Šta je novo?

Microsoft Windows 8 Pro upgrade za 14,99$

Meni nije jasno da posle toliko godina ljudi i dalje misle da je za inspekciju bilo koji kljuc legalan.

Mora faktura i za windows i za ostale bitnije programe. Ne mozete kupiti ni Photoshop online za US dolare vec mora od domaceg distributera ako hoceste da ste "legalni".

Ne mora faktura, dovoljna je i nalepnica i/ili e-racun (a to je zvanican dokument, kao i faktura). Ako inspektor ne poznaje pravo - nek' pise prijavu ili tuzbu, to pada 100%. To da mora faktura je slican mit kao i da ne moze npr. Home verzija da se koristi u firmi, sto je takodje glupost.
Jedini problem moze biti (mada nisam cuo za to u praksi) je da carina/poreska prave problem posto je, po nasem *****nom zakonu, software uvezen (iako je download-ovan) a nisu placene dazbine...

Vise sam zaboravio da sam student. :d

Naravno da je legalno. Ako dodje do povuci potegni uvek mozes da das telefon cika inspektoru nek zove Microsoft i nek pita da li je legalan. Ako neko bas oce "papir", odstampaj potvrdu o kupovini koju dobijes na email (valjda se dobija tako nesto). Takodje mozes za svaki slucaj da uradis izvod iz banke gde se vidi naplacen iznos od strane Microsofta. Ako se ne varam, u slucaju sudskog postupka tuzbu pokrece u sustini ostecena strana (vlasnik nelegalnog softvera koji koristis) a ne drzava. Posto vlasnik nije ostecen, nema ko da pokrene tuzbu. Meni izgleda da si zasticen sa svih strana osim malo neprijatnosti sa inspektorima (eee... ma kako to elektronski... jel smo srbi ili niiiiismo...)

:) Meni nije jasno kako mozes ovako nesto da napises, ako sam ja par postova gore rekao da MS podrska u Srbiji ne daje garancije da je kupovina na ovaj nacin legalna u nasoj zemlji, i kaze da mora da se proveri sa poreskom upravom. Papir koji se dobije je merodavan isto koliko i bilo koja fotokopija koja nije overena od trane suda ili odgovarajuce institucije.

Ne mora faktura, dovoljna je i nalepnica i/ili e-racun (a to je zvanican dokument, kao i faktura). Ako inspektor ne poznaje pravo - nek' pise prijavu ili tuzbu, to pada 100%. To da mora faktura je slican mit kao i da ne moze npr. Home verzija da se koristi u firmi, sto je takodje glupost.
Jedini problem moze biti (mada nisam cuo za to u praksi) je da carina/poreska prave problem posto je, po nasem *****nom zakonu, software uvezen (iako je download-ovan) a nisu placene dazbine...

O ovome se vodila debata ne samo po forumima, vec i na seminarima, pre nekoliko godina, kada je krenula legalizacija softvera. I tada je jasno receno da je softver pribavljen u inostranstvu nelegalan po nasim zakonima. A to u vezi carinskih propisa, prosle godine je jedna firma kaznjena baz zbog toga, pa je to privuklo dota medijske paznje.

Poslednja izmena:
:) Meni nije jasno kako mozes ovako nesto da napises, ako sam ja par postova gore rekao da MS podrska u Srbiji ne daje garancije da je kupovina na ovaj nacin legalna u nasoj zemlji, i kaze da mora da se proveri sa poreskom upravom. Papir koji se dobije je merodavan isto koliko i bilo koja fotokopija koja nije overena od trane suda ili odgovarajuce institucije.

O ovome se vodila debata ne samo po forumima, vec i na seminarima, pre nekoliko godina, kada je krenula legalizacija softvera. I tada je jasno receno da je softver pribavljen u inostranstvu nelegalan po nasim zakonima. A to u vezi carinskih propisa, prosle godine je jedna firma kaznjena baz zbog toga, pa je to privuklo dota medijske paznje.

Naša država će morati da menja zakone...

Racun je dokaz o kupovini. Fiskalni racun nije jedini oblik racuna.
Zvanican dokument je zvanican, bio u pisanoj formi na papiru ili u formi email-a (nevezano za kupovinu, vec za sve ostalo). Potpuno su jednaki pred sudom.
Pre nekoliko godina i sada nije isto. Inostranstvo je sirok pojam kad se prica o internet-u. Ako su cene u M$ store-u u dinarima, i omogucena je kupovina ljudima iz Srbije, da li je to inostranstvo? Da li M$ radi protivzakonito? Ili se polupismeni inspektori i pravnici koji su zavrsili faks i dobili posao na racun smanjenja stocnog fonda malo pogubili od tolike pameti?

Znam za nekoliko slucajeva koriscenja SW samo na osnovu nalepnice (nista e-racun, nista fiskalni, nista faktura) kojima su pametnjakovici pravili problema ali na kraju odustali. Nisu smeli da teraju dalje sa prijavama i sudom.
Takodje znam neke koje nekoliko godina koriste student i home verzije Win-a za posao i ne moze im niko nista (ne, ni BSA).

Jedini problem moze biti to oko uvoza, ali to ako vas bas uzmu na zub (posto je procedura dosta komplikovanija)

Poslednja izmena:
Pre nekoliko godina i sada nije isto. Inostranstvo je sirok pojam kad se prica o internet-u. Ako su cene u M$ store-u u dinarima, i omogucena je kupovina ljudima iz Srbije, da li je to inostranstvo? Da li M$ radi protivzakonito? Ili se polupismeni inspektori i pravnici koji su zavrsili faks i dobili posao na racun smanjenja stocnog fonda malo pogubili od tolike pameti?

Posto ocigledno ne verujes meni, okreni MS broj u Srbiji i pitaj ih to isto, pa se opet javi ovde na forumu. Ja sam ih zvao i oni nisu hteli da potvrde da je sve legalno. Ako tebi potvrde, zamoli ih da ti isto daju napismeno. Drugo, na koji racun uplacujes novac prilikom kupovine? Ako je racun u inostranstvu, onda se to podvodi pod promet robe / usluga sa inostranstvom.

Znam za nekoliko slucajeva koriscenja SW samo na osnovu nalepnice (nista e-racun, nista fiskalni, nista faktura) kojima su pametnjakovici pravili problema ali na kraju odustali. Nisu smeli da teraju dalje sa prijavama i sudom.
Takodje znam neke koje nekoliko godina koriste student i home verzije Win-a za posao i ne moze im niko nista (ne, ni BSA).

Znaci po tebi ja mogu da ukradem racunar / softver, i ne treba mi ni racun, nista. Dovoljna je samo nalepnica? Interesantno...

Niko ovde nije spomenuo nista vezano za Home verziju i pravno lice. Taj uslov nikad nije ni postojao, niti se spominjao na seminarima o legalizaciji softvera. Mene ne interesuje kako tumaci zakon pojedinac (inspektor). A sto se tice student verzije softvera, tu opste nisi u pravu, a evo i kopiran clan iz MS EULA:

12. SOFTVER ZA RAD OD KUĆE I ZA STUDENTE. Jednu kopiju softvera koji je označen kao izdanje za „Rad od kuće i studente“ možete da instalirate na najviše tri licencirana uređaja u domaćinstvu radi korišćenja od strane lica sa prebivalištem na adresi tog domaćinstva. Softver ne sme da se koristi u komercialne svrhe niti za neprofitabilne ili profitabilne aktivnosti

Jedini problem moze biti to oko uvoza, ali to ako vas bas uzmu na zub (posto je procedura dosta komplikovanija)

Malopre se pitas da li je uopste u pitanju promet robe sa inostranstvom, a sad spominjes uvoz? I kao sto rekoh, sofrverska firma je kaznjena prosle godine zato sto je prekrsila carinske propise. Ako je nesto nelegalno, onda je nelegalno, bez obzira da li je retko kaznjavano ili ne.

1) Nemam sta da okrecem MS broj, pametnije je da popricam sa pravnicima koji se bave tematikom (kao i sa ljudima koji su imali iskustva)...

2) Racun za racunar je jedno, a nalepnica drugo (i dovoljan dokaz o legalnosti, potvrdjeno u praksi). Ako ne verujes meni, pitaj nekog (upucenijeg) pravnika... A zvanican M$ mail sa racunom je jos bolji dokaz kupovine

3) EULA je pravno nistavna u vecini zemalja, pa tako i u Srbiji (sto zbog forme, sto zbog nedostupnosti iste pre same kupovine).

4) To sto je SW firma kaznjena ne znaci nista. Extreman primer (jos raznovrsnije i nejasnije u ostalim "vrstama" prava) - u Srbiji imas (identicne) slucajeve ubistva gde jedan pocinilac sluzi dugogodisnju kaznu, a drugi je pusten na slobodu...

Razna su iskustva sa validacijom, tj. trazenjem originalnog serijskog broja...
Ne znam od cega zavisi, nekome ne traze, nekome traze, meni je odmah bila stiklirana, bez da me je ista pitao, i to sam izgenerisao 3-4 u Chromi i 2 u IE, posto su mi neki trazili kodove...
Ali evo danas mi vise nigde ne prolazi, traze i meni... da li sam ispunio kvotu, ili je nesto drugo, a mozda su i nesto promenili pa sad svima trazi, ne znam, morate proveriti ili videti iskustva drugih...

Još malo, pa gotovo. Da biste dovršili registraciju, u polja u nastavku unesite ključ proizvoda za Windows 7 koji ste dobili uz računar...

не може,па бог.

A šta si uneo? Onaj koji od 7 koji si kupio od M$ ili onaj koji si eventulno upecao npr. u zalivu

Meni je prošao upgrade bez problema. Reistrovao se na sajtu pre mesec dana, i juče kupio i instalirao.
Naravno, win7 je bio legalan.

Da li neko moze da mi posalje kod za smanjenje cene prilikom kupovine osmice, posto meni nikako nije uspalo da dodjem do njega. Traze mi kod legalne sedmice a ja ga naravno nemam. Pa ako neko ima jedan visak bio bih veoma zahvalan ako moze da mi posalje putem privatne poruke.

Meni je prošao upgrade bez problema. Reistrovao se na sajtu pre mesec dana, i juče kupio i instalirao.
Naravno, win7 je bio legalan.

Meni nece...legalni kljuc sa notebooka i nema sanse. Smor:)

rece neko u drugoj temi da vise ne prolazi tako lako upgrade za 14.99, pa me zanima zasto, jer imam win7 original i bas planirah da pazaraim 8icu ovih dana...?

Da li ja mogu nekom legalno da prodam moj kljuc? Instalirao samo jednom i deinstalirao :>> Al posto nema vise za 15, da pocnemo da dizemo cenu lagano :)) a ko me i terao da ga instaliram, znao sam da mi se nece dopasti...

Tek sad videh ovu temu. Probao sam na mom računaru a imam original Win 7 Pro i nije prošlo. Značilo bi mi ako bi mi neka dobra duša poslala promotivni kod. Može na pm. Hvala

Nazad
Vrh Dno