Evo i ja da se javim, iako nisam na vreme "ugledao ovaj topic"....
Dakle ovako, sami kursevi "direktno" nemaju nikakve veze za Microsoft diplomom. Na tim kursevima ucis gradivo vezano sa dobijanje Microsoft diplome, ali ne dobijas i Microsoft diplomu

. Kada odlusas kurs, dobijac diplomu skole racunara u kojoj si slusao taj kurs (ta diploma qrcu vredi, nije vezana za polaganje bilo kakvih ispita). Tek kada polozis odredjene Microsoft-ove ispite, dobijas Microsoft-ovu diplomu. E sada, da li ces slusati neki kurs, pa nakog tog kursa ici na polaganje Microsoft-ovog ispita, ili ces da sam sedis i ucis kod kuce - to je tvoja stvar.
Licno predlazem da odes na kurs, iz sledecih razloga:
1) Ima dosta prakticnog rada, koji ne mozes da steknes kod kuce (osim ako nemas celu mrezu racunara kod kuce...).
2) Jedino tako mozes da dobijes originalne Microsoft-ove skripte sa svim potrebnim vezbama, kojih nemas da kupis u knjizari (postoje Microsoft knjige da se kupe u knjizarama, ali se dosta razlikuju od onih koje dobijas na kursu).
E sada, kada polozis 1 Microsoft ispit (nije bitno koji), postajes MCP (Microsoft Certified Professional). Npr. uzmes i polozis ispit "Installing and configuring Windows 2000 Server" i ti si automatski postao "sertifikovani profesionalac" iz date oblasti. Za MCSE je potrebno poloziti 7 ispita, za MCSA je potrebno poloziti 4 ispita.
E sada, da li se isplati polaganje Microsoft ispita - isplati se svakako. Kao prvo, ubacuju te u globalnu Microsoft bazu, i ta diploma ti vredi bilo gde u svetu. Kao drugo, jeste sve to skupo kod nas, ali je 10x puta skuplje u inostranstvu (mislim pre svega na pohadjanje kursa).
Prosecna plata u Americi sa MCSE diplomom ti je oko 60.000 $ (veruj mi, niko te nece pitati da li imas fakultet ili ne... Pitace te samo - jel umes da radis ono sto treba da radis, ili ne umes... Ovo ti pricam iz licnog iskustva). Moj rodjak radi u Avonu na odrzavanju mreze (predstavnistvo je malo iznad Slavije), ima cetvorocifrenu platu u evrima. Meni su u CET-u nudili 2002. godine da predajem, trebalo je da se radi 5 dana u nedelji, svaki dan po tri i po sata (od cega je pola sata zapravo bila pauza), plata koja je nudjena je bila **** maraka mesecno (imala je cetiri cifre, ne mogu ti reci iznos preko foruma, sorry). Takodje mi je nesto kasnije nudjeno da radim na aerodromu Beograd, sa uslovima i platom od koje otpadaju ushi (naravno u pozitivnom smislu)...
I za kraj, u nasoj zemlji imas dosta firmi koje ti nude Microsoft kurseve, ako vec zelis da ides na njih, gledaj neka to bude neki od Microsoft Gold Partnera, razlika u ceni nije velika, ali u kvalitetu nastave svakako jeste... Inace, ranije su bili popularni CET, Vinca, Informatika, Sava Centar, a u novije vreme stvarno ne znam, ali znam da imas linkove na Microsoft-ovom sajtu...
Ako te jos nesto dodatno interesuje, pitaj...
p.s. *****i ucenje i polaganje preko braindumpova, na taj nacin zapravo bubash pitanje i odgovor na njega, a ne pravo znanje iz pomenute oblasti... Kao kada neko na fakultetu izadje na ispit sa bubicom u uvetu - ispit ce poloziti, ali koliko ce vajde imati u zivotu od toga - prosudi sam. To je mac sa dve ostrice...
E da, ako ti treba vise informacija, idi na
www.mcpmag.com (Microsoft Certified Magazine Online

)...