Šta je novo?

Metering mode ?

Učlanjen(a)
27.02.2011
Poena
170
Kao sto sam naveo imam ovo podesavanja na fotoaparatu(multi,center,spot) ali mi nije bas jasno skroz zasto sluzi odnosno jos vise me zbunjuje jer u podesavanju ima jos za focus(afmulti,afcenter,afspot,0.5m,1m,3m,5m,7m i beskonacno) to mi deluje kao isto ali opet mislim da nije!?trenutno koristim multi mod a kod af isto afmulti ili (0.5m,1m... kako kad).u kojim prilikama bi mogao da koristim na primer afcenter ili afspot?

Spot metering meri kolicinu svetla na fokus tacki koja je trenutno aktivna. Multi/matrix metering uzima u obzir ceo frejm i racuna prosek svetla neophodan za korektnu ekspoziciju. Center metering, radi slicnu stvar samo blize centru frejma.

pozd.

gledao sam po youtubu sad mi je jasnije ali ono AF metering(multi,center,spot)kad to da upotrebljavam odnosno ako stavim na obicnom spot dal da kombinujem i af spot sa tim ?

npr. kada hoces da fotkas nekoga, ko se nalazi npr u nekome prolazu, u pozadini je jace svetlo... pa sad ako koristis spot, pa kako ti je objasnio Vidak gore, uperis u doticnu zamisljenu osobu i izmeris kolicinu svetlosti u tom delu i napravis fotku, na kojoj ces videti skroz normalno osvetljenu tu osobu, pozadina ce biti presvetljena...

a opet, ako staviis Multi/matrix metering onda ce on skupljati svetlo iz celog frejma, pa posto je jace svetlo u pozadini, ta osoba ce manje visi biti u senci kao i sve ostalo osim pozadine koja ce biti lepo osvetljena ...

Malo je to komplikovanije i imas par caki, ali uopsteno je to to ;) pozdrav !

Ok hvala,ovo je sto ste mi objasnili:

Prilozi

• Untitled 1.png
    Untitled 1.png
    352.5 KB · Pregleda: 63
A ovo je ono sto me je interesovalo:

Prilozi

• Untitled 2.png
    Untitled 2.png
    422.6 KB · Pregleda: 66
Pa nema sta, bas kao sto i pise ...

Multi AF fokusira subjekte u kadru automatski, korisno kada subjekat nije u centru kadra.

Center AF, fokusira kada je subjekat u centru kadra, i mozes da ga koristis sa AF lock dugmetom, kada on zapamti sta je fokusirano, pa onda kadriras kako hoces fotku

Spot AF fokusira ekstremno male subjekte ili uzanu zonu, automatski ;) i opet ga kombinujes sa AF lock dugmetom !

I oba, Center AF i Spot AF su za mirujuce slike , subjekat se ne pomera ;)

ETO ! :)

Nazad
Vrh Dno