Šta je novo?

Micro$oft & nVIDIA CPU-ovi!

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Brrrrrr.... MS cpu! Jos ako se to stvarno desi pa lupi monpol i nad tim segmentom 😀
Vec vidim najave za neki tamo novi win kako ce najbolje (ili ne daj Boze - jedino) raditi na MS cpu-u 🙂

Katastrofa.

O, ljudi! Dve ovakve vesti, pa još istovremeno. A IT scena je godinama bila tako dosadna.
Ipak, bilo je pitanje vremena. Intelu u proseku godinama od prodaje procesora ostaje mamutskih 50% kao profit, što je moralo kad-tad da privuče druge velike igrače. AMD nikada nije mogao da toliko zaradi jer mu je falilo proizvodnih kapaciteta, ali neko drugi sa puno fabova bi mogao da se lepo ovajdi na x86 sceni koja još uvek raste brzinom od oko 10% godišnje. Lično, tipovao sam na dalekoistočne proizvođače, recimo Samsung ili Toshibu.

Enivej, ne sumnjam da bi Nevadia bila u stanju da napravi dobar CPU, ali gde će ga proizvoditi tako da on bude konkurentan i ne previše skup?

M$ nema ni fabove, nit se mnogo razume u 'ardver, ali zato leži na parama. Ja sam kao i mnogi drugi oduvek smatrao da M$ želi da potpuno monopolizuje svet računara, ovako nešto i nije preterano iznenađenje.

O, ljudi! Dve ovakve vesti, pa još istovremeno. A IT scena je godinama bila tako dosadna.
Ipak, bilo je pitanje vremena. Intelu u proseku godinama od prodaje procesora ostaje mamutskih 50% kao profit, što je moralo kad-tad da privuče druge velike igrače. AMD nikada nije mogao da toliko zaradi jer mu je falilo proizvodnih kapaciteta, ali neko drugi sa puno fabova bi mogao da se lepo ovajdi na x86 sceni koja još uvek raste brzinom od oko 10% godišnje. Lično, tipovao sam na dalekoistočne proizvođače, recimo Samsung ili Toshibu.
Ma samsung je jednom bio u Alpha prici, ali nisu uspeli! Jednostavno nije CPU isto sto i memorijski chip! Mnogo je to kompleksnija nauka...
Enivej, ne sumnjam da bi Nevadia bila u stanju da napravi dobar CPU, ali gde će ga proizvoditi tako da on bude konkurentan i ne previše skup?
'vidija svoju perspektivu vidi u buducnosti u kojoj ce GPU-ovi biti mnogo znacajniji deo od CPU-ova u timnekim buducim hibridnim centralnim procesorima! 'vidija ima ogromno iskustvo u "fabless" poslovanju, a eno vidosmo da se IBM kune da ce do kraja dekade imati 32nm proizvodnju, a 'vidija je NV30 i 35 pravila kod IBM-a!
M$ nema ni fabove, nit se mnogo razume u 'ardver, ali zato leži na parama. Ja sam kao i mnogi drugi oduvek smatrao da M$ želi da potpuno monopolizuje svet računara, ovako nešto i nije preterano iznenađenje.
Pa sav M$-ov 'ardver je vrhunski! pogledaj im misheve! 😉 MS moze da kupi kompletan dizajnerski tim, na celo da stavi iskusnog vuka iz industrije (kao sto je ovaj baja iz DEC-a) i da napravi sta 'oce jer ima para!
A sto se tice monopola, pa to je prirodni cilj svake kompanije u kapitalistickom sistemu!

Poslednja izmena:
Samsung i dalje proizvodi CPU-ove za PDA uredjaje. DEC Alpha arhitektura je pri kraju svoje trzisne exploatacije, a pravi naslednik nije razvijen i zato ona ima sve manje i manje znacaja.

Mislim da poceti razvoj CPU-ova nije isto sto i otpoceti razvoj MP3 plejera. Mishevi, pa M$ je totalno zaostao na tom polju u poredjenju sa Logitech-om... Pre tri godine MS se nosio sa Logijem, a sada je u poredjenju sa proizvodima svajcaraca, MS porftolio miseva trecerazredni... Ne mogu da budu fokusirani na sva polja i ulaze iz price u pricu...

Svaka im cas ako uspeju bez ijedne jedine fabrike da odrze tempo koji diktira Intel... AMD kasni za Intel-om minimalno pola godine, a u perspektivi kasnjenje ce se jos povecavati, sto u tehnoloskom smislu sto iz perspektive proizvodnog procesa. Da su fabrike nebitne, ne bi AMD toliko ulagao u iste. To je jedini nacin za uspeh na trzistu. Mislim, ne mozes da kupis razvojni tim i kazes im - napravite procesor koji je bolji od Intel-ovog. Pri tome bolji ne znaci samo da ima adekvatne performanse, nego i da je isplativiji za proizvodnju...

Sta je licencama i know-howom na kome ce MS bazirati takav procesor? Ili su toliko pametni (a ocigledno da nisu...) da krenu od nule i naprave chudo. Mislim da je to nemoguce.

Simptomaticno je da se prica o M$ CPU-u pojavila nakon sto je Intel objavio da pojedine ultra-portabilne platforme nece koristiti MS operativni sistem...

Mozda M$ kupi nVidia-u 🙂

BTW: Ako i bude tog M$ CPU-a, verovatno ce ga koristiti za novi XBox...

Poslednja izmena od urednika:
"Ako i bude tog M$ CPU-a, verovatno ce ga koristiti za novi XBox..."

Hmm, ovo i ne zvuci tako nemoguce, posto bi bez obzira na sve probleme koje bi MS imao da to ostvari, na kraju bi im to svakako bilo isplativo, a ujedno i dobra pocetna osnova za eventualno dalju ekspanziju na istom polju....

Mislim da bi pre formirali neku cerka firmu kao joint venture sa nekim ko imas iskustvo i tehnologiju i onda lupili pare u to, jer drugih resursa na tom planu nemaju.

Mogu Freescale da uzmu - ionako im je u XBoxu Power tehnologija 🙂

Poslednja izmena:
Zar nije logicnije bilo za MS da se ukljuci u gpu trku?

Ma samsung je jednom bio u Alpha prici, ali nisu uspeli! Jednostavno nije CPU isto sto i memorijski chip! Mnogo je to kompleksnija nauka...

Tačno, ali situacija se sada dramatično menja, kao što reče onaj Microsoftov lik u članku koji si linkovao.
Procesori budućnosti će biti dizajnirani po ugledu na Cell, sa što više jezgara na koje će posao biti raspoređivan. Ta jezgra će biti što prostija kako bi trošila što manje tranzistora, tako da što više njih može da stane u čip. Na taj način će se dizajn CPU-a znatno pojednostaviti, pošto inženjeri više neće morati da se bakću sa povećanjem efikasnosti pojedinačnih jezgara kroz microOps fuzije, nove SSE instrukcije, itd, itd... Pogledaj Cell, njegova jezgra nemaju čak ni out of order execution, a i ne treba im.

Ne treba da čudi da Nevadia i Microsoft upravo u ovom trenutku vide šansu da se ubace na ovo profitabilno tržište. Nova multi-threaded filozofija procesiranja će značajno pojednostaviti sam CPU, što je prilika koju bi mogli mnogi da iskoriste.
Mogli bi da otvorimo i kladionicu ko će sledeći najaviti x86 procesore. Ja se kladim na Samsung, zbog njegovih ogromnih i veoma naprednih proizvodnih kapaciteta. Lako je moguće da ćemo videti i združene poduhvate na ovom polju, recimo NEC-Hitachi ili Sony-Fujitsu.
'vidija svoju perspektivu vidi u buducnosti u kojoj ce GPU-ovi biti mnogo znacajniji deo od CPU-ova u timnekim buducim hibridnim centralnim procesorima! 'vidija ima ogromno iskustvo u "fabless" poslovanju, a eno vidosmo da se IBM kune da ce do kraja dekade imati 32nm proizvodnju, a 'vidija je NV30 i 35 pravila kod IBM-a!
Nevadia i IBM? Moguće, samo je pitanje kako bi se to odrazilo na čvrste veze IBM-a i AMD-a.

Ne znam kako će se stvari odvijati sa M$-ovim CPU projektom, ali mi vrlo vjerojatno izgleda da će NV CPU upravo imati svoj debi na Opteron/Athlon socketu ... isto je već najavljeno za Power 7 te buduće Sun procesore. AMD treba Nvidiju, a još dugo neće biti u poziciji da samo tako otkanta nekog kao što je to Intel napravio sa VIA-om i SIS-om.

Ja imam samsung procesor u svom pocket pc phone uredjaju (eten m600) koji radi na 400 mhz a po net testovima negde prestize intela na 600mhz. U mobile svetu samsung procesori su zakon. Plus taj samsung trosi manje struje nego intel, pa baterija duze traje. A imao sam i qtek s110 sa intelom na 416 mhz i ne moze da se poredi sa samsungom. Sve u svemu, sto ih se vise bori - to ce biti bolje za nas. Delim misljenje da ce samsung napraviti odlican procesor - cak mislim da ce gomila ljudi biti iznenadjena koliko intel moze biti deplasiran. Nemam nista protiv intela - furam core2 E6600 i stvarno je odlican procesor - pre toga sam godinama furao iskljucivo AMD. Voleo bih i kad bi AMD napravio nekog Conroe ubicu - a samsunga i nvidiu ne mogu da docekam :d..

Poslednja izmena:
Tačno, ali situacija se sada dramatično menja, kao što reče onaj Microsoftov lik u članku koji si linkovao.
Procesori budućnosti će biti dizajnirani po ugledu na Cell, sa što više jezgara na koje će posao biti raspoređivan. Ta jezgra će biti što prostija kako bi trošila što manje tranzistora, tako da što više njih može da stane u čip. Na taj način će se dizajn CPU-a znatno pojednostaviti, pošto inženjeri više neće morati da se bakću sa povećanjem efikasnosti pojedinačnih jezgara kroz microOps fuzije, nove SSE instrukcije, itd, itd... Pogledaj Cell, njegova jezgra nemaju čak ni out of order execution, a i ne treba im.

Jezgra ce biti prostija, ali ce kompleksan posao biti napraviti adekvatne interkonekcije izmedju njih, sinhronizovati njihov rad kako bi se dobio sinergetski efekat i na kraju sve to linkovati ka L2 keshu i memorijskom kontroleru...

Intel je 80-core i demonstirao u nameri da pokaze da rade ozbiljno na problematici intekonekcija izmedju jezgara... Sa druge strane i Intel-ovi pandani HyperTransport-u su najavljeni i delimicno su u funkciji toga... Prostija jezgra ce rasteretiti mozda proizvodni proces koji eventualno vise nece morati kao do sada da se gura do krajnjih limita, ali to ne znaci da ce R&D moci da se *****ava - naprotiv.

Ja stvarno ne vidim da je moguce na nVidia ili tek M$ budu konkurentni u jako dugom periodu Intel-u, a posle toga i AMD-u... Doduse ne mislim ni da ce oni uopste pokusavati da konkurisu u high-end segmentu, vec ce naci neku drugu trzisnu nishu.

integracija CPU/GPU ce po mom skromnom misljenju za pocetak da se lansira u mobile segmentu i trzistu embeded uredjaja (origami, tablet, PDA, telefoni itd...), kasnije kako cela tehnologija bude napredovala doci ce vreme za narednu generaciju konzola, a mozda na kraju, ako do tada ne odumre 🙂 nesto od toga zakaci i klasican PC, jer sve prednosti koje donosi integracija CPU/GPU najmanje dolaze do izrazaja u desktop segmentu, a i pitanje je koliko ce prvih godina to sve biti adektavno za desktop... Kod notebookova je drugacije, jer postoji kontrola nastanka celog proizvoda (ploca, kuciste, cpu itd...), kod desktopa treba da svi sednu i naprave kompletno drugaciju platformu, da jed testiraju mesecima itd... itd... Enivej, jacina takvih GPU-ova sasvim sigurno nece biti dovoljna za korisnike koji zele high-end grafiku, pa ce i u vreme kada budu postojale serije procesora sa grafickim jezgrom, verovatno da se prodaju njihovi pandani bez jezgra (kao sada sto postoje razlicite serije Core 2 Duo procesora, serija 4xxx, 6xxx, 7xxx itd...)

Poslednja izmena:
cpu/gpu integracija moze biti dobra za mobilne uredjaje i to je sve.
nije mi jasno dal neko od vas stvarno ocekuje takva resenja u desktop masinama? :trust:

veoma ocekivano.... strpas sve u monitor koji je extra tanak i imas elegantan uredjaj.. tipa imac... meni je iskreno muka vise od ovog krsa od kucista i svih ovih kablova i gluposti... sa druge strane ( strane performansi ) ne vidim neki boljitak ali ce se vidi i to... u svakom slucaju bice verovatno jeftinije

Poslednja izmena:
... U mobile svetu samsung procesori su zakon. Plus taj samsung trosi manje struje nego intel, pa baterija duze traje. A imao sam i qtek s110 sa intelom na 416 mhz i ne moze da se poredi sa samsungom. Sve u svemu, sto ih se vise bori - to ce biti bolje za nas.

pa zar Intel nije prodao/prestao da pravi ARM procesore (Xscale)?

ja isto mislim da ce nvidia praviti CPU za mobilne uredjaje sto znaci da nece sigurno biti x86 kompatibilan CPU... i da nece imati veze sa desktop Intel/AMD masinama, tj. da se nece takmiciti sa njima...

hm, mozda je to jedini nacin da x86 ode u penziju... jednostavno sve vise i vise cemo koristiti mobilne uredjaje za pristup netu, slusanju muzike, gledanju filmova, igranju igrica... ono za sta danas koristimo racunar ako ga ne koristimo kao:

- desktop racunari bi bili bukvalno samo radne stanice za programe tipa PhotoShop, 3D Max, Cubase, FinalCut...

Sledeca jako bitna stavka su office aplikacije se ionako sele na internet/intranet u obliku server/klijent (npr. AJAX) aplikacija, znaci dovoljan je browser za njihovo koriscenje bez obzira na OS (bitno je samo koji browser imate da biste pokrenuli office aplikaciju).

BTW sad bas gledam Apple reklamu za MacPro... Apple se hvali kako je novi Mac sa Intelovim Xeonima brzi za 30-60% od G5 mashina (na malovisem taktu)... ono sto je interesantno da porede masine iz 2003 i 2006. (Intelov Xeon je tehnologija iz 2006. godina a IBM-ov G5 iz 2002. 😀 )
bas me interesuje kakve bi bile performanse Mac-a sa novim PowerPC procesorima 🙂 u svakom slucaju Apple sad sigurno nece moci da kaze da PhotoShop radi 50% brze na Macu nego na PC-ju ,)
Ne verujem da je Apple presao na Intela zbog toga sto Intel ima "bolji" Road Map vec zato sto imaju veci profit od Mac racunara sa Intel procesorima nego sa PowerPC procesorima.
kako bilo hocu da kazem koliko je x86 kasnio za PowerPC arhitekturom...

"There are currently four companies that can make an x86 CPU from what we are told, AMD, IBM, Intel and NatSemi."

a na koju foru onda Via pravi C3 procesore? uz ciji blagoslov?? :d
http://en.wikipedia.org/wiki/X86 scroll down - tu ima spisak od 20 kompanija koje su pravile/prave x86 procesore.
mislim... taj theinquirer.net treba spaliti 😀 sto rece yooyo: "Da li je Fuad lud prirodno ili je isao u neku skolu za to?" 😀😀😀

Poslednja izmena:
Mislim da preterujete u vezi Inquirer-a... Ne desava se bas cesto tj. ne mnogo cesce nego na drugim sajtovima da nesto "omase". Ipak, imaju dobre izvore i informacije.

Mislim da preterujete u vezi Inquirer-a... Ne desava se bas cesto tj. ne mnogo cesce nego na drugim sajtovima da nesto "omase". Ipak, imaju dobre izvore i informacije.
Slazem se. U konkretnom slucaju, chlanak je pisao Charly i lepo je rekao "sta" u vezi VIA-e i Transmete!

necu da ulazim u dalju raspravu: ima ljudi koji veruju i koji neveruju Inquireru. tacno se vidi kakav profil novinara pise za doticni sajt.

a Nedjo, u pravu si! Chraly je lepo je rekao: "Those guys are in the clear, and the others like Via and Transmeta are in a greyer area, at least according to my sources.", nema sta, lepo receno 😀

Ovde lepo pise kako su se Intel i VIA nagodili. Mogao je prepisati deo sa ovog sajta a ne da pise o VIA kao "greyer area". Ovako se ne razlikuje mnogo od nasih nagadjanja ovde na benchu ,) (od korisnika bencha se mogu procitati veoma pametne i korisne stvari)

Ako vec forsiraju tu pricu da ce nvidia praviti x86 procesore po meni je najverovatnija opcija da IBM pokrije nvidi-ju sa x86 licencom; kad vec imaju prozivodne kapacitete a i duzi niz godina saradjuju sa nvidi-jom uspeno.

Ako vec forsiraju tu pricu da ce nvidia praviti x86 procesore po meni je najverovatnija opcija da IBM pokrije nvidi-ju sa x86 licencom; kad vec imaju prozivodne kapacitete a i duzi niz godina saradjuju sa nvidi-jom uspeno.

IBM ne moze tek tako da pokrije 'vidiju sa licencom! Jednostavno on nema prava da joj prenese tu licencu. S druge strane, pre dve nedelje se dosta pisalo o 'vidiji i Intelu, a jedna od pric aje bil u vezi nekakvog "saveznistva"...

Malo svježih vjesti o CPU/GPU hibridima:
AMD plans to bring its first integrated, Centrino-like platforms to market next year. The press release mentions the Turion and AMD LIVE brands in connection with this effort, as well as consumer electronics devices.

In addition, AMD has announced the code-name "Fusion" to refer to merged CPU-GPU hybrids. I'm leaning heavily on the press release material, but I think the original source is worth seeing in this instance:

AMD plans to create a new class of x86 processor that integrates the central processing unit (CPU) and graphics processing unit (GPU) at the silicon level with a broad set of design initiatives collectively codenamed "Fusion." AMD intends to design Fusion processors to provide step-function increases in performance-per-watt relative to today's CPU-only architectures, and to provide the best customer experience in a world increasingly reliant upon 3D graphics, digital media and high-performance computing.

With Fusion processors, AMD will continue to promote an open platform and encourage companies throughout the ecosystem to create innovative new co-processing solutions aimed at further optimizing specific workloads. AMD-powered Fusion platforms will continue to fully support high-end discrete graphics, physics accelerators, and other PCI Express-based solutions to meet the ever-increasing needs of the most demanding enthusiast end-users.

"With the anticipated launch of Windows Vista, robust 3D graphics, digital media and device convergence are driving the need for greater performance, graphics capabilities, and battery life," said Phil Hester, AMD senior vice president and chief technology officer. "In this increasingly diverse x86 computing environment, simply adding more CPU cores to a baseline architecture will not be enough. As x86 scales from palmtops to petaFLOPS, modular processor designs leveraging both CPU and GPU compute capabilities will be essential in meeting the requirements of computing in 2008 and beyond."

Fusion processors are expected in late 2008/early 2009, and the company expects to use them within all of the company's priority computing categories, including laptops, desktops, workstations and servers, as well as in consumer electronics and solutions tailored for the unique needs of emerging markets.

Buckle up, folks. Things are just starting to get interestin
Izvor: http://techreport.com/

Dakle, stvar izgleda skroz ozbiljna i namjenjena svim segmentima računalstva.

hm... to sto AMD radi je pre svega stavljanje CPU i GPU u jedan chip "at the silicon level". Tim pre sto je to najvavio Fusion vec za 2 godine.

Koliko vidim jedino Cell CPU danas stvarno postoji a najblizi je tome o cemu danas svi pricaju: hibrid CPU i GPU dizajna. Nema sta, IBM je opet prvi, ostali ce da slede 🙂

na www.gpgpu.org postoji ogroman broj linkova kako moze da se uposli GPU.

http://www.geomerics.com/index.php?page=lighting izgleda stvarno impresivno, odlicna demonstracija racunanja na GPU (gotovo neverovatno kako su dobili per pixel rendovanje!).
sve u svemu izuzetno interesantna oblast.

ja sumnjam da ce nvidia praviti nesto x86 kompatibilno... to su "zelje/price/ideje/mastanja" koje su postili ovi sa inquirer-a. ni ATI/nvidia GPU nisu x86 kompatibilni a imash ih u svakom PC-ju i prave chude 🙂 kao i ARM procesore za prenosne uredjaje...ko zna sta ce na kraju izaci iz nvidije. kako bilo ako prave nesto od 0 trebace im 4 godine za to ,)

ma i ne treba da bude x86 kompatibilno.. x86 je glupost osim sse insturkcija ....

Nazad
Vrh Dno