Šta je novo?

Microsoft Access + latinica problem

va_milos

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2005
Poruke
1,922
Poena
349
Potrebna mi je pomoc oko podesavanja latinice u MS access. Naime, o cemu je rec. Postoji baza koja je vec uradjena i na nekim racunarima sve radi kako treba. Postoje nasa latinicna slova i nisu upitnici i kvacice, dok na nekima su ?:}{. Pokusavam da resim taj problem, ali sta god da uradim, jednostavno ne ide. Ponestalo mi je i ideja kako da resim, pa ako moze neka pomoc, sta gde namestiti. Da li neki font nedostaje ? U prilogu stavljam sliku kako to izlgeda. Probao sam na vise sistema i nema pravila. na xp negde radi, negde ne radi, na win 7 takodje.

Probao sam Office 2003,2007 i na oba je ista situacija.
 

Prilozi

  • 6456465.jpg
    6456465.jpg
    11 KB · Pregleda: 60
Poslednja izmena:
Ovde ti nedostaje YUSCII ćirilični font(ovi)
 
Под хитно вратити на обраду, коришћење YUSCII фонтова данас показује да је тај који је одговоран за то успаван пре ~20 година.
 
Под хитно вратити на обраду, коришћење YUSCII фонтова данас показује да је тај који је одговоран за то успаван пре ~20 година.

Ma od tog posla nema nista. Moram da osposobim ovu bazu i prenesem na drugi racunar. Ne znam dali je dovoljno pokupiti fontove i prebaciti na drugu masinu pa startovati ili se moram zezati sa konvertorima, posto ne uspevam naci font za ovo. Previse je matoro.
 
Poslednja izmena:
Sa mašina gde radi, prekopiraj YUSCII fontove tamo gde ne radi.
 
Posto sam pokusaovao da nadjem odgovarajuci font i nisam uspeo u tome, naleteo sam na program AccConv13 nasih ljudi koji radi polu posao. Moze do 50000 karaktera da izvrsi izmenu u unicode. Baza je stara minimum 15 godina ako ne i vise, pa je puna raznoraznih podataka. Ostaje mi jedina opcija kopiranje fonta sa tih masina, pa ce valjda raditi.
 
Sa Excel-om to rešavam tako što u opcijama uključim da se korišćeni fontovi prikače u fajl prilikom čuvanja (embbed used fonst). Na taj način fajl mogu da otvorim na drugom računaru koji nema te fontove. Možda Access ima istu takvu opciju prilikom snimanja baze?
 
Да ли та опција значи да ће фонтови из документа да буду једнократно искоришћени код отварања или се и инсталирају на други комп? Знам да је некад давно ишла инсталација фонтова али нисам сигуран да је тако и остало.
 
Jednokratno, samo kad se otvori dotični dokument.
 
To sa excelom mi nikako ne odgovara. U pitanju je stara baza, koja mora da se prebacuje na nove masine. Preveliki je broj racunara na kojima mora da se koristi i za sada ne postoji mogucnost izrade nove baze, vec mora da se koristi ta koja je. Nazalost taj posao je pao na mene jer nema ko drugi.

Evo gde sam nasao taj konvertor. Zezam se sa njim pola dana i nikako da provalim kako radi.
http://www.praktikum.rs/office/access/acc_135.asp

Verzija 13 radi polovnicno, ali ova koja je finalna verzija ne radi ili ja jednostavno ne znam kako da je koristim.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno