Šta je novo?

MicroSD i transfer

Ne, u Ajfon idu aplikacije isto kao i u Android (a isto koristi fleš memoriju).
Format izvršnih fajlova je drugačiji. Ali pošto Ajfon ni ne koristi eksternu memoriju, glupo je o tome i pričati.

Integrisani fleš ne koristi SD interfejs.

Verujem da kada se iskompajliraju dobiješ relativno jednak rezultat.
To nije ni bitno. Pitanje je kako se učitavaju, a to je već do sistema koji se prilično razlikuje.

Evo statistika za aplikacije Opera Mini i Facebook za Ajfon.

Opera Mini zauzima oko 2,7MB i ima 39 fajlova.
I da li je moguće da se svih 39 fajlova učitavaju svaki put pri podizanju aplikacije? A koliki je izvršni fajl od tih 2,7MB? :trust: Mada, to sve nije ni bitno...

Facebook pak zauzima 100MB i ima 7536 fajlova.

Pa razmisli kako bi se ponašale da se instaliraju na karticu kao što onaj korisnik želi.
Pitanje je kako je realizovana i kako je spakovana FB aplikacija za Android. Ali ako sam ja dobro shvatio sve je u jednoj jedinoj .apk arhivi koja se učitava odjednom. Neka me neko slobodno ispravi ako grešim.

Dodatak za fejsbuk app.

Od tih 100MB, 97MB zauzima cache sa 7297 fajlova najčešće velikih ~2,5KB. Ima i većih i manjih, a ne mogu sad da računam prosek. Evo slike pa se uveri. Šta misliš koja kartica bi bolje izašla na kraj s tim Kingston ili TakeMS?
Opet teška filozofija sa žestokom greškom u logičkom zaključivanju!

1. Android i iOS ne pakuju isto aplikacije!
2. iOS radi samo sa integrisanom fleš memorijom preko SPI-a
3. Ovde je reč uglavnom o čitanju fajlova koje je kod obe kartice slične brzine!
4. Upisi tako sitnih fajlova idu kroz bafer i ne igraju nikakvu ulogu u performansama aplikacije.

11% brže čitanje 4KB fajlova nije neka prednost i sigurno se ne da primetiti ili osetiti. Ako ti je kartica glavila u nekom uređaju to sigurno nije zato što čita 4KB fajlove u sintetičkom testu 11% sporije od Kingstona. Problem je bio u nečemu drugom, a ne u tome. To ti potpisujem!

Poslednja izmena:
Ne vadim ja tvoje izjave iz konteksta već citiram suštinu. Postoji razlika. A to što ti poričeš sopstvene izjave, pa nek idu ljudi pa nek kliknu na citat ako ih zanima.

Cache fajlovi se koliko znam koliko pišu toliko i čitaju, pa ne znam zašto toliko insistiraš na pisanju. Čitanje je isto deo procesa.

I dobro ajde, Android je najpametniji fon koji sve aplikacije drži u jednoj arhivi i maksimalno koristi prednosti TakeMS STR. Jel to tvoj siže?

Kolike su otprilike te aplikacije? Kolike su veličine fajlova?

I moje pitanje je bilo koja bi kartica bolje izašla na kraj sa aplikacijama kakve sam opisao a ne kako bi Android hendlovao hipotetičku aplikaciju.

Pitanje je kako je realizovana i kako je spakovana FB aplikacija za Android. Ali ako sam ja dobro shvatio sve je u jednoj jedinoj .apk arhivi koja se učitava odjednom. Neka me neko slobodno ispravi ako grešim.
Evo, sam ću sebe da ispravim... :)

Apk je ekstenzija instalacione, ali isto tako i izvršne datoteke, koja se kopira u direktorijum sa aplikacijama u telefonu ili na kartici. Konfiguracioni fajlovi, biblioteke, keš i ostalo vezano za aplikaciju idu u odgovarajući direktorijum (koji se zove kao i izvršna datoteka) u /data/data/. Ta putanja će pak uvek biti vezana za integrisanu memoriju telefona, upravo zbog performansi. ,)

Daklem, ispada da je kod Androida brzina kartice trivijalizovana određenim inženjerskim odlukama, a čini mi se da je tako i kod Bade. Meni ipak nije padalo na pamet da osporavam tvrdnje da je TMS-C6 pravila probleme u nekim uređajima, zato što sam se i sam nagledao svakakvih tripova kod raznih kartica, pa mi je jasno da su stvari dosta kompleksne i da se ne može generalizovati niti tvrditi nešto sa prilozima "uvek" i "apsolutno".
rolleye0010.gif

U zaključku: TakeMS Class 6 sa pravom nosi tu oznaku, ali se ona (kao i uvek) odnosi na brzinu sekvencijalnog upisa.

Kingston C4 od 8GB jeste brži u nekim stvarima, ali se to neće osetiti sa svakim uređajem/telefonom već to zavisi od više faktora (firmver/drajver, patern pristupa...). Generalno gledano, mobilni telefoni (kako su danas projektovani) ni ne mogu da iskoriste pun potencijal kartica viših klasa, niti se previše oslanjaju na performanse kartica, jer se zna da one umeju drastično da variraju čak i kod jednog istog modela ali iz različitih serija/fabrika.
rolleye0010.gif

Ne vadim ja tvoje izjave iz konteksta već citiram suštinu. Postoji razlika. A to što ti poričeš sopstvene izjave, pa nek idu ljudi pa nek kliknu na citat ako ih zanima.
Sekući rečenicu na pola čupaš stvari iz konteksta... Ne citiraš, nego praviš novu suštinu onako kako se tebi sviđa iz redigovanih citata.

Cache fajlovi se koliko znam koliko pišu toliko i čitaju, pa ne znam zašto toliko insistiraš na pisanju. Čitanje je isto deo procesa.
Sitni upisi idu kroz bafer u RAM-u te ne blokiraju aplikaciju. Al' tebi je očigledno teško da to shvatiš. Razlika u čitanju (samo sitnih fajlova) pak nije dovoljna da bi dovela do nekakvog "glavljenja".

I dobro ajde, Android je najpametniji fon koji sve aplikacije drži u jednoj arhivi i maksimalno koristi prednosti TakeMS STR. Jel to tvoj siže?
Otprilike je ta suština.

Kolike su otprilike te aplikacije? Kolike su veličine fajlova?
Obično od 1MB pa na gore... Mada, sve zavisi od aplikacije.

I moje pitanje je bilo koja bi kartica bolje izašla na kraj sa aplikacijama kakve sam opisao a ne kako bi Android hendlovao hipotetičku aplikaciju.
To je neodvojivi deo pitanja. Pazi... ja ti nisam osporavao da ti je kartica glavila u Nokiji. Čak sam i pokušao da objasnim mogući razlog. Ti si taj koji tvrdi da je razlog to što je kartica "đubre" i da loše radi u svakom telefonu/uređaju! To jednostavno nije tačno!

Rekao sam ti da sve zavisi od paterna pristupa, tj da se neki telefoni neće toliko oslanjati na čest pristup kartici, al' ti ne veruješ i misliš da sve najbolje znaš.
rolleye0010.gif

Poslednja izmena:
U zaključku: TakeMS Class 6 sa pravom nosi tu oznaku, ali se ona (kao i uvek) odnosi na brzinu sekvencijalnog upisa.
Prema ovome bi i Kingston mogao "s pravom" da nosi C6 jer nadmašuje 6MB/s.

Kingston C4 od 8GB jeste brži u nekim stvarima, ali se to neće osetiti sa svakim uređajem/telefonom već to zavisi od više faktora (firmver/drajver, patern pristupa...). Generalno gledano, mobilni telefoni (kako su danas projektovani) ni ne mogu da iskoriste pun potencijal kartica viših klasa, niti se previše oslanjaju na performanse kartica, jer se zna da one umeju drastično da variraju čak i kod jednog istog modela ali iz različitih serija/fabrika.
rolleye0010.gif
Ali je faktor koji ubrzava u odnosu na TMS.

Poslednja izmena:
Prema ovome bi i Kingston mogao "s pravom" da nosu C6 jer nadmašuje 6MB/s.
To je priča za sebe i rekao sam ti već da je veliko pitanje da li bi K-C4 mogao uvek da ostane iznad 6MB/s. Čak i kada se malo pohaba... kada se fs fragmentira... itd Da te podsetim, to je sve testirano sa novom novcatom i potpuno praznom karticom.

Citirao sam ovo već, al' 'ajd' opet...

But for the SD Speed Class Rating, there are most likely several prerequisites - meaning that the card must be able to accept data at the given rate under certain conditions, e.g. filesystem fragmentation, bank switching, wear-levelling and defect mapping.
...
As a chip wears out, its erase/program operations slow down considerably, requiring more retries and bad block remapping.
Ako već imaš toliko poverenje u Kingston zašto misliš da su blesavi što karticu nisu sertifikovali kao Class 6? :trust:

Ali je faktor koji ubrzava u odnosu na TMS.
Neke stvari ubrzava, al' pitanje je kako ide čitanje izvršnih fajlova od po nekoliko MB. Mislim, sve su to suviše male razlike koje se ne daju ni primetiti (na nivou milisekundi) i da bi se mi oko toga natezali 25 strana. :wall:

Kažem ti, ako kartica negde glavi to je onda zbog nečeg drugog (mnogo ozbiljnijeg) a ne zbog tih tričavih 11% i to samo na fajlovima od po 4KB (koje Android ni ne smešta na karticu).

Ako već imaš toliko poverenje u Kingston zašto misliš da su blesavi što karticu nisu sertifikovali kao Class 6? :trust:
Nemam ja poverenje u Kingston već u tvoje testove.
Neke stvari ubrzava, al' pitanje je kako ide čitanje izvršnih fajlova od po nekoliko MB. Mislim, sve su to suviše male razlike koje se ne daju ni primetiti (na nivou milisekundi) i da bi se mi oko toga natezali 25 strana.
Ne znaš da li su male ali pretpostavljaš... U svakom slučaju ubrzava.

Pa proveri, imaš karticu, imaš telefon, imaš aplikacije. Zašto ne proveriš?

Nemam ja poverenje u Kingston već u tvoje testove.
Imaš poverenja u moje testove, a ne veruješ mi kada ti kažem da performanse NAND fleša degradiraju sa vremenom? Fragmentaciju fajl sistema da i ne spominjem... Znači ti veruješ i tvrdiš da ta Kingston kartica, koja je u mojim testovima nova i prazna izvlačila ~6,5MB, nikada neće upisivati sporije od 6MB/s? :sceptic:

SNIA je napisao(la):
Another perculiarty of NAND Flash as a storage medium is its increasing susceptibility to bit errors after having gone through a certain number of program-erase (P/E) cycles.
As a chip wears out, its erase/program operations slow down considerably, requiring more retries and bad block remapping.
...
But for the SD Speed Class Rating, there are most likely several prerequisites - meaning that the card must be able to accept data at the given rate under certain conditions, e.g. filesystem fragmentation, bank switching, wear-levelling and defect mapping.
'Ajde se sad' uvati i ovo da osporavaš, 'leba ti. :eyebrows:

Ne, mislim ovo je već besmisleno... Ti nemaš blage veze o ovim stvarima i samo se "ispucavaš" odatle, pa ako nešto pogodiš.
rolleye0010.gif
Al' sa svakim sledećim pokušajem sve više mašiš i sve se više ukopavaš. Sada ćeš verovatno i preko ovoga da pređeš kao nikom'-ništa, pa ćeš da izvučeš neki novi biser ili ćeš da mi tražiš da ti ovo i praktično dokažem jer ti "priznaješ samo real-world testove" a ne teoriju.
rolleye0010.gif

Ova diskusija je izgubila svakakav smisao, ako ga je ikada i imala! :wall:

Neke stvari ubrzava, al' pitanje je kako ide čitanje izvršnih fajlova od po nekoliko MB. Mislim, sve su to suviše male razlike koje se ne daju ni primetiti (na nivou milisekundi) i da bi se mi oko toga natezali 25 strana.
Ne znaš da li su male ali pretpostavljaš... U svakom slučaju ubrzava.
Prazne priče! Dokaži jednim real-worl testom! :eyebrows:

Pa proveri, imaš karticu, imaš telefon, imaš aplikacije. Zašto ne proveriš?
Nemam Android telefon, već virtual appliance. Idi ti kupi TMS karticu pa proveri sam, kad' si već tol'ki stručnjak. Baš bih voleo da vidim još jedan tvoj biser u stilu "aritmetičke sredine". :laugh:

Nemam to šta da osporavam. Prvo nisi naveo izvor. Drugo u citatu se nalazi odrednica "most-likely" što, podseti me šta beše znači? Jel beše nešto sigurno ili ne baš?

Drugo, iako vremenom dolazi do habanja, verovatno se neke kartice habaju brže a druge sporije. Ta tvoja Kingston neće nikada dogod je u upotrebi pasti ispod 6MB/s u telefonu, jer joj je brzina do 10MB/s kolko smo videli.

A to ko ima blage veze a ko ne, to nema veze sa poređenjem ove dve kartice - znači opet ad hominem skretanje s teme u tvom maniru.

Ja nikad nisam ni tvrdio da sam stručnjak za fleš memoriju, ali ne moraš biti stručnjak da bi uvideo neke stvari. Dovoljno je da razumeš koncept i da u tom smislu misliš svojom glavom.

Ti si se pak s druge strane kao samozvani stručnjak toliko puta ispromašivao (što ja nisam uvek navodio jer me mrzi), da bi mene bilo sramota da posle toga i dalje izigravam nekog velikog autoriteta za "storedž", linux, unix i šta još beše sve ne znaš - a da celu informatiku.

Smešno :) Čovek bi se zapitao kako sam ja kao tabula rasa uspeo da dovedem takvog stručnjaka do napada besnila.

To je naravno zato što ti nisi ni izdaleka takav stručnjak kakvim bi želeo da se predstaviš. Možda znaš nešto više o tom storidžu od mene - ništa što ne bih mogao da naučim za jedan dan - da mi je potrebno.

S druge strane tvoji psihološki problemi će uzeti mnogo više od jednog dana da se razreše - ako ikada :)

Pazi još nema ni telefon nego emulator. pffff

Poslednja izmena:
Nemam to šta da osporavam. Prvo nisi naveo izvor.
Jesam, ne gledaš pažljivo... SNIA - Storage Networking Industry Association

Drugo u citatu se nalazi odrednica "most-likely" što, podseti me šta beše znači? Jel beše nešto sigurno ili ne baš?
Taj drugi deo citata je sa Vikipedije i objašnjava koji su sve kriterijumi "najverovatnije" definisani zatvorenim delom SD specifikacije. To uopšte ne relativizuje činjenicu da performanse NAND fleš memorije degradiraju sa vremenom iz svih navedenih razloga.

Drugo, iako vremenom dolazi do habanja, verovatno se neke kartice habaju brže a druge sporije. Ta tvoja Kingston neće nikada dogod je u upotrebi pasti ispod 6MB/s u telefonu, jer joj je brzina do 10MB/s kolko smo videli.
Ti to znaš i tvrdiš na osnovu tvog velikog znanja i iskustva? :trust: Čak ni pri većoj fragmentaciji FS-a? Znao sam da ćeš krenuti u tom pravcu... Strašno!

A to ko ima blage veze a ko ne, to nema veze sa poređenjem ove dve kartice - znači opet ad hominem skretanje s teme u tvom maniru.
Ima i te kako. Ti stalno pričaš neke stvari koje nemaju veze sa realnošću, da ne kažem nešto teže.
rolleye0010.gif

Ja nikad nisam ni tvrdio da sam stručnjak za fleš memoriju, ali ne moraš biti stručnjak da bi uvideo neke stvari. Dovoljno je da razumeš koncept i da u tom smislu misliš svojom glavom.
Pa ti ne razumeš ni osnovne koncepte. Nisi znao razliku između STR-a ni IOPS, pa detalji SD 2.0 specifikacije (SanDisk garantuje protok od 30MB/s :laugh:), pa write-back keširanje... sada eto i osnove NAND fleš tehnologije i fajl sistema uopšte. Ali te svo to neznanje ne sprečava da se frljaš izjavama, garantuješ nešto što ne stoji i dovodiš u pitanje više nego očigledne stvari.

Ti si se pak s druge strane kao samozvani stručnjak toliko puta ispromašivao (što ja nisam uvek navodio jer me mrzi), da bi mene bilo sramota da posle toga i dalje izigravam nekog velikog autoriteta za "storedž", linux, unix i šta još beše sve ne znaš - a da celu informatiku.
Za tebe jesam profesor... A oko čega sam se ja to ispromašivao? To što sam zaboravio da XP po difoltu isključuje write-back keširanje na removable storedžu? Kakav promašaj! Stvarno me je sramota... :S:

Ima li još nešto zbog čega treba da se stidim? Aritmetička sredina svih rezultata u sintetičkom testu? A ne, ček... to je tvoje! :d

Smešno :) Čovek bi se zapitao kako sam ja kao tabula rasa uspeo da dovedem takvog stručnjaka do napada besnila.
Neznanjem i arogancijom?

To je naravno zato što ti nisi ni izdaleka takav stručnjak kakvim bi želeo da se predstaviš. Možda znaš nešto više o tom storidžu od mene - ništa što ne bih mogao da naučim za jedan dan - da mi je potrebno.
Ma nisam bitan ja... nisam ja nikakav stručnjak, al' sam za tebe doktor nauka. I ima nas takvih ovde na forumu kol'ko hoćeš, samo sam izgleda jedino ja dovoljno dokon da se zamlaćujem sa tobom. :S:

S druge strane tvoji psihološki problemi će uzeti mnogo više od jednog dana da se razreše - ako ikada :)
Iiii daaa... To je to! Hvala! :p

Pazi još nema ni telefon nego emulator. pffff
:laugh:

Ima naravno mnogo toga čega bi veliki stručnjak i "doktor nauka" trebalo da se stidi, ali ja nažalost nisam toliko dokon kao ti da bih to posebno navodio.

Ako je forum pun stručnjaka mogu i sami da primete, ne treba da im ja navodim.

Pod uslovom da nisu stručnjaci kao ti. Ali onda ni navodi ne bi pomogli.

Ima naravno mnogo toga čega bi veliki stručnjak i "doktor nauka" trebalo da se stidi, ali ja nažalost nisam toliko dokon kao ti da bih to posebno navodio.
Ma naravno... 'Ajde idi uživaj u svojoj najskupljoj kartici i brebacuj brzinom od 30MB/s iz šupljeg u prazno. :eyebrows: Ovaj forum si previše zatrovao... :vomit:

Ako je forum pun stručnjaka mogu i sami da primete, ne treba da im ja navodim.
Ne sekiraj se, primetili su odavno sve što je trebalo da primete.
rolleye0010.gif
Neki su ti to i rekli pa ti se nije svidelo. :eyebrows:

Pod uslovom da nisu stručnjaci kao ti. Ali onda ni navodi ne bi pomogli.
Ma da... ceo svet je protiv tebe i Kingstona. Don Kriket :laugh:

Nego... ti znači tvrdiš da Kingston kartici klase 4 sekvencijalni upis nikada neće pasti ispod 6MB/s? A šta ćemo ako ti dokažem da to nije tačno, odnosno da hoće!?!? Šta će onda biti? Onda to opet neće biti ni važno ili kako?

A šta ćemo sa Kingstonom klase 4 od 16GB? Ona jedva izvlači i tih 4MB/s! A ti si tvrdio da su sve kartice iste i savetovao ljudima da UVEK uzmu pre K-C4 nego tamo neku TMS-C6. Cccc...

Poslednja izmena:
Ma naravno... 'Ajde idi uživaj u svojoj najskupljoj kartici i brebacuj brzinom od 30MB/s iz šupljeg u prazno.
To je jedino što ta TMS i može, samo na 17MB/s tako da presipanje iz šupljeg u prazno prepuštam tebi i zahvaljujem se na beskorisnom savetu.

I uopšte na beskorisnoj diskusiji koju si ti pretvorio u svoj mali privatni rat protiv mene, dok su kartice, njihova primena i performanse stavljene u potpuno drugi plan, besomučno ponavljajući ove i one stvari koje nemaju nikakve veze sa suštinom. Pa i tvoj čuveni skrinšot koji veze nema s mobilnim a koji si u inat meni a protiv interesa foruma (spam) ponovio 15 puta.

Čestitam i što si par puta uspeo da prevališ preko usta da je Kingston bolja overall kartica. A to što si se posle poricao, ne uzimam ti za zlo.

Ajde sada, take care, sve će biti u redu, one day at a time :)

P.S. Vidim da si editovao post. Možes sad ti da "dokazuješ" šta god oćeš. Možeš da nepravilno formatiraš karticu i da protok padne na 3MB/s. Jedina ti je greška bila što si objavio prave podatke u startu.

Nego došao je tu jedan moderator koji te izgleda lajkuje (vidi prethodnu stranu)pa je počeo da mi izmišlja nepostojeće uvrede i tovari poene. S obzirom da ovo ne vodi nikuda, ne bih te više zadržavao.

To je jedino što ta TMS i može, samo na 17MB/s tako da presipanje iz šupljeg u prazno prepuštam tebi i zahvaljujem se na beskorisnom savetu.
Svi tvoji argumenti su zasnovani na nagađanju, odnosno promašenim pretpostavkama i pogrešnim zaključcima. Al' to je tako kad' neko polemiše o nečemu sa čim nema blage veze...
rolleye0010.gif

I uopšte na beskorisnoj diskusiji koju si ti pretvorio u svoj mali privatni rat protiv mene, dok su kartice, njihova primena i performanse stavljene u potpuno drugi plan,
Ne. Ti si uleteo u ovaj tred i arogantno krenuo da šikaniraš i vređaš. Bio si sav važan sa nekim bombastičnim izjavama od kojih su ostali samo izvitopereni delići koje zasnivaš na svojoj imaginaciji, bez trunke potpore u realnosti ili pak teorijskom znanju.

besomučno ponavljajući ove i one stvari koje nemaju nikakve veze sa suštinom. Pa i tvoj čuveni skrinšot koji veze nema s mobilnim a koji si u inat meni a protiv interesa foruma (spam) ponovio 15 puta.
Taj skrinšot je suština cele priče! Suština klasifikacije kartica i jeste brzina sekvencijalnog upisa!!! To što ti to nikako ne možeš da shvatiš je tvoj problem.

Čestitam i što si par puta uspeo da prevališ preko usta da je Kingston bolja overall kartica. A to što si se posle poricao, ne uzimam ti za zlo.
Rekao sam to hipotetički, zarad diskusije... Da bi smo se pomerili negde, sa mrtve tačke. Ali sada vidim da je i to bio uzaludni pokušaj jer je tebi čak i koncept diskusije i argumentacije potpuno stran.

U drugoj polovini citirane rečenice sam rekao da lično ne stojim iza takve izjave (koju je jako teško dokazati) jer nemam za to nikakve argumente, pa čak ni indicije, ali ti stvari shvataš onako kao tebi odgovara pa si sebi i dao za pravo da mi čupaš reči iz konteksta i citiraš samo delove rečenica! Nisko...

Ajde sada, take care, sve će biti u redu, one day at a time :)
Znam da hoće. Idi se sad' malo znoji što si se izbrukao pred celim forumom. :eyebrows:

P.S. Vidim da si editovao post. Možes sad ti da "dokazuješ" šta god oćeš. Možeš da nepravilno formatiraš karticu i da protok padne na 3MB/s. Jedina ti je greška bila što si objavio prave podatke u startu.
Ma važi... idi nađi aritmetičku sredinu veličine telefona i dužine USB kabla. Jedino tako možeš da dokažeš da je Kingston C4 uvek i u svemu brži od TMS-C6. :eyebrows:

Nego došao je tu jedan moderator koji te izgleda lajkuje (vidi prethodnu stranu)pa je počeo da mi izmišlja nepostojeće uvrede i tovari poene. S obzirom da ovo ne vodi nikuda, ne bih te više zadržavao.
Klasičan Don Kriket. :) Eno jedne vetrenjače... Uteče! :d

Poslednja izmena:
Aritmetička sredina performansi kartice koja ide u smartfon ima smisla utoliko što je smartfon kompleksan uređaj, kojime upravlja složeni OS, i koji koristi karticu na najrazličitije načine, pa i sve one koji su bili predmeti merenja, i još mnoge druge.

U tom smislu ta računica nije potpuno besmislena. Besmislena bi bila u poređenju kartica koje idu u namenske uređaje poput fotoaparata i HD kamera, koje koriste karticu na samo jedan ili dva načina. Toliko o tome.

Ti nemaš pojma o tome kako koji mobilni OS koristi karticu! Android na primer sitne fajlove (od instaliranih aplikacija) i drži samo u internoj memoriji! Toliko o tome.

Uostalom to ne menja činjenicu da taj Kingston nije kartica klase 6 i da ne može biti UVEK brži od SVAKE C6 kartice.

Poslednja izmena:
Pa ovo nije tema isključivo o Androidu, već se zove "MicroSD i transfer". Za Android možda ne znam iz prve ruke kako koristi karticu, ali to je OS kao i svaki drugi, zasnovan na manje više istim principima.

No ovo je opšta tema, o svim mobilnim telefonima i svim OS-evima, i ne znam zašto bi baš Android-ov obrazac bio isključivo merilo performansi kartice?

Otvori temu Android i MicroSD pa tamo reklamiraj, a ovde dozvoli da postoje i drugi operativni sistemi, i drugi telefoni, kao i drugi uređaji uopšte.

Poslednja izmena:
Android sam uzeo kao primer jer je mnogo "otvoreniji" i bolje dokumentovan od npr Bade, a i najprodavaniji je mobilni OS.

Inače, rekao sam ti već da na Vejvu, koji koristi Badu, nikakvu razliku između ove dve kartice ni ne primećujem. Galerija se podjednako brzo otvara i skroluje, a i kako ne bi kada su svi tambnejlovi smešteni u jednom velikom fajlu. :eyebrows:

Ajfon telefoni nemaju eksternu memoriju, a Blekberi ni ne podržava instalaciju aplikacija na microSD karticu. :S: Android i Bada se očigledno ne oslanjaju previše na IOPS performanse kartica, pa nam od operativnih sistema ostaju još samo WinMo i Symbian koji i odumiru. :S:

Po čemu je sad' Symbian isključivo merilo performansi, pitam ja tebe!?!?! Jeste da je još uvek najmasovniji mobilni OS, ali je to više stvar stare slave i velikog eko-sistema nego odraz kompetentnosti. A i verujem da će UI biti dosta drugačije realizovan kod Simbiana 3, te da će konačno rešiti problem sporog privjua galerije (ako već i nije rešen).

Uostalom, ja i nisam hteo da ovo pretvorim u nadmudrivanje već samo da demantujem tvoju tvrdnju da je bilo koja kartica, pa tako i taj Kingston C4, "apsolutno brža", uvek i u svemu (sa svakim uređejem) od neke druge kartice, a pogotovo kartice više klase. Kada sam ti dokazao da to nije tačno prešaltovao si se sa "brža u svemu" na "brža u onome što je bitno". Sada vidimo da i to što je (po tebi) bitno uopšte nije bitno ni za Android, ni za Badu, ni za Blekberi... bitno je samo za Simbian i možda WinMo koji ima svega 3% tržišta.

Naravno, bitno je samo teoretski jer nikakav ozbiljan test tih kartica na Sybianu nismo ni videli, a pogotovo test rada sa aplikacijama instaliranim na karticu! To što je tebi TMS-C6 pravila probleme u nekim Nokiama može da bude i do firmvera i do samog Simbiana i još koje čega, ali ti odmah tvdiš i garantuješ...
rolleye0010.gif

Lepo si ti sve to zamislio, šteta samo što tvoje teorije nemaju veze sa realnošću. A da nisi bio onako drzak i arogantan mogao sam sve ovo i lepo da ti objasnim.

Poslednja izmena:
Sada vidimo da i to što je (po tebi) bitno uopšte nije bitno ni za Android, ni za Badu, ni za Blekberi... bitno je samo za Simbian i možda WinMo koji ima svega 3% tržišta.
Hvala, tvoje "objašnjenje" nije potrebno. A kako to mi "vidimo da nije bitno za Andorid"? Zato što ti tako kažeš?

Ti koji do juče nisi znao ni kako izgleda instalirana aplikacija, sada si ekspert za Androidov memory menadžment?

Tvoja priča o tome kako "Android sve male fajlove drži u memoriji pa brzina kartice nije bitna" bi bila jako lepa, kada bi ljudi svoje telefone koristili tako što bi ih upalili i zatim ostavili na vitrinu za ukras.

No pošto je korišćenje telefona vrlo dinamičan proces, u kojem se sadržaj memorije stalno menja, i premešta sa jedne lokacije na drugu, u zavisnosti od trenutnih potreba, tvoja teorija pada u vodu.

Jer na žalost ne postoji toliko RAM memorije koliko postoji "malih fajlova", kao što videsmo samo u slučaju Fejsbuk keša - oko 97MB - a to je samo jedna aplikacija. Gde su druge, gde je multitasking, gde su sistemski fajlovi, gde je UI...itd itd.

Ali ta dinamika tebi nije jasna - tebi su svi mali fajlovi jednom zauvek u memoriji i to je to. Bravo - tako to funkcioniše. Upravljanje memorijom u operativnom sistemu je (po tebi) samo gubljenje vremena. Čemu to?

Poslednja izmena:
Hvala, tvoje "objašnjenje" nije potrebno. A kako to mi "vidimo da nije bitno za Andorid"? Zato što ti tako kažeš?
Ne moraš meni da veruješ. Imaš Gugl pa izvoli... radi i ti nešto. Šta bi ti, da ti sažvaćem sve i turim u kljun?!?!? :wall:

Ti koji do juče nisi znao ni kako izgleda instalirana aplikacija, sada si ekspert za Androidov memory menadžment?
A šta, ti si znao? :d Cccc... I kakav bre menadžment memorije?!?!? Ovo je organizacija sistema i strukture datoteka. I nisam rekao da sam ekspert, al' što i ne bi bio kada ti kažeš da možeš sve da naučiš za jedan dan, što ne bih i ja? :eyebrows:

Tvoja priča o tome kako "Android sve male fajlove drži u memoriji pa brzina kartice nije bitna" bi bila jako lepa, kada bi ljudi svoje telefone koristili tako što bi ih upalili i zatim ostavili na vitrinu za ukras.
A da ti prestaneš da pričaš napamet, a? Nema šanse? :(

APK-file is just archive, which can be opened by WinRAR for example. When it's being installed, it copy itself in the /data/app/ and rename itself to its system name ( f.ex. Opera Mobile named as com.opera.browser.apk). But at the same time from this archive have been unpacked the data into the folder /data/data/'the-folder-with-the-same-name-as-the-system-name-of-application'. In that folder will be stored all user settings, cache, libraries, Dbases etc. of this application during its use.
Kažeš keš, podešavanja, sitne biblioteke... :banana:

No pošto je korišćenje telefona vrlo dinamičan proces, u kojem se sadržaj memorije stalno menja, i premešta sa jedne lokacije na drugu, u zavisnosti od trenutnih potreba, tvoja teorija pada u vodu.
Instalirane aplikacije ne menjaju mesto. :rtfm: Koje šibicarenje i prodaja magle... i to sve u uzaludnom pokušaju da dokažeš kako si ti uvek u pravu.
rolleye0010.gif
FAIL!

Jer na žalost ne postoji toliko RAM memorije koliko postoji "malih fajlova", kao što videsmo samo u slučaju Fejsbuk keša - oko 97MB - a to je samo jedna aplikacija. Gde su druge, gde je multitasking, gde su sistemski fajlovi, gde je UI...itd itd.
Sve je to u internoj memoriji telefona, barem kod Androida i Bade. A i da može nešto od toga da se prebaci na karticu, za izvršavanje aplikacije su kritične operacije čitanje koje nisu mnogo sporije kod TMS-a čak i sa najsitnijim fajlovima. Upis pak može da ide preko bafera u RAM-u.

I opet ti teško spekulišeš... Ne može ni jedna kartica da izvadi neku svinjariju programera tako da džaba. Nemaš za ta svoja naklapanja nikakav konkretan dokaz! Samo neko prazno filozofiranje i to bez ikakve veze sa konkretnim implementacijama i tehnologijama. Kao što već rekoh sa svakim postom se sve više ukopavaš. Još malo pa ćeš stići do Kine. :d A i znam ko te tamo čeka... :d

Ali ta dinamika tebi nije jasna - tebi su svi mali fajlovi jednom zauvek u memoriji i to je to. Bravo - tako to funkcioniše. Upravljanje memorijom u operativnom sistemu je (po tebi) samo gubljenje vremena. Čemu to?
Ama šta pričaš ti?!?!? Idi prvo nauči šta su write-back i read-ahead keširanje, a mogao bi i da se upoznaš sa nekom od konkretnih platformi pa tek onda da naklapaš, ako već nećeš ili ne smeš da se otvoriš za jednu TMS-C6 karticu. :eyebrows:

When it's being installed, it copy itself in the /data/app/ and rename itself to its system name ( f.ex. Opera Mobile named as com.opera.browser.apk). But at the same time from this archive have been unpacked the data into the folder /data/data/'the-folder-with-the-same-name-as-the-system-name-of-application'. In that folder will be stored all user settings, cache, libraries, Dbases etc. of this application during its use.:
I šta ti ovo znači? Gde je mountovan taj /data folder? Koji je sadržaj tog foldera? Koliki? Da li se korisnička podešavanja brišu kada se ugasi aplikacija ili se arhiva ažurira? Koliko takvih aplikacija može da raspakuje i drži u memoriji, istovremeno?

Da, ti ne znaš šta je memory management, to je sada očigledno. Ti pričaš o nekakvim baferima, kešovima, ne znam čemu, a ne razumeš da to sve zajedno predstavlja memory management operativnog sistema.

A dobro, čovek se uči dok je živ.

Evo ti štivo: Memory Management in Android

How to use memory efficiently

Android manages opened applications which are running in the background, so officially you shouldn’t care about that. This means that it closes the applications when the system needs more memory. However, most android users are not very satisfied with how it does its things because sometimes it leaves too many processes running which causes sluggishness’ in everyday performance. We can use advanced task killer/task manager and it does its job very well.

Poslednja izmena:
I šta ti ovo znači? Gde je mountovan taj /data folder?
Nije /data već /data/data i vezan je isključivo za internu fleš memoriju!

Koji je sadržaj tog foldera?
Nešto slično kao "C:\Documents and Settings\user\Application Data".‎

Zavisi od broja i vrste instaliranih aplikacija.

Da li se korisnička podešavanja brišu kada se ugasi aplikacija ili se arhiva ažurira?
Koja arhiva? Nisi ti to dobro skapirao, pročitaj još jednom.

Koliko takvih aplikacija može da raspakuje i drži u memoriji, istovremeno?
Pa ti ni ne kapiraš da tu nije reč o RAM memoriji, već o internom on-line storedžu, tj integrisanoj NAND fleš memoriji. :S:

Da, ti ne znaš šta je memory management, to je sada očigledno. Ti pričaš o nekakvim baferima, kešovima, ne znam čemu, a ne razumeš da to sve zajedno predstavlja memory management operativnog sistema.

A dobro, čovek se uči dok je živ.
Jaaaoooj... 'ajde bre više prestani da se brukaš. Sve gore od goreg! Nije uopšte reč o RAM memoriji... Znaš li ti uopšte engleski? Ovo je već ne znam ni ja koji po redu citat na engleskom čiji smisao ti uopšte ne shvataš.

Ali najjače je što se zalećeš odmah tako đonom... a ni ne kapiraš o čemu se radi. Diši, diši... :)

Koja arhiva? Nisi ti to dobro skapirao, pročitaj još jednom.

APK-file is just archive, which can be opened by WinRAR for example. When it's being installed, it copy itself in the /data/app/ and rename itself to its system name ( f.ex. Opera Mobile named as com.opera.browser.apk). But at the same time from this archive have been unpacked the data into the folder /data/data/'the-folder-with-the-same-name-as-the-system-name-of-application'.
Ova? Šta ona se jednom raspakuje i to je to ili se prilikom zatvaranja aplikacije ponovo sve vraća u arhivu? Konfuzija je nastala jer si ti non stop tvrdio kak Android čuva aplikacije u arhivama blabla.

Dobro, instalira je u /data/app. pretpostavljam da TAJ folder može da se mountuje na MicroSD karticu.

Šta se dešava sa /data/data kada se prepuni integrisana fleš memorija? Šta, ograničen si internom fleš memorijom za broj instaliranih aplikacija? Gde idu ti podaci kada nisu potrebni, a mesto koje zauzimaju treba nečem drugom?

A engleski znam bolje od tebe u to mogu da se kladim.

Poslednja izmena od urednika:
Hmm, Samsung Wave... 1,5GB System Storage, 390MB user available storage. Ne zvuči previše, ako jedna aplikacija poput fejsbuka može da zauzme 100MB od tih 390MB.

Ova? Šta ona se jednom raspakuje i to je to ili se prilikom zatvaranja aplikacije ponovo sve vraća u arhivu? Konfuzija je nastala jer si ti non stop tvrdio kak Android čuva aplikacije u arhivama blabla.
Ne, konfuzija nastaje zato što i instalacioni i izvršni fajl imaju ekstenziju apk. Prilikom instalacije .apk je raspakuje... izvrsni fajl (opet ima ekstenziju .apk) ide u /data/app a sve ostalo u /data/data.

Dobro, instalira je u /data/app. pretpostavljam da TAJ folder može da se mountuje na MicroSD karticu.
Da, /data/app može da bude na kartici, ali su tu samo velike izršne datoteke. Pretpostavljam da je to urađeno upravo da bi se postigla konzistentnost performansi telefona i njegovih aplikacija bez obzira na korišćenu karticu.

Šta se dešava sa /data/data kada se prepuni integrisana fleš memorija? Šta, ograničen si internom fleš memorijom za broj instaliranih aplikacija?
Da. Tako je. Nisam ga ja izmislio. Ima to i svojih prednosti i mana, al' nemojmo sada o tome. To stvarno nije predmet ove diskusije. Jednostavno je tako...

Gde idu ti podaci kada nisu potrebni, a mesto koje zauzimaju treba nečem drugom?
Prazniš keš brauzera, deinstaliraš aplikacije... otkud znam. Možda mogu neke i da se privremeno arhiviraju kao kod Blekberija. Nemam pojma... Stvarno nemam puno iskustva sa Androidom. Al' da ne širimo priču...

Očigledno postoji neki problem u memory menadžmentu, a to što ti laješ praveći se kako ti je sve jasno a ja nemam pojma, ne daje ni najmanje odgovor na ova pitanja.
Ne znam kakve sad' ima veze menadžment memorije sa ovom pričom!?!? Može da ima problema i sa grafikom i sa 3G signalom, to sve nema veze sa ovim o čemu smo mi pričali.

i ti /data/data/ fajlovi nikada ne idu u RAM ili Android nema RAM, ne razumem tvoju poentu?
Učitava se u RAM sve što je potrebno za izvršavanje aplikacije, naravno.... A poenta je u tome da se ti sitni fajlovi, na koje se ti stalno pozivaš, čitaju i upisuju samo u internu fleš memoriju (verovatno upravo zbog toga da performanse telefona ne bi zavisile od ubačene kartice).

Ja savršeno razumem smisao, ali se pitam da li ti svojim lajanjem pokušavaš da prikriješ svoje nerazumevanje?
Šta to po tebi ja ne razumem? Da je Kingston C4 uvek i u svemu brži od TMS-C6, te da ova druga ni ne zaslužuje da nosi tu oznaku nego ovi pišu šta stignu? :S:

A engleski znam bolje od tebe u to mogu da se kladim.
A na osnovu čega to zaključuješ i kako si toliko siguran da si spreman da se i opkladiš? :eyebrows:

Hmm, Samsung Wave... 1,5GB System Storage, 390MB user available storage. Ne zvuči previše, ako jedna aplikacija poput fejsbuka može da zauzme 100MB od tih 390MB.
Ako ti Fejsbuk na telefonu ima 100MB keša neće ti ostati vremena ni za život, a kamo li neke druge aplikacije. :d

P.S. Opet promašaj. 390MB je prostor za korisničke podatke (slike, klipove, muziku, dokumenta...), a 1GB je rezervisano za aplikacije. Ima još nekih 500 i nešto MB rezervisanih za poruke i poštu... Inače, kod Bade aplikacije mogu da se instaliraju na karticu, ali se ja time nisam bavio, niti sam analizirao njihove instalacione direktorijume i ceo sistem uopšte. Ipak, ima svedočenja da nema razlike u performansama sa različitim karticama. Ja to mogu da potvrdim za 720p HD video, galerije slika, muziku itd

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno