Šta je novo?

MFC vs .NET

• Začetnik teme Začetnik teme ljubak
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ljubak

Čuven
Učlanjen(a)
09.03.2004
Poena
619
Relativno dugo radim sa MFC-om i poprilicno sam se namucio da je sam naucim, elem sada Microsoft izbaci .NET koji jos nisam imao prilike da vidim.

Ono sto me zanima, ako neko zna, je koja je razlika izmedju dosadasnjih Microsoft-ovih alata za razvoj (Visual Studi0 6.0) i novog .NET? Sta je i ako je ista od starih alata, kao sto su MFC i ATL, prezivelo?

ljubak

Pa nije ga bas 'sada' izbacio. .Net postoji bar dve godine.

Dandy je napisao(la):
Pa nije ga bas 'sada' izbacio. .Net postoji bar dve godine.

Pa nisam ni mislio bukvalno "sada", znam da .NET postoji vec koju godinu.

Ma ono sto mene sustinski zanima za ubuduce je da li ce Microsoft napustiti MFC i preci samo na .NET, pa da i ja predjem na nesto drugo ili ce se MFC i dalje razvijati?

.NET programe mozes pisati u C#, J# i Managed C++. Moja preporuka je da to radis u C# za sada, jer tu se najbrze/najlakse radi. Managed C++ nije dobro razradjen i rad u njemu je izuzetno zakomplikovan. Za MC++ treba sacekati novi Developer Studio 2005, jer je jezik redizajniran i dosta laksi za programiranje.

Veliki minus Developer Studiu 2003 je sporost u radu sa velikim projektom koji ima mnogo UI elementa. Moj prijatelj koji je napisao ShaderDesigner (www.typhoonlabs.com) u Managed C++ imao je momente kada prebacivanje iz code-view u design view traje vise od sat vremena !?

yooyo je napisao(la):
.NET programe mozes pisati u C#, J# i Managed C++. Moja preporuka je da to radis u C# za sada, jer tu se najbrze/najlakse radi. Managed C++ nije dobro razradjen i rad u njemu je izuzetno zakomplikovan. Za MC++ treba sacekati novi Developer Studio 2005, jer je jezik redizajniran i dosta laksi za programiranje.

Veliki minus Developer Studiu 2003 je sporost u radu sa velikim projektom koji ima mnogo UI elementa. Moj prijatelj koji je napisao ShaderDesigner (www.typhoonlabs.com) u Managed C++ imao je momente kada prebacivanje iz code-view u design view traje vise od sat vremena !?

Hvala 🙂

ljubak je napisao(la):
Ma ono sto mene sustinski zanima za ubuduce je da li ce Microsoft napustiti MFC i preci samo na .NET, pa da i ja predjem na nesto drugo ili ce se MFC i dalje razvijati?
Mislim da je MFC prestao da se razvija od momenta kada se pojavio .NET, tako da treba polako da pocnes da se navikavas na njega.

Poslednja izmena:
Nije jos prestao da se razvija... Jer je nesto na foru open sourca pa ljudi sirom sveta pisu svasta(??!?!?!?!)... Nas covek je jedan u glavnih u M$-u za to i oni nece prestati da ga koriste skorije, ali u svakom slucaju taj koncept je u sustini napusten.

Ja bih ti preporucio da izbegavas MS "tehnologije", jer, kao sto vidis, ne traju dugo i svo znanje je ograniceno na njihove platforme. Bolje se koncentrisi na STL, a za GUI odaberi neki toolkit.

Ako se i specifikacije samog jezika menjaju vremenom, ne moze ni jedan framework da traje vecno. MFC je trajao dosta dugo i koristice se jos neko vreme sasim sigurno (eto, ljudi unovcavaju i dan danas sw pisan za dos, a gde nece nesto radjeno na bazi MFC-a). I taj .NET ce jednog dana ugasiti i zameniti ga necim sta ce tada smatrati da je bolje u odredjenom smislu. Treba ici u korak sa trendovima, ali ne ni menjati suvise cesto alate ukoliko za tim nema potrebe. Ako VS 6.0 sa svim SP-ovima i MFC-om vrsi posao i sve je kompatibilno sa aktuelnim platformama - pevaj i radi. Nije ni za sve .NET dobra alternativa - ako ti treba bas brz kod, da bude jako mali za deployment, itd. mozes da se slikas sa .NETom za sada.

Na duze staze se za firme (a i pojedince sa vise vremena) mozda ipak isplati razvoj svojih sopstvenih GUI (i ostalih) klasa i eventualno samo menjati vremeno wrapper; dakle, napravis svoje klase za prozor, dugme, editbox, itd (sta vec koristis) i wrapper biblioteku koja u pozadini poziva recimo direktno WinAPI. Sutra tu biblioteku mozda zamenis novim wrapperom koji poziva DirectX (ako je to smer u kojem stvari idu u GUI oblasti) ili neku desetu biblioteku (qt, gtk, vxwindows, itd). Sustina je tada da tvoje klase ostaju iste ili se mozda moraju samo minimalno modifikovati, a kod samog programa koji odrzavas (i dalje razvijas) ne mora uopste nesto previse da se cacka - on koristi tvoje GUI klase koje ostaju manje-vise neizmenjene logike. Time se ne dobija samo uslovna nezavisnost koda, nego neretko i drugi plusevi - recimo velicina exe-footprinta.

Poslednja izmena:
soulfly je napisao(la):
Ja bih ti preporucio da izbegavas MS "tehnologije", jer, kao sto vidis, ne traju dugo i svo znanje je ograniceno na njihove platforme. Bolje se koncentrisi na STL, a za GUI odaberi neki toolkit.
Ma slobodno se orijentisi na MS tehnologije........pa pogledaj forbsovu listu najbogatijih za 2005-u.........sve ce ti biti jasno...........MS ionako polako sve integrise u Visual Studio .NET..........SQL Server, BizTalk, BI itd.......tako slobodno se baci na C#, i neces pogresiti 😉

Narode, hvala vam svima, mnogo ste mi pomogli. Ovakve odgovore sam zeleo da cujem. Hvala jos jednom 🙂

Imam samo jos jedno pitanje da nema neko, slucajno, neku verziju Java razvojnog okruzenja za Win98? Mozda? Ako ima neka mi se javi na PM.

Nazad
Vrh Dno