Šta je novo?

Microsoft considers adopting WebKit for Internet Explorer (??)

• Začetnik teme Začetnik teme kovacm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Pojavila se vest, na osnovu Ballmerovog odgovora sa jedne koneferencije:

"The student put Ballmer on the hot seat by asking, "Why is IE still relevant and why is it worth spending money on rendering engines when there are open source ones available that can respond to changes in Web standards faster?"

"That's cheeky, but a good question, but cheeky," Ballmer replied, according to a report by TechWorld. Ballmer explained that Microsoft would need to consider the future of the browser and determine if there is any lack of innovation for the company to capitalize upon with 'proprietary extensions that broaden its functionality.'

"There will still be a lot of proprietary innovation in the browser itself so we may need to have a rendering service," Ballmer said, adding, "Open source is interesting. Apple has embraced Webkit and we may look at that, but we will continue to build extensions for IE 8.""

link

ovo bi bilo vise nego sjajno da se i IE vrti na webkit-u! samo neka urade to. evo, obecavam da necemo zezati M$ sto kopira sve od Apple-a 🙂

Cudi me da je Balmer tek sad primetio da je Microsoft odavno prestao da bude firma koja postavlja standarde i postao firma koja ih (kilavo) prati.
.

Pa lepo bi to bilo, konacno da IE radi po standardima, mnogo manje muka za web developere, navijam za ovo 🙂

hm... a tacno razmisljam kako to da audiov i mimpkov komentar stoje a cisto su "pljuvanje" (naravno ZASLUZENO) po microsoftu kad ono danas nestade mimpkov komentar!

elem, jel mogu sad da se jave svi koji su pricali kako Apple i opensource ne idu u istu recenicu?
jedini koji se grozi opensourcea je Microsoft tako da ova Balmerova izjava stavrno cudi ali ako urade tako nesto (uzmu webkit umesto njihovog Talismana ili kako im se vec zove rendering engine) 🙂 onda ce zezanje oko kopiranja Docka biti malo dete za ovako nesto 🙂 - pocetak kraja M$ property smeca! 😀 😀

Од свега овога ми апсолутно није јасно: зашто некима од вас годи када нека велика фирма користи опенсорс?

Узмеш опен сорс алате, направиш производ и продаш га. А ономе ко је направио оригиналне алате наравно ништа не платиш.

Pa dobro je jer ce konacno web sajtovi moci da se prilagode jednoj platformi, a da rade u svakom brosweru. Npr. IE6 vise nista ne prikazuje kako treba...

Pa dobro je jer ce konacno web sajtovi moci da se prilagode jednoj platformi, a da rade u svakom brosweru. Npr. IE6 vise nista ne prikazuje kako treba...

dakle napokon su developeri poceli da ga ignorisu? 😀 iako ga po statistica koristi skoro pola planete... :d

eto demonstracije snage opensourca - vise ni najjaca firma ne moze da se odupre sa svojim property kodom (dovoljno je sto M$ danas govori da eventualno postoji mogucnost - sutra ce to i da urade!) - btw i Symbian ide OpenSource...

nije apsolutno nista lose u opensource-u nego je lose sto se M$ toliko grcevito brani jer u tom slucaju, na terenu gde postoji postena konkurencija znaju da nemaju sanse.

btw inace isti posao koji M$ radi - pise svoj property rendering engine za web - radio je i samo jedan covek: Alexander Clauss - pogledajte http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_layout_engines - to je pregled svih enginea, tu su i Presto - Operin engine, i FireFoxov Gecko, Webkit, dva M$ enginea i Clauss-ov iCab engine za njegov browser iCab !! koji je, ruku na srce bio vise nego odlican (!), od skoro je i on presao na webkit (posle 14 godina).

sad citam o Tridentu - izgleda da je toliko uvezan u windows da bi to bio ogroman posao za M$, da predje na WebKit...

Poslednja izmena:
Dobar primer je Facebook - ukoliko ga otvorite u IE6, javi da vas browser nije 100% podrzan i da predjete na IE7, Firefox ili Safari. Naime, pod IE6 ne radi FB chat (mora da se otvara zaseban pop-up prozor za FB chat).

Uglavnom, ne mislim da MS ne bi imao sanse u uslovima konkurencije, vec bi morali mnogo vise da inoviraju, a to znaci vece troskove itd...

Од свега овога ми апсолутно није јасно: зашто некима од вас годи када нека велика фирма користи опенсорс?

Узмеш опен сорс алате, направиш производ и продаш га. А ономе ко је направио оригиналне алате наравно ништа не платиш.

Fora je u tome što moraš da daš nešto za ono što uzimaš. Softver zasnovan na open-source kodu mora biti open-source (ili što je uglavnom češće, napravi se fork). Ti izmeš tuđi rad za svoj proizvod, ali onda i neko drugi uzme tvoj proizvod pa ga unapredi, a ti onda iskoristiš ta tuđa unapređenja za svoj proizvod i tako u krug. To dovodi do izuzetno brzog napretka, svi Linuxaši mogu da posvedoče kojom se brzinom poslednjih godina razvija slobodni softver.

Fora je u tome što moraš da daš nešto za ono što uzimaš. Softver zasnovan na open-source kodu mora biti open-source (ili što je uglavnom češće, napravi se fork). Ti izmeš tuđi rad za svoj proizvod, ali onda i neko drugi uzme tvoj proizvod pa ga unapredi, a ti onda iskoristiš ta tuđa unapređenja za svoj proizvod i tako u krug. To dovodi do izuzetno brzog napretka, svi Linuxaši mogu da posvedoče kojom se brzinom poslednjih godina razvija slobodni softver.

Не не мора 🙂 Ако ништа од опен сорса не иде у продукциони код, не мораш никоме ништа да даш.

Ne zahtevaju sve OS licence da izmene u kodu objavis. Kod koji je pod BSD ili Apache licencama moze slobodno da se modifikuje i menja i objavi kao proizvod. Negde sam citao da M$ koristi (ili je koristio u ranijim windowsima) deo koda za IP stack koji je preuzet iz BSDa.

Tacno, moze se naci u c:\windows\system32\drivers etc direktorijum sa fajlovima
hosts networks protocol i services... Ovi fajlovi se na tipicnom UNIXu/Linuxu nalaze u /etc, tj cak ni to nisu menjali 🙂

Poslednja izmena:
IE koristi WinInet, say no more... ko je ikada ozbiljno koristio to smece od API-a zna koliko vredi IE. Na stranu renderanje strana, dovoljan mu je WinInet pa da bude totalno smece.

Izvinjavam se ako sam uvredio nekoga onim postom /sto je neko obrisao/ u kome sam rekao da M$ nije uradio nista novo tehnoloski osim sto nas siluje .NET-om. Mnogi danas ne bi imali titule programera da nije .NET-a.

poz
M.

MS nece koristiti WebKit, zvanicno. Nastavice sa razvijanjem tridenta.

Makar nek iskopiraju, ne moraju da "koriste zvanicno" 🙂

Ne zahtevaju sve OS licence da izmene u kodu objavis. Kod koji je pod BSD ili Apache licencama moze slobodno da se modifikuje i menja i objavi kao proizvod. Negde sam citao da M$ koristi (ili je koristio u ranijim windowsima) deo koda za IP stack koji je preuzet iz BSDa.

A, za to pričaš. Pa jeste, ali BSD licenca se i ne vodi pod slobodne, već pod restriktivne. Znam da su kasnije tu nešto petljali i da bi BSD sada trebalo da je pod potpuno slobodnom licencom, ali nemoj mi verovati.

a zasto bi neko koristio ie6 ako ima ie7 pod kojim sve radi pa chak i chat na fb-u?

ne koristim ni jedan ni drugi nego eto muci me to pitanje

to se i ja pitam 😀 ali pola planete koristi IE6 😀 😀

zato im treba sve vreme trubiti da koriste stari browser koji ne podrzava pola featurea...

btw Ballmer rece, cini mi se na nekoj konferenciji u Australiji (ima link na appleinsider.com) da ce naravno nastaviti da razvijaju svoj trident ili talisman... ili sta vec...

Ja mrzim i Gecko i WebKit. Go IE, go!!!

Poslednja izmena:
khm khm molim za malo paznje

See, see the potato sky
Marvel at its big crimson depths.
Tell me, Balmer do you
Wonder why the sparrow ignores you?
Why its foobly stare
makes you feel rotten.
I can tell you, it is
Worried by your kajmak facial growth
That looks like
A brokoli.
What's more, it knows
Your gibanica potting shed
Smells of grass.
Everything under the big potato sky
Asks why, why do you even bother?
You only charm microsofts.

Dakle ovo je za neupucene Vogon Poetry. Sto mu dodje kao Code Of Conduct u Msoftu.
Za generisanje i razumevanje Vogo Poetry koristite sledeci link:

http://www.bbc.co.uk/cult/hitchhikers/vogonpoetry/lettergen.shtml

Ako se pitate kakve to ima veze sa temom, reci cu: ima iste veze sa temom kao sto IE ima veze sa necim smislenim.

Ja ne mrzim IE, glupo je reci da mozes mrzeti neki program ili tehnologiju, ja samo mrzim da koristim to smece.

poz
M.

Ako se pitate kakve to ima veze sa temom, reci cu: ima iste veze sa temom kao sto IE ima veze sa necim smislenim.

Ja ne mrzim IE, glupo je reci da mozes mrzeti neki program ili tehnologiju, ja samo mrzim da koristim to smece.

poz
M.

ja mrzim da trosim vreme kvareći moj kod da radi sa IE... :S:

ja sam koristio wininet koji je osnova IE-a, nadam se da takvu gresku necu ponoviti...

A ja mrzim da kvarim kod na mom sajtu da radi sa Geckom i WebKitom (khm... lol).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno