Šta je novo?

microsoft.ba :d

Slaven

Čuven
Učlanjen(a)
21.11.2004
Poena
620
www.microsoft.ba :d

prejako

valjda je microsoft tuzio (ili ce tuziti) bih zbog toga, trazi neka obestecenja, uglavnom, predobro :type:

šta je predobro?

pa mircosoft ima za svaku drzavu svoju stranice (.de , .fr, .hr, .....) , al' neko je taj 'microsoftov' domen za BiH, uzeo sebi, i stavio ovu sliku (uglavnom, slika nije prejaka toliko, nista, obicna slika), al dobar mi je cjelokupan fazon, uzeti 'microsoftovom' domen

Microsoft bas zabole za bosanski domen

da ih zabole ne bi bili digli frku oko toga i trazili odstetu

Bas su veliku frku podigli.

sta ima da dizu frku, nek plate coveku kolko trazi za domen i kraj, zato ga je uzeo - da bi im ga prodao. Pametno i skroz legalno

po kom osnovu to nije legalno?

I gde to pise da je Microsoft ili bilo ko drugi unapred rezervisao sve moguce domene za sebe?

To sto poseduje brand ne znaci da je automatski rezervisao sve inernet domene

ali je rezervisao Microsoft u imenu ;) Isto mu dodje kao da je registrovao sve domene. Vise o ovome here

To sa domenima je moglo tamo sredinom devedesetih, dok ta "materija" nije bila regulisana. Sjecam se da sam svojevremeno u pc magazinu citao koji "oteti" domeni su najvise placeni i da je cocacola.com bio najskuplji. Danas cisto sumnjam da moze ovako da se trguje. Ukoliko microsoft bude morao platiti svoj .ba domen budite sigurni da onaj ko se bavi regulisanjem i raspodjelom domena u BiH to vise nece raditi :)
pozdrav

brate, ne moze da rezervise ime, to je ko kad bi ja sad otvorio firmu Djoka, i i svakom ko koristi djoka u domenu na netu trazio odstetu jer sam ja napravio brand "Djoka" :S: Oni kad plate microsfot.com i registruju ga na ime microsoft ONDA je microsoft.com njihov, mogao je da bude i blabla.com, ne bitno je. Ono sto doticni bosanac NE SME je da na taj microsoft.ba stavlja i lazno predstavlja microsoft brend, a to je druga prica i on to nije uradio. On ne koristi microsoft ime ni u kakve svrhe, samo je vlasnik DNS registra koji se odaziva na microsoft.ba.

Mislim uzmimo recimo za primer GM (General Motors). Sta sad ? Niko ne sme da registruje www.generalmotorsdiscussion.com i digne forum o automobilima i motociklima i delovima ?

To sto je microsoft ogromna korporacija ne daje joj pravo da moze da poseduje necije micro soft noodles i da ih tuzi zbog toga, niti da recimo kompanija koja proizvodi (ime sam smislio za potrebe rasprave) iste ne moze da registruje domen www.microsoftnoodles.com i prodaje svoje male mekane knedlice...

edit:

izgleda da ce se svi Aero klubovi morati zatvoriti ili mmenjati ime:

Aero
TM
user interface

posto je microsoft registrovao svoj Aero interface kao TM... dakle ako iko otvori www.aero.co.yu m$ moze da ga tuzi :wall:

ma de bre ljudi, niste u pravu, moze covek da uzme microsoft.ba ako m$ nije rezervisao domen pre njega...sasvim legalno ukoliko nije digao i m$ sajt na njemu i ne krsi copyrights...

Poslednja izmena:
To sto poseduje brand ne znaci da je automatski rezervisao sve inernet domene

Ne, ali niko drugi ne moze da koristi tudji brand name (narocito ne one cuvene) kao intrrnet domen, jer se upotreba tudjed BN u ove svrhe tretira kao komercijalna upotreba i vlasnik BN ima pravo da trazi zabranu dalje upotrebe, naknadu stete, kao i prenos internet adrese na svoje ime

Ono sto doticni bosanac NE SME je da na taj microsoft.ba stavlja i lazno predstavlja microsoft brend, a to je druga prica i on to nije uradio. On ne koristi microsoft ime ni u kakve svrhe, samo je vlasnik DNS registra koji se odaziva na microsoft.ba.

Ne sme ni da registruje domen sa imenom poznate firme ako ce to koristiti za iznudu novca i trazenje nadoknade. Sme da registruje ako npr. podigne fun site ili tribute site ili ima firmu koja se zove u konkretnom slucaju Micros Oftamoloska ordinacija. Pa ispada da je to skracenica. Vreme iznude love za domene je odavno zavrseno, i sve je lepo regulisano pravilima i sto je najvaznije postoje arbitraze za nedefinisane slucajeve. Koga zanima nek malo proceslja po netu.

.com domen nije rezervisan za iskljucivo pravna lica
ja registrujem microsoft.co.sr, ne trazim nikakve pare od njih, oni mene cimnu da im dam domen ja kazem necu. Oni meni ponude pare....
Ja ne koristim taj domen u reklamne svrhe ili dovodim njegov sadrzaj u bilo kakvu vezu sa m$ firmom.

microsoft TM je zasticen isto kolko i bolo koji drugi TM, ne bi SMELO da bude razlike izmedju brenda koji vredi 100e i trilion evra (znamo da para vrti gde burgija nece ali, ne bi SMELO)

polazeci od gore navedene cinjenice, Aero TM je zasticen kolko i m$ TM, pa samim time mozemo da se vratimo na moj prethodni post - niko ne sme da registruje Aero.co.yu, aero.com, aero.bilo sta

gx-x je napisao(la):
ja registrujem microsoft.co.sr, ne trazim nikakve pare od njih, oni mene cimnu da im dam domen ja kazem necu. Oni meni ponude pare....
Ja ne koristim taj domen u reklamne svrhe ili dovodim njegov sadrzaj u bilo kakvu vezu sa m$ firmom.

Evo idi pa procitaj lepo pravilo registrovanja za bas ovaj slucaj i sve ce ti biti jasno, ono sto pominjes (oni tebe cimnu ti kazes necu) je cista iznuda (jer ti ni nemas firmu ili razlog zasto bi nesto nazvao microsoft.ba) i zakonom se kaznjava a velike kompanije ne zele da se provlace po sudovima pa ponude neku lovu da se to resi vansudski ali ako si bezobrazan u potraznji ides na sud i ostaces bez domena, para i ...

gx-x je napisao(la):
polazeci od gore navedene cinjenice, Aero TM je zasticen kolko i m$ TM, pa samim time mozemo da se vratimo na moj prethodni post - niko ne sme da registruje Aero.co.yu, aero.com, aero.bilo sta

Kao sto rekoh ako si imao kompaniju koja se zove AERO niko ti nista ne moze a ovo je realan slucaj jer Aero je Slovenacka firma koja proizvodi lepkove i hemiju i koja moze da otkine M$ od love u sudskom procesu jer postoji mnogo duze nego sam M$ tacnije od 1946. dodine. Nesto kao sto su Bitlsi tuzili Mac. I samim tim mogu da zabrane M$_u da koristi Aero domen, ako se sete super bar ce da profitiraju a profitirace i nas Grmec jer je u njihovom sastavu.

microsoft TM je zasticen isto kolko i bolo koji drugi TM, ne bi SMELO da bude razlike izmedju brenda koji vredi 100e i trilion evra (znamo da para vrti gde burgija nece ali, ne bi SMELO)
http://www.icann.org/udrp/udrp-policy-24oct99.htm obrati paznju na stavku 4.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cybersquatting
http://en.wikipedia.org/wiki/Anticybersquatting_Consumer_Protection_Act
http://thomas.loc.gov/cgi-bin/query/z?c106:S.1255.IS:=
A sto se tice ovog drugog dela, microsoft TM spada u red cuvenih TM i uziva jacu zastitu od obicnih TM (to nema veze sa parama i burgijom, nego sa propisima)
I samim tim mogu da zabrane M$_u da koristi Aero domen, ako se sete super bar ce da profitiraju a profitirace i nas Grmec jer je u njihovom sastavu.
Ovo ce vec ici teze, jer je jedan od uslova i taj da se domen koristi "in Bad Faith"

kako je Aero m$-ov dobio TM ako vec postiji Aero TM ? :trust: Sad nisam siguran, ali izgleda da TM moze da se registruje za zemlju i internacionalno, pa ako m$ ne postoji nigde kao registrant u bosni, a bosna je register holder onog.ba domena, onda ce m$ ipak morati da odustaje od tuzbe i da trazi druge nacine ukoliko zeli domen. (procitao sam ono na linkovima koje ste kacili)

(i) your domain name is identical or confusingly similar to a trademark or service mark in which the complainant has rights; and

(ii) you have no rights or legitimate interests in respect of the domain name; and

(iii) your domain name has been registered and is being used in bad faith.

da da, moj domen je slican, samo sa razlictim nastavkom, registar mi nije odbio da registruje domen, pojma ja nemam ko je microsoft, oni su mi odobrili da ja to registrujem - ako je neko pogresio -oni su, u medjuvremenu sam saznao ko je microsoft i kao legitimno pravo u slobodnom svetu imam pravo da posedujem taj domen, ali cu ga se odreci uz odredjenu novacanu kompenzaciju, i ne, ne koristim domen u lose svrhe, stavio sam sliku svog klinca koji mali i nezan pa mu tepam micro soft ali ne moze razmak u domenu pa sam stavio zajedno...

dobar advokat i udri.

Poslednja izmena:
Sad nisam siguran, ali izgleda da TM moze da se registruje za zemlju i internacionalno, pa ako m$ ne postoji nigde kao registrant u bosni, a bosna je register holder onog.ba domena, onda ce m$ ipak morati da odustaje od tuzbe i da trazi druge nacine ukoliko zeli domen
Da, moze se registrovati nacionalno, za tacno odredjene drzave ili internacionalno (za sve drzave). Sta mislis koja je sansa da je m$ propustio da odabere najjacu zastitu ?
da da, moj domen je slican, samo sa razlictim nastavkom, registar mi nije odbio da registruje domen, pojma ja nemam ko je microsoft, oni su mi odobrili da ja to registrujem - ako je neko pogresio -oni su, u medjuvremenu sam saznao ko je microsoft i kao legitimno pravo u slobodnom svetu imam pravo da posedujem taj domen, ali cu ga se odreci uz odredjenu novacanu kompenzaciju, i ne, ne koristim domen u lose svrhe, stavio sam sliku svog klinca koji mali i nezan pa mu tepam micro soft ali ne moze razmak u domenu pa sam stavio zajedno...
Ako se dobro secam u Americi se pravi razlika u kaznjavanju sa slucajnu povredu TM i za namernu (1000-100k Vs 3000-300k $), jer se smatra da si duzan da (po ceni od 150$) zatrazis od odredjenog TM registra da ti provere da li je zauzet.
Kao sto rekoh m$ se tretira kao cuveni (renomirani) TM i kao takav uziva najsiru zastitu, a sam si citirao stavku (ii) koja ukazuje zasto bi takva registracija bila "u lose svrhe"
dobar advokat i udri.
Blago tebi kad imas para za boljeg advokata od microsoftovog :p

Evo recimo kako se moze zloupotrebiti registracija internet domena http://www.srbija.com/

Da li se neko seca otimanja milka domena? Ne secam se pre koliko je to bilo, al se secam da se neka Milka (tako se zove zena), inace domacica, otvorila sajt, i na osnovu imena Milka cokolade oni su ga bukvalno preoteli. Nikakva naknada, nista.

Najjace preotimanje je bilo u vezi www.sex.com, gledao sam emisiju na exploreru. Lik je nonsalantno preoteo domen pravom vlasniku, uz jedan poziv telefonom i verovatno par falsifikovanih dokumenata, i kasnije na tom domenu uzeo brdo para. :)

Kako to milka moze da uzme joj domen, po pravnom statusu to ne moze.

Pa neradi se sve po pravnim statusima :(

Nazad
Vrh Dno