Soba je za zvucnike najbitnija. Mnogo je siroka tema, i mnogo zavisi od sobe do sobe ali generalno je par stvari problem. Od velicine same sobe zavisi koliko dubok bas ce moci da bude proizveden. Ako imate malu sobu gde vam je racunar (kao ja

) dzabe subwoofer od 12" i 500w kada ce 20hz postati mnogo slabije od npr 100hz. Jeste, tako veliki i snazan subwoofer ce napraviti puno decibela u maloj sobi, ali nece sici duboko kao sto bi mogao u vecoj sobi. Posle to tutnjanje koje se javi utice na ostatak zvucne slike pa se dobija neprecizan zvuk. (20Hz je talasna duzina od ~17m). Ne znaci da je potreban veci zvucnik za vecu sobu (mada je za velike sobe pozeljno), vec da ce se i manji bolje snaci u vecem prostoru.
Drugi bitan problem je sama postavka zvucnika i slusaoca. Klasicne zvucnike treba udaljiti sto vise (npr metar) od zidova ka sredini sobe, a razmak izmedju njih treba da je malo manji od razmaka od zvucnika do glave slusaoca (i naravno oba zvucnika imaju taj isti razmak). Prvi od ta dva problema najvise utice na prezentaciju stereo dubine, dok drugi utice na stvaranje "rupe" izmedju dva zvucnika kada su suvise razmaknuti i neprirodno siroke stereo slike.
Takodje preterano smanjivanje reflektovanog zvuka u sobi moze negativno da se odrazi na zvucnu sliku, jer smo mi ipak navikli da slusamo te refleksije (ko je ikada usao u pravu gluvu sobu oblozenu celu sundjerima shvata o cemu pricam).
Onda ide prica o tipu zvucnika i skretnica, i njihove visine i usmerenosti ka slusaocu. Generalno vecina smatra da treba uperiti visokotonce ka usima, ali na mnogim fabrickim kutijama je to problem, posto su im zvucnici zbog losih skretnica i samih zvucnika van faze na frekvenciji skretnice pa to dovodi do bukvalno krivljenja tog dela spektra ka gore ili dole, tj. ne sviraju optimalno u visini izmedju dva zvucnika (bas i visokotonac).
I naravno sam tip muzike i izvor zvuka. Neko ce reci da je logitech z5500 najbolji, neko da kupite polovno stereo pojacalo i zvucnike. Ako neko voli da gleda filmove, igra igre i slusa elektronsku muziku sanse su velike da ce mu se logitech (ili neki drugi sistem tog tipa) veoma svideti jer da se ne lazemo, ipak se dobije dosta za te pare (5.1 receiver, jak subwoofer i sateliti). Drugi deo skale voli da slusa muziku na kojoj se mane takvog sistema lako primete (sve od rock-a, jazz-a,blues-a,do klasike) pa predlaze zvucnike sa vernijim zvukom, ali opet mozda sa ne dovoljno jakim i dubokim basom i svakako ne sa surround zvukom.
Iz licnog iskustva dacu par saveta - ako pricamo o racunaru kao izvoru zvuka i racunarskim kompletima zvucnika. Cak i za muziku 5.1 sistem je dobro resenje zbog centralnog satelita, bash zbog prevelikog razmaka izmedju levog i desnog zvucnika i te rupe u zvuku koja se javlja izmedju njih (na plitkim stolovima i popularnim wide monitorima). Ukoliko imate dublji sto i glava vam je dalje od levog i desnog zvucnika nego sto je razmak izmedju njih onda i stereo moze da uradi posao. Najbolje bi bilo da sto uopste nije zadnjom stranom naslonjen na zid vec da je u sredini sobe, ali to je redak slucaj.
Subwoofer ili ne, zavisi opet od tipa muzike a i od budzeta. Fullrange sateliti ili dvosistemci - je cupavo pitanje, bas zbog traljavih skretnica u dvosistemskim satelitima. Fullrange bar nema fazne probleme a i moze lako da se dotera equalizerom, dok sistemi sa skretnicom mogu da zvuce detaljnije ali su skoro nemoguci za korekciju equalizerom na srednjem spektru, jer je problem do uparivanja zvucnika i skretnice. Opet sistemi koji imaju ugradjene daljinske kontrole i d/a konvertore, zbog kolicine i kvaliteta digitalnih komponenti degradiraju zvuk, tako da je bolje uzeti nesto prostije ukoliko ta elektronika nije neophodna. (cini mi se da zbog toga skuplji logitechi zvuce lose).Problemi sa sobom i basom mogu da se izbegnu tako sto se kupe stereo zvucnici koji ne prave dubok bas

. Ali opet vole udaljavanje od zida.
Da ne bude da sam pristrasan za logitech x540, uzeo sam ga jer za male pare nudi dosta a i kvalitet je sasvim korektan za tise slusanje muzike. Naravno i dalje za pravo uzivanje u muzici koristim slusalice ili stereo u dnevnoj sobi,ali ipak ovaj logitech slusam najcesce.
I posle ovog pisanija, sve se opet svodi na budzet i na licni dozivljaj zvuka. Ipak nisu ni svima usi identicnog odziva. Najbolje je da se kutije cuju iz prve ruke sa muzikom koju poznajete. Ostaje samo da skrenem paznju i na Logitech T20 i T40 sisteme koje mnogi hvale (opet nisam ih ja cuo). I stereo zvucnike Eltax monitor 3 koje sam slusao preko vikenda i zvuce (a i izgledaju) odlicno za cenu od 130e po paru.
Poz