Šta je novo?

Microsoft najavio DirectX 11.2

... to niti je prirodno, niti je normalno, a u najmanju ruku, dobro za potrosace...
Hoces da kazes da je za potrosaca bolje da imaju citav kupus API-ja, igara, hardvera i njhovih drajvera, gde se jedva zna ko koga podrzava i ko ce sa kim biti kompatibilan? Mislim da je ova situacija daleko povoljnija za krajnjeg potrosaca, bez obzira koliko prljavo igrao MS. Developeri slobodno mogu da se prebace na OGL ako misle da je otvoreni standard way to go. Poslednji jaci OGL naslov je imao preko 20GB, uzasan streaming tekstura i trazio je da se posvetis njegovom configu toliko da zaboravis sta si poceo da igras.

Vec vidim da neke igre idu sa telefona na desktop, kao port.
Uh kako me ovo raduje :wall:

Ne fali DX-u ama bas nista.
Svi pokusavaju na sve moguce nacine da nametnu svoj standard ali posto im ne uspeva onda su oni dobrice, a MS koji je to uspeo je zao.

To ce se promeniti jer raste broj developera za OpenGL ES koji ce po navici i na desktopu raditi u OpenGL-u. Vec vidim da neke igre idu sa telefona na desktop, kao port. Tu je i MacOS koji lagano dobija igre (sa zakasnjnjem, ali dobija)
OpenGL ES je korišćen samo na simbijanu kojeg više nema, Andoid i ostali cepaju "klasičan" OpenGL. Programeri ga "prihvataju" jer nemaju šta drugo, samo OGL postoji za non-MS proizvode.

Promeniće se kada DX podrška medju igračkim aparatima (svim igračkim aparatima, za one koji ne shvate) spadne na jednocifrenoprocenti udeo... što će reći da će Vindoze da bude na jednakom procentu računara u svetu. Ko je hrabar da predvidja kada će ovo da bude?

OpenGL ES je korišćen samo na simbijanu kojeg više nema, Andoid i ostali cepaju "klasičan" OpenGL. Programeri ga "prihvataju" jer nemaju šta drugo, samo OGL postoji za non-MS proizvode.

Promeniće se kada DX podrška medju igračkim aparatima (svim igračkim aparatima, za one koji ne shvate) spadne na jednocifrenoprocenti udeo... što će reći da će Vindoze da bude na jednakom procentu računara u svetu. Ko je hrabar da predvidja kada će ovo da bude?

Koliko ja vidim, iOs i Android koriste taj ES. Mislim da i Sony koristi neku svoju modifikovanu verziju OpenGl-a. Uglavnom, ubrzo ce dosta ljudi da zna OpenGl u odnosu na Dx, a to je bitna stvar.

Sto bude vise opadao procenat desktopa i laptopa na trzistu, tako ce opadati i popularnost DX-a. Mobilni telefoni koriste OpenGL ES 2.0, koji radi na svim platformama osim WP. To znaci da igru radjenu na iOS mozes lako portovati na Android i obratno, dok je za WP potrabno ponovo napisati od pocetka. OpenGL ES je prisutan i u Chrome-u u vidu NaCl plugina sto je potencijalno zanimljivo trzise za casual igrice jer je platformski nezavisno. Igra se vrti u Chrome browseru u punoj brzini, bez ogranicenja.
Drivere za OGL-ES pise Qualcomm, PowerVR ili NVidia u zavisnosti od SoC-a u uredjaju. Ne znam kako je Microsoft resio DX na mobilnim telefonima jer oni nikada nisu pisali DX deo drivera za graficke karte vec su to radili hw vendori. Mozda su odradili wrap preko postojecih OGL-ES drivera.

Koliko ja vidim, iOs i Android koriste taj ES. Mislim da i Sony koristi neku svoju modifikovanu verziju OpenGl-a. Uglavnom, ubrzo ce dosta ljudi da zna OpenGl u odnosu na Dx, a to je bitna stvar.
Jedno je podrška, a drugo korišćenje.

Sto bude vise opadao procenat desktopa i laptopa na trzistu, tako ce opadati i popularnost DX-a. Mobilni telefoni koriste OpenGL ES 2.0, koji radi na svim platformama osim WP. To znaci da igru radjenu na iOS mozes lako portovati na Android i obratno, dok je za WP potrabno ponovo napisati od pocetka. OpenGL ES je prisutan i u Chrome-u u vidu NaCl plugina sto je potencijalno zanimljivo trzise za casual igrice jer je platformski nezavisno. Igra se vrti u Chrome browseru u punoj brzini, bez ogranicenja.
Drivere za OGL-ES pise Qualcomm, PowerVR ili NVidia u zavisnosti od SoC-a u uredjaju. Ne znam kako je Microsoft resio DX na mobilnim telefonima jer oni nikada nisu pisali DX deo drivera za graficke karte vec su to radili hw vendori. Mozda su odradili wrap preko postojecih OGL-ES drivera.

Ali još jednom pitam, koga uopšte interesuju igre namenjene mobilnim telefonima i tabletima i ostalim prenosnim uređajima osim dečurliju da prekrate svoje vreme? Mislim čak i da takve Angry Birds igre zauzimaju 99% tržišta, ne vidim ja tu nikakvu pobedu sa aspekta kvaliteta igara...

Ne fali DX-u ama bas nista.
Svi pokusavaju na sve moguce nacine da nametnu svoj standard ali posto im ne uspeva onda su oni dobrice, a MS koji je to uspeo je zao.

Svi su oni zli ali Microsoft je najkvarniji od sve dece. Microsoft ima visedecenijsku istoriju kvarenja korisnickog iskustva zarad profita, sto drugi nisu radili, bar ne na taj nacin. Google te spijunira i koristi tvoje podatke za profit ali bar ne kvari proizvod zbog tog istog profita. Meni je mnogo bitnije kako nesto radi nego da li me spijuniraju i slicno.

Obzirom da i Win računari podržavaju OGL, naravno da ima više OpenGL nego DX uredjaja Drugi je problem što ima više igara koje koriste DX nego onih koje rade sa OGL.

Podrska za OpenGL na nivou Windowsa je danas nikakva. Sva podrska dolazi od drajvera proizvodjaca grafickih kartica.

Ovo nije tacno, ali vidim da ti je Yooyo skrenuo paznju na to. Trenutno je u upotrebi OpenGL ES 2.0 a uskoro se ocekuje usvajanje standarda 3.0. ES je isto OpenGL samo prilagodjen istrukcijama koje su prisutne na mobilnim telefonima, kao na primer, Java ME.

Poslednja izmena:
Ali još jednom pitam, koga uopšte interesuju igre namenjene mobilnim telefonima i tabletima i ostalim prenosnim uređajima osim dečurliju da prekrate svoje vreme? Mislim čak i da takve Angry Birds igre zauzimaju 99% tržišta, ne vidim ja tu nikakvu pobedu sa aspekta kvaliteta igara...

Mene i tebe ne interesuju ali ocigledno da veliki broj ljudi interesuju igre sa smartfona. Kvaliteta o kojem pricas nema puno ni na najavljenim next gen konzolama. Sta je tu unapredjeno, grafika? Jel to taj "kvalitet"?

Podrska za OpenGL na nivou Windowsa je danas nikakva. Sva podrska dolazi od drajvera proizvodjaca grafickih kartica.
To nije krivica MS. Podrška ipak postoji.

Ovo nije tacno, ali vidim da ti je Yooyo skrenuo paznju na to. Trenutno je u upotrebi OpenGL ES 2.0 a uskoro se ocekuje usvajanje standarda 3.0. ES je isto OpenGL samo prilagodjen istrukcijama koje su prisutne na mobilnim telefonima, kao na primer, Java ME.
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_OpenGL_and_Direct3D#Portability
A subset of OpenGL was chosen as the main graphics library for Android, BlackBerry, iOS, and Symbian in the OpenGL ES form.

Yooyo je poznati iznosilac proverenih podataka. Da nema zabrane ignorisanja moderatora, davno ne bih video šta piše.

Zato što ima nabrajanje, pa zarez pa veznik "i". Kada nabrajaš članove jednog skupa i završavaš, zarez ne ide ispred "i", ali kada odvajaš dva skupa i u drugom imaš jedan jedini član, onda staviš zarez, pa kažeš "i...". Vidi koliko sam ga podebljao, do neopevanosti.

Opet da ponovim: podrška <> korišćenje kao primarni API. Simbijan recimo, nema podršku za "čist" OGL. Android, recimo, ima podršku za oba, ali primarno i sistemski koristi OGL. Windows, recimo, podržava praktično sve što postoji, ali primarno koristi DX. Je l' jasnije?

Mešaš proizvodjače hardvera sa softverašima.

Poslednja izmena:
Zaboravljas da je to neki volonter ubacio na Wikipediju koji dolazi sa ko zna kog podneblja i koji verovatno to nije naucio u skoli. Mada, meni je sasvim jasno sta je hteo da kaze. To su sve platforme na kojima se koristi OpenGL ES kao podskup instrukcija OpenGL-a.

Aktuelna specifikacija OpenGL-a je 4.3 i podrzava mnogo toga a vise od pola tih funkcionalnosti nisu moguce na mobilnim SoC-ima. Upravo zbog toga se koristi priladodjeni OpenGL ES.

Mozemo mi sad da se preganjamo do sutra ovako, ali nema smisla. Jedino mi nije jasno kako nisi primetio u ranijim diskusijama na temu mobilnim igara (sto u Android podforumu, sto u ostatku foruma) da se uvek pricalo o OpenGL ES, tada aktuelnom OpenGL ES 1.1

Zaboravljaš da su unosi na vikipediji strogo kontrolisani. Recimo, ovaj forum uredjuju mahom volonteri...

Ja sam napisao da je podrška u sistemskim komponentama OGL, a ne da mobilni OS nemaju OGL ES podršku uopšte.

OGL ES se mnogo razlikuje od OGL, jer je njegov podskup i izvod, i osnovna poenta ES je da radi na uredjajima skromnih mogućnosti. Portovanje na klasičan desktop OGL je jednako obiman posao kao da portuješ na DX, ako hoćeš da igra parira DX-u u svim aspektima.

Za kraj:

Android includes support for high performance 2D and 3D graphics with the Open Graphics Library (OpenGL), specifically, the OpenGL ES API. OpenGL is a cross-platform graphics API that specifies a standard software interface for 3D graphics processing hardware. OpenGL ES is a flavor of the OpenGL specification intended for embedded devices. The OpenGL ES 1.0 and 1.1 API specifications have been supported since Android 1.0. Beginning with Android 2.2 (API Level 8), the framework supports the OpenGL ES 2.0 API specification.

http://developer.android.com/guide/topics/graphics/opengl.html

Upravo. Ta prica o mobile gejmingu je toliko prenaduvana da je odavno postala smesna. Kao da svi jedva cekaju da se u buducnosti rese konzola, windowsa a i dx-a da bi zaigrali novi cod/bf/nfs/gta na neverovatnom audio-vizuelno-ergonomskom dozivljaju kakav pruza mobilni telefon/tablet/stagod.

Ovo je znaci ista prica kao sa DX 10.1 samo jos naduvanija... Verovatno vide da se PC trzistu bilzi kraj za obicnog potrosaca (plus su sve manje edukovani), pa hoce maksimalno da izmuzu pare...

Inace - procitah ono kako je MS sabotirao OpenGL - nisam znao detalje ali me nikako ne cudi - napravili su monopol na trzistu na ustrb potrosaca...

Jako bih voleo, ali ne mogu da kontriram svom postu, da zazivi linux i igre na linux sistemima - da se mikromekani malo pusi...

OGL ES se mnogo razlikuje od OGL, jer je njegov podskup i izvod, i osnovna poenta ES je da radi na uredjajima skromnih mogućnosti. Portovanje na klasičan desktop OGL je jednako obiman posao kao da portuješ na DX, ako hoćeš da igra parira DX-u u svim aspektima.

Apsolutno netačno. OpenGL ES je potskup OpenGL-a. To znači da npr. od 300 funkcija koje ima OpenGL, OpenGL ES ima 250. Preslikavanje funkcija OpenGL ES-a na funkcije OpenGL-a je skoro 1 na 1. Mnogi pogrešno shvataju zašto OpenGL ES uopšte postoji. Onih hipotetičkih 50 funkcija koje nedostaju u OpenGL ES-u a prisutne su u OpenGL-u su funkcije koje su jedino od koristi u CAD programima a takve programe nećeš da koristiš na mobilnim uređajima. Za igre su te funkcije beskorisne. Drugim rečima rečeno, OpenGL ES je isključivo namenjen za multimediju odnosno prevashodno igre i po tome nije ništa gori od OpenGL-a. OpenGL ES je bliži Direct3D-u po nameni nego OpenGL.

Na Windows-u recimo možeš da napraviš igru koja koristi OpenGL ES. U slučaju da koristiš nVidia GPU i drajvere, za OpenGL ES ćeš koristiti istu istijanu biblioteku kao za OpenGL (koja dolazi uz drajvere) samo će ti drajver/biblioteka ograničiti pristup funkcijama OpenGL-a samo na ono što je navedeno u specifikacijama za OpenGL ES. Ti efektivno imaš igru koja je pisana za OpenGL ES ali ona u stvari koristi OpenGL. Nikakvog portovanja nema. Kod AMD-a je malo drugačija stvar. On ima odvojenu biblioteku za OpenGL ES i OpenGL pa mogu da nastanu neki problemi ali i dalje portovanje nije problem. Ide se ka tome da OpenGL ES bude standardno prisutan i na desktop operativnim sistemima i kao takav biće mnogo bolji izbor za pravljenje igara od celog OpenGL-a. Čisto sa strane gledišta onoga što nudi OpenGL ES, koristeći njega možeš da napraviš igru koja parira kvalitetom grafike igrama koje koriste Direct3D.

Za kraj još da pomenem da su priče o tome kako je portovanje igara sa Direct3D-a na OpenGL "obiman posao" preduvane do iznemoglosti. Ryan Gordon (poznatiji kao icculus), koji je praktično ekspert što se tiče portovanja igara sa Direct3D na OpenGL, je izjavio da je to posao za jednog čoveka i par meseci rada. Zašto? Zato što je posao poprilično šablonski a lik je u toku svog radnog veka već napravio gotove alate koji mu pomažu u portovanju tako da za smešno malo vremena može da odradi sve. Ta izjava da je portovanje "obiman posao" je tačna kad ti imaš isključivo programere koji nikad nisu videli ništa osim Direct3D a od njih tražiš da portuju igru na OpenGL.

Važi, brate, sklepaj neku GLES igru za mobilni i pusti je nativno bez ikakvih izmena i wrappera na win desktop računaru sa grafikom koja nema drajver problem, pa javi koliko si igrao...

Evo ti sumirano šta fali kod GLES 2.0 u odnosi na OGL http://software.intel.com/en-us/art...es-to-android-on-intel-atom-processors-part-2

Sve je lepo, sve je prelako, bez po muke može da se portuje, a svi suvog _____ ostadoše.

Važi, brate, sklepaj neku GLES igru za mobilni i pusti je nativno bez ikakvih izmena i wrappera na win desktop računaru sa grafikom koja nema drajver problem, pa javi koliko si igrao...

Evo ti sumirano šta fali kod GLES 2.0 u odnosi na OGL http://software.intel.com/en-us/art...es-to-android-on-intel-atom-processors-part-2

Sve je lepo, sve je prelako, bez po muke može da se portuje, a svi suvog _____ ostadoše.

1) Nigde nisam tvrdio da "GLES igru sklepanu za mobilni" možeš nativno da pustiš na Windows desktop računaru. Toga nema ni sa Windows Phone na Windows. Samo sam rekao da portovanje GLES igre na GL nije komplikovano a u nekim slučajevima i trivijalno. To je nevezano za Windows. Renderer napisan koristeći GLES bez problema može da se portuje da koristi GL. To što je Windows retardirana platforma, to je već druga priča. Čak i da je GL superioran u svakom pogledu od D3D, na Windows-u bi praktično postojao samo jedan izbor - D3D. M$ bi se svakako potrudio da tako bude makar i silom.

2) Na stranici koju si naveo objašnjeno je portovanje sa GL na GLES - znači suprotan slučaj. Mešaš babe i žabe.

3) Težina nekog posla nikad nije bila prepreka da se taj posao uradi. Pare i volja jesu.

1) :smash: A o čemu pričasmo pola teme nego o proboju GLES igara i posledično OGL sa mobilnih uredjaja na desktop i lakom prebacivanju igara sa jednih na druge? Ono što si napisao jeste da portovanje sa desktop GLES na desktop OGL nije komplikovano. Objasni mi ko je toliko lud da uopšte započne posao u GLES u tom slučaju? Ako ti je Windows retardiran, instaliraj Linux ili kupi Mac, ima da se usrećiš.

2) Da si pogledao dalje od naslova stranice koju sam linkovao, video bi npr. ovo

The following OpenGL 2.0 features are lacking in OpenGL ES 2.0:
Immediate mode geometry specification
Display list geometry specification
All fixed-function pipeline processing
Fixed transformation and lighting
Matrix stack and matrix transformations
User clip planes
Line and polygon smoothing and stipple
Pixel rectangles and bitmaps
One-dimensional textures and some texture wrap modes
Occlusion queries
Fog
A gde su tek eksenzije na sve to...

3) [sarkazam=Ako je istina što napriča taj lik o poslu za jednog čoveka i par meseci vremena po igri, stvarno ne razumem tolike razvojne timove koje ne mogu da zaposle jednog programera da im odradi taj posao i otvori npr. celo Apple desktop tržište.]

I ne vidim preveliki problem sa DX. Kao SDK je veoma dobar (reči mnogih programera) i jedna prava mana je što nije otvorenog koda, ali onda možemo tako da *****mo o Visual Studio ili Xcode, jer nisu open-source.

P.S. I ja smatram da su ove iteracijice prodavanje magle i skupog hardvera/softvera

Poslednja izmena:
Visual Studio vadi debugger a Xcode je mnogo bitan, ubilo se (rekao bih jos koju na racun tog IDE-a ali necu navalu webstera i njemu slicnih). Iskreno, ja bih bio srecan da je .NET multiplatform. Vec danas se nazire problem, sta ce biti ako desktop stvarno ugasi a sa njim i Microsoft? Kome ce onda trebati .NET i C# programer? Kao danas sto Delphi ili Pascal programer nikome ne treba. A C i C++ programeri se uvek traze i posle toliko godina.

Ova tema je upravo pokazatelj sta se moze desiti i sta su lose strane closed source softvera. Imamo kompaniju kojoj negde drugo gori pod nogama pa "sece usi da zakrpi dupe" a korisnici ne mogu bas nista da urade po tom pitanju osim da napuste platformu. Nije closed source problem kada se igra fer, sto Microsoft nikada nije cinio.

Mnogi od nas su prinudjeni da gledamo u ogavni GUI Windowsa 8 jer je Microsoftu frka na mobilnom trzistu pa gaze preko ledja desktop korisnika u nadi da ce uloviti koji procenat vise na mobile sceni. Niko nas nije ni pitao da li se slazemo ili ne. Tako su i pre deset godina odlucili da udju u glupavi posao sa konzolama i pritom potpuno zanemarili razvoj operativnog sistema (nije Win XP trajao toliko dugo jer je bio dobar vec zato sto je MS bolela ona stvar da radi na novom OS-u). Takodje, kao deo te odluke su stradali svi studiji u okviru Microsofta koji su razvijali igre koje nisu bile prilagodjene joypadu (sve odlicni serijali igara). Pa su skoro pa ugasili razvoj hardverskih periferija, nesto u cemu su bili odlicni. Sve zbog glupavog Xboxa koji nije ni neki biznis.

@razbojnik:
Razvijas igru na desktopu koristeci klasican opengl i vodiš računa da koristiš samo GLES podskup funkcija. Kada igra proradi samo prekompajliras za Android ili iOS i to je sve. Naravno, startup code je drugačiji od platforme do platforme i treba napraviti minimalni interface prema OS-u i obraditi specifične OS dogadjaje.
Portovanje na WinPhone je noćna mora. OpenGL koristi matematički ispravan sistem desne ruke, dok DX koristi sistem leve ruke. Zbog toga postoji razlika u računanju vektorskog proizvoda, drugačiji je "winding" trouglova, ...
Na sve to dodaj da si za wp7 morao da koristiš samo C#. Tek od wp8 su omogućili c++.
Što se desktopa tiče, samo 3ds max koristi d3d za tender. Svi ostali pro alati i dalje koriste opengl.
Ja u mom poslu u 99.9% slučajeva koristim OpenGL iako poznajem oba API-a. OpenGL 4.x koji radi u WinXP ima isti set mogućnosti kao DX 11.x na win7.
Microsoft forsira da se kupuje novi OS iako za to nema razloga. Smatram da tek kada napišu sigurnosni deo OS-a ponovo i kako treba u 21. veku onda ima smisla preći na novu verziju. Do tada sve što rade je čisto ***** po korisnicima.

1) :smash: A o čemu pričasmo pola teme nego o proboju GLES igara i posledično OGL sa mobilnih uredjaja na desktop i lakom prebacivanju igara sa jednih na druge? Ono što si napisao jeste da portovanje sa desktop GLES na desktop OGL nije komplikovano. Objasni mi ko je toliko lud da uopšte započne posao u GLES u tom slučaju? Ako ti je Windows retardiran, instaliraj Linux ili kupi Mac, ima da se usrećiš.

Ne postoji "desktop GLES" i "desktop GL". GLES je GLES, GL je GL, API je API - ne zavisi od platforme na kojoj se koristi. Ovde nije stvar u izboru ciljnog API-ja nego ciljne platforme. Neko kome je cilj da razvije igru za Windows, koristiće D3D jer nema mnogo izbora zahvaljujući M$-u. Neko kome je cilj da razvije igru za mobilne uređaje koristiće GLES. To ne menja činjenicu, čisto tehnički gledano, da igra razvijena koristeći GLES na jednoj platformi može lako da se portuje na druge platforme. E sad da li ima smisla portovati igre sa mobilnih uređaja na desktop je sasvim druga priča

Igrači sa mobilnih uređaja i igrači sa desktop-a imaju različita očekivanja po pitanju toga kakav nivo grafike igra treba da zadovolji. Portovanje sa mobilnih uređaja na desktop ima malo smisla osim u slučaju da je developer spreman da poveća nivo detalja (veće teksture, veći broj poligona, bolje osvetljenje, senke itd.) da bude u rangu sa drugim igrama na desktop-u. To je priča za sebe i nevezana za API. S druge strane mnogo više ima smisla razviti igru za desktop koristeći GL i GLES jer to omogućava lakše portovanje na mobilne uređaje, u odnosu na D3D, uz uslov da se smanji nivo detalja. Smanjiti nivo detalja je mnogo mnogo manji posao od povećanja nivoa detalja ako inicijalno nisi razvijao igru sa visokim nivoom detalja.

Prethodna priča trenutno, ponavljam trenutno, ne drži vodu zbog lošeg stanja GL-a i GLES-a konkretno na Windows-u. Niko se ne usuđuje da koristi GL ili GLES na Windows-u zbog toga. Time su GL i GLES obezvrednjeni kao API-ji i džabe sve njihove prednosti. Stvari se popravljaju doduše i u jednom trenutku neće biti prazna priča.

Linux koristim već dugo godina i usrećio sam se u mnogo navrata njime. Hvala!

2) Da si pogledao dalje od naslova stranice koju sam linkovao, video bi npr. ovo

A gde su tek eksenzije na sve to...

LOL. Sve te stvari koje si konkretno naveo tu su izbačene sa dobrim razlogom. U pitanju su zastarele stvari iz GL-a 1.x koje postoje u GL-u 2.x radi kompatibilnosti. Te stvari su deo starog "fixed function pipeline-a" koji je napušten kao koncept sa pojavom programabilnih "shader" jedinica i "shader" jezika HLSL/GLSL. Te stvari su praktično izbačene i iz D3D 9. Sve GL igre starije od Quake III ih više ne koriste i njihova upotreba se ne preporučuje. Sve što je izbačeno iz GLES u odnosu na GL makar u domenu igara je izbačeno jer je beskorisno. GL 1.x se dosta koristi u indy igrama jer je jednostavan za korišćenje i obično ko uči GL kreće da ga uči od te verzije. Za takve igre postoji problem da se portuju bilo gde.

3) [sarkazam=Ako je istina što napriča taj lik o poslu za jednog čoveka i par meseci vremena po igri, stvarno ne razumem tolike razvojne timove koje ne mogu da zaposle jednog programera da im odradi taj posao i otvori npr. celo Apple desktop tržište.]

I ne vidim preveliki problem sa DX. Kao SDK je veoma dobar (reči mnogih programera) i jedna prava mana je što nije otvorenog koda, ali onda možemo tako da *****mo o Visual Studio ili Xcode, jer nisu open-source.

P.S. I ja smatram da su ove iteracijice prodavanje magle i skupog hardvera/softvera

Intervju sa icculus-om -> http://cheerfulghost.com/Travis/posts/771

Tehnički gledano D3D je sasvim OK i u mnogome je bio ispred GL-a sve dok se velike kompanije nisu ozbiljno pozabavile GL-om. Problem je kako se M$ ophodi prema D3D-u i DX-u u celosti kao i prema GL-u. DX ne ne mora niti treba da bude open-source samo nek bude otvoren u smislu da je dostupan van M$-ovih platformi, da je svugde prihvaćen standard, i ne bi ni postojala potreba za dva API-ja.

Poslednja izmena:
E... nemam više snage... ne čita se, ne razume se, otkriva se topla voda... poz

Nazad
Vrh Dno