Šta je novo?

Microlab X-10D

Skyw@lker

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
27.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X + Cooler Master Hyper 212 RGB
Matična ploča
Asus TUF Gaming B550M-Plus
RAM
DDR4 32GB (2x16GB kit) 3200MHz CL16 HyperX Fury RGB
GPU
ASUS TUF RX6800 OC Edition 16GB GDDR6
Storage
Kingston 1TB M.2 NVMe SA2000M8/1000G + Western Digital 4TB + 2 x WD Elements 8TB
Zvuk
AV Yamaha RX-A2A
PSU
BE QUIET! Pure Power 12M 850W
Kućište
Fractal Define R4 Black Pearl
Monitor
Gigabyte M27F
Miš & tastatura
Logitech K350 + Logitech M705
Ostale periferije
PS5 , Xbox Series S
Laptop
Lenovo ThinkPad T14 Gen 1
Mobilni telefon
Samsung S24 Ultra
Pametni uređaji
Hawei Watch GT 3 Pro, Huawei Body Fat, Xiaomi Mi Hub 2, Xiaomi Mi Kettler
Steam
markov211
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kupio sam gore navedene zvucnike i prezadovoljan sam! :) E sad imam jedan problemcic tehnicke prirode - nisam nikako mogao da ih povezem na SB Live! preko 5.1 analognih ulaza vec sam ih povezao na stereo CD ulaz preko kojeg on dekodira zvuk na 5 kanala. E sad videh da pozadi ima i koaksijalni i opticki ulaz. Na opticki ulaz cu nakaciti Xbox, a zanima me da li mogu na taj kokasijalni da nakacim 5.1 zvucnu karticu i kako? Nemam iskustva sa tim pa me interesuje da li cu morati da menjam zvucnu karticu?

Prilozi

• kt-906.jpg
    kt-906.jpg
    5.2 KB · Pregleda: 93
Pa ajde ljudi pomogajate, zar je moguce da niko ne zna kako da na koaksijalni ulaz na subwoferu nakacim 5.1 zvucnu karticu?
Na SB Live!-u imam pet ulaza: za prednje, zadnje i centralni zvucnik, line in i mic in.

Uspeo sam! Na Live-u je SPDIF Out tamo gde je izlaz za centralni analgoni zvucnik, pa samo u software-u se odabere "Digital output only", pa preko "RCA to miniplug" kabla sam ga povezao na coaxialni ulaz na subwoferu.
Ja ko da pricam sam sa sobom ali eto napisah ovo - mozda nekome bude od pomoci. :)

Da, svi imaju skupe zvučnike sa karticom iz 1999. godine :)

Ta kartica ima digitalni izlaz brate i radi savrseno. :)

Primetio sam da zvucnici, bilo koji izvor zvuka da koriste imaju neki sum koji se cuje kada se utisaju. To je pocelo izuzetno da me nervira posto se sum cuje i kada je opticki i kada je kokasijalni izvor u pitanju. Menjao sam kablove, probao sam svasta... Kada sam probao jedan od satelita na pojacalu od klasicnog stuba cuje se ok, a kada sam ga opet prikljuco na subwoofer-u susti. Znaci sum se ne pojacava kada ja pojacavam zvuk vec je konstantan tako da kada slusam glasno muziku on se i ne cuje, ali opet me nervira jer kada je muzika stisa sum je bas izrazen... Da li da reklamiram subwoofer, da nije mozda nesto u vezi pojacala otislo?

Poslednja izmena:
isto kao i AWE32 :D

Pa ako si mi neki drug bolje mi pomogni umesto sto zezas tako.

A ako neko moze da mi zaista pomogne, neka se javi. Znaci probao sam druge nezavisne izvore zvuka, cak i analogne ulaze na woferu (CD i AUX) i opet sum se cuje... Tek kada se pojaca zvuk sum se normlano manje cuje. Zaista vise ne znam sta da radim, bas se nerviram :( Ipak su u pitanju zvucnici koji ne kostaju malo...

Sta da ti pomognemo? Rekao si gore "Uspeo sam...". Ja ne kapiram da dalje imaš problem, a i sam sam ti rekao da o tome ne znam mnogo, tj. da me ta tema ne zanima... ali zato znam da komšija ima Audigy Pro sa onim eksternim dodatkom, na kome je tona svih mogućih priključaka, a i on ima optički i analogni koaksijalni. Uostalom, ne može ti ta kartica završiti posao i to je to.

Da si malo bolje procitao video bi da sam napisao da sam probao na drugom zvucnom izvoru i da sam probao sa optickim kablom,i iz Xbox-a i idalje susti, znaci komp i zvucna nemaju veze sa tim. Ako se ne razumes u materiju sto se uopste javljas.

A da sam "uspeo" rekoh u vezi toga kako da ih povezem na SPDIF na zvucnoj karti. Zvucnici su zaista extra ali im ociglendo pojacalo u subwoferu ne radi kako treba pa cu ih reklamirati lepo.

Poslednja izmena:
Ok, evo ja necu da se javljam, a ti razmisli zasto drugi ne znaju ili ih ne zanima da ti odgovore :p

nisam nikako mogao da ih povezem na SB Live! preko 5.1 analognih ulaza vec sam ih povezao na stereo CD ulaz preko kojeg on dekodira zvuk na 5 kanala.
Kao što se može videti, problem je do matore zvučne karte...

Uspeo sam! Na Live-u je SPDIF Out tamo gde je izlaz za centralni analgoni zvucnik, pa samo u software-u se odabere "Digital output only", pa preko "RCA to miniplug" kabla sam ga povezao na coaxialni ulaz na subwoferu.
Ja ko da pricam sam sa sobom ali eto napisah ovo - mozda nekome bude od pomoci. :)

ovde sad piše da si uspeo da rešiš problem povezivanja - pominje se samo Live i opcije u softveru. Nigde Xbox!

Ta kartica ima digitalni izlaz brate i radi savrseno. :)
Ima digitalni izlaz? znaš li uopšte šta je digitalni audio izlaz? ne, nema ga, da ima, ne bi imao problema sa povezivanjem. zato sam ti i ubacio šalu sa Awe32, da provalis kakvu si glupost odvalio. za ovo stvarno ne moram da budem ne znam kakav poznavalac materije...

Primetio sam da zvucnici, bilo koji izvor zvuka da koriste imaju neki sum koji se cuje kada se utisaju. To je pocelo izuzetno da me nervira posto se sum cuje i kada je opticki i kada je kokasijalni izvor u pitanju. Menjao sam kablove, probao sam svasta... Kada sam probao jedan od satelita na pojacalu od klasicnog stuba cuje se ok, a kada sam ga opet prikljuco na subwoofer-u susti. Znaci sum se ne pojacava kada ja pojacavam zvuk vec je konstantan tako da kada slusam glasno muziku on se i ne cuje, ali opet me nervira jer kada je muzika stisa sum je bas izrazen... Da li da reklamiram subwoofer, da nije mozda nesto u vezi pojacala otislo?

Ovo je sad novi problem. Ne vidim kako ti nije jasno da su zvučnici falični. Ili su se odjednom pokvarili svi kablovi i zvučni izvori koje imaš :).

Da si malo bolje procitao video bi da sam napisao da sam probao na drugom zvucnom izvoru i da sam probao sa optickim kablom,i iz Xbox-a i idalje susti, znaci komp i zvucna nemaju veze sa tim. Ako se ne razumes u materiju sto se uopste javljas.

Da li je bolje da se neko javi ili da nastaviš da ćaskaš sam sa sobom. I opet ono "idalje". :)

Poslednja izmena:
Koji je tvoj problem brate?
Lepo kazem kada povezem na Xbox preko optickog kabla cuje se pozadinski sum, kada povezem na oba stereo ulaza (u drugoj sobi, burazerov komp) opet isto i na kraju kada povezem preko coaxialnog ulaza opet se cuje sum...
Jel razumes ti srpski?
Znace iproblem je u pojacalu u subwoferu.

Pa ja nemam problem, ali si krenuo sa konstatacijom "izgleda da ću morati da menjam zvučnu kartu", a sada si shvatio da je problem do subwoofera. Kad se kupuju zvučnici, ne kupuje se Microlab, nego Altec Lansing, Logitech (Labtec) ili eventualno Creative MegaWorks. Posle toga ideš na HiFi. Microlab ti je isto kao da si kupio Genius ili Blueberry zvučnike. Sve to gruva, ali je daleko od kvalitetnog. Eto npr. - ne umeju ni izolaciju za konektore da naprave kako valja na modelu iz više klase...

no, makar imaš garanciju pa ćeš to zameniti...

P.S. SPDIF - Sony/Philips Digital Interface

To je ono sto poseduje SB Live! iz 1999 godine. i sto bi veoma dobro radilo posao da su zvucnici tj pojacalo u subwoferu ispravni.

A sto se tice Microlab-a, pogledaj malo ovde po forumu i vidi kojih ljudi ima vise, koji imaju problem sa Microlab-om ili sa Altecom, Leogitech-om, Creativom... Izuzetak ne potvrdjuje pravilo, dovoljno si pametan da to znas.

Poslednja izmena:
Google je čudo.
Nego, sad ostaje da zameniš zvučnike i eto. Ne znam što se žestiš...

Je l ste čuli vas dvojica za MSN :)?

Jesi li probao da rotiras uticnicu za struju od sabvufera, mozda je do uzemljenja?

Taj shum imaju i moji AL MX5021, isti taj shum je imao i H-300 sistem. Nemoj da brines brigu, svi su takvi!
Negde je izrazeno vise, negde manje. Dok sam imao H-300 shum je bio vise izrazen nego na MX5021, ali su imali odlican zvuk. Tako se kajem sto sam ih prodao....

Poslednja izmena:
Pa ja nemam problem, ali si krenuo sa konstatacijom "izgleda da ću morati da menjam zvučnu kartu", a sada si shvatio da je problem do subwoofera. Kad se kupuju zvučnici, ne kupuje se Microlab, nego Altec Lansing, Logitech (Labtec) ili eventualno Creative MegaWorks. Posle toga ideš na HiFi. Microlab ti je isto kao da si kupio Genius ili Blueberry zvučnike. Sve to gruva, ali je daleko od kvalitetnog. Eto npr. - ne umeju ni izolaciju za konektore da naprave kako valja na modelu iz više klase...

no, makar imaš garanciju pa ćeš to zameniti...

Ne bih se slozio sa ovim. Ja sam imao H-300 "Microlab". Daleko je kvalitetnije uradjen od cuvenog Alteca MX5021 koji sada posedujem. Citav sistem H-300 tezi ~30 KG, dok MX5021 ~11Kg. Idemo dalje, MX5021 nema glavni prekidac na wooferu sto je ogromna mana jer na svakom modelu zuji trafo, nema osigurac (ovo potvrdjujem), losije napajanje (H-300 ima torusni trafo), zavrsna obrada na H-300 sistemu je mnogo bolje uradjena nego na MX-u. kontrolna jedinica ima display sa kontrolama (na MX5021 svaki drugi je neispravan). Sateliti su plasticni, dok H-300 ima podnostojece satelite koji su vrlo masivni i napravljeni od drveta, a o dizajnu da ne pricam. Ah da napomenem da je kod H-300 bass 8" i osetno je jaci nego na MX-u. Ja sam prodao H-300 i nakon toga uzeo MX5021. Nevidjenu gresku sam napravio!

Taj shum imaju i moji AL MX5021, isti taj shum je imao i H-300 sistem. Nemoj da brines brigu, svi su takvi!
Negde je izrazeno vise, negde manje. Dok sam imao H-300 shum je bio vise izrazen nego na MX5021, ali su imali odlican zvuk. Tako se kajem sto sam ih prodao....

Hvala na podrsci! Izgleda si u pravu, zvucnici su pravljeni za nevidjeno gruvanje - sum se cuje samo ispod 40 decibela, a uputstvu pise separation >40dB a S/N: >60dB mozda je zbog toga ne razumem se puno u "materiju". Zato kada odvrnem neki film sa DVD-a (HD-a DVD-a isto) zvuk je NEVIDJENO dobar!!! Samo me malo nervira taj sum, ali kada probam softverski da stisam manje se cuje... Zvao sam servis i rekli mi da dodjem opusteno, nisu znali ni oni dami objasne, a mee mrzi da ih nosim, ipak je to tesko dosta...
Videcu jos malo, izgleda sam se mnogo istripovao, jedan drugar (ETF-ovac) mi je rekao da se to zove "fon" i da je jaci zato sto je pojacalo dosta jako, ne znam da li je u pravu.

Znaci preko SPDIF-a sam koaksijalnim kablom povezao komp a Xbox preko optickog kabla, kada odvrnem na 60 decibela trese se sve!!! :)

Poslednja izmena:
Nemoj da se cimas oko toga. Dodji do mene, pa ces i sam videti da na MX5021 takodje postoji taj shum. To sam primetio i na H-300, na raznim domacim i stranim forumima mozes naci dosta postova vezano za ovu temu!:D Slusaj i uzivaj, verujem da su zvucnici BRUKA dobri!:-devil-:

Poslednja izmena:
JESU!!! Ali se istripovah izgleda zesce... :) Fora je da se software-ski stisavaju, provalio sam skroz, gruvaju nevidjeno i to cist Dolby Digital kada prepoznaju sa DVD-a...

Kad gruva, nek gruva!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:banana::banana:

....sad ostaje da zameniš zvučnike i eto. Ne znam što se žestiš...

1) Ipak sam ih odneo u servis. Sustanje je ipak postalo iritirajuce, a procitao sam i ostale postove ovde na forumu i video da ljudi imaju slicna iskustva i sa ostalim 5.1 modelima (Altec, Logitech...) i to sve u top klasi. Naravno da sum postoji uvek na svakom modelu ali se cuje tek kada se zvucnici odvrnu do maksumuma u normalnim okolnostima.

2) Zvucnici mi se jako dopadaju, dizajn, izrada, sateliti, digitalni dekoder - zato se nadam se da ce ih popraviti ili zameniti. Ipak necu stalno da ih slusam pojacane i glasno, hocu nekada da slusam i tiho muziku, a tada je taj sum jaci od zvuka - kao da slusam neku lose uhacenu radio stanicu - uzas...

3) Rekose mi u servisu da su imali slicne reklamacije i da se to popravlja, mada u toj klasi i taj model retko. Kazu da je u sabvoferu otisao neki trafo ili kondenzator ili nesto sl. Video sam da je neki lik ovde na forumu popravio cak sam takav problem.

4) Zahvaljujuci ovom problemu naucio sam o zvucnicima i zvucnim karticama mnogo vise nego sto sam mislio da znam xexe... :)

I, jesu li ti ih popravili?
Mislim da se sećam da je dr.Tiristor pominjao da to zuje neki navoji na nekim čudima (trafoima, šta li?) :) i da je savetovao lakiranje tih zavojnica čak i sa običnim lakom za kosu... ako me sećanje iole služi...

Ne kapiram samo što si plaćao servis ako su novi i imaš garanciju? Mrzelo te da čekaš ? :)

Ma odneo sam ih u servis njihovog zastupnika - naravno da necu da placam, pa nisam blesav! Uvazili su mi garanciju i sad cekam, znas kako to ide kod nas...

Poslednja izmena:
Naravno, nego rekoh možda si kupio neki sample, ko zna :)

Ej narode samo da javim da je sve ispalo ok, jos pre Nove Godine ali nisam imao vremena da se javnem... Znaci ljudi su mi lepo zamenili i dali nove zvucnike (ono sustanje je bilo u vezi nekih navoja na pojacalu, ne znam ni ja sta su mi rekli na kraju), a u medjuvremenu mi Deda Mraz doneo X-Fi Music koji sam povezao na X-10D!!! :D I nije da preterujem, ali nista lepse nisam imao prilike da cujem na kompjuteru (i Xbox-u ;)) od kada se bavm njima (a da naravno nije neki Hi-Fi povezan na komp)!!! Zvuk je fenomenalan i na "kutiji" i na PC-u!!!

Jeste me na kraju izaslo sve to ko Svetog Petra kajgana, ali kako kaze nas narod "merak cenu nema" :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno