Šta je novo?

Microlab PRO-1, PRO-2 i PRO-3

Cekaj Flight, polako :D.
Ovaj genius sam spomeuo jer spada u red microlaba sto se tice 2.0 konfiguracije, a tu je i sa cenom. Lepo je Zormanic rekao, ceo asortiman npr. geniusa pravi ko zna koliko firmi, pa ne mora da znaci da su svi djubre. I ja se slazem da sve to treba cuti pre kupovine obavezno, i nisam predlagao nikakvu kupovinu sem studijskih monitora ili dobrih slusalica.
Altec lansing je smesan, bar za muziku koju ja slusam. Jesu im subwooferi dobri ali sateliti su pistave igrackice. Tu mislim na sve modele od atp-3, vs4121, pa navise. Logitech z5500 je isto vrlo los za muziku, dok mi se npr. x540 svidja za neko tiho slusanje ( :zgran: ).
Jako je bitan i tip muzike koja se slusa, jer ako neko voli tehno ili rap, odgovarace mu bolje altec od npr microlaba. Da li treba 5.1, 2.1 ili 2.0 itd... Velicina sobe, na kojoj jacini se slusa muzika...
Nazalost nema jednostavne preporuke, treba poslusati sto vise kompleta pa odluciti.

Cekaj Flight, polako :D.
Ovaj genius sam spomeuo jer spada u red microlaba sto se tice 2.0 konfiguracije, a tu je i sa cenom. Lepo je Zormanic rekao, ceo asortiman npr. geniusa pravi ko zna koliko firmi, pa ne mora da znaci da su svi djubre. I ja se slazem da sve to treba cuti pre kupovine obavezno, i nisam predlagao nikakvu kupovinu sem studijskih monitora ili dobrih slusalica.
Altec lansing je smesan, bar za muziku koju ja slusam. Jesu im subwooferi dobri ali sateliti su pistave igrackice. Tu mislim na sve modele od atp-3, vs4121, pa navise. Logitech z5500 je isto vrlo los za muziku, dok mi se npr. x540 svidja za neko tiho slusanje ( :zgran: ).
Jako je bitan i tip muzike koja se slusa, jer ako neko voli tehno ili rap, odgovarace mu bolje altec od npr microlaba. Da li treba 5.1, 2.1 ili 2.0 itd... Velicina sobe, na kojoj jacini se slusa muzika...
Nazalost nema jednostavne preporuke, treba poslusati sto vise kompleta pa odluciti.

E, ovde se vec slazem. :D Verujem da je ok Logitech koji ti imas, ali to nije slucaj sa vecinom njihovih audio uredjaja po pitanju cena-kvalitet. Slazem se i po pitanju Altec-a sa tobom, ni meni ne odgovara jer ne slusam tehno, a ni rep muziku.

@Zormaniac, Micrloab u nekoj srednjoj ili nizoj srednjoj klasi i ozbiljnoj klasi ima odlicne proizvode, takodje u svakoj klasi ima i vise verzija slicnog proizvoda, najnizu klasu ovde da ne uzimamo u poredjenje jer je bezveze to raditi, uvek stoji pravilo preslusas pa ako je to ono pravo kupis, ako nije zaobidjes. Sta prodaju pod drugim imenom mene takodje ne zanima, pricam o onome gde pise Microlab i bitno je obratiti paznju na modele koje je potpisao Larsen, mislim da to nije samo marketinski trik.
Genius ne treba porediti ni sa cim u ovoj temi. A naravno da je Logitech dosta bolji od Geniusa, ali jednostavno dok nadjes nesto kod njih sto opravdava cenu, dosta moras da se namucis, tako da bih uvek gledao neku drugu marku.

Poslednja izmena:
Trebalo bi da dobijem informacije iz prve ruke vezane za uvoz i tacan datum tako da cu ti sigurno javiti,a ako slucajno zaboravim bilo bi najbolje da me za nekih mesec i po kontaktiras na mail [email protected]!

Jos kad bi nam cike iz Grappola dale neki popust, posto im radimo zescu promociju :). We'll stay in touch. Cheers! :)

Odmah cu da kazem da ih nisam slusao, deluju korektno ali ne znam kakav je zvuk. Solo serija je vrlo interesantna, voleo bih da vidim posto ce biti kod nas.
Licno imam logitech x540 i lepo sviraju za te pare, meni su zgodni za malu glasnocu jer su dosta detaljni. Naravno, sve zavisi i od sobe.
U klasi tih 2.0 sistema, ako je kvalitet bitan pre bih uzeo u obzir np4. Tapco s5 studijske monitore, ali oni su 320e/par kod nas. Bar imaju aktivne skretnice i odvojena pojacala. Ili npr ESI nEar 04, on je 160e par, koji nema aktivne skretnice. Problem sa microlabom je u jeftinim zvucnicima, posebno visokotoncima sto se vidi sa onih ruskih merenja(posle 15khz vec su necujni).
Naravno sad mogu da se kupe fantasticne slusalice za 100e (sennheiser hd580,hd555) koje ce mnogo bolje svirati od bilo kojih zvucnika, pogotovo u problematicnim sobama.
P.S.Za microlab bi bilo interesantno kupiti dva para zvucnika i baciti pasivne kutije(ne bukvalno :D ), a sacuvati ove u kojima su po/dva pojacala i preraditi ih sa aktivnim skretnicama. Zvuk bi bio mnogo bolji ali se priblizavamo ceni gotovih studijskih monitora.
Poz

x540 nisam cuo, ali sam cuo kod druga LOGITECH Z-5450 Digital Wireless, njihov top 5.1 sistem (350 i kusur evra). Totalno razocarenje za tolike novce. Dobar je za uznemiravanje komsiluka, svadbe i sahrane.
Solo 1 i/ili eventualno 2 vec imas kod nas (ako nije otislo to sto je ostalo). Mozes da ih cujes u Grappolo i eventualno u nekoj bolje opremljenoj prodavnici racunarske opreme. Ako budes imao prilike, bas me zanima tvoj komentar.
Bitan mi je odnos cena/kvalitet. Sto vise kvaliteta, za sto manje para (manje od 100 evra).
Ne treba biti inzenjer zvuka da bi nekom preporucio high-end studijske monitore. Ovde ti je bukvalno. Koliko para, toliko muzike. Takodje bi preporucio totalnu zvucnu izolaciju prostorije za slusanje, udoban lezaj postavljen na odgovarajuce mesto i uzimanje vece kolicine opojnih sredstava radi povecanja percepcije (salim se :)). Naravno, ako zelite da samo vi uzivate u potpunom zvucnom dozivljaju, uzmite gore pomenute slusalice.

1. Ne mešajte Logitech ili Crative sa Genius-om nikako. Bar kad su zv. u pitanju.

2. Microlab spada u jednog od najvećih OEM proizvođača, tako da i on pravi đubre. Pogledaj uporedo Neo, Bluebery i Microlab modele.

U pravu si. Log i Cre su ipak bolji. Ne bi se slozio da je Microlab djubre u relativnom smislu. Za njihovu cenu, vise su nego dobri.

I ja se slazem da sve to treba cuti pre kupovine obavezno,

Tako je. Ne kupujte pre nego sto cujete. Kladim se da je taj Z5500 slicno los za muziku kao z-5450 koji pomenuh. Jel x540 dobar zato sto ga imas? ;). Da definitivno je bitno za sta ce vam zvucnici. Subwoofer (to vam je ono .1) vam treba ako volite da gledate akcione filmove (da bolje dozivite eksplozije, pucnjeve, sudare, rusenje zgrada i letelica), slusate agresivnu muziku (elektronika, tehno, dnb, hip hop, da osetite vibracije u stomaku) ili volite da vam se tresu prozori i da i komsija oseti Subsonic-e, a da vam je ostatak zvucnog spektra (srednji i visoki) u drugom planu. Ako pak volite da slusate raznovrsnu muziku i zelite da se sve verno cuje (od gonga i bubnja, preko vokala, do violine i cinele) bolje uzmite studijske monitore ili ako nemate ili vam se ne daje mnogo para nesto sto lici na njih (neki solidan 2.0 sistem). Obavezno poslusati pre kupovine. Naravno ako uz njega dobijete 2x50 w rms snage budite sigurni da ni komsije nece ostati ravnodusne :) (ja zivim u kuci pa mi nije bitno).
Mx, molim te objasni mi kako velicina sobe utice na kvalitet zvuka. (Veca soba = Veci zvucnici) ili kako vec? Hvala.

Soba je za zvucnike najbitnija. Mnogo je siroka tema, i mnogo zavisi od sobe do sobe ali generalno je par stvari problem. Od velicine same sobe zavisi koliko dubok bas ce moci da bude proizveden. Ako imate malu sobu gde vam je racunar (kao ja :D) dzabe subwoofer od 12" i 500w kada ce 20hz postati mnogo slabije od npr 100hz. Jeste, tako veliki i snazan subwoofer ce napraviti puno decibela u maloj sobi, ali nece sici duboko kao sto bi mogao u vecoj sobi. Posle to tutnjanje koje se javi utice na ostatak zvucne slike pa se dobija neprecizan zvuk. (20Hz je talasna duzina od ~17m). Ne znaci da je potreban veci zvucnik za vecu sobu (mada je za velike sobe pozeljno), vec da ce se i manji bolje snaci u vecem prostoru.

Drugi bitan problem je sama postavka zvucnika i slusaoca. Klasicne zvucnike treba udaljiti sto vise (npr metar) od zidova ka sredini sobe, a razmak izmedju njih treba da je malo manji od razmaka od zvucnika do glave slusaoca (i naravno oba zvucnika imaju taj isti razmak). Prvi od ta dva problema najvise utice na prezentaciju stereo dubine, dok drugi utice na stvaranje "rupe" izmedju dva zvucnika kada su suvise razmaknuti i neprirodno siroke stereo slike.

Takodje preterano smanjivanje reflektovanog zvuka u sobi moze negativno da se odrazi na zvucnu sliku, jer smo mi ipak navikli da slusamo te refleksije (ko je ikada usao u pravu gluvu sobu oblozenu celu sundjerima shvata o cemu pricam).

Onda ide prica o tipu zvucnika i skretnica, i njihove visine i usmerenosti ka slusaocu. Generalno vecina smatra da treba uperiti visokotonce ka usima, ali na mnogim fabrickim kutijama je to problem, posto su im zvucnici zbog losih skretnica i samih zvucnika van faze na frekvenciji skretnice pa to dovodi do bukvalno krivljenja tog dela spektra ka gore ili dole, tj. ne sviraju optimalno u visini izmedju dva zvucnika (bas i visokotonac).

I naravno sam tip muzike i izvor zvuka. Neko ce reci da je logitech z5500 najbolji, neko da kupite polovno stereo pojacalo i zvucnike. Ako neko voli da gleda filmove, igra igre i slusa elektronsku muziku sanse su velike da ce mu se logitech (ili neki drugi sistem tog tipa) veoma svideti jer da se ne lazemo, ipak se dobije dosta za te pare (5.1 receiver, jak subwoofer i sateliti). Drugi deo skale voli da slusa muziku na kojoj se mane takvog sistema lako primete (sve od rock-a, jazz-a,blues-a,do klasike) pa predlaze zvucnike sa vernijim zvukom, ali opet mozda sa ne dovoljno jakim i dubokim basom i svakako ne sa surround zvukom.

Iz licnog iskustva dacu par saveta - ako pricamo o racunaru kao izvoru zvuka i racunarskim kompletima zvucnika. Cak i za muziku 5.1 sistem je dobro resenje zbog centralnog satelita, bash zbog prevelikog razmaka izmedju levog i desnog zvucnika i te rupe u zvuku koja se javlja izmedju njih (na plitkim stolovima i popularnim wide monitorima). Ukoliko imate dublji sto i glava vam je dalje od levog i desnog zvucnika nego sto je razmak izmedju njih onda i stereo moze da uradi posao. Najbolje bi bilo da sto uopste nije zadnjom stranom naslonjen na zid vec da je u sredini sobe, ali to je redak slucaj.
Subwoofer ili ne, zavisi opet od tipa muzike a i od budzeta. Fullrange sateliti ili dvosistemci - je cupavo pitanje, bas zbog traljavih skretnica u dvosistemskim satelitima. Fullrange bar nema fazne probleme a i moze lako da se dotera equalizerom, dok sistemi sa skretnicom mogu da zvuce detaljnije ali su skoro nemoguci za korekciju equalizerom na srednjem spektru, jer je problem do uparivanja zvucnika i skretnice. Opet sistemi koji imaju ugradjene daljinske kontrole i d/a konvertore, zbog kolicine i kvaliteta digitalnih komponenti degradiraju zvuk, tako da je bolje uzeti nesto prostije ukoliko ta elektronika nije neophodna. (cini mi se da zbog toga skuplji logitechi zvuce lose).Problemi sa sobom i basom mogu da se izbegnu tako sto se kupe stereo zvucnici koji ne prave dubok bas :). Ali opet vole udaljavanje od zida.

Da ne bude da sam pristrasan za logitech x540, uzeo sam ga jer za male pare nudi dosta a i kvalitet je sasvim korektan za tise slusanje muzike. Naravno i dalje za pravo uzivanje u muzici koristim slusalice ili stereo u dnevnoj sobi,ali ipak ovaj logitech slusam najcesce.

I posle ovog pisanija, sve se opet svodi na budzet i na licni dozivljaj zvuka. Ipak nisu ni svima usi identicnog odziva. Najbolje je da se kutije cuju iz prve ruke sa muzikom koju poznajete. Ostaje samo da skrenem paznju i na Logitech T20 i T40 sisteme koje mnogi hvale (opet nisam ih ja cuo). I stereo zvucnike Eltax monitor 3 koje sam slusao preko vikenda i zvuce (a i izgledaju) odlicno za cenu od 130e po paru.
Poz

Poslednja izmena:
Soba je za zvucnike najbitnija. Ne znaci da je potreban veci zvucnik za vecu sobu (mada je za velike sobe pozeljno), vec da ce se i manji bolje snaci u vecem prostoru.

Meni je soba 4,7 x 4,5 i visoka oko 3 m, znaci prilicno velika. Ne volim 5.1 jer skoro i da ne gledam filmove i ne igram igrice pa se i ne lozim na woofer, a i budzet za zvucnike mi je manji od 100 evra. Volim pun, topao i cist zvuk (slican monitorskom). Znaci muzika na prvom mestu. Najverovatnije cu uzeti Solo 6, 2 x 50 w, 6.5 inch bas i silk tweeter-i. Pa sad kontam da su to mozda ipak premali zvucnici (bas membrane) za ovoliku sobu i da zbog nedostatka vufera u ovolikoj sobi bass nece doci do izrazaja. Ili mozda ipak gresim? Elem, nemam love za neke 12" basove a i nesto ne prave takve zvucnike za komp, a ne bih trenutno da se bakcem samogradnjom. Sto se tice pozicioniranja zvucnika tu nemam problem mogu optimalno da ih postavim zbog velikog prostora na raspolaganju. Treba ih odmaknuti od zida sto vise, jel? (Inace ovi sto mislim da uzmem imaju reflex otvor pozadi). Da li su moja zapazanja na mestu? Eventualno ako mi smeta nedostatak basa, da li negde moze da se kupi SAMO aktivni wufer (solidan), ili da se bacim na samogradnju istog sa nekom velikom bas membranom i nekim finim bas pojacalom? Naravno to ako primetim da mi fali basa. (BTW, imas li neke linkove?) Inace vecina woofera na komp zvucnicima mi se ne dopada. Volim pristup gde je membrana velika i okrenuta na dole (a reflex otvor napred), a woofer izdignut na nozice, gde se vibracije odlicno prenose na pod i ostalo. Komentar?

Jos nesto. Sta se dobija montazom gumenih nozica ispod dvosistemskih kutija? Nesto se sigurno dobija, posto ovi testeri nalaze da im je mana sto nemaju gumene nozice.

BTW koji plejer muzike koristis za komp? Ja sam cuo pohvale na racun Musicmatch Jukebox.

Puno hvala na odgovorima. Pozz :)

Skoro da imas idealnu sobu, steta sto ti je budzet max 100e. Monitorski zvuk bas i nije poznat po toplini vec po preciznosti, i mozda preteranoj ostrini, naravno zavisi od zvucnika. 6.5" je dovoljno veliki bas ako nemas prevelike apetite, ja imam iste velicine na visatonima u dnevnoj sobi, i dovoljno su glasni i duboki, mada su i kutije podnostojece. Solo 6 deluje interesantno ali necu nista da pricam dok ih ne cujem.
Da, treba da ih odmaknes od zadnjeg i od bocnog zida sto vise ako imas mogucnosti. Naravno ako ti nisu na stolu zvucnici, onda bi im dobro dosli neki stalci, da bi se nalazili u visini glave kad ih slusas. Aktivnih woofera ima koliko hoces u prodaji (svi ih drze zbog kucnih bioskopa), mada solo 6 nema izlaz za subwoofer, sto znaci da bi morao da podesavas jacinu zvuka sa racunara sto je lose. Najbolje je da pojacas zvuk sto vise (ukoliko ne ide u distorziju) na racunaru, da bi signal/sum bio bolji.
Oko nozica za zvucnike cu samo da kazem da su zgodni gumeni, cisto zbog podloge, a dalje necu da ulazim u tematiku posto postoji mnogo prepirki na temu shiljaka/gumenih nogica. U svakom slucaju u toj cenovnoj klasi nije vazno.
Ne znam za sta da ti posaljem linkove, ako si voljan za samogradnju postoji dosta varijanti za te pare, ali veruj mi (jer sam ishao tim putem dovoljno puta ) da se vishe nista ne isplati praviti, jer je cak i jeftinije kupiti gotovo za isti kvalitet.
Od playera koristim sta stignem, uglavnom media player jer sam sredio biblioteku albuma sa sve slicicama pa mi je najzgodnije. J.river media center je odlican, a mnogi koriste i foobar.
Verovatno bi najbolje resenje bile neke hifi kutije, ali mi za te pare ne pada nista na pamet.
U stvari pogledaj pm.
Poz

Evo, ovako stoji stvar sa Microlabom...
Krajem meseca :d:d:d:d:d (ne znam samo kog - valjda juna) stizu SOLO i PRO mudeli. Mislim da SOLO-2 nece stici (tako su mi rekli u Grappolo dilerskom razgovoru) ali ce zato doci SOLO-3 :zgran: bre!!!

Do .aja su, ali nko ne zna cak ni preliminarnu cenu da kaze... ***... bice, a ka'ce ne znamo :D:p

Evo SOLO-3 u AKCIJI ili ti: udri Michu po .lavichu. :smoke:

Poslednja izmena:
Stigao je kraj meseca... jel ima nekih informacija o tome sta je stiglo od Microlab SOLO serije???

Lepo ja rekoh da stizu krajem meseca, ali ne znam samo kog...

Sada ni u Garppolou ne znaju kada ce stici. Te prevrnuo se feribot, pa crna macka presla put, pa crni KITa ubica preseko plovni put broda, pa ... Trla baba lan da joj prodje dan...

Ko razume shvatice!

Svaki put kada sam okrenuo dobio sam razlichite informacije, tako da jako lepo recheno "krajem meseca" samo shto se svi pitaju kog.Kako sam ja skapirao oni dobijaju robu i rasturaju je na veliko, tako da njima nishta ne ostane.Sasvim sluchano sam saznao da su dobijali i prodali neke solo modele.A "navodno" solo 7 traba da stigne, necete verovati kad? - krajem meseca.
Aj sutra cu da zovnem pa da vidim ima li shta od toga...

Ja dolazio do infa da dolazi za 10 dana... a svaki put kada se informisem. :)

Svaki put kada sam okrenuo dobio sam razlichite informacije, tako da jako lepo recheno "krajem meseca" samo shto se svi pitaju kog.Kako sam ja skapirao oni dobijaju robu i rasturaju je na veliko, tako da njima nishta ne ostane.Sasvim sluchano sam saznao da su dobijali i prodali neke solo modele.A "navodno" solo 7 traba da stigne, necete verovati kad? - krajem meseca.
Aj sutra cu da zovnem pa da vidim ima li shta od toga...

Nisu dobijali nista od SOLO modela. Trazio sam Vele Nabavku za svoju firmu...

^ onda su mene slagali... mada ne vidim kakva im je koristi od toga al ajde...

Ja dolazio do infa da dolazi za 10 dana... a svaki put kada se informisem. :)
Pa ti si josh i nejbolji, mora biti da imash neku vezu ;)
Meni, ili se nejavljaju (kao danas) ili kazu krajem meseca (nekad tog u kome smo, a nekada sledeceg) ili za dve sedmice :mad:

Malo cas sam zvao i evo infoa iz 1ve ruke: ... Dolaze za mesec dana...!!! :d:d:d:d:d

Kakva ironija. :D

^ svaki komentar suvisan...

Stvari polako postaju sve jasni, oni ochigledno to ne mogu da nabave i ako su zvanichni uvoznici.P
a me interesuje da li neka od okolnih drzava ima u ponudi neshto od "sola"?

Stizu u "jednu firmu" sledece nedelje, provereno, vec rezervisao primerak SOLO 7C za sebe!!!

Poslednja izmena:
A zbog cega Solo 7C,i jel znas cenu?Ja sam sebi pre neki dan rezervisao Solo 6C...

Pa gde ste je bre rezervisali. Bas ste cipke jer niko nece da kaze gde rezervisete... Mozda bi jos neko to uradio (rezervisao)...

Pa u onoj prodavnici koja distribuira to pozovez i raspitas se i rezervises na ime. :)

Pa u onoj prodavnici koja distribuira to pozovez i raspitas se i rezervises na ime. :)

Ja cu kao diler zvati direktno Grappolo pa ako budu poceli da ke.... nesto odmahcu im zvati trzisnu jer me tako zavlace 3 meseca...

Videcemo.

Upravo se istovara shleper microlaba!!! (znachi sutra na stanju...)
U gore navedenoj firmi rezervishite na vreme, jer mi deluje da nema puno solo serije....

Upravo se istovara shleper microlaba!!! (znachi sutra na stanju...)
U gore navedenoj firmi rezervishite na vreme, jer mi deluje da nema puno solo serije....

Ja zvao i rekose da cene jos nisu formirane. Znas li cene za solo-5c i 6c i 7c???

Za 7c bi trebalo da bude malo ispod 100 eur, po cenama sa neta...
Ali ni komercijalisti ne znaju josh, mora da se oformi cena,
Pushtam ja poruku cim saznam cene!!!

Evo potplatio sam magacionere s Coca-Cola-om, da istovaruju brzhe....
Hahahahaha!
LOL

Ajd javi na p.p. koja. Ja sam inace iz tuge sebi kupio SOLO-1. Rade perfektno, ali nije to to..

Fala.

Заборавих ти рећи да сам тражио у БиХ Microlab али нема их нигдје.

Nazad
Vrh Dno