Šta je novo?

Microsoft se "otvorio"

• Začetnik teme Začetnik teme bibby
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

bibby

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2000
Poena
680
Eto uradise i cirilicnu verziju ikspe-a 🙂 :
Kompanija "Majkrosoft" najavila je u ponedeljak da će srpska verzija operativnog sistema Windows-a XP na latinici i ćirilici biti besplatna za sve legalne korisnike. Svi legalni korisnici će srpsku verziju moći besplatno da dobiju na kompakt disku ili da je skinu sa interneta i montiraju na postojeću englesku verziju, rekao je generalni direktor beogradske kancelarije "Majkrosofta" Dejan Cvetković na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom kulture Srbije Branislavom Lečićem. Prema rečima Cvetkovića, odlukom da omogući beplatno korišćenje srpske verzije, "'Majrkosoft' želi da pomogne Srbiji i Crnoj Gori da što pre uđe u digitalni period" u kojem se savremeni svet nalazi.

On je rekao da je lokalizacija najpopularnijeg oprativnog sistema na svetu na srpski jezik trajala šest meseci i realizovana je sa domaćim lingvistima i informatičkim stručnjacima. Prevedeno je više od 300.000 reči i ustanovljen rečnik termina koji će biti osnov za dalje lokalizacije, dodao je Cvetković i najavio da je sledeći korak "Majkrosofta" u SCG srpska verizija programa "Ofis". On je kazao da je srpski “Windows” prilagođen i poslovnim i kućnim korisnicima i dodao da će zvanično biti predstavljen 19. juna u Centru Sava. Lečić je rekao da je srpska verzija “Windows”-a prvi ozbiljan gest ne samo da se ćirilica zaštiti, već i da se promoviše u svetu. Ovo je revolucionarni kulturni i informatički događaj kojim je Srbija dobila priliku da na lakši način uđe u informatički svet, rekao je on.

Izvor: B92

Fino je to sto oni, kako sami kazu, nastoje da zastite nase pismo i da ga promovisu u svetu, samo nije to sto ga mi sami ubivamo i zaboravljamo. Srbi... ctp;

Meni je sada Windows XP "lokaliziran" na hrvatski...Instalirao sam hrvatski LIP da bih probao, posto je ipak u pitanju slicna stvar tj. ne engleska, ali razumljiva verzija. Mogu reci da mi i ne odgovara bas, ne zato sto je prevod los, vec zato sto nisam naviknut na ovo. Inace HR LIP je oko 4.5 MB i moze se deinstalirai preko add/remove dijaloga koji se nalazi u - "kontrolnoj ploci" :mrgree:

Ajde ljudi nabavite taj naski prozori...

baneks je napisao(la):
Pa s obzirom na ovaj deo "Svi legalni korisnici će srpsku verziju moći besplatno da dobiju na kompakt disku ili da je skinu sa interneta" sumnjam da ce toga biti (barem ne javno) :beat:
Mada, ko zna, mozda se M$ otvori jos malo, pa casti vlasnike svih verzija XP-a :mrgreen:

Ma kako da ne 🙂 Zoni pa srpski XP je stigao 🙂

a cemu ce vam to da bi vam umesto apply pisalo primeni i umesto ok u redu?

1 piece of software converted, 9999999999999 pieces to go...

:zid:

silverglider je napisao(la):
1 piece of software converted, 9999999999999 pieces to go...
1? pa, ima ih vise...

stvarno, koji su programi prevedeni na srpski? evo, ja znam ove: WinXP, TotalCommander, MyIE2 😀 , Ant Movie Catalog, IrfanView...

ima ih verovatno jos... dajte da vidimo koji su to?

BS Player, FlashGet, Winamp 3 cini mi se...
Spala knjiga na tri slova 🙂

poz

Ajmo, statistika. Na 9999999999999 neprevedenih, razlika izmedju 1 i 5-6 prevedenih je skoro nikakva.

ZoNi je napisao(la):
jedva cekam "srpski" XP - da se slaze uz "srpski" MyIE2 😉

ne, bez zezanja, to je meni uzas! ali, jedva cekam da vidim cirilicni XP...

Video sam ruski, i tamo ako ne znash sve napamet, nema shanse da provalish ni gde je control panel 🙂

Pa naravno da su ciljna grupa deca u skolama i ljudi koji ne znaju da koriste racunar, a mo-ra-ce.
Ko ima feeling da ce mu sprski Win biti ispunjen konfuznim/smesnim/ odlicnim-za-lingvisticku-debatu recima i frazama, ruke gore :wave;
Inace prevedena je i Opera :idea: :d .
A zvanicno ce cirilica da se predstavi na Sinergiji, 19. (Jel ide neko, mislim, posto ce biti dosta ozbiljnih predavanja?)

Ma ako bude kao bosanski W2K ja ga provereno uzimam

Dosad sam instalirao i podesavao windowse na madjarskom, nemackom, kineskom i arapskom (taj je dobar :mrgreen: ), al mislim da ce ovaj nas biti konfuzniji od svih. Ja svoj prvi mobilni koji je po defaultu bio na srpskom nisam mogao da skapiram nedelju dana, dok ga nisam prebacio na engleski, onda mi je odma bilo sve jasno. A i kuku lele svima koji rade tehnicku podrsku, kada pocnu da zovu ljudi, a on krene da im objasnjava "idite na control panel->system->device manager" a oni "gde bre?", pa onda jadnik mora da prevodi to sve interno. Uzas.

soulfly je napisao(la):
Inace prevedena je i Opera :idea: :d .

E ovo nisam video!Jesi li siguran??? Odakle moze da se downloaduje, posto na Operi.com nisam nasao..

Crni je napisao(la):
...

Mislim da je crnogorska verzija mnogo bolja (ima link negde na forumu) :beat:

🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 hehehe video sam crnogorsku ali ova bosanska me je malo razveselila 😉 Ima nade za nas 🙂

Nego cuo sam o profesorice engleskog (FC znaci profika) da glavna riba koja je radila prevod zapravo nema pojma sa engleskim i da je instruktor aerobika...vezice 🙂

Evo, pa da se svi lokalizujemo...
OBAVEZNO CIRILICA (koja BTW ovde ne radi)!!!

Poklon od Microsofta, ali samo za "legalne korisnike", he he...

i latinicna i cirilicna verzija LIP-a je oko 4.5Mb

http://download.microsoft.com/download/3/1/e/31e5f6fe-ca97-4a26-9ca0-7c240eeaca9e/LIP_CYR.msi

http://download.microsoft.com/download/d/7/c/d7c04458-9438-4faf-b1d3-6f99d18a025c/LIP_Latin.msi

Instalirao sam latiničnu verziju XP-a i prezadovoljan sam. Nema toliko idiotskih prevoda kao u braće hrvata i sve deluje nekako logički. Krenuću sa poptunim prebacivanjem kompa na naš jezik. Već sam instalirao podršku za Total Commander i Where Is It? Ostaje mi WinAmp3, a nadam se da će se uskoro pojaviti i srpska verzija Office-a. Trenutno koristim Office 2000 na hrvatskom.

Pa bilo je reci oko prevodjenja OfficeXP-a na srpski, ali se izgleda od toga odustalo, pa ce se valjda sledeci Office pojaviti i na srpskom...

Nazad
Vrh Dno