acceleration kao ni AGP Texture Accele...
Znam da je server, al mi nesto cudno da nema nikakve 3d mogucnosti. Kakvo je stanje kod Vas?

Da mi je znati sta ce vam to za kucnu masinu. Video sam ga jednom kod Zileta (srecom) i odmah ga zaboravio.

Za zvuk sam provalio i ukljucio ga, a za 3d mi ne da mogucnosti, ili je nisam nasao. Kaze da drajveri mozda nisu finalna verzija za taj OS. Normalno da sam stavio od 2k/XP jer druge nemam ( u pitanju je Rade 9600 ) i prosli su normalno, ali u dxdiag zatvorena opcija.

Za OptiPlexa:

Naravno da mi ne treba kod kuce, ali posto cu na poslu da imam server na ovom OS-u, moram kod kuce malo da ga procackam.
pozdrav

OptiPlex je napisao(la):
Da mi je znati sta ce vam to za kucnu masinu. Video sam ga jednom kod Zileta (srecom) i odmah ga zaboravio.

Zato što mi treba stabilna i brza mašina na hardweru koji nije najnovije produkcije, a na Linux-u ne mogu da izvedem sve što mi treba.

Direct3d Acceleration ukljucio, ali AGP Texture Acceleration n/a.

zormanic je napisao(la):
...
Zato što mi treba stabilna i brza mašina na hardweru koji nije najnovije produkcije, a na Linux-u ne mogu da izvedem sve što mi treba.

Pardon, zaboravio sam koliko su nestabilni Win2k i XP ;) otkad sam na Dugom_Rogu :p

Pa nesto nisam bas siguran da je brzi toliko mnogo od XP.Za stabilnost neznam.

Mihha je napisao(la):
Za zvuk sam provalio i ukljucio ga, a za 3d mi ne da mogucnosti, ili je nisam nasao. Kaze da drajveri mozda nisu finalna verzija za taj OS. Normalno da sam stavio od 2k/XP jer druge nemam ( u pitanju je Rade 9600 ) i prosli su normalno, ali u dxdiag zatvorena opcija.

Ideš na Troubleshooting display adapter-a, pomeriš slide na Full Hardware Acceleration i tek onda ti se otvara mogućnost u dxdiag-u za 3d...

To sam vec proveravao i ukljuceno je , al ajd opet cu.

Da ne otvaram novi topic, samo jedno pitanje.

Šta koristite na W2003 kao firewall a šta kao antivirus - iskustva?

ja ne koristim firewall na windows racunarima...

antivirus, na klijentu - norton 2004, a na serveru? hmmm, za sada nista, moram naci neki, ne znam sta

[Mancha] je napisao(la):
... na mojoj masini je radio perfektno, a IDE performanse i CPU utilisation HDD-a pod njim su bas impresivni (veoma primetna razlika u odnosu na XP)...

Na kom hardware si probao?

Da li je neko probao i procenio na nekoj od brand server mašina, recimo na nekom DELL-u ili IBM-u, da SCSI diskovima i Xeon-ima?

Kako se ponaša sa M$SQL serverom, DNS-om u mrežama sa 50+ klijenata?

HP Vectra Xeon 1.7, 256MB RAM, 40GB HDD radi ko Oracle v.8.302 klijent sasvim OK sa Win 2003.

******, radio je i sa 2000 prof. bez ikakvih problema ve' de godine. Što se tiče brzine, možda malčice brže, možda - nisam siguran, još uvek je Win 2003 nekako praznjikav što se tiče raznoraznih utilitija i aplikacija koje bi mi pale pod ruku, pa se možda zato čini dosta bržim ?

glisoni je napisao(la):
...

Na kom hardware si probao?

Da li je neko probao i procenio na nekoj od brand server mašina, recimo na nekom DELL-u ili IBM-u, da SCSI diskovima i Xeon-ima?

Kako se ponaša sa M$SQL serverom, DNS-om u mrežama sa 50+ klijenata?
ibm xseries server-p3 sa scsi diskovima
radi kao SUS server a vrti i apache tomcat
mreza ima >90 masina sto win2k sto xp
i sve funkcionise bez problema

[Mancha] je napisao(la):
...Na Epox 8rda+. 2.41 driveri (SW IDE) koji pod XP-om i nisu nesto ovde imaju duplo manji CPU utilisation, a svi ostali skorovi HDD-a su prilicno veci (sem protoka koji je toliki koliki je)

Zar ti drajveri nisu napisani sa čitavom hrpom bagova, i da postoji celo uputstvo za uninstaliranje istih, a da su WHQL 2.45?

Filo je napisao(la):
...

ibm xseries server-p3 sa scsi diskovima
radi kao SUS server a vrti i apache tomcat
mreza ima >90 masina sto win2k sto xp
i sve funkcionise bez problema

Samo mi jos reci da imas podignutu bilo koju funkciju RRAS-a......onda cu definitivno da se tripujem na drivere

---

Vrh Dno