Šta je novo?

Microsoft certified

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Da li neko zna na kojim sajtovima mogu da se informisem u vezi MCxx kurseva?

Znaci sve, gde, kako, koliko, cena, na sta se koji odnosi itd.

Mozda mi neko moze reci nesto o njima, koliko su dobri i znacajni, koliko znace prilikom zaposlenja itd. kao i da li je neko zavrsio neki i koliko mu to znaci.

Pa pazi ovako, ja samo znam da kostaju djavo i po i da je ortak od jednog mog ortaka zavrsio kurs i sada zgrce odlicnu lovu (radi kod nas u jednoj uglednoj kompjuterskoj firmi). Znaci vredi iscimati se - a sto se tice informacija pa probaj da "iz-google-as" nesto, uostalom na microsoft.com bi valjda trebalo da se nalaze neke informacije i linkovi. Mislim da je "Informatika A.D." zvanicni zastupnik MS-a za nasu zemlju.

Poslednja izmena:
Aha... i ja sam cuo da kostaju preko soma evra... ali me zanima koliko oni posle pomazu pri zaposlenju, tacnije koliko oni mene mogu da nauce za ta 3-4 meseca. Mogu li da me nauce toliko da ja mogu da se zaposlim u nekoj firmi i da bez problema obavljam taj posao? Ipak, to nije fakultet, ali ljudi kazu da po zavrsetku znaci bas toliko. Steta sto nema kurs za web dizajnere, vidim da ima za sistem administratora, software developera itd.

Da podjemo od cinjenice da ja znam mnogo o kompjuterima generalno, ali ni za sta nisam specijalizovan.

Jako me zanima web dizajn ali nemam talenta za dizajn generalno. Takodje me zanima i hardver. A mozda ima neki kurs i za profesionalnog gamera. ;)

Koji mikrosoftov kurs bi za mene bio najpovoljniji imajuci u vidu ove okolnosti? Pretpostavljam da je za neke kurseve potrebno odredjeno predznanje a mozda i za sve.

Da li po zavrsetku kursa mogu opusteno da radim u nekoj firmi u vezi sa kursom kojeg sam zavrsio, odnosno koliko oni mene za tih par meseci mogu da obuce za kasniji posao? Posebno ako recimo nemam afiniteta, da ne kazem talenta prema necemu.

Plasim se da bi to bio samo uvod u neke stvari koje bi kasnije morao da usavrsavam praksom. Ali kako da sticem praksu ako ne budem negde radio? Jako skup uvod, reklo bi se...

Jos me interesuje sta su Cisco kursevi, na sta se odnose i gde su u odnosu na Microsoft kurseve.

Poslednja izmena:
Evo da krenem redom:
1.Istina je da kostaju djavo ipo mada zavisi od sertifikata do sertifikata neki kostaju i dva djavola ipo. To zavisi i od ispita koje odredjeni sertifikat zahteva. Konkretno za MCSA su potrebna 4 ispita i ja sam ga ove godine sa sezonskim popustom platio okruglo 1000€ a inace je mislim negde oko 1200.
2. E sad svi se verovatno pitaju da li treba da slusaju predavanja posto ispiti mogu da se polazu i bez toga. Sto se mene tice predavanja nisu losha dosta novih stvari sam cuo mada se oni u startu ogradjuju i napominju da predavanja i knjige koje se dobiju nisu dovoljne za izalazak na ispit i da je potrebno potraziti dodatni izvor (knjigu). Moje misljenje je da neko sa dobrim predznajem, radnim navikama i adekvatnom literaturom moze ladno da polozi bar sto se MCSA sertifikata tice.
3. Ispiti za one koji su polagali kurs kostaju 64€ a za ostale 80€, stim sto tu ima jedna zackoljica. Naime ispiti mogu da se naruce direktno preko interneta i tada kostaju 50$ !!!!!! E sad ne znam za koga to sve vazi.
4. Sto se tice zaposlenja to ti niko ne garantuje ali je u svakom slucaju korisno imati pogotovo za one koji nemaju zavrshen fakultet. Cinimi se da se napolju to maltene i podrazvumeva. (mislim na neki sertifikat, primer Sophos)
5. Civil sto se tebe tice ti bi najbolje trebao da znash sta te konkretno zanima, mozesh na netu da proverish sta koji sertifikat podrazumeva pa da se nadjesh u nekom od njih.
Ako ima josh nekih pitanja recite.

Pozdrav

PS. Civil kod nas ti vise firmi nude sertifikate madju najpoznatijima su SC akademija, CET, CPU tako da na njihovim sajtovima mozesh detaljnije da se informishesh

Poslednja izmena:
Skyw@lker je napisao(la):
Pa pazi ovako, ja samo znam da kostaju djavo i po i da je ortak od jednog mog ortaka zavrsio kurs i sada zgrce odlicnu lovu (radi kod nas u jednoj uglednoj kompjuterskoj firmi). Znaci vredi iscimati se - a sto se tice informacija pa probaj da "iz-google-as" nesto, uostalom na microsoft.com bi valjda trebalo da se nalaze neke informacije i linkovi. Mislim da je "Informatika A.D." zvanicni zastupnik MS-a za nasu zemlju.

o boze...stvarno sam se nasmejao...

prvo za onog ortaka, a najvishe za Informatiku, koja je "zvanichni zastupnik" Microsoft-a, i to pored Microsofta SiCG, i njihove kancelarije u BGDu.. :smash:
ali avaj...
kursevi ti mogu pomoci pri dobijanju prvog posla, mada je to sve diskutabilno.

Sami kursevi su prilagodjeni uglavnom pochetnicima, tako da svi mogu da ih slushaju, dok oni sa malo vecim predznanjem mogu uz pomoc literature i brain dumpova da spreme ispite bez problema.
MCP (MS certified professional) sertifikat se doija posle odredjenog broja polozenih ispita ( tachno definisano za koji cert ti trebaju koji ispiti).
sav info koji te zanima mozesh naci na www.microsoft.com/mcp

Istina je da su vaucheri za polaganje ispita najjeftiniji kad se kupuju preko neta.
Postoje i Microsoft Akademije (valjda se tako zovu) po fakultetima, gde se organizuju predavanja i gde je slushanje kurseva za studente jeftinije ( ili uz pomoc profesora besplatno :D ). Ima ih na ETFu, PMFu, FONu ...

Exluzivan info je da ce skoro ispiti moci da se polazu i na ETFu.

pozpozpoz

Jos jedno pitanje...da li se ispiti za npr. mcsa mogu polagati bez slusanja kursa?

jos jedan odgovor.....mogu bez problema, kao i za sve ostale sertifikate

Citao sam sta ima na tim sajtovima i cena nema nigde. To prva stvar, ali to i nije sada toliko bitno.

U vecini kurseva pise da su namenjeni PROFESIONALCIMA. Sto znaci da ipak moras da znas neke stvari i to sama rec kaze kako. Ima kurseva za koje pise da su namenjeni za POJEDINCE i gde se kao potrebna predznanja navode poznavanje Win-a i poznavanje osnovnih pojmova vezanih za datu oblast. Tu bih mogao da prodjem.

Iako sam procitao dosta o tome, moram da kazem da mi i dalje nije bas jasno sta konkretno znaci koji kurs. Tamo je sve to "oficijelno" napisano. To su sve neki inzenjeri za ovo, inzenjeri za ono, zvanja su bas opisana komplikovano.

Sto se tice sertifikata rogramerskih mislim da tu nemam sta da trazim jer ne znam ama bas nista o programiranju.

Najblizi bi mi bio onaj sertifikat koga sam video ja mislim samo na jednom mestu a to je sertifikat koji omogucava da se radi u TEHNICKOJ PODRSCI. Opet mi nije jasno sta bi to trebalo da znaci jer je to jako sirok pojam a i ne znam sta tu ima da me uce kada ja vec sada bih mogao da radim u tehnickoj podrsci za Windows a to je upravo ono na sta se odnosi taj kurs.

Vi kazete da to moze da se uci samostalno. Zaista mi nije jasno zasto onda ceo kurs kosta 1000+ evra? To onda znaci da bih ja bio glup ako bih isao na kurs ako neko drugi to moze da polozi i samostalno. Sto je najgore, i same skole dozvoljavaju samostalno ucenje. Ipak su to OGROMNE pare da oni smeju da kazu "da casovi i literatura nisu sasvim dovoljni za polaganje nego da moramo sami da se snadjemo i van toga". U to ne mogu da poverujem.

Dalje, nista od toga me nesto preterano neinteresuje odnosno do sada nije bilo u sferi moga interesovanja. Mozda su mi ipak najblize MREZE i BAZE PODATAKA. Ipak, opis zvanja posle zavrsenih tih kurseva mi zaista ne govore mnogo o tome na sta se to tacno odnosi, onako srpski i kakav bi bio buduci opis mog eventualnog posla u nekoj firmi.

Sto se tice MCP-a, i tu imam par nejasnoca, tacnije shvatio sam da se on dobija kada se ovlada JEDNIM Microsoftovim programom. Tako sam skapirao da to moze da bude i Word. Pise da je to kao osnova za ulazak u IT, tacnije da je to neka baza za polaganje drugih ispita.

MCP dobijas kad polozis jedan ispit
bilo koji
MCDST je ono sto ti karaterises kao "onaj sertifikat koga sam video ja mislim samo na jednom mestu a to je sertifikat koji omogucava da se radi u TEHNICKOJ PODRSCI"
i u za njega polazes 2 ispita-jedan koji se tice odrzavanja i troubleshootinga xp-a i drugi koji se tice odrzavanja i troubleshootinga ms aplikacija
a cak i u knjigama pise da ti ne garantuju da ces poloziti ispit ako sve iz knjige naucis, bez nekog dodatnog citanja i isprobavanja
kurs je ok stvar zato sto te natera da se zanimas i ucis, a to da je namenjen profesionalcima....pa cinjenica je da zahteva neka predzanja, al ne na pro nivou

I dalje mi nije jasno to u vezi MCP-a. Sta znaci to jedan ispit? KOJI ispit? Ispit vazano za sta?

Sta mislis ti o tom MCDST-u? Ja mislim da neko samo citajuci ovaj forum, na primer, moze da polozi taj sertifikat.

Sada me je jedan lik strasno nalozio na neke CompTIA kurseve, tacnije A+ koji je navodno kurs za hardver a to mene bas zanima i voleo bih da radim nesto u vezi hardvera, na primer da budem serviser. Znam dosta o hardveru vec sada. Sad' vidim da ima u CET-u, ali traje samo 5 dana a kosta 280e. A ina i neki za Network. Sad' cu da pogledam.

bilo koji ispit vezan za bilo sta
npr 70-270 vezan za xp
ili neki od ta dva koji ti trebaju za mcdst
a mislim da je ok kao pocetak al se ne treba zaustaviti samo na tome
i mislim da ne mozes poloziti citajuci ovaj forum
al citajuci testkingove mozda ;)
servisiranje *****i - za ozbiljnog servisera moras duuuugo da radis i da znas i elektroniku i slicne zezalice i opet nema neke velike zarade
a ono sto zovu serviser je kod nas uglavnom sklapac racunara, sto rade klinci za 150€ tako da tu nema leba
ne kazem da ces i sa mcdst imati vecu platu al sa mcsa/mcse/mcdba i sl. mozda

Poslednja izmena:
A i ne vidim neku razliku izmedju ova dva:

Microsoft Certified Systems Engineer (MCSE) predstavlja jedan od najcenjenijih sertifikata za profesionalce koji se bave analizom poslovnih zahteva, kao i projektovanjem i implementacijom infrastrukture za poslovna rešenja bazirana na Windows 2003 Server operativnom sistemu i Microsoft server softveru. Po završetku MCSE kursa, bićete osposobljeni za dizajniranje, instaliranje, konfigurisanje, administriranje i rešavanje problema pri radu na mrežnim sistemima

MCSE sertifikat odgovarajući je za osobe koje žele da postanu ili već rade kao:
Sistem inženjeri
Inženjeri tehničke podrške
Sistem analitičari
Mrežni analitičari
Tehnički konsultant

Dobijanjem MCSE sertifikata, inženjer demonstrira da poseduje sve veštine neophodne za uspešno vođenje organizacije, kao i za implementaciju i administraciju u okviru najnaprednijeg Microsoftovog operativnog sistema - Windows 2003 Server.

Kandidati koji žele da pohađaju kurs za MCSE, moraju imati iskustvo u radu sa Windows operativnim sistemom, kao i poznavanje osnovnih mrežnih pojmova i Interneta.

Microsoft Certified Systems Administrator (MCSA), predstavlja jedan od najcenjenijih sertifikata za IT profesionalce koji rade u kompleksnom kompjuterskom okruženju srednjih i velikih kompanija. Po završetku MCSA kursa, bićete osposobljeni za instaliranje, konfigurisanje, administriranje i rešavanje problema pri radu na mrežnim sistemima.

MCSA sertifikat odgovarajući je za osobe koje žele da postanu ili već rade kao:
Administratori mreže
Inženjeri za mreže
Sistem administratori
IT inženjeri
Administratori informacionih sistema
Specijalista za tehničku podršku

Dobijanjem MCSA sertifikata, Systems Administrator demonstrira da poseduje sve veštine neophodne za uspešnu implementaciju, upravljanje i rešavanje problema (troubleshooting) pri radu na mrežnim sistemima koji se baziraju na Microsoft Windows 2003 okruženju.
Kandidati koji žele da pohađaju kurs za MCSA, moraju imati iskustvo u radu sa Windows operativnim sistemom, kao i poznavanje osnovnih mrežnih pojmova i Interneta.

Ta dva su mi najbliza i najinteresantnije deluju.

Sta je testking, to sam jos negde cuo.

Kapiras, ne bih da dam soma evra i da se ispostavi da sam 80% toga vec znao i pre nego sto sam krenuo na kurs.

Zbog cega su tako nenormalno skupi? Da li je skupa licenca?

Poslednja izmena:
Choose the MCSE credential if you:
Plan, design, and implement Microsoft Windows server solutions and architectures in medium- to large-sized companies.
Have at least one year of experience implementing and administering network operating systems and desktop operating systems.

Choose the MCSA credential if you:
Implement, manage, and maintain the typically complex computing environment of medium- to large-sized companies.
Have 6–12 months of experience administering client and network operating systems.

Obrati paznju
4 ispita su zajednicka i za mcse i mcsa
pogledaj
http://www.microsoft.com/learning/mcp/mcse/windows2003/
i za svaki ispit imas i posebnu stranicu
koja ti detaljnije objasnjava sta i kako
npr,
http://www.microsoft.com/learning/exams/70-290.asp
gde ti je bitna stvar deo Skills Being Measured
gde ces da vidis sta se trazi na ispitu
a ja ne sumnjam da ti znas mnogo stvari ali tesko da ces sa foruma pokupiti stvari koje se ticu administracije xp-a
a o aktivnom direktorijumu ili mreznim servisima bolje da ne pricam
za testkingove konsultuj google
a da li su skupi ili ne to je vise subjektivna procena
nisu skuplji od cisco ili redhat ili lpi ili oracle ili solaris sertifikata
a takodje pogledaj cene preko granice pa uporedi s nasim pa ces da vidis

Poslednja izmena:
Civil je napisao(la):
Vi kazete da to moze da se uci samostalno. Zaista mi nije jasno zasto onda ceo kurs kosta 1000+ evra? To onda znaci da bih ja bio glup ako bih isao na kurs ako neko drugi to moze da polozi i samostalno. Sto je najgore, i same skole dozvoljavaju samostalno ucenje. Ipak su to OGROMNE pare da oni smeju da kazu "da casovi i literatura nisu sasvim dovoljni za polaganje nego da moramo sami da se snadjemo i van toga". U to ne mogu da poverujem.

Moze da se uci samostalno, kao i sve ostalo:). Medjutim, kursevi koji te spremaju za pomenute ispite traju oko tri meseca, po cetiri sata dnevno.
Mislis li da je tvoje znanje toliko da mozes da ih preskocis?
Izvoli onda, izadji na ispit i pokazi se bez njih. Svakako da te diplome(znanje) vrede...
E sad, ukoliko si u poziciji(kao ja:)) da hoces da polozis za neko od zvanja bez da se isprsis za kes...ostaje ti da nabavis literaturu, ulozis dosta truda i zagrejes stolicu.
Sve u svemu, kursevi kostaju koliko kostaju, zato sto traju koliko traju i vrede koliko vrede. Svakako da nisu bacanje para... Eto npr. neka se javi neko ko je polozio za jedno od zvanja a da nije slusao kurs.
Verujem da ih nije mnogo. Mozda gresim...

P.S.
Koliko kosta izlazak na ispit?

Ma neka se javi bilo ko ko je na bilo kakav nacin polozio neki kurs da nam iz prve ruke kaze sta sada ima od toga.

Procitao sam da izlazak na ispit kosta 70 evra u jednoj od ovih skola, ne znam tacno u kojoj.

Eto, vidite da pise da mora da se ima iskustvo! :( Sto znaci sta, da ja tu automatski otpadam?

Pogledaj, ima stariji tred o ovome, sa savetima.
1. Na kursu ces biti oko 4h dnevno + jos toliko trebas vezbati kod kuce jer se gradivo prelazi relativno brzo.
2. Prednost kursa je sto se poslodavci obracaju skolama/akademijama

kako nema cena?
evo ti za MCSA:
http://www.cet.co.yu/kursevi/kursevi_so8.htm
(Cena: 1500 bodova Cene su date bez poreza.)

Slushaj sto se tice iskustva koje traze nemoj da se nervirash ja sam prosao ceo kurs za MCSA i samnom je bio lik koji je jedva znao da upali racunar tako da ako ti iole nesto znash (sto vishe to bolje) slobodno idi. Cena je uglavnom svuda ista
80€ za ljude koji nisu prosli kurs i 64€ za one kaji jesu, i naravno 50$ ako se naruce preko neta.

zmaj011 je napisao(la):
Slushaj sto se tice iskustva koje traze nemoj da se nervirash ja sam prosao ceo kurs za MCSA i samnom je bio lik koji je jedva znao da upali racunar tako da ako ti iole nesto znash (sto vishe to bolje) slobodno idi. Cena je uglavnom svuda ista
80€ za ljude koji nisu prosli kurs i 64€ za one kaji jesu, i naravno 50$ ako se naruce preko neta.
Ti radiš negde kao MCSA? Ili ti je to što si položio za MCSA pomoglo da dobiješ posao?
Šta kada kupiš vaučer za polaganje preko neta? On važi bilo gde u svetu ili? (Pretpostavljam da ga kupuješ direktno od MS-a?)

Zmaju, nisi rekao ono sto nas sve najvise interesuje, a to je upravo ovo sto te je covek vektor pitao - sta imas od polozenog MCSA kursa? Da li ti diploma stoji uramljena na zidu ili si je unovcio? To je cela poenta ove price.

U koju si skolu isao?

Pa konkretno radim sistemashki posao, odrzavanje racunara mreze aplikacija i josh gomilu drugih stvari a mcsa sam upisao zbog sebe i eventualnog napretka u firmi posto nemam fakultetsku diplomu mislim da bi mi to itekako znacilo.

Pa je l' ti znaci? Koliko si naucio na tom kursu? Da li smatras da je vredno tih para s' obzirom da si ti radio to i pre kursa koliko sam shvatio?

pazi
posto ocigledno cekas ovakav odgovor - nemoj da upises kurs, to je cisto bacanje pare i sve pare idu direktno bil gejtsu u dzep
a ti mozes sve i bez toga da polozis

Mogu samo dodati da se sertifikati u zadnjih godinu dana sve manje cene(misli na Microsoftove sertifikate-Cisco su i dalje konza).

mogu samo dodati da posto imam i ccna mislim da nemas pojma o tome al je bitno da si se javio i izneo svoje misljenje
cisco je trenutno popularan, tj. fancy a pitanje je koliko konkretno upotrebljivih stvari naucis u toku ccna kursa, koji je ipak malo dugacak, smarajuci i skup

Evo nekoliko detalja o MS serifikatima, krajem 2002 sam dao posledni od 7 ispita koji su potrebni da bi dobio Bill-ov welcome kit i simpaticna kartica na kojoj pise MCSE Windows 2000.
Od obaveznih ispita: Windws 2000 sada XP Server AD i mrezna infrastruktura bi eventualno mogao da se polozi klijent bez ikakvih predavanja. Ostala tri su jako kompleksna i bez profesionalnog iskustva na ozbiljnim mezama mislim da je besmisleno ici na kurs koji podrazumeva solidno poznavanje Microsoftvih tehnlogija, recimo domaine, trustove, Exchange ako nikad pre toga nisi radio u slicnom okruzenju.
Za one koji jesu mislim da sa dobrim predavacima to moze da bude jako interesantno i korisno iskustvo.
Pored 4 obavezna ispita imas i tri izborna, ja sam odabrao Designing Security for Microsoft Networks, ISA 2000 server i Exchange.
Jako ih je tesko poloziti igrajuci se mreza sa dva kompa i switchom.
Dakle MS kursevi su prava stvar za ljude koji imaju prvi kontakt sa mrezama i systemima i zaista ih ne preporucujem kao prvi korak u IT.
Bolje 1.5k evra stavi u dzep pa kad dodje vreme MS sertifikat ti nece pobeci.

Neznam kako su trenutno cenjeni sertifikati u Srbiji vec tri godine sam u Parizu radim kao Inzenjer sistema u IBM-u na mrezi od 50k usera multi forest multi domain 2K -2K3 - Citrix PS 3.0 i veruj mi da su oba sertifikata(MSCE i Citrix CCEA) koja imam jako cenjena i plata mi je dosta veca nego mojim kolegama koji ih nemaju.

Evo i ja da se javim, iako nisam na vreme "ugledao ovaj topic"....

Dakle ovako, sami kursevi "direktno" nemaju nikakve veze za Microsoft diplomom. Na tim kursevima ucis gradivo vezano sa dobijanje Microsoft diplome, ali ne dobijas i Microsoft diplomu :). Kada odlusas kurs, dobijac diplomu skole racunara u kojoj si slusao taj kurs (ta diploma qrcu vredi, nije vezana za polaganje bilo kakvih ispita). Tek kada polozis odredjene Microsoft-ove ispite, dobijas Microsoft-ovu diplomu. E sada, da li ces slusati neki kurs, pa nakog tog kursa ici na polaganje Microsoft-ovog ispita, ili ces da sam sedis i ucis kod kuce - to je tvoja stvar.

Licno predlazem da odes na kurs, iz sledecih razloga:

1) Ima dosta prakticnog rada, koji ne mozes da steknes kod kuce (osim ako nemas celu mrezu racunara kod kuce...).
2) Jedino tako mozes da dobijes originalne Microsoft-ove skripte sa svim potrebnim vezbama, kojih nemas da kupis u knjizari (postoje Microsoft knjige da se kupe u knjizarama, ali se dosta razlikuju od onih koje dobijas na kursu).

E sada, kada polozis 1 Microsoft ispit (nije bitno koji), postajes MCP (Microsoft Certified Professional). Npr. uzmes i polozis ispit "Installing and configuring Windows 2000 Server" i ti si automatski postao "sertifikovani profesionalac" iz date oblasti. Za MCSE je potrebno poloziti 7 ispita, za MCSA je potrebno poloziti 4 ispita.

E sada, da li se isplati polaganje Microsoft ispita - isplati se svakako. Kao prvo, ubacuju te u globalnu Microsoft bazu, i ta diploma ti vredi bilo gde u svetu. Kao drugo, jeste sve to skupo kod nas, ali je 10x puta skuplje u inostranstvu (mislim pre svega na pohadjanje kursa).

Prosecna plata u Americi sa MCSE diplomom ti je oko 60.000 $ (veruj mi, niko te nece pitati da li imas fakultet ili ne... Pitace te samo - jel umes da radis ono sto treba da radis, ili ne umes... Ovo ti pricam iz licnog iskustva). Moj rodjak radi u Avonu na odrzavanju mreze (predstavnistvo je malo iznad Slavije), ima cetvorocifrenu platu u evrima. Meni su u CET-u nudili 2002. godine da predajem, trebalo je da se radi 5 dana u nedelji, svaki dan po tri i po sata (od cega je pola sata zapravo bila pauza), plata koja je nudjena je bila **** maraka mesecno (imala je cetiri cifre, ne mogu ti reci iznos preko foruma, sorry). Takodje mi je nesto kasnije nudjeno da radim na aerodromu Beograd, sa uslovima i platom od koje otpadaju ushi (naravno u pozitivnom smislu)...

I za kraj, u nasoj zemlji imas dosta firmi koje ti nude Microsoft kurseve, ako vec zelis da ides na njih, gledaj neka to bude neki od Microsoft Gold Partnera, razlika u ceni nije velika, ali u kvalitetu nastave svakako jeste... Inace, ranije su bili popularni CET, Vinca, Informatika, Sava Centar, a u novije vreme stvarno ne znam, ali znam da imas linkove na Microsoft-ovom sajtu...

Ako te jos nesto dodatno interesuje, pitaj...

p.s. *****i ucenje i polaganje preko braindumpova, na taj nacin zapravo bubash pitanje i odgovor na njega, a ne pravo znanje iz pomenute oblasti... Kao kada neko na fakultetu izadje na ispit sa bubicom u uvetu - ispit ce poloziti, ali koliko ce vajde imati u zivotu od toga - prosudi sam. To je mac sa dve ostrice...

E da, ako ti treba vise informacija, idi na www.mcpmag.com (Microsoft Certified Magazine Online :))...

~

Polaganje ispita u inostranstvu nije 10x skuplje. To može jednostavno i da se potvrdi ako se samo malo prošvrlja na netu, pa recimo i ode na www.prometric.com. Poređenja radi, u US je polaganje ispita 125 USD dok je cena za polaganje ispita u BG 80 Eur. Isto važi i za same kurseve.

Što se tiče Braindump-ova, složio bih se da olakšavaju i usmeravaju, ali ne i da znače da može samo sa njima da se prođe ispit/ipiti. Ispitna pitanja se menjaju (doduše ne onoliko često koliko je to verovatno potrebno, ali opet menjaju se), a i memorisanje jednog seta pitanja sa braindumps često nije dovoljno.

Što se tiče posla koji može da se dobije sa nekim od MS sertifikata mogu da dam samo subjektivno mišljenje kao neko ko je zaposlen u domaćoj IT industriji. A moje mišljenje je da ne može da odmogne, ali ne i da pomogne previše. Mislim nikada SE ili SA kod nas neće adekvatno biti plaćen.

Sa tim, da li u inostranstvu (a posebno u US) pitaju za diplomu tj da li vrednuju visoko obrazovanje, ne bih se složio. Itekako su traženi visoko obrazovani kadrovi i mnogo bolje plaćeni. I obrnutno, neko sa osnovnom školom (karikiram malo) teško će dobiti visoku platu, koliko god truda uložio. Naravno postoje izuzeci koji potvrđuju pravilo.

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno