Šta je novo?

Microlab A-6201 amp mod

Dule13

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
11.04.2006
Poena
409
Сам мод се већ неко подуже време крчкао у фази планирања, прикупљања података и делимичних захвата док пре пар дана тражећи трафо нисам набасао на ликове из Дак Електроника ту у мом комшилуку. Имао сам среће да набасам на људе који су између осталог радили као професионални дизајнери појачала сада вероватно у пензији, значи џек пот :D. Ту је сад почела прича за шта мени треба трафо, ја понео појачало, за час они то прегледају и дођу до закључка да нема сврхе мењати трафо ако се не направи нови исправљач. Седнемо, они ми направе шему за исправљач, и успут током прегледа шеме појачала направе измене шта треба урадити да би појачало и предпојачало добило засебан напон. Ту ми још испричаше доста ствари о дизајну појачала, стварно свака част људима показаше ми масу ствари дадоше ми шеме неке делове који су ми фалили, кондензаторе и жице. Помагали су, решавали проблеме тих пар дана док нисам саставио појачало, немам речи, краљеви.

Поента овог мода је да од а-6201 појачала базираног на тда2030 са синусном снагом од око 5 - 6 вати синуса направи појачало базирано на Лм1875Т са 25 вати синусне снаге. Мод ће моћи да уради свако ко разликује лемилицу од сијалице :D

У појачало се убацује ново предпојачало, нови кондензатори, другачији систем напајања тј стабилизован напон за предпојачало и торусни трафо са одвојеним напонима за појачало и предпојачало.

Све укупно мод кошта ту негде око 5000 - 6000 дин. Најскупљи део је трафо са око 2500 дин.

Само појачало је подељено у два дела, а-6201 кутија где се налази појачало и предпојачало и засебна кутија у којој је исправљач (трафо + електроника). Тако се постиже више добрих ствари, елиминација електромагнетних сметњи, вибрација, топлоте.

Алат потребан за мод је лемилица, пумпца за калај (чипови нема шансе да се скину без ње а и за остало је корисна), флукс, калај итд.

Е сад делови потребни за мод појачала.

Као прво треба наћи добре квалитетне кондензаторе за само појачало. Ја сам своје нашао у Силкену, НРСГ јапанци, можда их и даље има тамо. С обзиром да је број кондензатора у читавом моду мали не исплати се стављати јефтине кондензаторе, тражите јапанске.

Спрежни кондензатори (обележени су на шеми) морају бити Bennic има их у канибалу
(http://www.kanibal.co.rs/products.php?sgr=11091000&pid=11091001).
Они праве огромну разлику у односу на обичан електролит, значи на том месту може и неки други али мора најбољи могући кондензатор који можете набавити.

Све кондензаторе треба заменити укључујући и оне које нисам обележио на шеми.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Сви кондензатори у читавом пројекту не требају бити испод 50в, може напонски евентуално на 35в зато што су они баш велики али идеално би било кад би сви били на 50 волти, 35 волти доња граница.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Компоненте само за ПОЈАЧАЛО:

- 4 Бениц полипропиленска 0,68 микроФ 250в (Нема мања волтажа, али ако се надје може 50волти)

- 4 Напонска конднзатора од 1000 микроФ 50в (Ови могу да буду Јамикон или Капсон у преводу јефтинији али ако има фирмиран неће да шкоди :) )

- 6 х 100 микроФ 50 в квалтетних електролита.

- 2 х 22 микроФ 50в квалитетних електролита.

- 4 х 10 наноФ полипропиленска (обично има само за 200 и више вати)

- 4 х 100 наноФ полипропиленска (исто)

- 1 х Дуал опамп као BB2134, BB2604, OP270GP итд... који год вам се свиђа или одговара за одређене звучнике. Опамп се не леми за плочу као фабрички него се узме подножије за 8пински опамп и онда може да се мења без проблема. Код мене је BB2134 (има у Силкену), звучи одлично .

-2 х LM1875T ( има у радио клубу - kelco.rs)

Компоненте за ИСПРАВЉАЧ:

- 4 Шотке диоде MBR1060

- 4 Диоде 1N4007

- 1 Регулатор напона 7809

- 1 Регулатор напона 7909

- Пертинакс плоча 100x100

- 2 х 10.000 микроФ електролит 50в (35в мин)

- 2 х 4600 микроФ електролит 50в (35в мин) ова 4 кондензатора може Јамикон или Капсон, вредности су оквирне могу и веће али мислим да су ове ок.

- Трафо 100 вати са два одвојена секундара са укупно 6 излаза. + и - 25 волти маса за 25 в, + и - 9 волти и маса за 9 волти. Неки чак препоручују 80 вати по каналу за овај чип значи 160 вати трафо али и 100 је пуна капа. Као што рекох ја сам свој узео у Дак електронику, за 2500. Значи трафо није стандарни него се прави по поруџбини због 6 излаза, иначе упознати су добро са пројектом :D

Prilozi

• Modsema.png
    Modsema.png
    171.1 KB · Pregleda: 183
  • 31530972-Microlab-A6201-actspk.pdf
    22.4 KB · Pregleda: 96
  • Ispravljac.png
    Ispravljac.png
    36.3 KB · Pregleda: 157
Где треба закачити жице са исправљача на штампану плочу и фотке процеса прављења.

Prilozi

• 16082010003.jpg
    16082010003.jpg
    215.2 KB · Pregleda: 127
  • 16082010004.jpg
    16082010004.jpg
    309.4 KB · Pregleda: 120
  • 16082010005.jpg
    16082010005.jpg
    202.6 KB · Pregleda: 132
  • 16082010006.jpg
    16082010006.jpg
    312.4 KB · Pregleda: 165
  • 16082010009.jpg
    16082010009.jpg
    210.5 KB · Pregleda: 142
Још фотки. Заборавих да поменем да се на крају стави осигурач и прекидач испред трафоа значи на једну од жица из штекера, и иде прво осигурач па онда прекидач. Стари осигурач из микролаба од 400 мА није довољно јак цркне одма :p , треба ставити од 1 А. Прекидач још нисам направио ни ја направио, али биће да се пали и гаси као раније на своје power дугме.

Prilozi

• 16082010011.jpg
    16082010011.jpg
    212.6 KB · Pregleda: 174
  • 16082010015m.jpg
    16082010015m.jpg
    190.9 KB · Pregleda: 174
Poslednja izmena:
prvo da kazem OPA! i svaka cast, a sad se bacam na citanje :)

Хвала хвала... :) рече ми човек из Дак-а да је основа сваког појачала напајање и показало се као потпуно тачно. Ево сад пуштам неку музику, звук је срамота добар. Поред тога што је звук кристално прецизан појачало је добило "ударац", гура кантон ко од шале, само постоји проболем кад се малко одврне почне да се греје е сад звук је тотално линеаран нема губитака никаквих кад га напеналим, дисторзија не постоји :D

Prvo si modovao kutije, sad si sredio pojačalo.... ostaje još da mu dodaš sub :)

Одавно сам ја узео један фц330 због суб-а :D и њега сам дампирао и само му ставио лм1875т и други опамп оп270гп, даје доста дубљи бас тако :D. Иначе не косристим више ништа са а-6201. Имам једно модовано појачало од буразера и једне модоване звучнике који су мени остали али их не користим више, тако да ће вероватно то на добош.

Poslednja izmena:
Da li si razmisljao o boljem/vecem hladnjaku?

P.S. Lepo uradjeno :)

Е то је нешто о чему треба размислити, додуше ја већину времена слушам на некој нормалној јачини звука, тако да није ништа хитно.Кад се не одврће до пања исто се греје као и раније.

Размишљао сам се да накачим хладњаке са процесора јер имам неких пар комада сток хладњака, али то мора да се сече зеза итд. Друга опција је вентилатор али нешто ми се то не чини као добро решење.

Хвала хвала... :) рече ми човек из Дак-а да је основа сваког појачала напајање и показало се као потпуно тачно.
Dule, secas se kad ja pricao da je napajanje osnova ne samo pojacala vec i drugih (audio) uredjaja? :)

Ето сад је и емпиријски потврђено :D

Иначе звук се опет побољшава после два дана рада појачала, изгледа да је требало времена да све легне на место.

Poslednja izmena:
Е то је нешто о чему треба размислити, додуше ја већину времена слушам на некој нормалној јачини звука, тако да није ништа хитно.Кад се не одврће до пања исто се греје као и раније.

Размишљао сам се да накачим хладњаке са процесора јер имам неких пар комада сток хладњака, али то мора да се сече зеза итд. Друга опција је вентилатор али нешто ми се то не чини као добро решење.

Nije ni ventilator lose resenje, nadjes neki tih i nakacis ga na 9V kad vec imas izvedeno...

A u vezi napajanja - i ja sam se razmisljao da li da ulozim u svoje pojacalo. 2x30W na 8oma, prilicno bedan trafo. Siguran sam da bi se osetila razlika, ali se uvek predomislim kad stavim cenu u jednacinu - uloziti 25e za nov trafo u pojacalo koje polovno vredi ~60e :smash:

Не сме да се качи вентилатор на изводе од предпојачала зато што би направио шум. Ту сигнал мора да бити чист, зато је то проблем. Друга ствар вентилатори зује и нервирају.

Не сме да се качи вентилатор на изводе од предпојачала зато што би направио шум. Ту сигнал мора да бити чист, зато је то проблем. Друга ствар вентилатори зује и нервирају.

Da, da, u pravu si. Jedino da pravis jos jedan ispravljac sto je mnogo cimanja. I ja sam protiv ventilatora, pa jos i ako se ne greje mnogo, nemoj ici na tu varijantu. A za hladnjak vec razmisli, pogledaj u Mehatronici, ima jeftinih resenja :wave:

За сад не треба ништа јер хладњак је прављен да издржи 4 тда2030 чипа што значи да му само мало фали за два лм1875т, ништа критично.

Чек шта је Мехатроника, нека радња?

Pretpostavljao sam da znas posto znas za vecinu stvari vezanih za pojacala gde/kako u Beogradu. Nista, svrati i do njih, verovatno ces se sprijateljiti i s njima :D

Nisam nasao .pdf sa profilima. Uglavnom, odaberes koji ti odgovara, oni iseku duzinu koja ti treba. Nisam siguran ali mozda mogu i rupe da izbuse, trebalo bi i da eloksiraju ako hoces da doplatis i za to. Nekako, da sam uradio sve sto si i ti uradio, dao bih jos malo novca za hladnjak :)

Нисам баш толико упознат, ја сам бре ентузијаста :D

Нисам имао појма да има тако нешто, дефинитивно следећи захват на појачалу. Само ако имају нешто са више ребара од овог фабричког.

Hladnjake mozes da nabavis povoljno i na oglasima, vec eloksirane i izbusene. Ima ih cesto. :)

Pa tesko, obicno su veci, ali vredi pratiti, mozda natrci nesto manje.

Апдејт: На крају сам испробао ББ2134, ББ2604, и ОП270Г. Епилог је да је ОП270Г опет сахранио све остало. Оба ББ имају шум на високим, и фали им средњих тонова, ОП270Г праши
boogie.gif

Апдејт: Звук постаје за класу бољи када се на појачалу сигнал директно одведе са претпојачала на појачало, значи тотално се искључи и премости коло за фарбање звука, бас/требл. Квалитет скаче значајно овом модификацијом.

There is no electronics like NO electronics ///

Nazad
Vrh Dno