Šta je novo?

MicroSD i transfer

tvoja bivša Kingston kartica bila brža od tvoje bivše TakeMS kartice, a ne da je SVAKA Kingston kartica brža od svake Apacer kartice.

TakeMS, Apacer, elektroničar, elektrotehničar, Kingston, SanDisk (mrzi me da citiram)???

Ti više ne znaš ni šta pričaš. Kakav Apacer?
---------------------------------------------------------------------

Ti nisi dokazao da nisam u pravu. Samo si to tvrdio teorijski na osnovu svog "širokog znanja".

Znači ja tvrdim nešto što sam proverio empirijski, a ti nešto što je teorijski moguće, ali nije dokazano.

I zašto bih ja odstupio?

TakeMS, Apacer, elektroničar, elektrotehničar, Kingston, SanDisk (mrzi me da citiram)???

Ti više ne znaš ni šta pričaš. Kakav Apacer?
Pardon... testiram ovde razne kartice, pa mi se omaklo. :) Naravno da sam mislio na TakeMS.

Ti nisi dokazao da nisam u pravu. Samo si to tvrdio teorijski na osnovu svog "širokog znanja".
Čoveče, svakome ko makar nešto malo zna o elektronici je jasno da neće svaka elektronska komponenta koja siđe sa trake imati iste performanse, pogotovo ne memorija! To ti možeš da živiš u zabludi da si u pravu i da niko nije ništa dokazao dok ti se mi svi smejemo. :S:

Znači ja tvrdim nešto što sam proverio empirijski, a ti nešto što je teorijski moguće, ali nije dokazano.

I zašto bih ja odstupio?
Zato što JESTE dokazano da NIJE SVAKI PRIMERAK ISTI. To što ti to ne znaš, to ne umanjuje snagu te činjenice! I to što si ti nešto proverio/dokazao na jednom primerku ti ne daje pravo da tvrdiš da je tako i sa svakim drugim.

Drugo... Postoje različite aplikacije (primene). Negde je bitno vreme pristupa zbog random čitanja, negde sekvencijalno čitanje/pisanje... Nisi ti to baš sve testirao (jer ni ne poznaješ dovoljno materiju) i ne možeš da tvrdiš da je taj tvoj K-C4 bolji u svim scenarijima i sigurno ne možeš da tvrdiš da će biti SVAKI!

Poslednja izmena:
Dobro, da rezimiramo onda... Kriket može da vam popravi šporet, pumpu za vodu, neki kolektorski motor ili možda tablu sa osiguračima, al' nema blage veze sa informatikom i elektronikom i zato ko primi savet od njega, taj nije normalan. To ti je kao da odeš kod pekara i daš mu da ti protumači ultrazvučni nalaz... :D

A sada... S€X! :banana:

Uzmem ti ja da pogledam šta imam od kartica i isprevrćem sve fioke po stolu, kad ono... JAPANAC! :D

24wygpz.jpg

Jeste da je 2GB, al' računam da vidim samo o čemu se radi. Pustim test pod Win-om i on izbaci ovo:

20k3m08.jpg

Opa! Očitavanje maksimalno za ovaj čitač, random pristup solidan... upisivanje odlično za tu karticu. Respect!

Uzmem onda jednog microSDHC Apacera 4GB klase 6 i on da ovo:

xfxj08.jpg

Mešovit rezultat... Kingston je po ovome nešto brži u random upisivanju sitnih fajlova (čega se i sećam iz nekih praktičnih primera u embedovanim aplikacijama), a Apacer u čitanju, ali zato Kingston ima slabiji STR upisivanja.

Iskopam ti ja onda jednu Kingston SD karticu od 2GB, neka Photo serija:

2rrav6d.jpg

Ubedljivo najbolje očitavanje malih fajlova, što je vezano za kratko vreme pristupa, ali zato mršavi propusni opsezi za upis. (Ovu karticu ću definitivno da metnem u jedan Mikrotik na kome imam veb server. :p)

A onda na red dođe i TakeMS microSDHC Class 6 8GB:

k4w5mt.jpg

Dosta slabi rezultati u radu sa sitnim fajlovima (i čitanje i upis). STR očitavanja na maksimumu, kao i kod Kingstona (nemojte da vas zbuni minorna razlika, nastala je zato što sam test na TakeMS pustio da ide 5 krugova, pa ga malo ometali pozadinski procesi), ali STR UPISA... :eyebrows:

Računam, pusti ti tu sintetiku... da ja vidim kol'ko ove kartice brzo kopiraju podatke na sebe. Pređem pod Linuks i puknem "dd" prvo na Kingstonu:

black:~ # dd if=/tmp/262.mb of=/media/sda1/262.mb
512968+0 records in
512968+0 records out
262639616 bytes (263 MB) copied, 36.345 s, 7.2 MB/s
Brzina upisa: 7,2 MB/s a sintetika je pokazala 6,9... OK, tu smo negde...

Pustim onda kopiranje na TakeMS:

black:~ # dd if=/tmp/262.mb of=/media/EXT1/262.mb
512968+0 records in
512968+0 records out
262639616 bytes (263 MB) copied, 15.6495 s, 16.8 MB/s
Brzina upisa: 16,8 MB/s !!! A imao sam i bolje rezultate... Pa juče baš postovah onaj sa preko 19 MB/s u koji Kriket nije poverovao.

Daklem, nema laži nema prevare... Sklopiš kockice (onaj ko zna i ko ima šta da sklopi) i jasno ti je da je u pitanju klasična klackalica između IOPS-a i propusnog opsega. Ja kada sam počeo da pričam o TakeMS-ovom kontroleru u kartici koji generiše dugačke busy intervale na svakih 10 sek i kako je kartica izgleda optimizovana za veliki transfer rejt, meni je Kriket rekao da baljezgam i da samo pokušavam da zasenim laike tehničkim terminima (šta će, pronašao se čovek).

Daklem, upravo sam DOKAZAO da Kriket lupeta gluposti, tj nema čovek blage veze sa IT-em, i da nije svaka kartica pogodna za sve aplikacije/primene.

P.S. Naravno, posle ovoga mi ne pada napamet da bacam pare na nepotrebnu mi karticu samo da bi' se sa "njim" ubeđivao. Pa čovek sve zna... on je imao tu karticu! Imao! Eeeeej! Nije to mala stvar... Karticu! Imao! Testirao... A i razume se u elektromotore i releje, što mu dođe jako slično flip-flopovima i UI procesorima.

I rest my case.

Poslednja izmena:
Aha sad se priznaju rezultati kartica različitih kapaciteta? Dobro je da znamo da imaš dvostruke standarde. Kada ti porediš onda može alo ne i kad neko drugi.

Što se tiče popravljanja šporeta i ostalog što si naveo (naravno u uvredljivom kontekstu), mogu i to da uradim ali ja sam inženjer kao što rekoh, pa ne znam kolko puta tebi to treba da se ponovi. Pametnome dosta i jednom reći.

Aha sad se priznaju rezultati kartica različitih kapaciteta? Dobro je da znamo da imaš dvostruke standarde. Kada ti porediš onda može alo ne i kad neko drugi.
OK ne priznaju se, al' ti reče da ti je "transfer išao i preko 8 MB/s". Koji transfer? Čitanje ili upis? I da je čitanje... fali ti još samo jedno 10-ak MB/s. :eyebrows::banana:

Nijedan test na Internetu tim karticama ne daje više od 13-14 MB/s upisa. Pa i sam si postovao link sa testom te japanske kartice.

Nemoj bre da si smešan. Nađi mi i jednu Kingston C4 karticu koja upisuje brzinom od 19,1 MB/s! Ti si na potezu. Šta, stvarno 'oćeš da odem sutra i dam 1900 din. da bi' ti to i dokazao? Zašto ja da bacam pare na tvoju nedokazanost i neznanje!?!? Zar je moguće da si toliko očajan? Hvataš se za neke sitnice kao davljenik za slamku... kupuješ vreme. Al' shvati... gotovo je!

Nisi bio u pravu. Pogrešno si savetovao ljude i tvrdio da je SVAKA K-C4 kartica u SVIM primenama BRŽA od SVAKE TakeMS C6, i još me vređao kada sam pokušavao da ti objasnim neke od ovih stvari, a sada nemaš ni dovoljno muškosti da to priznaš i pojedeš što si i ******.

Što se tiče popravljanja šporeta i ostalog što si naveo (naravno u uvredljivom kontekstu), mogu i to da uradim ali ja sam inženjer kao što rekoh, pa ne znam kolko puta tebi to treba da se ponovi. Pametnome dosta i jednom reći.
Pa i ja sam inženjer pa i pravim i popravljam šta stignem. :S: Nije to ništa meni ispod časti, a i volim da majstorišem.

Poslednja izmena:
I još nešto. Upravo nisi dokazao ništa. Ona prva Kingston kartica nije ni SDHC a klasa ni ne piše pa je opet pojela klasu 6 apacer. A ta "foto serija" nemam pojma šta je ali nine sdhc c4.

Tako da izvukao si se da ne kupuješ karticu na svojstven način ali nisi ništa dokazao. Zapravo dokazao si da Kingston kartica bez znake klase koja košta $7 može da se meri sa tvojom klasom 6.

I rest my case

I još nešto. Upravo nisi dokazao ništa. Ona prva Kingston kartica nije ni SDHC a klasa ni ne piše pa je opet pojela klasu 6 apacer. A ta "foto serija" nemam pojma šta je ali nine sdhc c4.
Da, nije SDHC... a velike su šanse da je unutra SLC. Al' dobro... Ja sam testirao sve što sam imao kod sebe više iz radoznalosti.

Tako da izvukao si se da ne kupuješ karticu na svojstven način ali nisi ništa dokazao.
Eeeej! Pazi ti njega... "izvukao si se da ne kupuješ karticu"! OK idem sutra da bacim pare! (ja sam očigledno ****** još veći od tebe, ali me tvoja drskost inspiriše) Daću te pare samo da bih video tvoj sledeći izgovor i izvrdavanje kada se pokaže da je kartica sporija!

Zapravo dokazao si da Kingston kartica bez znake klase koja košta $7 može da se meri sa tvojom klasom 6.
Ne znam ja kol'ko danas ona košta, al' pre 3-4 godine je pošteno plaćena. I kao što ti kažem majstore, to je vrlo verovatno SLC... Neće ta tvoja imati ništa bolje rezultate, čak naprotiv. I ne može da se meri... U nečemu je bolja u nečemu je gora... Nisu u svemu "tu negde", pa da može da se meri.

A jesam dokazao da kod mene TakeMS C6 radi bolje neko i jedan Kingston C4 kod bilo koga drugog. :)

Ali pazi... i meni i tebi svakome ko ovo čita je jasno da ti nisi iz struke... da si laik... da si se izlupetao... i da si još bio agresivan u svojim tvrdnjama koje nemaju veze sa mozgom. To nam je svima jasno! Ti to znaš. Ja to znam. Svi to znamo. Samo je pitanje kako ćeš ti sada iz toga izaći. A ti se i dalje nadaš da ćeš nekako ipak izaći "dostojanstveno" a bez izvinjenja i gutanja svega onoga što si *****.

Poslednja izmena:
A šta bi sa ovim:

Pa bilo bi pod br. 1 poželjno da imaš obe kartice za uporedni test. Ako već nemaš onda bi mogao da je proteraš kroz iste one testove koje sam postovao (sa legitreviews.com), znači SiSoft Sandra 2010 i onaj drugi, CrystalDisk ili kako se već zove. Tako da bismo mogli da uporedimo te brojke.
Eto proterao sam karticu kroz iste te testove, pa možemo da vidimo brojke. Ne sviđa ti se 19,38 MB/s? :eyebrows: Šta ja da ti radim?

Ti se ladno nadaš da će ta Kingston C4 kartica izvući više. :S: Ali ja ZNAM da neće ni blizu toliko. Znam zato što mi je to struka. Znam zato što sam mnogo literature pročitao, mnogo ispita položio, mnogo godina radio sa tim stvarima... Znam! A ti nemaš blage veze a tripuješ se da možeš ravnopravno da učestvuješ u ovoj diskusiji i to tako arogantno. :wall:

A šta je s ovim? Kako se njemu omače da sa istom karticom dobije duplo manji upis?
Testirano samo u jednom prolazu (difolt je 5, al' da je bar 3), a u tom trenutku je mogao neki pozadinski proces da zasmeta, zato se i radi iz više prolaza. Drugo, test koristi manji uzorak (50 vs 100 MB). Treće, može biti do čitača ili USB host interfejsa. Četvrto, možda mu upao lošiji primerak. :eyebrows: A ono što najverovatnoje jeste je manji klaster... Vidiš da mu je konzistentno dosta bolji upis sitnijih fajlova dok mu je lošiji STR nego kod mene! (E vidiš, zato sam ja inženjer informatike a ti elektrotehnike)

U svakom slučaju tvoje tvrdnje nemaju veze sa realnošću, a ti nemaš veze sa informatikom i ne dovodi više ljude u zabludu GARANTUJUĆI im nešto što nema veze s mozgom.

Poslednja izmena od urednika:
Ti da te neko sad pita "šta je informatika" ne bi ni znao odgovor na pitanje. (bez gledanja u wikipediu molim:)

A nisam znao da oni koji završe NRT dobiju zvanje "inženjera informatike", tako da lažeš ili za jedno ili za drugo.

Ili nisi ni završio školu ili nisi "inženjer informatike". Tako da si uhvaćen u laži.

Recimo da hipotetički prihvatimo tvoju tezu da nisu sve kartice iste:

Da li misliš da je kontrola kvaliteta u TakeMS bolja od one u Kingstonu? Da li bi pre stavio pare na to da su Kingston kartice uravnoteženijeg kvaliteta ili na Take MS?

Ti da te neko sad pita "šta je informatika" ne bi ni znao odgovor na pitanje. (bez gledanja u wikipediu molim)

A nisam znao da oni koji završe NRT dobiju zvanje "inženjera informatike", tako da lažeš ili za jedno ili za drugo.

Ili nisi ni završio školu ili nisi "inženjer informatike". Tako da si uhvaćen u laži.
Ali šta tebi pada napamet!!! :zgran: Pa šta ti misliš, da ovde VIP status dobijaju neke sociopate i patološki lažovi i da se kao totalne neznalice već deceniju "provlače" a da to niko ni ne provali? :wall:

Završio sam ja NRT kod Slobe Obradovića (dok je još on bio šef smera) odaaaavno... diplomirao kod Bore Đorđevića na Operativnim sistemima... Dobija se zvanje: "Inženjer za nove računarske tehnologije"... A šta je to? Račundžija? Uhvaćen sam u laži! :zgran::wall:

Završio sam i dve godine AVT-a, ali pošto tada još nisu dobili akreditaciju za nivo fakulteta nisam hteo da završavam treću i dobijem dve diplome istog ranga. Posle život povukao svojim putem... Je l' treba da fotokopiram diplomu? Radnu knjižicu? Šaljem preporuke? CV? :trust:

Inače, o toj školi nemam baš neko dobro mišljenje (osim ogromnog poštovanja koje gajim prema dvojici gore pomenutih profesora), jer mi nije pružila nešto mnogo više od "sertifikata" da nisam baš neka teška palamuda, al' pošto ti u sertifikaciju ne veruješ...

Bilo kako bilo. Arogantan si i prepotentan, a pričaš o stvarima sa kojima nemaš blage veze i to svi vide.

Recimo da hipotetički prihvatimo tvoju tezu da nisu sve kartice iste:
Naravno, samo hipotetički... :S: A teza nije moja, niti je moj problem što ti ne znaš ništa o elektronici, a praviš se pametan i držiš ovde predavanja.

Da li misliš da je kontrola kvaliteta u TakeMS bolja od one u Kingstonu? Da li bi pre stavio pare na to da su Kingston kartice uravnoteženijeg kvaliteta ili na Take MS?
Šta znači "uravoteženijeg kvaliteta"? Sada si odjednom i tehnolog! Stručnjak za kontrolu kvaliteta! :laugh: Znao sam da ćeš da se izvlačiš na "ma to se potrefio taj jedan primerak, ali ostali..." :wall:

Da uzmem 100 Kingston C4 i 100 TakeMS C6 kartica i da testovi pokažu da su u proseku ove druge brže, ti bi tražio ponovan test sa kontigentom iz Japana. Da se ponovi sa 100 japanskih kartica i da ispadne isto, rekao bi da ne valja test. :wall:

Jednostavno nema šanse da ti nisi u pravu. Nema! Ti sve znaš! Imao si jednu karticu i znaš! Garantuješ svima da su brže SVE Kingston C4 kartice od bilo koje TakeMS C6 i to u svim aplikacijima i scenarijima. :wall:

Sve u svemu nisi ispunio reč i kupio Kingston karticu, kako bi me demantovao.

Tako da ti svi smajliji ovog sveta (ili emotikoni, šta li su), kojima tvoji postovi obiluju i smaraju (ko da gledam crtani film), neće pomoći da zaobiđeš tu činjenicu.

Sam si rekao - sam si se porekao. Verovatno sam i ja za to kriv.

Sad ti skreći s teme, nazivaj me kako hoćeš, izvlači se kako znaš i umeš, ali činjenica stoji. Nisi ispunio reč.

P.S. Koja ti je bila tema diplomskog za Operativne sisteme? :)

P.P.S. I ja ne bih na tvom mestu išao tako daleko da sebe i svog kolegu nazivaš "svima". Niste vi svi, i govori u svoje ime.

Poslednja izmena:
Radi veće slasti :eyebrows: podeliću repliku na dva dela.

Tako da ti svi smajliji ovog sveta (ili emotikoni, šta li su), kojima tvoji postovi obiluju i smaraju (ko da gledam crtani film), neće pomoći da zaobiđeš tu činjenicu.
Ja zaobilazim činjenice!?!?!? OK, OK... A to što ti soliš pamet jednom informatičaru i ponašaš se agresivno bez IKAKVIH argumenata? :trust:

P.S. Koja ti je bila tema diplomskog za Operativne sisteme? :)
GUI kod Linux i UNIX operativnih sistema.

P.P.S. I ja ne bih na tvom mestu išao tako daleko da sebe i svog kolegu nazivaš "svima". Niste vi svi, i govori u svoje ime.
Ne, ne... svi koji nešto znaju o elektronici, a njih na ovom forumu ima jako mnogo. Blamiraš se. Al' ček... Sa' će ono glavno. ;) :banana:

Da, videli smo u slučaju CAR-a da je VIP member na ovom forumu obavezno faca "u elektronici":)irony)

GUI kod Linux OS-eva? I? Šta si pisao? Naveo Gnome, KDE i još koji (možda Windowmaker)? komandu startx, parametre za startx koji može da otvori zaseban GUI u bilo kojoj od virtuelnih konzola? Šta si još tu pisao na temu GUI-a?

UNIX OS, koje si obrađivao? IRIX, HPUX, DGUX, SunOS (Solaris), možda FreeBSD (mada je to BSD a ne *NIX)? Navodio kozmetičke razlike između Gnome i KDE?

Prikazivao skrinšotove GUI-a, kako bi razvukao diplomski na 40ak stranica? Baš me zanima, jel možeš da mi pošalješ taj diplomski da i ja nešto naučim?

Poslednja izmena:
Sve u svemu nisi ispunio reč i kupio Kingston karticu, kako bi me demantovao.

Sam si rekao - sam si se porekao. Verovatno sam i ja za to kriv.

Sad ti skreći s teme, nazivaj me kako hoćeš, izvlači se kako znaš i umeš, ali činjenica stoji. Nisi ispunio reč.
Išao sam... Kupio! :eyebrows: Nisam stigao ranije zbog porodičnih obaveza.

j8lma8.jpg

A sada... dugo očekivano PONIŽAVANjEEEE... :D

Kingston microSDHC Class 4 8GB:

2n01zx5.jpg

TakeMS microSDHC Class 6 8GB:

2z4cl6d.jpg

Ali ko još veruje u "stintetiku"... Daj da ja lepo kopiram jedan DVD iso imidž (>4GB) pa da vidimo čija majka crnu vunu prede. :d

Počnem od Kingstona...

2d9elc0.jpg

Dosta je varirao, išao je i malo preko 10 MB/s al' to mu je bilo to. Pustim onda kopiranje na TakeMS C6:

2i0fz2g.jpg

Znači izuo ga TakeMS. Ali ono... 70% brži. Bruka!

Pređem pod Linuks i pustim dd na jednom manjem fajlu (~250MB). Prvo na TakeMS-u (on mi ostao u čitaču), pa onda i na Kingstonu i dobijem ovo:

2rorod5.jpg

TakeMS C6 Write Speed: 17,8 MB/s
Kingston C4 Write Speed: 12 MB/s

Da je bio veći fajl bila bi i razlika veća! Znači, Kingston ima veći IOPS i kraći access (ako ti uopšte znaš i možeš da shvatiš šta je to), ali ga TakeMS izuva u brzini sekvencijalnog upisa, tj STR-u, baš kao što sam ja na početku ove diskusije i rekao! Ali da se sada toga i podsetimo:

Kingston C4 je bila BRŽA od TakeMS C6, u svakom trenutku.
Da si kupio Kingston Class 4 prosečna brzina bi ti bila nešto preko 8MB/s

Ovo je sve prilično konzistentno sa Kriketovom tvrdnjom da mu je TakeMS štucao pri kontinualnom škljocanju serije fotki (posle svake sledi apdejt FAT tabele). Ovo može biti korisna informacija jer ispada da je možda stvarno Kingston klase 4 brži u određenim aplikacijama, dok je ovaj TakeMS više optimizovan za HD video (samo snimaš kontinualan strim).

Magikc umesto da toliko tupiš o teoriji i pokušavaš da me ubediš da iako je kartica klase 4 brža od druge klase 6, postoji dobar razlog zašto je ona tako označena, predložio bih ti da testiraš dotične kartice i u skladu sa svojim ekstenzivnim znanjem o standardima klasa, nadjes situaciju gde je Kingston microsdhc class 4 sporija od Takems c6. Odnosno ne gde je sporija, već gde nije brža.

Znači sve te prazne priče o nekim hipotetičkim situacijama padaju u vodu rađenjem jednog real-world testa.
Svi tvoji pokušaji da me dezavuišeš, mogu da uspeju samo kod priučenih klinaca impresioniranim tvojim kvaziargumentima, koje ja inače ni ne komentarišem (ako ste primetili).
...
Tako da zadrži svoje kvaziznanje i kvaziargumente za sebe. Nisam ti ja neki klinac koji pada na te žvake. I da, uživaj u svojoj najjeftinijoj kartici koja postoji, ja ću u svojoj najskupljoj :)

To što ne komentarišem (ne osvrćem se) na tvoja tehnička masturbiranja, ne znači da ne znam, ili ne razumem o čemu pričaš. (kakvo ažuriranje FAT tabele, ako na kartici ima 1 ili dva fajla?)

Kriket FAIL!

GUI kod Linux OS-eva? I? Šta si pisao? Naveo Gnome, KDE i još koji (možda Windowmaker)? komandu startx, parametre za startx koji može da otvori zaseban GUI u bilo kojoj od virtuelnih konzola? Šta si još tu pisao na temu GUI-a?
Rad je isuviše tehnički za tvoje poznavanje materije... Sorry.

UNIX OS, koje si obrađivao? IRIX, HPUX, DGUX, SunOS (Solaris), možda FreeBSD (mada je to BSD a ne *NIX)? Navodio kozmetičke razlike između Gnome i KDE?
I System V i BSD su Juniksi... A rad je bilo više o X11 protokolu, frejm baferima, grafičkim bibliotekama... tehničke stvari. Ne bi ti to razumeo.

Prikazivao skrinšotove GUI-a, kako bi razvukao diplomski na 40ak stranica? Baš me zanima, jel možeš da mi pošalješ taj diplomski da i ja nešto naučim?
Da, da... Lepio kolažne sličice...

Ti nešto da naučiš? :laugh::laugh::laugh:

Nego, Kriket... De stvari... Prvo, ponajvljaj sada zamnom: "ja nemam pojma i neću se više qrčiti". A drugo... 'oćeš kupiš karticu? Evo daću ti je po nabavnoj ceni. Nije mnogo radila. :D

Poslednja izmena:
OK, znači ti si ubo primerak TakeMS koji je bolji od ostalih (i od ovog koji sam ja imao i od onog carevog). Svaka čast na sreći.

Voleo bih da ih ubaciš u neki fotoaparat i da opališ unlimited continuous burst-shooting. Baš me zanima nakon koliko fotografija bi se "zakašljala". Čisto informativno.

Elem, dokazao si svoju tezu da nije svaka kartica ista, no isto tako da Take MS kartice mnogo više variraju u rezultatima od Kingston-a. Što će reći da treba imati sreće pa dobiti takvu kao što je tvoja.

Samo mi još nije jasno, kada si prvi put objavio test brzine upisivanja te tvoje kartice, rekao si da je bila oko 7,5MB/s. Šta joj se desilo u međuvremenu da upisuje duplo brže?

P.S. Ne brini se za moje poznavanje materije i tehničku pismenost. Hajde pošalji taj diplomski da naučim nešto.

Poslednja izmena:
Btw, možeš li da mi "približiš" malo sliku te Kingston MicroSDHC kartice? Da vidim da li izgleda isto kao ova moja bivša. Pošto vidim da na adapteru piše made in China, a ovako "izdaleka" mi ne izgleda isto.

Ne mislim da osporavam testove, već me samo zanima da li postoje razne vrste tih Kingston kartica (tj. razna porekla).

I još nešto, trebalo je da "isprazniš" tu TakeMS, pošto vidim da je 39% popunjena, dok je Kingston 0%. Čisto da bi uslovi bili identični.

Still, Kingston opet pokazuje veće brzine čitanja u svim uslovima osim u Seq, gde je neznatno sporija.

Postuj rezultate i od SiSoft Sandra 2010. Čisto da vidimo, kad ih već imaš pri ruci.

Poslednja izmena:
OK, znači ti si ubo primerak TakeMS koji je bolji od ostalih (i od ovog koji sam ja imao i od onog carevog). Svaka čast na sreći.
Ahahahaahah! Ne, ne, ne, ne... Svaka čast na ZNANjU, zato što sam provalio u čemu može da bude štos i to i pokušao da ti objasnim, al' ne vredi... :(

Skoro SVAKI će biti brži jer je kontroler u kartici očigledno optimizovan za STR. Meni barem očigledno. To što ti ne shvataš te stvari to ne znači da to nije tako.

Evo, Car ima dva komada... Doćiće ovih dana do mene pa ćemo testirati i te njegove u ovom čitaču. :eyebrows:

Voleo bih da ih ubaciš u neki fotoaparat i da opališ unlimited continuous burst-shooting. Baš me zanima nakon koliko fotografija bi se "zakašljala". Čisto informativno.
To će da zavisi od mnoooogo faktora. I čitača kartica u fotoaparatu, i firmvera aparata i veličine slike i vrste kompresije slike (nemoj sada da ulazimo i u intrafrejm JPEG kompresiju :S:). To je posebna priča... Uostalom imaš posebnu Photo seriju kartica, pa izvoli. ,)

Elem, dokazao si svoju tezu da nije svaka kartica ista,
Ne, dokazao sam da si ti nemaš pojma i da si se izlupetao kada si svima GARANTOVAO da će SVAKA K-C4 biti UVEK i u SVEMU brža od SVAKE TMS-C6. Ja sam znao da lupetaš, ali ono... baš ZNAO i evo sada sam ti to i dokazao.

no isto tako da Take MS kartice mnogo više variraju u rezultatima od Kingston-a. Što će reći da treba imati sreće pa dobiti takvu kao što je tvoja.
Ne, treba imati sreće na u životu ne natrčati na nekoga kao što si ti. :S: Kao što vidiš ja i nisam baš neke sreće.

Samo mi još nije jasno, kada si prvi put objavio test brzine upisivanja te tvoje kartice, rekao si da je bila oko 7,5MB/s. Šta joj se desilo u međuvremenu da upisuje duplo brže?
Pa naravno da ti nije jasno zato što nemaš pojma o elektronici... očigledno samo prelećeš pogledom kada pišem o tehničkim stvarima. Ono je mereno na Samsung Wave telefonu, čiji čitač očigledno ne podržava High-Speed režim. Zato ni kod Cara transfer ne prelazi teorijskih 12,5 MB/s. Kada je ubaciš u neki čestit čitač kartica onda dobiješ ovo.

E... Znaš šta... puk'o si. Ćao! :wave:

Ono je mereno na Samsung Wave telefonu, čiji čitač očigledno ne podržava High-Speed režim. Zato ni kod Cara transfer ne prelazi teorijskih 12,5 MB/s. Kada je ubaciš u neki čestit čitač kartica onda dobiješ ovo.

Pa, pošto se kartice obično koriste u telefonima i fotoaparatima, a ne u čitačima, nije baš irelevantno kako se koja ponaša u uređaju.

Ajde ubaci taj Kingston u taj Samsung Wave, pa pogledaj rezultate. Baš me zanima.

Btw, možeš li da mi "približiš" malo sliku te Kingston MicroSDHC kartice? Da vidim da li izgleda isto kao ova moja bivša. Pošto vidim da na adapteru piše made in China, a ovako "izdaleka" mi ne izgleda isto.
Hahahahaha! :laugh::laugh::laugh: Pa šta bi sa pričom da kod renomiranih proizvođača su sve kartice ISTE!?!? :eyebrows:

Ne mislim da osporavam testove, već me samo zanima da li postoje razne vrste tih Kingston kartica (tj. razna porekla).
Piše na njoj TAIWAN. Tražio sam japansku... zvao 10 radnji, nigde je nema. Ali ovi rezultati su i bolji od očekivanih zar ner? Šta je, nije ti po volji što nisi u pravu, a malo ti teže ide da priznaš grešku, a? Cccc...

I još nešto, trebalo je da "isprazniš" tu TakeMS, pošto vidim da je 39% popunjena, dok je Kingston 0%. Čisto da bi uslovi bili identični.
Pa to ti tako razmišljaš zato što nemaš pojma kako stvari funkcionišu. Da znaš ne bi se oko toga bunio jer ti samo ide u prilog to što je TakeMS bio ispunjen. Eeee moj ti...

Still, Kingston opet pokazuje veće brzine čitanja u svim uslovima osim u Seq, gde je neznatno sporija.
Neznatno sporija!?!?!? :zgran::zgran::zgran: 18 vs 12 je tebi neznatno!?!?!? 6 MB/s razlika!!! Takoreći za klasu! :D

Postuj rezultate i od SiSoft Sandra 2010. Čisto da vidimo, kad ih već imaš pri ruci.
Nemam Sandru i neću više da se zamlaćujem udovoljavanjem tebi i tvojim tripovima. Kopirao sam fajl od preko 4GB i TakeMS je izuo Kingstona. Skoro minut ranije završio! Ne treba ti ni štoperica ni Sandra ni ništa... Izuo ga! Oprao! Urnisao! :crash:

Ok, znači nije ista kartica, jer je moja bila Japan, ali nema veze.

Možeš li da je ubaciš u taj telefon pa da vidiš kako se ponaša u njemu u odnosu na tvoju Take MS?

Pa, pošto se kartice obično koriste u telefonima i fotoaparatima, a ne u čitačima, nije baš irelevantno kako se koja ponaša u uređaju.

Ajde ubaci taj Kingston u taj Samsung Wave, pa pogledaj rezultate. Baš me zanima.
Samo izvrdavaš... A mene baš zanima kada će da usledi izvinjenje i priznanje da si se izlupetao i da si uzeo ćaleta da učiš kako se prave deca? :trust:

Neznatno sporija!?!?!? :zgran::zgran::zgran: 18 vs 12 je tebi neznatno!?!?!? 6 MB/s razlika!!! Takoreći za klasu! :D

Ne vidim da je 18 vs 12, već 20,07 vs 19,57, u CrystalDiskMarku. U svim ostalim read testovima je brža (512k su tu negde, 19,6 vs 19,3).

P.S. Ne izvrdavam ništa, nego me zanima kad ih već imaš, da vidim kako će da se ponaša. Makar nije ista kartica (Taiwan), al dobro.

Poslednja izmena:
Ne vidim da je 18 vs 12, već 20,07 vs 19,57, u CrystalDiskMarku. U svim ostalim read testovima je brža (512k su tu negde, 19,6 vs 19,3).
Aaaaa... Ti si mislio samo na očitavanje. Pa tako reci... :eyebrows: Daj bre, nemoj da se foliraš. Izuo je TakeMS tog tvog funjavog Kingstona a ti sada to ne možeš da progutaš. Ne možeš čak na netu ni da nađeš da je IKO IKADA izmerio UPIS od 18-19 MB/s kod takvog nekog Kingstona, pa makar i da je sa Marsa, a ne iz Japana.

P.S. Ne izvrdavam ništa, nego me zanima kad ih već imaš, da vidim kako će da se ponaša. Makar nije ista kartica (Taiwan), al dobro.
Evo ti kako se ponaša u Vejvu:

black:~ # dd if=/tmp/262.mb of=/media/disk-1/262.mb
512968+0 records in
512968+0 records out
262639616 bytes (263 MB) copied, 39.5555 s, 6.6 MB/s
Opet sporija. Ne mnogo, ali sporija! Da te podsetim:

Magikc umesto da toliko tupiš o teoriji...
nadjes situaciju gde je Kingston microsdhc class 4 sporija od Takems c6...

Znači sve te prazne priče o nekim hipotetičkim situacijama padaju u vodu rađenjem jednog real-world testa.
:eyebrows:

P.S. Je l' 'oćeš sada da kupiš ovu karticu pošto meni ne treba? Odlična je. Mnogo je brža od one tvoje japanske. :eyebrows:
P.P.S. Očekuje se izvinjenje...

Poslednja izmena:
Nije brža od moje bivše japanske, ali je više nemam pa ne mogu to i da dokažem.

To što se Made in Japan ne mogu više naći govori da su razgrabljene, ali to je već problem Kingstona koji proizvodi kartice na različitim mestima. No šta je tu je, to je faktičko stanje i mora se prihvatiti.

Ja priznajem da nisam znao da Kingston kartice postoje japanske, tajvanske i ko zna još koje. Pretpostavljao sam da su sve iste (istog proizvođača) ali očigledno nisu.

Možda jednom naletim na neku japansku pa je propustim kroz testove da vidim rezultate u odnosu na tu tajvansku.

Međutim u jednom od ranijih tvojih postova si isto uz svojstveno likovanje postovao benčmark te tvoje TakeMS u kojem je brzina upisa bila 10MB/s. Naravno posle si taj rezultat pripisivao svemu mogućem osim lošeg kvaliteta kartice.

I na kraju, čak i ta kartica koju si kupio ispunjava standarde Class 6, iako je označena sa 4. I to je nešto :)

Nije brža od moje bivše japanske, ali je više nemam pa ne mogu to i da dokažem.
Ahahahah! A na osnovu čega onda tvrdiš ili znaš da je tvoja bila brža?!?

To što se Made in Japan ne mogu više naći govori da su razgrabljene, ali to je već problem Kingstona koji proizvodi kartice na različitim mestima. No šta je tu je, to je faktičko stanje i mora se prihvatiti.
Ne, nego je to tvoj problem što lupetaš o stvarima o kojima nemaš pojma. I nemoj više da se brukaš. To gde je kartica proizvedena nema nikakve veze sa mozgom! To su urbane legende i moderna praznoverija. Ako je isti litografski proces i ako je ista kontrola kvaliteta (a to već garantuje Kingston svojim imenom) onda nema nikakve veze gde je kartica proizvedena. Može i međ' tajvanskim da se zabode neki mrki primerak, a može i osrednji. Ovaj je super!

Ja priznajem da nisam znao da Kingston kartice postoje japanske, tajvanske i ko zna još koje. Pretpostavljao sam da su sve iste (istog proizvođača) ali očigledno nisu.
Dobro... to je još najmanje što nisi znao i to nema nikakve veze sa ovim rezultatima. Ipak, sve to te nije sprečavalo da GARANTUJEŠ ljudima da je SVAKA Kingston C4 UVEK brža od SVAKE TakeMS C6 i da slobodno kupe nju. Znači to što si tvrdio nije tačno? Je l' tačno ili nije?

Možda jednom naletim na neku japansku pa je propustim kroz testove da vidim rezultate u odnosu na tu tajvansku.
To nema veze s mozgom. Više tu ima uticaja faktor sreće nego zemlja porekla. I da ti uleti neka dobra "made in Japan" opet ti je isuviše mali uzorak da bi mogao nešto sa sigurnošću da tvrdiš, a mi informatičari znamo da se vi laici samo zanosite!

Naćiću ti negde i tu japansku (videću sa drugarima) pa ćeš da vidiš rezultate i šta ćemo onda? Onda ćeš da kažeš da je to loš primerak! :S::laugh: I tako u nedogled...

'Oćeš jedno džak tih kartica pa da izabereš neku? Neće ti to ništa pomoći, al' ti to ne kapiraš jer ne možeš da shvatiš šta znači "optimizovano za STR".

Međutim u jednom od ranijih tvojih postova si isto uz svojstveno likovanje postovao benčmark te tvoje TakeMS u kojem je brzina upisa bila 10MB/s. Naravno posle si taj rezultat pripisivao svemu mogućem osim lošeg kvaliteta kartice.
Moje kartice? Ne... To je bilo iz telefona. U telefonu je cepala 11,5 read i 7,4-9 write. A kada sam je prebacio u normalan čitač onda je pokazala ovo što sam ti i okačio.

Jedan poljak je bio okačio ovaj CrystalDiskMark rezultat:

takems.png

I to sam već objasnio malim test fajlom (50MB) i samo jednim prolazom, a možda i drugačijim čitačem... pa možda i karticom. Ali si ti taj koji je tvrdio da su (bar kod velikih imena) sve kartice ISTE i da je SVAKI K-C4 brži od SVAKOG TMS-C6, i to UVEK i u svakoj situaciji. FAIL!

I na kraju, čak i ta kartica koju si kupio ispunjava standarde Class 6, iako je označena sa 4. I to je nešto :)
Ti nemaš pojma koji su tehnički kriterijumi za Class 6 sertifikaciju i ne znam samo kako te nije sramota da se kao laik raspravljaš sa informatičarom, a toliko toga ne znaš da je to straaašno. Ti izgleda ni ne znaš šta sve ne znaš. :S:

Testovi koje smo mi sada ovde radili ne mogu ni da priđu onome što kartica prolazi pri sertifikaciji. A nivo tehničkog znanja da bi se to sve ispratilo je pozamašan, te bi i meni trebao kurs obuke i period prilagođavanja da bih radio taj posao, a ne tebi vunsteru. Video si uostalom i uređaje za testiranje SD i drugih NAND memorija...

Šta se dešava sa karticom kada se napuni... pa fragmentira... pa krenu da otkazuju pojedine ćelije... fora je da i tada i pod tim novonastalim, otežanim okolnostima kartica idalje zadovoljava neke kriterijume. I nemoj više da se praviš pametan... Niti si mi kolega, niti si iz branše, niti išta znaš o memorijama, elektronici, fajl sistemima... mislim, dosta više!

Poslednja izmena:
Neću reći da je loš primerak, već ću pretpostaviti da je loš primerak bio te TakeMS koji sam imao. Ali to tek treba da se vidi.

(P.S. odakle ti to da je gornji skrinšot prikaz jednog prolaza? Jel to piše negde ili samo "pretpostavljaš na osnovu svog enormnog znanja"?)

A to koliko si ti nadobudan, i koliko misliš da sve znaš (a znaš iz te oblasti kojom se baviš, a iz ostalih nemaš pojma), to je prosto neverovatno. Nadobudnijeg čoveka odavno nisam video. Ustvari jedino je gori ovaj tvoj kolega VIPovac, koji je isto tako nadobudan, a nema pojma sa životom.

Kao što rekoh, ja se ne bavim "storedžom" kao što ti kažeš, već mrežama, bazama podataka (i skladištima), i još nekim drugim stvarima. No verujem da si ti i tu tata-mata, pa da ne širim priču.

Kao što rekoh, priznajem da si dokazao da nije svaka Kingston Class 4 brža od svake Take MS Class 6, no nisam znao da nisu sve Kingston kartice iste (da se ne ponavljam). U mom slučaju je bila brža, i to u svakom pogledu, i u brzini upisivanja, čitanja, i u fotoaparatu.

Ali to su ipak različite klase, pa (tvoj) rezultat nije ni veliko čudo.

A sad pošto si se izložio za sve pare, mogao bi da poradiš i na manirima, te da manje vređaš i pretpostavljaš. Ti mene ne poznaješ i krajnje je nekulturno da me nazivaš svakakvim imenima. Mene to ne vređa, jer znam ko sam i šta sam, ali tebi kao "vrhunskom intelektualcu" to ne priliči. U najmanju ruku si nezreo za svoje godine.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno