Šta je novo?

Microsoft Office 2007 final

Da, ali nemoj da probas tekst ako vec isprobavas vec i neke druge varijante, slike, tabele, okvire, sta ja znam sta sve moze... :)

Naravano da ce za godinu dana mnogi preci na 2007
I meni je skin tjest sminka najmanje bitna

Da, ali nemoj da probas tekst ako vec isprobavas vec i neke druge varijante, slike, tabele, okvire, sta ja znam sta sve moze... :)

Nije mi baš bio prioritet da prvo sa ovim eksperimentišem, ali zahvaljujući tome da sam odmah naleteo na pogodne dokumente, odlučio sam se da izgubim 3 sata da ovo.

Test "aparatura" ;)

Na mojoj mašini instaliran je Office2003, a na virtualnoj je instaliran Office2007. Instalacija na VM može uticati samo na brzinu O2007, ali to nije predmet ovog testa.

Ispitivanje je rađeno na dva dokumeta:

1. Microsoftova brošura na 5 strana u koloru koja sadrži višestubačni tekst, slike u boji i textboxove. (ako hoće neko da se zeza okačiću na Rapidshare)
2. Izveštaj sa merenja, interni dokument sa bivše šljake. Dokument je kombinacija ćiriličnog i latiničnog teksta na nekih 40-ak strana, sa ubačenim slikama i vrlo složenim dijagramima (u pcx formatu) sa ogromnim brojem tabela od kojih je dobar deo zbog svoje veličine zahtevao da listovi budu okrenuti landscape. Sve u svemu mrak od dokumenta, dušu dao za ovako nešto. (Nažalost, reč je o zvaničnom izveštaju rađenom za naručioca i ne mogu da ga priložim - profesionalna etika ,) )

Metodologija ispitivanja

Na virtualnoj mašini je dokument prvo učitan u Word 2007 i snimnjen kao docx. Zatim je Word ugašen pa ponovo upaljen pa je otvoren novonapravljeni docx i onda rađena konverzija u "Word 97-2003 Document" (doc) i "Word 2003 XML document" (xml) respektivno. Sledeći korak je otvaranje tih fajlova iz Worda 2003 na host mašini kako bi videli rezultat.

Rezultati

Dokument 1 je bez problema preživeo sve transformacije doc -> docx <reset worda> docx ->
doc; xml Word 2003 je otvarao bez problema novodobijeni doc i xml i u tim dokumentima nije bilo nikakvih anomalija. Onakvi su kakvi su i u "originalu". Ovde postoji interesatno zapažanje, tiče se veličine fajlova. Originalni doc je 2255KB, docx dobijen iz njega je skoro duplo veći(!) - 3957KB. Nakon transformacije ponovo u doc, veličina je bila blizu originalu (2196 KB), xml je veličine 1766 KB (!!). Po meni ne baš očekivano.

Dokument 2 je takođe prošao sve transformacije i svi dokumenti u potpunosti izgledaju kao "početni". Original je 2516 KB, docx je 1344 KB. Ovo je za razliku od prethodnog dokumenta i očekivano. Ponovno dobijeni doc je 2748 KB, i Word 2003 ga otvara regularno i u potpunosti izgledom odgovara početnom. Transformacija u xml je trajala tek par sekundi duže i dala je fajl od 10760KB što i nije iznenađenje obzirom na veličinu, strukturu i složenost dokumenta. Otvaranje xml iz Worda 2003 bio je prilično pipav posao. Naime to ume da potraje. Jednom je mojom krivicom puklo, a onda je Word pokušavao da uradi repair i nakon 15 min sam ga prekinuo, obrisao i ponovo ga eksportovao iz 2007. Ovaj put je sve prošlo OK potrajalo nekih 30-40 sekundi i otvorio se dokument koji potpuno odgovara originalu.

Dakle sve radi, i mislim da uz malo pažnje i razmišljanja se može dobiti sadržaj dokumetna čak i kod prilično složenih bez obzira na verziju. Veličina naravno varira.

Napomena: Potencijalni propust u metodologiji

Hipotetičku situaciju čiji je primer u nekoj od ranijih poruka dao Civil nije bilo moguće simulirati u potpunosti. Naime, nisam imao ni jedan jedini docx koji sam direktno uradio u Wordu 2007, a koji bi po složenosti odgovarao uslovima testa, naročito nešto tipa dokumenta 2, koji je pisan i slagan nekoliko dana od strane 3 čoveka. Praktično sam bio prinuđen da praktično izvorni doc vrtim u krug. Pošto nisam baš toliko verziran da znam kako tačno Word (i stari i novi) tretiraju datoteke, a želeo da izbegnem da mi iz nekog keša uvali isti fajl, poušao sam to da izvedem gašenjem i ponovnim pokretanjem Worda. To je Nedostatak izvornog docx je tako jedina "rupa" u ovom testiranju, ali mislim da ne bi trebalo da utiče na zaključke. Ako Word 2003 uspe da bez greške otvori dokument iz onog totalno divljeg xml, čisto sumnjam da je docx -> doc konverzija (koja je verovatno prvi izbor u takvim situacijama) lošije urađena. Ko hoće da proverava dalje mogu da mu dam ahrivu sa docx-om Dokumenta 1, pa nek se zeza, ja nemam više volje.

Zapažanja

Kapitalna dostignuća u nauci, često su postignuta pukim slučajem. Ovo, ništa manje značajno istraživanje ;) nije bilo izuzetak ,) Da ne palamudim... Na hostu, gde je samo Word 2003, kliknuo sam greškom na jedan od docx fajl i Word me je nakon par sekundi obavestio o sledećem: "This file is created by newer version of Microsoft Word. Do you want to download a compatibility pack so You can work with this file" :eyebrows: Klik na Yes baca me na sledeći link i "Microsoft Office Compatibility Pack for Word, Excel, and PowerPoint 2007 File Formats". Nakon instalacije, gle čuda i Word 2003 otvara docx, čak i onaj suludi izveštaj. :banana:

Prema tome Civil, čukaj diplomski kako ti volja, a turi fajl sa linka odozgo na flash pa profanu apdejtu "anahroni" Office2003 :)

Ljudi toliko od mene, odlepio sam od buljenja u ekran. U sledećoj epizodi, o par potencijalnih bagova. Sad odo' na jedan nightcup of vinjak da mi ova slova prestanu da igraju ;)

Poslednja izmena:
Bravo za ovo eksperimentisanje.

Bravo i od mene :)
Baš sam pošeo da se pitam da li će izbaciti tako neki dodatak za otvaranje novih verzija dokumenata u starom Word-u. Delovalo mi je kao logično rešenje dok većina ne pređe na 2007.
Mislim da su fino odradili ovaj prelazak. Neće biti problematičan za ljude, a xml postaje defacto standard za razmenu informacija.

Poslednja izmena:
Sada bar imamo kompletnu sliku.
Microsoft je resio da osvoji kompletno trziste svojim paketom. Office-om ce se zapostaviti jednog dana i PDF i JPG programi.

Da li sa ovim dodatkom Word 2k3 moze i da kreira docx fileformat ili moze samo da ga cita?

Sada ce verovatno da pocne paljba po meni, ali sa ovim dodatkom koji je dao ivo.r zaista nemam razloga za prelazak na 2k7 bar jos nekoliko meseci. Jos nisam procitao da ima nesto sto mi fali u 2003 verziji, a i ova zahtevnost mi se uopste ne svidja.

Sada ce verovatno da pocne paljba po meni, ali sa ovim dodatkom koji je dao ivo.r zaista nemam razloga za prelazak na 2k7 bar jos nekoliko meseci. Jos nisam procitao da ima nesto sto mi fali u 2003 verziji, a i ova zahtevnost mi se uopste ne svidja.
slazem se sa tobom, ali cak i "extremnije" - posto sve manje nailazim na Word fajlove, a sve vise na PDF (i na poslu i privatno), sasvim mi je svejedno koji Office imam... sumnjam da cu u neko skorije vreme instalirati Office 2k7... ako ikada to i uradim... osim ako mi nekada ne bude bas puuuno dosadno :)

ZoNi, meni je mnogo veci problem formiranje dokumenata nego citanje istih. I da hocu PDF na napravim, ja moram da ga otkucam u necemu. Druga stvar je sto koristim x programa za crtanje raznih sema i dijagrama, pa mi je potrebna maksimalna kompatibilnost. Nedeljno ko zna koliko stranica odradim u Wordu, tako da mi nije svejedno kako izgleda, kako radi, i koje su mu opcije.

Meni Excel nonstop puca iz nepoznatih razloga - cim ga ugasim on pukne i zeli da posalje error report MS-u... dok ostali programi iz Office paketa rade skroz ok.

Probaj da reinstaliras.
Ja kad sam ga prvi put instalirao, nisam video menije nigde.

Onda sam reinstalirao i sve je ok....

Mislim da je XML problem ...

Meni Excel nonstop puca iz nepoznatih razloga - cim ga ugasim on pukne i zeli da posalje error report MS-u... dok ostali programi iz Office paketa rade skroz ok.

Ono malo što sam isprobavao Excel, nisam imao nikakvih problema.
Probaj da reinstaliras.
Onda sam reinstalirao i sve je ok....

Mislim da je XML problem ...

Ako je XML, zar onda ne bi trebao da ima probleme i u drugim aplikacijama, a ne samo u Excelu?

Za sada jedini za*eb mi se povremeno javlja u Outlooku. Npr. Kada kliknem na New mail i otvori se nov prozor, svakih 10-ak sekundi taj prozor izgubi fokus. Ume da bude jako iritantno. Za sada ne mogu da uočim neku pravilnost i razlog za takvo ponašanje. Doduše, radim na VM pa je možda ti tu neki problem. Sećam se da mi je pre par godina neka aplikacija pravila sličan zez, i da je rešenje bilo tipa - sitni čač u Registryju, ali nema teorije da se setim šta je bilo u pitanju.

Isti slučaj...i u XPu i u Visti...ne znam što... :smash: :smash:

Cini mi se da (nekako, ne znam tacno da objasnim ni ja :) ) M$ je vezao jedan deo XML-a koji koristi samo office (verovatno skripte samo za office)...

Kad sam prvi put instalirao imao sam probleme, onda sam ga sklonio i opet instalirao, i sada je ok....

Nesto mi dodsue sumnjivo to RTM, a malo,malo pa baguje...

Jel neko probao Vista + Office 07? Meni prilikom instalacije trazi neki fajl, a kad ga uputim na taj fajl koji se inache nalazi na CDu, izbaci mi error i ne mogu da instaliram. Da li je mozda zbog ove "narodne" verzije? Inache upgrade sa 2k3 na 2k7 radi fino...

Meni radi Vista + Office 07 bez problema... Tj bar se instalira bez problema, e sad što Excell zeza, pa *** ne može baš sve u životu :D

Office 2k7 radi sa Vistom fantasticno, cak i bolje nego sa XP-om.
Na visti mi je stabilniji, a i (mozda lupetam :d) rekao bih da se cak i brze otvara.

Takodje koristim Vistu i Office 2007 i nemam apsolutno nikakvih problema, ni sa excelom.

A kao se mijenja ova plava pozadina?

^ odes na ono okruglo dugme u gornjem levom uglu, pa word options, pa tu pod color scheme izaberes sivu ili crnu.

jel zna neko da li ove sheme mogu potpuno da se ukinu, da bude classic prikaz ?

Probao sam malo ovog Ofisa i mogu da kazem da mi se svidja na koji nacin se kucaju jednacine. Sada su nekako integralni deo teksta, a ne kao slike. Mogu da se selektuju zajedno sa tekstom i da im se menja velicina fonta (verovatno i vrsta fonta, ali nisam probao), a mogu da se prostiru i u vise redova (recimo, kraj jednog i pocetak drugog reda). Slicno kao u MathType-u, mogu da se definisu unapred pripremljene jednacine. E sad, posto se ne otvara poseban editor, svi one precice sa tastature ne mogu da se koriste :(, a nisam se setio da pogledam u helpu da li postoje neke nove.
Druga stvar je sto i dalje text boxovi ne mogu da se rotiraju za proizvoljan ugao.
Sve u svemu, zbog totalno izmenjenog interfejsa, ovu verziju cu da preskocim...

jel moze neko da mi potvrdi sledece:

instaliran office 2007 i adobe acrobat pro 7.0
otvaranje nekog malo veceg docx fajla (~6MB, ~600 strana) traje jaaako dugo, desetak minuta

instaliran office 2007 i adobe acrobat pro 8.0
otvaranje tog fajla sasvim normalno, 3-4 sekunde

?

inace, neko je gore rekao da nema problema kada se iz offica 2007 snima u format za 97-2003. tacno, ali samo ako je u pitanju fajl koji je ranije napravljen u starom formatu i nisu radjene bitnije promene. kada se u 2007 pravi novi dokument od nule, moze da se desi da nece moci sve lepo da radi u starijim verzijama, i pri snimanju ce da vas upozori sta to nece da prodje (npr equation formule snima kao slike i ne mogu da se edituju u starijim verzijama)

Ne znam koliko sam Adobe ima veze sa otvaranjem .docx-a (docx je doc + zip, bez pdf-a).

Ako ima onda nam iz M$-a i Adobe-a nisu sve rekli :d

docx nije doc+zip. to je gomila xml-ova koja je dodatno zapakovana, ali to nema veze...

problem je sto mi sa instaliranim acrobatom 7.0 otvara sporo, a sa 8.0 normalno

Na Microsoft Event-u sam Steve Ballmer je izjavio da je .docx mesavina .doc i .zip fajl formata (sedeo sam u 6. redu dok je gospodin urlao o Visti, Office-u i Exchange 2007-ici).

Kao sto sam napisao negde pri pocetku preimenuj .docx u .zip i sve je jasno.....inace istina je da se u samom .zip fajlu nalazi xml, ali ocigledno to za njih nije bilo spektakularno da pomenu (ne znam ni ja sam zasto, meni je licno vredno pomena da su ubacili nesto iz web-a u sam office file format).
Pomenuli su da sada moze i da se konvertuje u .pdf bez kupovine skupog software-a poput adobe acrobat pro (setimo se da ima i gomila besplatnih konvertora u .pdf ?! :)).....

Mozda iz M$-a ipak nisu hteli sve da kazu......njima je osnovna prednost svega toga (novog formata) bila mogucnost brzog slanja fajlova putem e-mail-a.

Mala zanimljivost:

Na samom exchange-u 2007 su demonstrirali novi tip dial-in pristupa...

Tip je uzeo bukvalno telefon sa stola, pozvao broj za koji je nakacen server sa exchange-om, ukucao user code (tasterima sa telefona) i pin, i glas je krenuo da mu ocitava koliko ima sastanaka, koji je sledeci, koliko novih email poruka, i koliko fax-ova (fax je takodje integrisan u novi exchange).......onda je baja rekao (na engleskom) "pomeri sastanak 1 za 20 minuta" , zenski glas exchange-a "da li ste sigurni da zelite da pomerite sastanak br. 1 za 20 minuta", "da" , i na ekranu vidis da se sastanak pomerio za famoznih 20 minta......show....

Moram da priznam da ce biti interesantno videti sve to na delu kad bude u final fazi za prodaju.....

Poslednja izmena:
Vrh Dno