Šta je novo?

MicroSD i transfer

Glenn

Čuven
Učlanjen(a)
16.07.2008
Poena
575
Od cega zavisi variranje prenosa podataka sa racunara na mobitel ? Uzeo sam neki dan MicroSD 4GB Kingston za GW620.

Prebacivao sam muziku.. medjutim, prvi albim vidim ide sporo. Pogledma bolje i vidim ide oko 700kb/s. Nisam vidio kolika je brzina bila na staroj kartici od 1GB ali mi se cinilo da je bilo dosta brze.

Formatiram karticu i podje prenos izmedju 4-6MB/s. Medjutim, zavisno kako sam koji album prebacivao. Nekada se penjalo i do 8MB/s dok je u jednom trenutku bilo i 16MB/s.

Nije mi ovo ekstreman problem ali su mi cudna variranja. Ipak nisu mala.

Ima li neko ideju do cega je ?

Ako ista znaci, u pitanju je Seagate HDD 500GB uzet u maju. Ta particija sa muzikom nije nikako dirana/formatirana mada sumnjam da bi on mogao stvarati usporavanje.

Poslednja izmena:
Velika razlika između performansi pre i posle formatiranja kartice može da bude posledica različitih parametara, ako ne i verzije samog fajl sistema. Ovde treba imati na umu da ne postoji "najbolji" FS, već samo najoptimalniji za konkretne potrebe i primenu (veličina medijuma, broj fajlova na njemu i njihova veličina, način pristupa... neophodne meta informacije...).

Što se tiče variranja brzine u toku samog transfera, to je najverovatnije greška u računanju proseka. Verovatno je da se podaci prvo brebacuju u neki bafer pa tek onda upisuju na karticu... trasfer u bafer može biti brži čak i za red veličine... Drugo... nije isto da li neki album ima 6 pesama od 12MB ili 12 pesama od 6MB. Ode neko vreme i na rad sa FAT tabelom, tj i-nodovima.

Ovo sve može biti razlog ukoliko ti neki pozadinski proces ne koči PC, tj hoguje HDD (pošto može biti i to u pitanju).

Poslednja izmena:
Izgleda da utice mnogo parametara. Ok ..tnx na odgovoru. Nije toliko strasno pa mi se ne da zezati oko toga. Trenutn nesto prebacujem i ide oko 3.5MB sto mi je ok.

Zavisi i od klase kartice. Ako je klasa 6 transfer ce ici nesto brze, sto je niza klasa brzina opada.

Zavisi od klase, kao i od kvaliteta kartice. Recimo meni je Kingston Class 4 radila brže od TakeMS Class 6. Ono na šta ti treba da obratiš pažnju osim izbora kartice je formatiranje. Uvek je formatiraj u uređaju u kojem ćeš je koristiti. Format na PC-u sa default parametrima je "ubica brzine", pošto je default allocation size čini mi se 4096, a trebalo bi da se formatira na 32.

Neki proizvođači kartica nude poseban softver za formatiranje kartica na PC-u (Panasonic SDFormatter) koji možeš besplatno da skineš.

Najprostije rečeno: formatiraj karticu u telefonu, fotoaparatu ili već čemu, a ako moraš na PC-u izaberi allocation size 32, ili skini neki od spomenutih programa.

I još da dodam u vezi sa klasama. Oznaka klase u suštini predstavlja donju granicu brzine transfera. Class 4 - 4MB/s, Class 6 - 6MB/s, Class 10 - 10MB/s. Međutim gornja granica zavisi samo od kvaliteta (cene) kartice. Recimo SanDisk Extreme Class 10 ima garantovan protok od 30MB/s, dok Transcend Class 10 radi na donjoj granici (bar kod mene). Tu je naravno i razlika u ceni gde je SanDisk više nego duplo skuplji od Transcenda, za isti kapacitet u klasi. Isto tako sam sa spomenutom Kingston Class4 ostvarivao bez problema 8MB/s i malo jače. Ali ako bih je formatirao na PC-u sa default parametrima, brzina bi (drastično) opala na ~3MB/s.

Poslednja izmena:
A gde uzeti bar class 6 microsd, 16gb? Vise sam izgubio nadu da cu class10 naci kod nas.

Class 10 su imali u pinu u NS, ja sam tamo kupio, class 6 mislim da mozes da nadjes preko itsveta da ne reklamiram previse

Kako radi ta SD klase 10? Koliki jeupis, a koliko čitanje?

Pa broj klase, odredjuje najmanji broj mb kod upisa i citanja ... znaci najmanje 10mbs.
Borivoje, micro sd class 10 ? Koliko te je kostala i koja je ?

Znam to, ali da ne bude kao kada kupim klasu 4, a upis bude 2 MB a čitanje 3. Hteo sam da mi kaže realne vrednosti, koje je on zapazio.
Zato sam pitao kako radi.

Poslednja izmena:
Znam to, ali da ne bude kao kada kupim klasu 4, a upis bude 2 MB a čitanje 3. Hteo sam da mi kaže realne vrednosti, koje je on zapazio.
Zato sam pitao kako radi.

To bi bez problema mogao da reklamiras, znas... ?
Jednostavno - ne ispunjava deklarisanu specifikaciju.

Nisam ni razmisljao o tome. Mnogo lose je radila u desireu, tipa zamrzavao je kada pristupa kartici. Onda sam je dao bratu za hd2 I njemu radi ok za sada.
--
Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Koji class kartice mi treba da bi mogao normano i bez seckanja da gledam filmove i igram igre na samsung wave s8500 i isto tako da ne zeza os?
Prebacivanje podataka sa kompa na karticu i suprotno mi nije toliko bitno tako da mi ne smeta ako neshto prebacuje 15 ili 30 ili 45min, znachi interesujhe me samo ono prvo shto sam pitao :)

Za to sto navodis (klasicno citanje prilikom pustanja filmova), dovoljna bi ti bila i klasa 2 :)

Ali eto, da ne lupas glavu, pazari bar klasu 4... cisto da budes miran ;)
Neka to bude neki minimum, just to be on the safe side.
Mada, sa obzirom da je klasa 6 skuplja za nekih 100-200 dinara plafon, sto ne bi odmah isao na najbolje/najbrze sto moze da se nadje kod nas :smoke:

Imas TakeMS (8GB) Class 6 kod nas, to je sigurno... svi mi sa Wave-om smo to pokupovali :d

Moje 2 pare.
Kingston MicroSDHC Class 4 mi je radila brže od TakeMS MicroSDHC Class6.

Znači da se ja pitam, pre bih kupio Kingston Class 4, od TakeMS Class 6. Provereno brža. Bez ikakvih problema je snimala 720p video, a samim tim i reprodukovala. Brzine transfera su mi išle preko 8MB/s

BTW. Da li iko ovde čita gornje postove iz ove iste teme. Lepo sam objasnio sve što bi trebalo da se zna u vezi sa klasama, karticama, formatiranjem i uoptrebom istih, par postova iznad. Sva ova pitanja su izlišna, tj. odgovori se već nalaze gore u temi. Samo treba čitati.

Poslednja izmena:
Moje 2 pare.
Kingston MicroSDHC Class 4 mi je radila brže od TakeMS MicroSDHC Class6.

Znači da se ja pitam, pre bih kupio Kingston Class 4, od TakeMS Class 6. Provereno brža. Bez ikakvih problema je snimala 720p video, a samim tim i reprodukovala. Brzine transfera su mi išle preko 8MB/s

BTW. Da li iko ovde čita gornje postove iz ove iste teme. Lepo sam objasnio sve što bi trebalo da se zna u vezi sa klasama, karticama, formatiranjem i uoptrebom istih, par postova iznad. Sva ova pitanja su izlišna, tj. odgovori se već nalaze gore u temi. Samo treba čitati.
Nisam siguran da je to baš sasvim tako sa tom Kingston i TakeMS memorijom...

Klasa je GARANCIJA da će memorija održati tu brzinu UPISA u svim okolnostima. To što neka kartica klase 4 u pojedinim trenutcima pikuje i više od 6 ili 8MB/s ne znači i da može garantovati taj transfer u svakom trenutku, jer da može bila bi deklarisana kao Klasa 6.

E, sad'... kol'ko je nekome uopšte bitno da ima garantovanih 6MB/s to je drugo pitanje. Samsung Wave npr snima fenomenalan 720p video sa strimom od ~1,5-2 MB/s, a teško da bilo koji telefon ide na preko 3MB/s. Daklem, stvar se svodi na brzinu odziva pri generisanju galerija i izlistavanju direktorijuma, pa ako se nekome čini da mu telefon radi bolje ili isto sa nekom jeftinijom karticom klase 4... podržavam.

Ja sam siguran jer sam ih uporedno testirao. Kingston C4 je bila BRŽA od TakeMS C6, u svakom trenutku.

P.S. Radilo se o MicroSDHC karticama od po 8GB. Takođe, iako SanDisk Extreme GARANTUJE protok od 30MB/s, nije deklarisana kao Class 30, već kao Class 10. Kako to objašnjavaš?

Poslednja izmena:
Ja sam siguran jer sam ih uporedno testirao. Kingston C4 je bila BRŽA od TakeMS C6, u svakom trenutku.

P.S. Radilo se o MicroSDHC karticama od po 8GB.
Sa kojom veličinom klastera? Je l' na obe bio isti FS (iste verzije) montiran sa istim parametrima? Sa kojim si sve sintetičkim programima testirao i na kom čitaču?

Obe su bile formatirane isto, obe testirane pod istim uslovima. Tako da je irelevantno koji je čitač. Ali, eto kao kuriozitet, čitač je bio Ricoh USB2.1 integrisan u laptop, a drugi uređaj je bio Panasonic LUMIX LX3 fotoaparat. Testirao sam brzinu, direktno preko čitača, kao i transfer preko aparata povezanog na USB. Rezultati su bili isti.

Nisam koristio sintetičke testove, nego real-world. Znači konkretan prenos fajlova sa kartice i na karticu. Kao i neograničeni burst-shooting na fotoaparatu. TakeMS bi se "zakašljao" pre nego Kingston, već nakon 15-ak uzastopnih okidanja. Sandisk Extreme SDHC Class10 uopšte nije zapinjala, koliko god dugo da držiš shutter pritisnut. 100 fotki - 100 fotki, bez problema. 10 Mpix.

Poslednja izmena:
Jel moze SDHC kartice da rade na wave?
Daj recite mi gde mogu da nadjem 16giga class 6+ ? :) (8giga mi je malo ;PP)
I jel ima kod nas od 32giga? ;p

Može SDHC. HC znači High Capacity. Mislim da je sve preko 4GB SDHC. Elem, to ti je skup sport. Najbolje kartice SDHC Class 10 od 16GB (SanDisk, Panasonic), kod nas koštaju €130. Napolju se mogu naći nešto jeftinije (eBay itd.)

Tebi verovatno treba MicroSDHC. Za njih ne znam da li postoji 32GB. Najviše što sam video za MicroSDHC je 16GB. Proveri po radnjama (pcberza.rs ima cenovnike velikog broja radnji).

Video sam Kingston MicroSDHC Class4 16GB za 4000 din. Verovatno može i nešto jeftinije da se nađe negde. Class 6 bi ti već bila skuplja. Možeš da se odlučiš za TakeMS koje su po pravilu jeftinije. Ali kao što rekoh, ja bih pre uzeo Kingston Class 4 nego TakeMS Class 6.

Poslednja izmena:
Može SDHC. HC znači High Capacity. Mislim da je sve preko 4GB SDHC. Elem, to ti je skup sport. Najbolje kartice SDHC Class 10 od 16GB (SanDisk, Panasonic), kod nas koštaju €130. Napolju se mogu naći nešto jeftinije (eBay itd.)

Daj mi link, adresu, bilo sta gde mogu da se kupe micro sdhc class 10 kartice kod nas.... Ja sam zvao sve moguce radnje i nigde, ali nigde, nisam nasao.

Obe su bile formatirane isto, obe testirane pod istim uslovima. Tako da je irelevantno koji je čitač. Ali, eto kao kuriozitet, čitač je bio Ricoh USB2.1 integrisan u laptop, a drugi uređaj je bio Panasonic LUMIX LX3 fotoaparat. Testirao sam brzinu, direktno preko čitača, kao i transfer preko aparata povezanog na USB. Rezultati su bili isti.
Uopšte nije irelevantno koji je čitač jer ima dosta njih koji imaju problema sa bržim karticama, ali konzistentnost rezultata preko laptopa i fotoaparata svode tu mogućnost na minimum. Ipak...

Postoje tu još i wear-leveling, realokacija bed sektora i faktor fragmentacije, kao i uticaj dispečera operativnog sistema... Taj TakeMS na primer ima ogroman "busy" inerval od 900ms na svakih 10 sekundi pri maksimalnoj brzini upisa, što može dosta da utiče na brzinu transfera preko USB PC host interfejsa. To vreme kartica koristi za "ujednačavanje habanja" i poslove oko održavanja... Pitanje je sada kakav wear-leveling koristi taj Kingston i da li ga uopšte koristi. :trust:

Ne tvrdim da ne postoje kartice klase 4 koje rade kao da su klase 6 ili čak i brže, ali je to retkost i svakako da se ne možeš osloniti na tu sreću svaki put. Proizvođači često umeju da bez ikakve najave promene kontroler ili firmver kartice te jedan isti model može imati sasvim drugačije performanse (u okviru deklarisanog minimuma).

Inače, upravo sam kopirao jedan fajl veličine 699,5MB sa kompa na karticu u telefonu (TakeMS 8GB Class 6) i fajl je prebačen za 1:38, odnosno 98 sekundi. Znači da je prosečna brzina upisa nešto preko 7 MB/s. Karticu nisam formatirao u telefonu, već je koristim onako kako sam je dobio. I verujem da to može i brže, ali za ove pare...

Da si kupio Kingston Class 4 prosečna brzina bi ti bila nešto preko 8MB/s :p

Ja bih opet isao na TakeMS...

http://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=65090&d=1286443292

Pitanje za tebe: koliko si to to Kingston-a klase 4, a koliko TakeMS-ova klase 6 testirao, pa da mozes da izvedes taj zakljucak da je jednostavno bolja kupovina pomenuti Kingston od pomenutog TakeMS-a?

2 Teach:
Ne moze SDHC kartica u Wave.
Takodje, 16GB microSDHC klase 6 mislim da nema sanse da nadjes kod nas. Klasa 4 je plafon. A mislim i da nikakvih 32GB verzija nema.

Onoliko koliko je meni dovoljno za zaključak. A to što ste se vi *****ali pa kupili TakeMS, pa sad na svaki način pokušavate da OSPORITE rezultate, ne bi li sebe ubedili kako niste bacili pare, to je vaš problem :)

urgh, kriker rekao da moze SDHC da radi a CAR rekao da ne moze ;p
Oke, i onda koja je best buy od 16giga kod nas? I ako mozead se napishe gde ima da se pazari.. ty :)

Kao shto rekoh meni je najbitnije samo da mi ne seckaju filmovi/igre/os na mob-u, a prebacivanje podataka sa kompa na mob i obratno mi nije toliiko bitno (ali ipak znachi ofc) :)

Ne, kriket ti je ipak posle rekao da "tebi verovatno treba MicroSDHC" (i to sam ga direktno citirao :))

SDHC ne mozes fizicki da metnes u Wave, to je mnogo veca kartica.

aha ok
nishta onda ili uzimam kingstone class4 ili takems class6 (od 16giga) videcu shta kako naidje ^^

Vrh Dno