Šta je novo?

Microsoft Surface 2 - Win RT za 450$

DeletedUser

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
12.07.2013
Poena
195
http://techcrunch.com/2013/09/23/ra...r-microsofts-new-surface-2-and-surface-pro-2/
Za ove pare ovo je odlican tablet. Sada je debeo samo 9mm a jos uvek ima USB 3.0 port. Dolazi sa novijim Tegra 4 cipsetom i 2GB RAM-a. Ima i full hd displej, poboljsano trajanje baterije kao i bolji audio output. Jedino sto koristi ARM procesor pa je ogranicen na neke aplikacije. Ali za ove pare full hd displej, tegra 4 i malo bolje desktop iskustvo nego na androidu, ovo je odlican tabley.

Koristi ARM zato sto je Windows RT.
Organicenje sa aplikacijama je ono sto je zamereno najvise i prvom Surface-u.
Da li ce ovo biti bolje.. videcemo.
Pored standardnog poboljsanja hardware-a koje je vec pomenuto, doneli su i neke novine:
PowerCover - cover sa tastaturom koji je u stvari bateriija duplog (cini mi se) kapaciteta u odnosu na sam Surface 2, pa efektivno utrostrucuje vreme rada.
MusicCover - Alatka za DJing i .... ?!?
2013-09-230843.jpg

Za casual koriscenje (mail, web, youtube, itd itd...) ovo je jako dobar tablet. Ali, i ostatak konkurencije je takodje dobar, tako da nisam siguran da ce imati nesto mnogo veci uspeh od starijeg brata.

Btw, zbog Win background-a, najveca prednost Windowsa RT je sto ima UBEDLJIVO najvecu bazu drivera za kojekakve periferije... ali ni to nisu do sada uspeli da materijalizuju nesto konkretnije, tako da ne vidim ni tu sta bi se moglo promeniti...

Ja sam iskreno razočaran ovim srednjim modelom Surface-a koji će biti u prodaji, tj. Surface 2. Ne vidim previše svrhu - nadao sam se nekom QC BayTrail-u sa običnim Win8 (ne RT i ne PRO - zbog cene).

Budući da će Asus, Acer i ostali verovatno imati takve varijante (10", QC BayTrail, Win8) u sličnom cenovnom rangu, ne verujem da će Surface 2 biti neki hit.

Poslednja izmena:
Imas za 899$ Surface 2 Pro koji je vec ozbiljan laptop/ultrabook vise nego tablet, sa sve Haswell-om i5.

Ocigledno MS nije spreman da Windows RT pusti niz vodi.
Ono sto meni nije jasno je zasto imaju dva odvojena ARM OSa (Windows Phone i Windows RT)? Logicno bi mi bilo da ih "spoje" u jedan proizvod.

jox je sve lepo sumirao - za 899 je Surface 2 Pro super, dobiješ i5 i potpuno funkcionalan Windows, sve to u magnezijumskom kućištu. Surface 2 za 450$ - čemu? Ne kapiram koja je poenta Windowsa RT? MS treba hitno da otkači to sidro i da usmerava tablete ka klasičnom Windowsu, jer mislim da je to izuzetno dobra karta na koju iz nekog razloga slabo igraju.

Da, cene u USA, kod nas je ~40-45K, tj. 350-390€.

Već je bilo o tome:

http://forum.benchmark.rs/showthrea...ni-tablet-nove-generacije&highlight=asus+t100

Ako je Surface 2 u USA 450$, kod nas će biti oko 55K dinara. Za ograničeni Win RT, meni je to previše.

Siguran sam da Asus neće biti jedini sa ovakvim modelom. Kada sam skoro pričao sa ljudima iz Asusa, rekoše da bi uskoro trebao da stigne.

Dakle, Surface 2 će se sigurno kod nas dosta kasnije pojaviti, ako se i pojavi, viša cena i ograničen OS - pravi recept za uspeh :)

Poslednja izmena:
Da li znate nekoga da je kupio prvi Surface? I ovaj će proći na isti način. Ciljna grupa nije avg Joe, već ljudi kojima treba ozbiljnija sprava a Surface nije ozbiljna sprava. Pro verzija možda i prodje, ali RT verzija nema nikakvih šansi na tržištu.

Ne valja ni jedan. Običan Surface ne valja zbog toga što niko ne želi WinRT (iako nije toliko loše rešenje kao što je bio pre godinu dana) a ovaj drugi je skup i bezvezan kao i prvi Surface Pro. Imaju Lenovo, Sony, Samsung, Dell boljih rešenja za iste pare od Microsofta. Jasno se vidi po MSovom nećkanju da li da puste RT niz vodu da ta korporacija nema jasnu viziju i cilj. Oni nemaju pojma šta žele da postignu u consumer segmentu i to će ih debelo koštati u narednom periodu. Sreća po njih pa su u enterprise segmentu još uvek izuzetno jaki.

Cek, gledam al ne nalazim... Sta to ostali koje si nabrojao imaju toliko bolje da Surface Pro 2 po specifikacijama (ili cemu?) ne bude ravnopravna opcija u kupovini?

Nije ni ultrabook, nije ni tablet, a ima nakazu od UI. Šta ćeš više za fail?
Ne mozes da radiš ozbiljne stvari na njemu, tj. ne može da bude mašina za rad jer nije dovoljno udoban za rad iako je sasvim hw sposoban za to.
Kao tablet nije dobar jer mu je baterija slaba, intel unutra se greje pa mu trebaju ventilatori da se hladi, a oni su vremenom sve glasniji.
UI je standardna katastrofa. Prosečan korisnik ne ume da nauči i da prihvati uklizavanje da ivica ekrana da bi ugasio app ili da se prebaci u drugu app ili nešto treće. Sve što nije očigledno ostaje neiskorišćeno. Ako su u pitanju osnovne operacije onda je ceo uređaj neupotrebljiv.

Da, cene u USA, kod nas je ~40-45K, tj. 350-390€.

Već je bilo o tome:

http://forum.benchmark.rs/showthrea...ni-tablet-nove-generacije&highlight=asus+t100

Ako je Surface 2 u USA 450$, kod nas će biti oko 55K dinara. Za ograničeni Win RT, meni je to previše.

Siguran sam da Asus neće biti jedini sa ovakvim modelom. Kada sam skoro pričao sa ljudima iz Asusa, rekoše da bi uskoro trebao da stigne.

Dakle, Surface 2 će se sigurno kod nas dosta kasnije pojaviti, ako se i pojavi, viša cena i ograničen OS - pravi recept za uspeh :)

Mislim da si apsolutno upravu, i ja sam se razočarao što nisu izbacili BayTrail nego tegru 4 pa onda mora i win rt. Stvarno retardiran potez, a da ne pričam o tome šta će tegra 4 da radi na windowsu. Jel postoji makar jedna THD igra za WIN ? I 2GB RAM-a. Da bi bio najproduktivniji tablet trebalo bi da ima minimum 3GB RAM-a kao i novi Note 10.1.
Nadam se da ćemo uskoro dobiti neki 10'' FHD tablet sa BayTrail-om i 4GB RAM-a za 60K dinara. To bi bilo samo ~6K skuplje od surface-a a bio bi mnogo bolji (pre svega zbog hw-a i običnog win8 sistema) :D

Nije ni ultrabook, nije ni tablet, a ima nakazu od UI. Šta ćeš više za fail?
Ne mozes da radiš ozbiljne stvari na njemu, tj. ne može da bude mašina za rad jer nije dovoljno udoban za rad iako je sasvim hw sposoban za to.
Kao tablet nije dobar jer mu je baterija slaba, intel unutra se greje pa mu trebaju ventilatori da se hladi, a oni su vremenom sve glasniji.
UI je standardna katastrofa. Prosečan korisnik ne ume da nauči i da prihvati uklizavanje da ivica ekrana da bi ugasio app ili da se prebaci u drugu app ili nešto treće. Sve što nije očigledno ostaje neiskorišćeno. Ako su u pitanju osnovne operacije onda je ceo uređaj neupotrebljiv.

Pa cek, napadas UI na Surface-u kao da ostali Win8 tableti imaju drugaciji UI?

Pa ni ostali Win tableti se ne prodaju. Nije mi jasno zasto ih uopste proizvode kada je to cist gubitak za proizvodjace. Jedino ako ih MS finansira.

Pa ni ostali Win tableti se ne prodaju. Nije mi jasno zasto ih uopste proizvode kada je to cist gubitak za proizvodjace. Jedino ako ih MS finansira.

Prethodna generacija Win8 tableta je bila prilično skupa, sa slabijim hardverom, i mislim da je to realno jedini razlog zbog kojeg prodaja nije išla.
Sada se stvari kreću u bolje pravcu - Baytrail tableti koji će izaći u oktobru će biti značajno jeftiniji od prošlogodišnjih, sa jačim hardverom i još boljom baterijom, što već otvara mogućnost da prodaja krene daleko bolje. Zašto bi neko uopšte gubio novac i vreme na Android tablete, kada može da ima full windows, a da zadrži snagu i trajanje baterije?
A da ne spominjemo da će svaka sledeća generacija doneti sve jači hardver i niže cene. Mislim da je Android tabletima, osim onim najjeftinijim odzvonilo vrlo uskoro, i da će im padati prodaja iz godine u godinu sve više.
Šta je tu uopšte čudno, pa i prvi tableti ipad i Galaxytab1 su koštali boga i oca, da bi im posle 2-3 godine cene pale drastično, a hardver se pojačao nekoliko puta. Jedino što su softverski i dalje igračke, što ne može da se kaže za win tablete, posebno uz neki dock sa tastaturom.

Sve to stoji za tablete/hibride koje prave OEM. Ali ova Microsoftova rešenja su bezveze.

WinRT verzije su u bilo kom slucaju beskorisne. Moze i da kosta $50 opet mozes samo da se slikas sa njim.
Pro verzije koji guraju puni windows8 su smesne. Iako su HW jaki, nisu dovoljno upotrebljivi. Ne mogu da zamene laptop/desktop/ultrabook u bilo kom poslu osim da twitujes ili visis na fejsu.

Poslednja izmena:
WinRT verzije su u bilo kom slucaju beskorisne. Moze i da kosta $50 opet mozes samo da se slikas sa njim.
Pro verzije koji guraju puni windows8 su smesne. Iako su HW jaki, nisu dovoljno upotrebljivi. Ne mogu da zamene laptop/desktop/ultrabook u bilo kom poslu osim da twitujes ili visis na fejsu.

Da tvitujes i visis na fejsu mozes i na najobicnijem smartfonu sa dual-core procesorom. Android tableti sa boljim quad-core procesorima (s4 pro npr.) mozes mnogo vise od tvitovanja i fejsa sto bi trebalo da znas jer imas jedan tablet (mada je ondanas vec malo zastareo - 1GB RAM-a, 720p...). A win 8 sa dobrim hw-om moze sve sto mozes na laptopu samo ces imati manji ekran sto ti nece smetati ako ima veliku rezoluciju.
I pored ovoga meni se ne svidjaju ti pro tableti zato sto su preskupi, preteski (minimum 800g) i baterija traje jako malo. Ja bi voleo da vidim neki baytrail tablet koji ce da pokrene pun windows za dobre pare a ne 2800$. Takvo nesto je vec u najavi (asus) a nadam se da ce uskoro doci neki sa fhd rezolucijom.

Mislim da si apsolutno upravu, i ja sam se razočarao što nisu izbacili BayTrail nego tegru 4 pa onda mora i win rt. Stvarno retardiran potez, a da ne pričam o tome šta će tegra 4 da radi na windowsu. Jel postoji makar jedna THD igra za WIN ? I 2GB RAM-a. Da bi bio najproduktivniji tablet trebalo bi da ima minimum 3GB RAM-a kao i novi Note 10.1.
Nadam se da ćemo uskoro dobiti neki 10'' FHD tablet sa BayTrail-om i 4GB RAM-a za 60K dinara. To bi bilo samo ~6K skuplje od surface-a a bio bi mnogo bolji (pre svega zbog hw-a i običnog win8 sistema) :D

Kao da MS briga dal si se ti razocarao ili nisi , jer ti im nisi ciljna grupa. Njihova ciljna grupa ja High end a ne Low end trziste. To sto ti pricas o proizvodu sa BayTrail procesorom , to je Low end proizvod.

MS proizvodi , svaki u svojoj klasi je High end. Ovaj Surface 2 sa Tegrom 4 je High end proizvod u svojoj klasi, to sto su stavili na njega RT je zbog toga sto nemaju nista bolje, nisu ocigledno hteli da stave Android :D

Takodje Surface Pro 2 je High end u svojoj klasi sa i5 procesorom i ostalim stvarima.

Znaci nema Low , nema Mid trzista, pa kome odgovara neka kupuje, ko nece ne mora. Tako rezonuje MS. Pogresno kao i uvek , ali je tako .

Poslednja izmena:
Ne postoji high i low end na nivou hardvera, samo na nivou cena :)

Njihov Tegra4/Win RT Surface 2 je u cenovnom rangu, pa čak i dosta skuplji od BayTrail tableta sa punim Win8. Koliko vidim ovde i tastature/coveri za Surface 2 su papreni.

Dakle cena u USA će biti 450$ za 32GB WiFi model + 120$ za Touch/Type cover tj. 670$ ukupno. U Evropi će to 670€ za entry model - naspam 390€ za QC Baytrail Asus T100TA sa 64GB i tastaturom koja dolazi uz tablet + na transformeru imaš puni Win 8.1, ne RT, a i dobiješ besplatno Office Home & Student 2013.

Ako gledaš 32GB verziju, T100 je skoro duplo jeftiniji i mnogo upotrebljiviji uređaj.

Dell takođe izbaca Dell Venue - takođe Baytrail/Win 8.1 tablet, ali 8 inča i 1280x800 IPS ekran, što bih voleo da vidim kako će da ispadne - full x86 Windows na 8" ekranu. Koliko vidim i Toshiba i Lenovo izbacaju Baytrail/Win 8.1 u 8" varijatni i svima se cene kreću 300-350$.

Dakle biće sasvim dosta Baytrail tableta sa punim Win 8.1 da ne vidim kakav bi tu rezultat Surface 2 mogao da napravi - jednostavno Win RT je mrtva platforma.

Poslednja izmena:
da je rt mnogo jeftiniji, oko 200 e uzimali bi ga ljudi, ali vise od 300 e retko ce ko dati za tablet koji nema mnogo aplikacija, moze da bude dobar koliko hoces ali ne ide

sto se tice surface pro, to meni nije ni tablet ni laptop jer je mnogo veliki, mada za neke poslovne ljude moze da prodje

Cek, koje su to konkretno aplikacije koje vam nedostaju na Win RT?

Da mi ne treba za pro upotrebu (development), WinRT bi mi zavrsavao maltene sve stvari koje radim na komp-u (gledanje multimedije NAS->Win->TV, browsing, Skype & GTalk i skidanje i arhiva fotki sa aparata na NAS&Cloud).
Za to mi od aplikacija trebaju samo kvalitetan media player, browser i neki image viewer/editor (a tu je photoshop express). Kontam ja da nisam tipican user jer maltene ni ne treba nista od aplikacija, ali me zanima sta vi koristite a sto WinRT platforma nema?

Btw, WinRT IE Browser je jedini 'tablet-browser' koji ima flash, ako to ikome znaci....

Poslednja izmena:
Ja lično ne volim da istovremeno koristim vise računara za rad (konkretno, programiranje) i tablet mi koristi da uveče nešto pročitam ili da odgledam neki film ili seriju. Ponekad odigram neku casual igricu na tabletu. U nekim situacijama koristim tablet da testiram neki code koji sam pisao.

Winrt mi u ovom slučaju ničemu ne služi jer ne nudi nikakvu prednost u odnosu na Android tablet.

Surface Pro ne zadovoljava druge potrebe. Pre svega ekran je suviše mali za programiranje na njemu. Pošto se bavim programiranjem grafike i videa, neophodno je da uređaj ima diskretnu grafičku karticu i dobru tastaturu. Surface nema ništa od toga.
Kickstand mi nimalo ne odgovara.
Na kraju, tu je win8 koji ne mogu da smislim. Sada koristim ultrabook kao glavni računar za razvoj sa w7 na njemu.

Po meni, oba Surface modela su potpuni promašaji.

Ja lično ne volim da istovremeno koristim vise računara za rad (konkretno, programiranje) i tablet mi koristi da uveče nešto pročitam ili da odgledam neki film ili seriju. Ponekad odigram neku casual igricu na tabletu. U nekim situacijama koristim tablet da testiram neki code koji sam pisao.

Winrt mi u ovom slučaju ničemu ne služi jer ne nudi nikakvu prednost u odnosu na Android tablet.

Surface Pro ne zadovoljava druge potrebe. Pre svega ekran je suviše mali za programiranje na njemu. Pošto se bavim programiranjem grafike i videa, neophodno je da uređaj ima diskretnu grafičku karticu i dobru tastaturu. Surface nema ništa od toga.
Na kraju, tu je win8 koji ne mogu da smislim. Sada koristim ultrabook kao glavni računar za razvoj sa w7 na njemu.

Po meni, oba Surface modela su potpuni promašaji.

Sve ovo sto si nabrojao govori mnogo vise o tebi, tj. o tvojim vrlo specificnim potrebama, nego o samom Surface tabletu, ili o win8 tabletima uopste.

Sto nikako ne znaci da su ti uredjaji losi, ili da nemaju upotrebnu vrednost za milione drugih korisnika. Prosto, ne traze svi isto. ;-)

Cek, koje su to konkretno aplikacije koje vam nedostaju na Win RT?

Da mi ne treba za pro upotrebu (development), WinRT bi mi zavrsavao maltene sve stvari koje radim na komp-u (gledanje multimedije NAS->Win->TV, browsing, Skype & GTalk i skidanje i arhiva fotki sa aparata na NAS&Cloud).
Za to mi od aplikacija trebaju samo kvalitetan media player, browser i neki image viewer/editor (a tu je photoshop express). Kontam ja da nisam tipican user jer maltene ni ne treba nista od aplikacija, ali me zanima sta vi koristite a sto WinRT platforma nema?

Btw, WinRT IE Browser je jedini 'tablet-browser' koji ima flash, ako to ikome znaci....

A koji android browser nema fles sem hromsa ? Ja sam na nexusu 10 u stock browseru igrao one igrice na miniclipu i sve je radilo perfektno kao i na kompu.

@airmax:
Ok.. za šta bi ti koristio Surface RT?

Skroz se slazem... Meni je npr za "dev u slobodno vreme" (sto je u poslednje vreme web, a na poslu je dedicated masina) jedno jedino razumno resenje MacOSX based masina (MBA ili MBP).

Medjutim, za "vecernje" potrebe koje si naveo, i Android i iOS i WinRT tableti ti apsolutno zavrsavaju posao. Casual igrica imas na svim platformama (ipak, naravno, u najmanjem obimu na WinRT platformi), sve platforme pustaju filmove, serije, otvaraju dokumente (sa dokumentima je WinRT u prednosti zbog Office-a)... ali na kraju, za te "osnovne potrebe" (da ih tako nazovem, ali su to u sustini potrebe vecine) svaka platforma zavrsava posao, cak bih rekao poprilicno podjednako, bez krucijalnih. Da sam u situaciji da za te potrebe kupujem tablet, mozda bih uzeo Surface iz ciste radoznalosti (jer sam ostale platforme izgustirao :) ).... a mozda i ne bih :)

Ako ti je do isprobavanja novog sistema, staviš Ubuntu Touch. Ništa te ne košta osim malo vremena.

Ako te baš zanima kakve su WinRT aplikacije, to možeš na svakoj Win8 mašini da probaš. Nisu loše aplikacije ali imaju jednu veliku manu. Plaćaju se. To se može zaobići ali teško da casual korisnik zna kako. Ads u tim aplikacija su mnogo iritantnije nego na Androidu. Bukvalno se pojavi ogromna reklama na sred ekrana koju ne možeš da isključiš...

Nazad
Vrh Dno