Šta je novo?

Microsoft Internet Explorer 8

pa to sam mislio
nisam brojao :D

Poslednja izmena:
U toj budzevini (4 alfa nazovi) je mnogo dobro odradjen navigation bar ;)
Da li postoji neki plug in koji donosi to i u v2

ff na linuxu sa onih 15 otvorenih tabova trosi ~200mb.. makar meni :p

Da se vratimo na pricu o IE 8.

Ako je verovati MS-u, IE 8 ce po difoltu biti Standards Compilant. Za one koji ne znaju, postoji nekoliko "modova" renderovanja Web strana.
Prvi je takozvani Quirks Mode za stranice koje nisu radjene po danasnjim standardima. Tako na primer IE7 ima Standrds mode (na MS nacin) i Quirks Mode (koji u stvari sluzi za renderovanje IE6 kompatibilnih stranica; kako dizajneri ne bi morali da sve rade od 0).

Drugi mod je naravno Standards mod koji predstavlja implementaciju danasnjih standarda u browser i na taj nacin omogucava pravilnije renderovanje stranica. E sad :) postoji nekoliko standards modovoa koji opet variraju od browsera do browsera - postoji IE6, IE7, Safari 3, FF 2, Operin... i sto je najgore svi se medjusobno razlikuju. Prava nocna mora za nas koji e bavimo Web dizajnom.

Kako browseri znaju kada da se prebace na Quirks Mod a kada na Standards mod? Za one koji su pogledali bar jednom source code neke stranice mogli su da primete sledeci red koda:
Kod:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

Ovo govori browseru da treba da koristi Standards mod za renderovanje stranica tj., kada toga nema, da koristi Quirks Mod.

Iskreno se nadam da ce implementacija standarda u IE8 ovaj put zaista biti kako valja a ne da opet bude neka glupa budzevina (fakticki IE8 ce sada imati 3 render moda - Quirks, IE7 i IE8)...

Kad su pre stigli do 4 alfa kada ni v3 jos nije izasla? :S:

EDIT: sad procitah komentare :) sto je i logicno. Bilo bi bas jako glupo razmisljati o 4 alpha a ni v3 nije ugledala svetlost dana.
Pa 3-ka je u beta fazi, pa je logicno da se vec radi na 4-ci koja je alpha :)

Da se vratimo na pricu o IE 8.

Ako je verovati MS-u, IE 8 ce po difoltu biti Standards Compilant. Za one koji ne znaju, postoji nekoliko "modova" renderovanja Web strana.
Prvi je takozvani Quirks Mode za stranice koje nisu radjene po danasnjim standardima. Tako na primer IE7 ima Standrds mode (na MS nacin) i Quirks Mode (koji u stvari sluzi za renderovanje IE6 kompatibilnih stranica; kako dizajneri ne bi morali da sve rade od 0).

Drugi mod je naravno Standards mod koji predstavlja implementaciju danasnjih standarda u browser i na taj nacin omogucava pravilnije renderovanje stranica. E sad :) postoji nekoliko standards modovoa koji opet variraju od browsera do browsera - postoji IE6, IE7, Safari 3, FF 2, Operin... i sto je najgore svi se medjusobno razlikuju. Prava nocna mora za nas koji e bavimo Web dizajnom.

Kako browseri znaju kada da se prebace na Quirks Mod a kada na Standards mod? Za one koji su pogledali bar jednom source code neke stranice mogli su da primete sledeci red koda:
Kod:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

Ovo govori browseru da treba da koristi Standards mod za renderovanje stranica tj., kada toga nema, da koristi Quirks Mod.

Iskreno se nadam da ce implementacija standarda u IE8 ovaj put zaista biti kako valja a ne da opet bude neka glupa budzevina (fakticki IE8 ce sada imati 3 render moda - Quirks, IE7 i IE8)...
Ma ko jos veruje M$-u i njihovim obecanjima :D
Ono sto je sigurno jeste da ni jedan browser ne postuje 100% standarde i svaki ima svojih bubica :(
A da ne govorimo o Strict modu :S:

Super. Sad moras da radis četiri razlicita koda: po jedan za ie6, ie7 i ie8 i jedan za ispravne html interpretere.
Kako 4? Ispravni HTML interpreteri ne postoje :D
Znaci, ostaje "samo" 3...

I ko je pomenuo Operu? :mad:
Opera je klasican primer za nepostovanje standarda.

Sve u svemu IE8 po svemu sudeci nece doneti nista bitno u odnosu na IE7 osim nove gluposti koje nam ne trebaju u zivotu sto je tipicno za M$ :wc:

Jep Crni, u pravu si generalno.

Postoji takozvani ACID2 test koji je opste prihvacen kao relevantan pokazatelj koliko su proizvodjaci ispostovali standarde (iliti koliko je implementacija istih dobra u njihovim browserima):
http://www.webstandards.org/action/acid2/

Pa, poterajte IE6, IE7, Operu 9, FF 2, FF3 Beta i Safari 3 pa vidite sta ce te da dobijete :)

EDIT: evo meni nije bilo tesko pa sam probao IE6, Operu 9, FF2 i Safari 3. Sve su poslednji buildovi datih browsera. Ko ima IE7 i FF3 betu neka proba :)

safari3.jpg

opera9.jpg

firefox2.jpg

i zvezda veceri:

ie6.jpg

Poslednja izmena:
FF2 i Safari testovi su radjeni na Mac Os 10.5.2, ostatak na XP SP2. Mozda ce vas zapanjiti cinjenica da je Opera izrenderovala smajli kako valja ali pogledajte razliku u bojama izmedju Safari i Opera verzije :)

I kod IE7 ga zabrljavi kao kod IE6.

Firefox 3 Beta 4 je lepo izrenderovao smajli...:banana:

Poslednja izmena:
Sad vam je jasnije da koliko koji browser trosi memorije sa 15 otvorenih tabova nije primarno, pogotovo sto niko od nas nema manje od 1 giga memorije a 2 giga je vec standard :) vec postovanje standarda, njihova pravilna i potpuna implementacija.

Sad zamislite jednog web developera koji mora da optimizuje svoj kod za one brljotine gore? Poprilicno nezahvalno ako mene pitate, pravi crnacki posao. To na neki nacin sputava i brzi razvoj Web-a i servisa koje je moguce implementirati.
Jer, sto ja moram da imam 3 browsera instalirana (IE, Operu i FF) i ne mogu da koristim sve stranice i ono sto one nude komonto i bez nervoze? Kad hocu na Picasu moram da koristim FF, kad hocu na ebanking moram IE a za sve ostalo mogu Operu. Pravi haos :)

Poslednja izmena:
IE8 ga renderuje kako treba takođe.

Evo za IE7

Prilozi

• IE7.JPG
    IE7.JPG
    48.4 KB · Pregleda: 61
Evo probao na Win-u (Vista je u pitanj) FF 2.0.0.12 i Safari 3.nesto BETA za Win.
Isti slucaj FF gresi, a Safari renderuje OK. E sad Safari je osetno sporiji :D

a ko ima najvise poena xx/100 :D

FF 2.0.0.12 52/100
Opera 9.26 46/100 ako ovaj link ostane aktivan pri izlasku iz Opere dobijam send/dont send
IE 6 11/100 izbacuje neki silni error preko celog ekrana :D

acid3zp3.png

opera 9.50.9815

Poslednja izmena:
Opera 9.5 beta 60/100 :)

EDIT: Preteche me illidan, a on izgleda ima i noviji build :p

EDIT2: Safari je zaginuo na 39/100 ;)

Poslednja izmena:
I koji browser na kraju moze da prodje ACID3?
Meni se cini ni jedan do sada...

Ne mogu ni ACID2 a kamoli ACID3 :pD

Vrh Dno